» Вести» Проекти» Мапа» Компании» Блог» Тагови» Форум


Шест месеци ќе се работи на проектот за инфраструктура за новиот Клинички центар во Скопје
09.02.2016

Министерството за здравство ја реализира постапката за докомплетирање на проектната документација за Новиот клинички блок во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ од Скопје. Битолската фирма „ИНТ ГЛОБАЛ ИНЖЕНЕРИНГ АВ“ ќе го изготви проектот за инфраструктура …

» Повеќе


Доаѓа светло за темните тунели на македонските патишта
09.02.2016

Тунелите долж македонските патишта ќе бидат реконструирани и осветлени. Јавното претпријатие за државни патишта денеска објави оглас за пронаоѓање на компанија што ќе изврши нивна санација, соодветно обележување и поставување на нова сигнализација. Зафатот …

» Повеќе


Започна реконструкцијата на водоводот во Ресен
09.02.2016

Општина Ресен го стартуваше проектот за реконструкција на водоводната мрежа во градот, кој се финансира со средства од Европската инвестициона банка. Со првата фаза е опфатен потегот од улицата „Наум Веслиевски“, од просторот пред Живинарската фарма кон крстосницата …

» Повеќе


Промовирани електричните возила на Ј.П. „Комунална хигиена“
08.02.2016

Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, денеска на плоштадот „Македонија“ ги промовираше четирите возила на електричен погон на јавното претпријатие „Комунална хигиена“. Возилата ќе се користат за чистење, миење и полирање на мермерните плочки …

» Повеќе


Втора фаза од изградбата на пешачко – велосипедска патека во Марино
08.02.2016

Општина Илинден распиша оглас за избор на градежна фирма што ќе ја реализира втората фаза од изградбата на пешачко – велосипедската патека во Марино. Патеката ќе се гради по должината на улицата „532“, од пешачкиот мост над каналот „Главен канал – горна зона“ до влезот во …

» Повеќе


„Барокен“ објект за Народната банка ќе се гради кај МОБ
06.02.2016

Фрапантни 35,6 милиони евра е проценето дека ќе чини новата административна зграда на Народната банка на Република Македонија, која е предвидено да се гради на местото на сегашниот парк до Министерството за надворешни работи [»мапа]. Централната банка објави …

» Повеќе


Ќе се санира главната сообраќајница во Ѓорче Петров
06.02.2016

Градот Скопје планира да ја реконструира улицата „Ѓорче Петров“, најважната сообраќајница во истоимената општина, која се протега од објектот „СП Планет“ до излезот на Скопје кај мостот што води кон општина Сарај. Проектот ќе се одвива во фази, и во него ќе биде вклучено …

» Повеќе


Минорен раст на цената на становите во Скопје на крајот од 2015 година
06.02.2016

Народната банка на Македонија пресметала минимален раст кај цената на становите во главниот град на крајот од 2015 година. Податоците објавени во Кварталниот извештај за последното тримесечје од минатата година говорат дека растот на годишната основа во четвртиот …

» Повеќе


Македонија добива сертифицирани работници за енергетска ефикасност
05.02.2016

Следење на теоретска обука, стекнување на практични вештини, можност да се постават прашања до предавачите и контунирано меѓусебно споделување на искуства. Следниот петок нашата земја ќе добие нови сертифицирани работници за енергетска ефикасност, кои со …

» Повеќе


„Гранит“ ќе го реконструира државниот пат Кочани – Делчево
05.02.2016

Државниот пат Кочани – Делчево за една и пол година треба да биде комплетно реконструиран. Јавното претпријатие за државни патишта склучило договор со компанијата „Гранит“ од Скопје за рехабилитација на патната делница во должина од 30 километри. Според објавените …

» Повеќе


Граѓаните утре ќе протестираат пред Општина Карпош поради урбанистичките планови
05.02.2016

Општина Карпош на својата веб – страница конечно ги објави новите урбанистички планови за населбите Карпош 3 и Тафталиџе 1, кои беа донесени на 5 јануари годинава. И покрај ваквиот потег, незадоволните граѓани од оваа скопска општина во текот на утрешниот ден со …

» Повеќе


Градежниот сектор со оптимизам гледа на претстојниот период
05.02.2016

Според оценката на раководителите на деловните субјекти од областа на градежништвото, индикаторот на доверба во четвртото тримесечје од 2015 година е зголемен за 0,4 процентни поени во однос на претходното тримесечје, додека за 2 процентни поени е зголемен во однос …

» Повеќе


Ќе се реконструира автопатот Неготино – Демир Капија
04.02.2016

По само една деценија од изградбата на автопатската делница Неготино – Демир Капија, истата ќе биде подложена на реконструктивен зафат. Јавното претпријатие за државни патишта распиша тендер за изведувач што ќе ја врши рехабилитацијата на овој сегмент од …

» Повеќе


Над 450.000 евра за довршување на општинската зграда во Карпош
04.02.2016

Општина Карпош ќе одвои околу 29 милиони денари (над 450.000 евра) за довршување на новата општинска зграда. Фирмата „Аполо инженеринг“ од скопското село Шишево ќе ги изведува машинските термотехнички инсталации, слабострујните инсталации, јакострујните …

» Повеќе


Градоначалникот Бакрачески ветува капитални проекти во Охрид
04.02.2016

Цела низа од објекти е предвидено да се градат во Охрид во текот на 2016 и 2017 година. Охридскиот градоначалник Никола Бакрачески соопшти дека годинава ќе почне изградбата на нова марина, две катни гаражи, пешачка патека од градското пристаниште до Канео …

» Повеќе


» Повеќе вести


Автопатот Демир Капија – Смоквица се гради со инoвaтивните системи на Doka

Зошто Doka беше вклучена во изградбата на автопатот Демир Капија – Смоквица? Трасата минува низ исклучително тежок предел, почнувајќи од Челевечка клисура кон планинскиот предел во правец на Миравци, со карпести врвови со висина и до 900 метри. Комплексната делница содржи пет …RobоtMK ви го претставува Autodesk® RobotTM Structural Analysis

Autodesk® RobotTM Structural Analysis е софтвер што овозможува решенија за анализа на многу типови конструкции, вклучувајќи згради, мостови, инженерски и специјални конструкции, карактеристични за одредена земја и му обезбедува на конструктивниот инженер алатки за пресметување.

» Повеќе