build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 177178179180181 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3561 Posted: 28-Apr-2013 at 01:23
Originally posted by kire85

Значи не ми е јасно како може како аргументација да се користи тезата дека „во другите европски градови речиси да нема зелена површина“. Па каква врска има тоа со нашата проблематика? Дали тоа значи дека ако централните градски подрачја на Рим и на Париз се гушат во бетон (кои се пред неколку стотици години изградени и проектирани а не вчера by the way) дека тоа е пример кој Скопје мора да го следи? Па што ме интересира мене што прават или правеле французите или италијаните? Нели има доволно кадарни луѓе кај нас кои можат да направат одлични урбанистички планови кои ќе го направат Скопје и Центар поубаво место за живеење? Зошто секогаш како некоја искомплексирана багра да гледаме и да правдаме буквално се што се гради или проектира во Европа како ние да не сме способни самите да си ја изградиме околината во која живееме? Па и во Европа не е се така розево како некој тука што сака да ни го претстави.

Доста со вакви безвезни аргументации...во Берлин цел центар бил изграден и немало паркчиња и зелени површини, зошто кај нас да има? Па што ме интересира мене Берлин? Јас живеам во Скопје, а европјаните ако сакаат и ни еден едиствен метар квадратен зеленило да немаат, тоа мене не ме интересира, тоа си е нивен проблем. До кога само со вакви муабети...
Kire, ti ja razbiram poentata, no toa deka golemite evropski gradovi nemaat zeleni povrsini e totalna glupost i nevistina. Eve koga go spomna Berlin, mozam da ti kazam deka toj grad bukvalno se davi so zelenilo i slobodno moze da se narece "grad-suma". Samiot podatok deka vo Berlin ziveat okolu 4000 divi svinji e dovolen za covek da sfati kakvi sumski pojasi postojat vo toj grad. Cesto se srekavaat i lisici i toa vo strogiot centar. Sum videl nekolku od niv a so edna imav i bliska sredba. Se razminavme na 5-6 metri, nitu bega nitu me napaga. Ednostavno jas odam po svojot pat, taa po nejziniot. Falese uste dobrovecer da mi kaze.

Zeleniloto e najvazniot segment na eden grad. Mal, golem, seedno. Neslucajno gradovite se sozdavale tamu kade sto ima reka, zelenilo, ezerce. Centralnite delovi se zrtvi na betonot, no ako se planira so zdrav razum mnogu lesno se ureduva i ovoj prostor.
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #3562 Posted: 28-Apr-2013 at 01:34
Какви глупости и какво мерило е ова па лисици и верверици има и во населбите во Скопје како Козле, Трнодол, Водно, Железара...
Дали сте свесни од какво значење за Скопје е Водно? Доволно бквално доволно за мирот на Скопјани. Истото се однесува и на парк шумата Гази Баба и посебно Градскиот парк во кој има нормално многу содржини. За гра од размер на Скопје со оваа површина и број на жители ова е премногу тоа се гледа по бројките.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3563 Posted: 28-Apr-2013 at 01:47
Originally posted by Supervisor

Какви глупости и какво мерило е ова па лисици и верверици има и во населбите во Скопје како Козле, Трнодол, Водно, Железара...
Дали сте свесни од какво значење за Скопје е Водно? Доволно бквално доволно за мирот на Скопјани. Истото се однесува и на парк шумата Гази Баба и посебно Градскиот парк во кој има нормално многу содржини. За гра од размер на Скопје со оваа површина и број на жители ова е премногу тоа се гледа по бројките.
Uste ednas te prasuvam. Vodno li e glavniot argument t.e. opravduvanje za unistuvanjeto na veke postoeckite zeleni povrsini vo Centar?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3564 Posted: 28-Apr-2013 at 02:24
Originally posted by Supervisor

ама веќе од вртење на дискусијата онаму каде што нема смисла да се врти
сите сме свесни и за Водно и тоа е тема дискутирана милион пати досега, од најразни аспекти, не знам што те тера да мислиш дека е легитимно фокусот да е само на Водно како битно нешто а се друго постоечко да се уништи...
и не се работи само за проста зелена површина во количини и за чист воздух, туку за уредување на јавен пешачки простор и запазување на некакви стандарди поставени во урбанизмот за удобност и фокус на просторот

и не треси зелени
зеленило по жител е само мерка, а не стандард
не постои такво нешто како вишок зеленило, живееме во време кога поради недостиг на простор, зеленилото го има по кровови, фасади и тераси, а новата архитектура се труди да се спојува со природните пејсажи и да е себеодржлива, а ти викаш дека е во ред да се уништува уреденото постоечко зеленило, и тоа поради објекти од кои немаме некаква потреба, ниту пак се нешто што мора да се изгради по секоја цена, баш на тој простор, ниту пак се нешто ветувачко, развојно и инвентивно...
затоа и го поставив погорното прашање, кое и претходно било поставено

а и не знам од каде ти е таа теза и логика, дека на Скопје му се доволни два-три парка...  дури и да постои некаква норма за количество на зеленило Скопје дефинитивно не би ги задоволувало стандардите

Edited by zabegan - 28-Apr-2013 at 02:33
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #3565 Posted: 28-Apr-2013 at 11:51
Чисто за информација, Водно не влегува во бројката на зеленило на ниво на Град Скопје, бидејќи се смета за приградска област. Според бројките од Град Скопје, денес Скопје има околу 9,35 квадратни метри на зеленило на жител, што е под просекот во Европа, така да не вредат коментарите од типот дека Скопје има десет пати повеќе зеленило од останатите градови. Какви се плановите и ставовите на надлежните за ова, Дневник има пишувано пред локалните избори. Доста добра статија.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=A4D04D048AE5E34A95237AE91AEF75EC
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3566 Posted: 28-Apr-2013 at 13:52
Originally posted by Denko

Originally posted by kire85

Значи не ми е јасно како може како аргументација да се користи тезата дека „во другите европски градови речиси да нема зелена површина“. Па каква врска има тоа со нашата проблематика? Дали тоа значи дека ако централните градски подрачја на Рим и на Париз се гушат во бетон (кои се пред неколку стотици години изградени и проектирани а не вчера by the way) дека тоа е пример кој Скопје мора да го следи? Па што ме интересира мене што прават или правеле французите или италијаните? Нели има доволно кадарни луѓе кај нас кои можат да направат одлични урбанистички планови кои ќе го направат Скопје и Центар поубаво место за живеење? Зошто секогаш како некоја искомплексирана багра да гледаме и да правдаме буквално се што се гради или проектира во Европа како ние да не сме способни самите да си ја изградиме околината во која живееме? Па и во Европа не е се така розево како некој тука што сака да ни го претстави.

Доста со вакви безвезни аргументации...во Берлин цел центар бил изграден и немало паркчиња и зелени површини, зошто кај нас да има? Па што ме интересира мене Берлин? Јас живеам во Скопје, а европјаните ако сакаат и ни еден едиствен метар квадратен зеленило да немаат, тоа мене не ме интересира, тоа си е нивен проблем. До кога само со вакви муабети...
Kire, ti ja razbiram poentata, no toa deka golemite evropski gradovi nemaat zeleni povrsini e totalna glupost i nevistina. Eve koga go spomna Berlin, mozam da ti kazam deka toj grad bukvalno se davi so zelenilo i slobodno moze da se narece "grad-suma". Samiot podatok deka vo Berlin ziveat okolu 4000 divi svinji e dovolen za covek da sfati kakvi sumski pojasi postojat vo toj grad. Cesto se srekavaat i lisici i toa vo strogiot centar. Sum videl nekolku od niv a so edna imav i bliska sredba. Se razminavme na 5-6 metri, nitu bega nitu me napaga. Ednostavno jas odam po svojot pat, taa po nejziniot. Falese uste dobrovecer da mi kaze.

Zeleniloto e najvazniot segment na eden grad. Mal, golem, seedno. Neslucajno gradovite se sozdavale tamu kade sto ima reka, zelenilo, ezerce. Centralnite delovi se zrtvi na betonot, no ako se planira so zdrav razum mnogu lesno se ureduva i ovoj prostor.

Јас не реков дека Берлин немал зеленило, туку само го спомнав заради споредбата што ја прават тука некои и пак ќе кажам не ме држете буквално за збор...
Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #3567 Posted: 28-Apr-2013 at 18:33
Економските интереси за профит се во спротивност со граѓанските интереси за здрав живот. Центарци за жал се доведени во ситуациjа да дишат токсичен воздух поради наjголемата фрекфенциjа на возила а додатно и зданиjата кои се така распоредени да го намалуваат протокот на чист воздух.
Од здравствен аспект на жителите на Центар им е потребно зеленило, дрвjа и паркови а во втор план ги ставам бетонските барокни зданиjа затоа што тие не се повредни од човековото здравjе.

Edited by Macedonicus - 28-Apr-2013 at 18:34
ಠ_ಠ
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3568 Posted: 29-Apr-2013 at 08:46
ne sfakam kakvo e toa zapiranje sto go napravi opstina centar na objektite od sk 2014ta, koga sabajle pominav, na site se rabori so polna parea..
Back to Top
NoName View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote NoName Quote  Post ReplyReply #3569 Posted: 29-Apr-2013 at 09:36
Зошто е избришан текстот од Миленко Неделковски?
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3570 Posted: 29-Apr-2013 at 10:17
Го најдов, го прочитав, се изгазив од смеење. Веројатно треба во некоја рубрика за хумор и сатира да го ставиме текстот.
Back to Top
NoName View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote NoName Quote  Post ReplyReply #3571 Posted: 29-Apr-2013 at 10:20
Двоен аршин. Се поставуваат текстови од анонимни ликови од Србија а се брише текст на новинар.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3572 Posted: 29-Apr-2013 at 10:42
Еден новинар што да ти кажам. Неисе, на порталот на тема СК014 уште 3 текста од други новинари видов. А низ годиниве уште 500 такви се имаат објавено лево-десно. Треба сите тука да се објават?

Башка од целиот текст дали 2 реда се поврзани со темава овде.

Edited by fichot - 29-Apr-2013 at 10:44
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3573 Posted: 29-Apr-2013 at 11:05
Originally posted by NoName

Двоен аршин. Се поставуваат текстови од анонимни ликови од Србија а се брише текст на новинар.

Слободно постирај го во меана, иако нивото не му е ни за таму
Back to Top
NoName View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote NoName Quote  Post ReplyReply #3574 Posted: 29-Apr-2013 at 11:40
Originally posted by pbanks

Во ред пријателе, само тестирав слобода на изразување. Следен пат ќе постирам текст на некој турист од Хрватска кој го плука проектот тоа е сигурно релевантно.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3575 Posted: 29-Apr-2013 at 13:48

пријателе две работи.

Прво, тие демократски жалопојки не проаѓаат овде. Не сме ние државна институција или политичка партија па да сме му должни демократија на било кого, туку ова е приватен проект и правилата ги одредуваат домаќините.

Второ, такви бљувотини како во чланакот на Миленко кои немаат вредност ниту на урбани легенди немаат место на сериозен форум. Скопје ги примило зградите кои не ги сакал ниеден град??? Што, ги направиле тие згради па се мислеле кај да ги монтираат и се решиле во Скопје??

Немам намера во време на интернет каде што секоја информација е достапна да дозволам форумот да се труе со такви паушални теории вадени да не кажам од каде...
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3576 Posted: 29-Apr-2013 at 13:48

Originally posted by pbanks

Во ред пријателе, само тестирав слобода на изразување. Следен пат ќе постирам текст на некој турист од Хрватска кој го плука проектот тоа е сигурно релевантно.

Мислам дека не си фер кога го обвинуваш форумов за немање слобода на изразување. Според мој вкус дури и преголема слобода на изразување има така што никој нема право да се буни. Текстот кој сакаше да ти остане речиси и да немаше допирни точки со темава тука, па затоа и не му е местото тука.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3577 Posted: 30-Apr-2013 at 11:08
Многу „ми се допадна“ овој дел од оправдувањето на физибилноста на СК2014

Канческа - Милевска информираше дека процентот  на годишно ниво за капитални инвестиции во проектот Скопје 2014 во 2008 година изнесувал 0, 5 отсто од вкупниот буџет на Република Македонија, за 2009- 0, 76 отсто, за 2010- 1, 1 отсто, за 2011 - 2, 2 отсто, за 2012 - 1, 6 отсто и за 2013 -  1, 5 отсто.

2009 - 0,76%
2010 - 1,1%
2011 - 2,2%
2012 - 1,6%
2013 - 1,5%

За споредба NASA располага со ~0,5% до американскиот буџет. Историски гледано NASA имала најголем буџет за време на Аполо програмата која луѓето ги однесе на месечината од 4,41%. Просечниот воен буџет во светот е 2,5% од државен буџет. Македонскиот е 1,7%. Буџетот за образование се движи од 2-7% во поголемиот дел земји.

Edited by pbanks - 30-Apr-2013 at 11:10
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3578 Posted: 30-Apr-2013 at 12:11
Нашиот за образование колку е?
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #3579 Posted: 30-Apr-2013 at 20:59
Според ова математика испаѓа дека проектот Скопје 2014 е добра инвестиција, ке остане за идните генерации и поколенија на државава. САД издвојуваат за НАСА 40 години, ама негледам дека нешто им остана од тоа.
Interceptor design
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3580 Posted: 30-Apr-2013 at 22:12
Originally posted by totobobo

Според ова математика испаѓа дека проектот Скопје 2014 е добра инвестиција, ке остане за идните генерации и поколенија на државава. САД издвојуваат за НАСА 40 години, ама негледам дека нешто им остана од тоа.

Cheers
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 177178179180181 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.626 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.