![]() |
![]() |
![]() |
Старо Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 56> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Тоа не ми изгледа баш како Водно.
Но во право си можеби помешале нешто, на пример со Битола... Edited by Cloverstack - 13-Jan-2008 at 21:01 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
@mitatos и јас помислив на Бурмали џамија но на хоризонтот има две минариња и тоа дополнително ја комплицира работата. Плус чуден е сртот на Водно а и дури и така да се позиционирам неможам да сфатам која е улицава. Мислам дека да имало волку убава (и очигледно прометна) улица во Скопје во тоа време веројатно ќе била поизвикана денеска.
Втората варијанта на која помислив е исто така дека можеби помешале со Битола и најверојатно за тоа и се работи. |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
i ja taka mislam, no sepak nesto me vlece kon skopsko posto pisuvase na slikata SKOPIE , najveke mene me vlece kon tie starite skopski maala, pajko maalo ili karadak maalo aj koga ke najdam poubava orientacija ke komentirame
![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
да можеби да е и некое од тие маала. Реално постои многу малку материјал од тие делови на Скопје пред WW2. Или барем јас не сум нашол до сега |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
WOW одлични слики дечки...
![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Прв пат ја гледам оваа слика. Старо Скопје во боја делува многу понеатрактивно, мислам ќе се сложите. Како и да е, интересен агол + сликата е во боја
![]() |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Прекрасни слики
![]() Сите слики се јасни освен предходната која е спомнувате, но за мене и оваја зграда во Ск е непозната со германската војска испред ![]() |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
|
![]() Inace na mene mi izgleda kako teatarot? |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Мене ми изгледа како старо Скопје да е! ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Ова е Битола под Турско - значи пред 1913 или па Турција, видите ги знамињата... Германското знаме во војната било со кукаст крст. Изгледа како конзулат можеби , па би рекол дека е Битола
|
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Благодарам,
Сигурно не е театарот - погледајта ги другите фотоси од истиот, а и самата зграда е помала. Иначе што би тражела стражарска кукица пред театар?
Двете слики се од периодот 1916-1917 а тоа се германци, секако и турци а за знамето во тоа време не им било со кукасти крстови. Но полека ќе излезе од каде се ![]() |
||
||
![]() |
||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
|
![]()
Stvarno? ![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
дефинитивно битола! ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Може да е битола со оглед на тоа што ова со знамињата ми личи на конзулат!
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Знамињата кој се низ цела улица се поставени за влез на војската во Битола-Скопје, така да конзулат ... ??!! |
||
||
![]() |
||
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
|
Odejki po Sirok sokak od nasoka na golemiot park, ima dve dzamii edna pozadi druga cii minarinja jasno se gledaat na slikava. Ova e mislam dovolen argument za odreduvanje na mestoto.
Koga bi zborele za vremeto, jasno e gledajki ja "mehanizacijava" na vojskata deka se raboti za Prvata svetska vojna. A koga bi bile poprecizni za vremeto, verojatno e 1915. koga bugarskata vojska vleguva vo Bitola. Ne mislam deka se raboti za srpska tuku, nitu pak germanska tuku za bugarska vojska od pricini sto znameto na Germanskata Imperija izgledalo vaka: ![]() Znameto na Bugarskoto carstvo (isto ko i denesnovo) e poverojatno: ![]() Nekoj mozebi ke se posomneva deka toa najdolu e crvena boja no, spektrumot dokazuva deka tvdenjeto e tocno: ![]() Edited by evolutionary - 30-Jun-2008 at 14:13 |
||
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Прочитај го упатството за постирање, таму е објаснето како можат да се постават слики, како се ставаат линкови и како се ембедуваат youtube клипови. |
||
![]() |
||
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
|
I did it
![]() P.S. otvorete nova nishka za stara Bitola. Toj grad ima definitivno poveke da kaze na taa tema od Skopje. Pozdrav Edited by evolutionary - 30-Jun-2008 at 17:21 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ete otvoriv evolutionary. Ako imas stari sliki te molam stavi gi posto po internetov gledam ima skoro nisto za Bitola! :\
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Emir is my name
![]() |
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 56> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |