» Вести» Проекти» Мапа» Компании» Блог» Тагови» Форум
Наскоро ќе започне возобновувањето на киното на браќата Манаки

#Локалната власт од Битола ги потпиша договорите за реализација на првиот дел од проектот за обнова на некогашното кино „Балкан“ на Широк сокак во Битола. Предвидено е да се изгради објект со површина од 378 метри квадратни кој ќе содржи и музејска поставка. Битолската градежна компанија „БВ Инженеринг“ е задолжена за реализација на високоградбата, електриката, водоводната, хидрантската и канализационата мрежа, додека фирмата „Техно“ исто така од Битола, ќе ја изведе инсталацијата за греење, ладење и вентилација. Вкупната инвестиција во првата фаза од возобновувањето на киното на браќата Манаки според предвиденото ќе изнесува 18.990.565 денари, односно околу 310 илјади евра.

 

Избраните изведувачи имаат рок од 12 месеци за целосно завршување на својот дел од работите, така што се очекува киното „Балкан“ да профункционира во текот на наредната година. Во кино салата ќе се монтира најсовремена опрема, а плановите се во зданието да се одржува и дел од програмата на меѓународниот фестивал „Браќа Манаки“. Киното „Балкан“ се смета за дел од репрезентативната архитектура на Широк сокак, лоцирано било кај ресторанот „Корзо“ и постоело до избувнувањето на големиот пожар во 1939 година.

Тагови: , , , , , ,Поврзани вести

13.07.2014 Сцените на Антички театар и на Долни Сарај блеснаа во нов сјај
12.07.2014 ФОТО ВЕСТ: Финишира изведбата на новите музеи на Скопското кале
10.07.2014 Непречено се одвива ревитализацијата на манастирот „Свети Ѓорѓи“ во Старо Нагоричане
01.07.2014 Битолската касарна и ИЗ „Жабени“ чекаат нови инвеститори
30.06.2014 Објектите на Плаошник ќе се довршуваат по препораките на УНЕСКО
26.06.2014 Новиот објект на Велешкиот театар ги отвори вратите
25.06.2014 Ќе се врати некогашниот сјај на Паркот на поезијата во Струга
25.06.2014 Универзитетот на Југоисточна Европа преминува на греење со биомаса
18.06.2014 Цената на новиот Археолошки музеј порасна за уште 710 илјади евра
12.06.2014 МЕПСО го заокружува битолскиот прстен на трафостанициРЕПОРТАЖА: Љубљанската улица „Словенска“, од главна сообраќајница до пешачка зона

Градот е на граѓаните, а не на автомобилите. Ако ова е концептот за идниот развој на централната зона на една метропола, тогаш сигурно е дека некогашните закрчени сообраќајници треба да заминат во историјата и да го отстапат просторот на пешачките зони. Работењето …
RobоtMK ви го претставува Autodesk® RobotTM Structural Analysis

Autodesk® RobotTM Structural Analysis е софтвер што овозможува решенија за анализа на многу типови конструкции, вклучувајќи згради, мостови, инженерски и специјални конструкции, карактеристични за одредена земја и му обезбедува на конструктивниот инженер алатки за пресметување.

» Повеќе