build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7273747576 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1461 Posted: 04-May-2011 at 19:29
Ќе ве замолам зборот спас, спасување и слични форми да не ги употребуваме. Некој гледаат да спасат ливада, јас би спасил објект во изградба да се догради. А воедно евентуална промена на власт не за сите е спасение, така да, ако може да не иритираме зашто сите тука се со различни мислења. Ова само процедурална реакција.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1462 Posted: 04-May-2011 at 19:47
Ne prasam nikogo sto da upotrebuvam i sto ne. Stavot ne mi e offtopic i toa vazi.
Isl jas gledam da ,,spasam,, kic i mislam deka zborot ,,spas,, e na mesto.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1463 Posted: 04-May-2011 at 20:07
Pardon mislev na MNR
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #1464 Posted: 04-May-2011 at 20:28
Decki ubavo napisa pbanks,ne zboruvame za toa kolku e mozno da se smeni vlasta,komentirajte ja samata ideja.

Spored mene veke e docna za nekoja izmena ili pak za zapiranje na nekoja gradba,samo ke se iskomplicira celata rabota i nisto nema da dobieme.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1465 Posted: 04-May-2011 at 20:38
ako se do karabina objektite poisplatlivo bi bilo da se rusat otkolku da se dadat uste 8 milioncinja za da se dokomletiraaat
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #1466 Posted: 04-May-2011 at 20:44
Originally posted by G.I. Joe

ako se do karabina objektite poisplatlivo bi bilo da se rusat otkolku da se dadat uste 8 milioncinja za da se dokomletiraaat

Sakas da kazis deka ako vo edna zgrada primer e vlozeno 5 miljoni evra do karabina,podobro e da se dadat da recime 100 000 evra za rusenje otkolku 1 miljon za zavrsuvanje
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1467 Posted: 04-May-2011 at 21:48
Него ставете го тоа 'Скопје - Светско Копиле' на тапет тука, затоа што имам да искоментирам и во врска со тоа...

Скопје бил поделено и ние сеа наместо да сме ја почитувале ОСМАНЛИСКАТА архитектура, ние сме труделе да створиме нов европски идентитет ... ?

No comment стварно ...

п.с. Малце надвор од темата, што е со насловиве работава??

Прво беше, "Не го силувајте Скопје", сеа нов правец, Скопје - Светско Копиле... Нешто треба да се интересни со вакви нискоизразни термини ?

Edited by HugoGoulding - 04-May-2011 at 21:59
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1468 Posted: 04-May-2011 at 22:03
Originally posted by HugoGoulding

Него ставете го тоа 'Скопје - Светско Копиле' на тапет тука, затоа што имам да искоментирам и во врска со тоа...

Скопје бил поделено и ние сеа наместо да сме ја почитувале ОСМАНЛИСКАТА архитектура, ние сме труделе да створиме нов европски идентитет ... ?

No comment стварно ...

п.с. Малце надвор од темата, што е со насловиве работава??

Прво беше, "Не го силувајте Скопје", сеа нов правец, Скопје - Светско Копиле... Нешто треба да се интересни со вакви нискоизразни термини ?

Така се вика книгата... би било продуктивно да ја коментираме нејзината содржина (кога ќе ја видиме)... секако не во оваа нишка...
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #1469 Posted: 05-May-2011 at 02:09
Big%20smile Хипотетично,  ако овие дојдат на власт со Скопје 2014 ќе се случи ова :
1: Дупките од тек започнатите објекти нема да бидат нити затрупани, нема да се поместат дури ни монтажните бараки, така да ќе зараснат во корав и вегетација , и после долго време кога некоја друга власт ќе ги сече руглата и грмушките луѓето ќе видат дека тука некогаш имало темели за некој објект ( жив случај за тоа е споменикот на камени мост тој што го преместија, кога дури после неколку децении дознавме дека таму имало споменик, кога дојде до израз кога го средија тамошното ругло од корав и бујна вегетација ) .
2: Сите објекти што се во финална фаза ( освен театарот ) ќе се остават Status quo!
и ќе ја пресликаат сликата на Југобанка( зградата убиец )
3: Како тоа мислат да ги преместат спомениците во другите градови? Овде веќе ќе дојде до кавга помеѓу градовите! На пример, Најлогично е споменикот на Самуил да стои во Струмица, но што ако Охрид го побара истиот?
4: тема на кој ни еден од вас во денешниве постови не ви текна да ја споменете , а сигурно не сте ни помислиле на тоа : Како тоа ќе се трансформира музејот "Македонска Борба" во било штп друго ? Што ќе стане со (ако не се лажам 200те) восочни фигури, и уметничките слики кои преставуваат некои сцени од Македонската историја ? И нив би ги разфрлале по другите градови соодветно кој каде припаѓа? ???

Секогаш ја прескокнувам оваа нишка, но редно е да кажам и јас нешто околу тоа.
Значи после земјотресот во центарот на СКопје во изминатите 50 години никој нити се осмели нити пак му текна барем барака да изгради, а не пак некој објект! Го оправдувам Скопје 2014 од многу причини! Нашиот народ очекува се 100% , а се на се  не може се да чини 100%, во било што и да е има утки , макар и 5% !!!
Секоја чест што на некој после 50 години му текна за тоа! Мада тоа требало да се направи многу одамна !!! Но никогаш не е касно Cheers

Кој на пример мене ме праша дали ми се допаѓа монотоната фасада на Глобал во Струмица, или таа грозната транзициска зграда на плоштадот изградена пред 12 години што е најуочлива? И хотелот есперанто со новата КИЧ фасада ? 100 пати поубав беше така руиниран отколку со таа фасада, но никој граѓаните не ги праша! Така да тоа ти е !

Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1470 Posted: 05-May-2011 at 03:40
Originally posted by ovaj_stariov

Originally posted by G.I. Joe

Sakas da kazis deka ako vo edna zgrada primer e vlozeno 5 miljoni evra do karabina,podobro e da se dadat da recime 100 000 evra za rusenje otkolku 1 miljon za zavrsuvanje

normalno deka ako e takva razlikata vo cenite ne ! .. no mislam deka mnogu pari ke treba za dokompletiranje ,a takvi objekti kako arhivot , mnr , rotondata i corbadziskata kukja ne vervam deka ke mu nedostigaat na nekoj posto nemaat nikakva arh. vrednost ...em kicoj , em protivzakonski se gradeni ,em sozdavaat haos vo prostorot okolu niv
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1471 Posted: 05-May-2011 at 07:52
@lenoid23

Нема да има никакво сопирање на проектите од СК2014, ако дојде до промена на власта. Државата има склучено договори со компаниите кои мора да ги испочитува, а во спротивно ќе се соочи со големи финансиски казни.

Единствено што може да се случи е прилагодување на објектите кои се изградени, или допрва се градат. Сопирање во никој случај.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1472 Posted: 05-May-2011 at 08:25
"takvi objekti kako arhivot , mnr , rotondata i corbadziskata kukja ne vervam deka ke mu nedostigaat na nekoj posto nemaat nikakva arh. vrednost ...em kicoj , em protivzakonski se gradeni ,em sozdavaat haos vo prostorot okolu niv"

veke na nekolku mesta niz forumov ukazav na toa da ne se udiraat etiketi za objekti bez da se dade soodveten strucen argument.
si ima definicii sto e kic, arhitektonska vrednost, i vaka krajno laicki zvucis. A za haosot, ne sum sugiren, Skopje vo sporedba so drugite evropski gradovi e kako selo i po brojnost i po zivost. Pa Skopje ne ni zna e sto se toa guzvi, kakvi sto ima po London, Paris i da ne redam ponatamu.

Objektite ne se kic zatoa stose gradeni vo stil sto ne e sozdaden ovaa godina. A za arhitentonska vrednost na objekt ima mnogu parametri sto odlucuvaat, ako imas nekoi informacii poveli spodeli gi, ali so tie sto zasega gi imame objektite ke imaat znacajna vrednost kako prvi administrativni objekti vo nezavisna makedonija. Dali se protivzakonski si ima institucii zatoa pa ke vidime, dosega ne sum slusnal neso takvo.

Sto se odnesuva do krajno destruktivnite programi, od tipot rusenje objekti, i rasfrlanje na spomenici, toa ti e sto veli eden moj prijatel cisto propaganda da se popali narod, makedonskiot narod si go ima destruktivniot gen. Lesno e da se rusi i ismejuva/kritikuva, ama da se napravi neso malkumina gi biva.

Bi bilo opasen presedan zapocnati objekti da se rusat, mozno e da se zapostavat, kako sto ja zapostavija celata arhitektura edno 30 godini.
I sledniot pat ako povtorno se smenat, pa drugite ke rusat?
Mislam deka treba eden plan, so dolgorocna vizija. Centarot na Skopje e lice za cela drzava i treba da bide reprezantiven, avtopati i golemi sobrakajnici bi trebalo site da idat podzemja. Samo vo Skopje se sotrel najstariot del na Skopje okolu kale za da se izgradi pat. I se pod predznakot na moderno.

Dase rusi ili da se zapostavuvaat objekti vo strog entar e krajno neodgovorno. Toa samo ke pridonese za uste pogolem urbanisticki haos. Podobro bi bilo da se nasocat energiite kon proekt vo del na Skopje kade sto ima prostor za novi vizii. Inaku ke imame potencijalno na sekoi cetiri godini novo Skopje 2014.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1473 Posted: 05-May-2011 at 08:52
Originally posted by leonid23

Секогаш ја прескокнувам оваа нишка, но редно е да кажам и јас нешто околу тоа.
Значи после земјотресот во центарот на СКопје во изминатите 50 години никој нити се осмели нити пак му текна барем барака да изгради, а не пак некој објект!

Поголема небулоза мислам дека никогаш не сум слушнал во животот. Срамота е колку како народ немаме елементарна самопочит и претпочитаме да бидеме слепи пред фактите.

________

Како по обичај ја наведовте дискусијата во погрешен правец.

Мислам дека културно го поставив прашањето, ќе го повторам.

Што е според вас најдоброто решение за СК2014 во хипотетичкото сценарио од погоре? И секако зошто е тоа така според вас.

Кој мислите дека ќе тепа на изборите, ама ич не не интересира и сега ќе ги бришам сите постови каде има референца кон тоа.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1474 Posted: 05-May-2011 at 08:53
Originally posted by HugoGoulding

Јас имам предлог до администраторите да се бришрат постовите кои го споредуваат Скопје со другите градови во Македонија, затоа што тоа не е поентата, и плус само ќе се разјадеме на граѓанска основа а очигледно тоа и го сака некој според "пазарските" точки.

Треба да се земе в предвид фактот дека Скопје беше погоден од катастрофален земјотрес во 1963та и дека беше морално најголемата интервенција да биде врз градот Скопје, главен град е и сите треба да сме горди на главниот град на сопствентата држава без разлика од каде сме.

И уште нешто околу спомениците, сите спомениците се во надлежност на општина Центар, а не во надлежност на градот Скопје, што никој не го зема в предвид.

п.с. Да не ме разбере некој погрешно, јас сакам сите градови да се еднакво убави како и Скопје, но ме плаши помислата дека повеќето од луѓето овој проект ск2014 го сфаќаат како нешто финално, во стилот, се завршува ск2014 со изградба и наеднаш се престанува да се гради и во Скопје а и низ другите градови, тоа е тоа, толку беше од градењето. Тек треба да се гради, за мене ова е мал потфат што требаше одамна да биде реализиран.
Hugo, морам да признаам за прв пат во целост се согласувам со твојот пост Cheers.
Што се однесува до дискусијава, што би било кога би било, мислам дека конечно покажуваме зрелост на билд да ја коментриаме темава без преголеми политички влијанија. Мојот став е дека се што е почнато мора да се доврши, без измена, со можна идна пренамена НО од практична не од идеолошка примена. Спомениците се полесниот дел. Точно Македонија има дефицит генерално гледано со споменици и не е преголем проблем утре да се дислоцираат (барем помалите, секако не Александар на плоштад или Гоце и Даме).
Како и да е, сметам дека како што сите други епохи (сакале да признаеме или не) оставиле белег врз Скопје, од византиската власт, отоманската, српската, социјалистичкиот период (СФРЈ), транзицијата така и овој период (како и да се нарече) ќе си остави свој белег. Мене лично шаренилото на Скопје ми се допаѓа особено спојот на ориентот, европското, модерното, па се надевам колку и да сум суштински против СК2014, дека ако финално добро се сработат повеќето објекти на некои идни генерации можеби ќе им се збогати колажот на нашиот град. 
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1475 Posted: 05-May-2011 at 09:00
Originally posted by makonix

Bi bilo opasen presedan zapocnati objekti da se rusat, mozno e da se zapostavat, kako sto ja zapostavija celata arhitektura edno 30 godini.
I sledniot pat ako povtorno se smenat, pa drugite ke rusat?

Преседанот за жал веќе е направен makonix, кога се реши да се сокрие еден МНТ (и не само МНТ) со објекти кои не припаѓаат таму.

Клучниот момент е преседанот да остане на тоа, а да не се прифати како нормален начин на делување на било која гарнитура.

Затоа и моето прашање е во правец, до каде смее да се интервенира во овој веќе солидно реализиран проект без да се направи уште поголема штета на градот.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1476 Posted: 05-May-2011 at 11:07
"Преседанот за жал веќе е направен makonix, кога се реши да се сокрие еден МНТ (и не само МНТ) со објекти кои не припаѓаат таму."

Всушност, преседанот е направен со планот на Kenzo Tange и рушење на најстариот дел на скопје и градење на тој дел модернистички градби за тоа време со политички мотиви. Во тоа време во источна европа, а и доста архитекти низ светот го промовираат минимализмот во архитектурата како антибуржоаска архитектура.

За денес на таа архитектура да се гледа како симбол на комунизмот, пошто преминавме во капитализам. И затоа имаме сега неокласицизам, како симбол на демократијата и историско поврзување со демократскиот свет.

Скопје е град на преседани, турците граделе џамии врз цркви, христијаните граделе цркви врз темели на антички храмови итн.

Многу енергија се троши на ценење на објекти кои се направени после земјотресот, некои да имаат архитектонска вредност, али се градени врз историското јардо на градот, и од политички побуди. А сега кога тркалото се сврти, имаме друга политика

Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #1477 Posted: 05-May-2011 at 12:58
@pbanks, ФАКТ е дека Скопје 2014 требаше да се направи многу одамна ...
но сите се фатифте само за тој дел, никој не продискутира што ќе се прави со восочните фигури и со сликите ако би се пренасочил музејот во нешто друго?
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1478 Posted: 05-May-2011 at 13:07
Originally posted by leonid23

@pbanks, ФАКТ е дека Скопје 2014 требаше да се направи многу одамна ...

Па многу е грешен бе леонид, затоа се фатив.

но сите се фатифте само за тој дел, никој не продискутира што ќе се прави со восочните фигури и со сликите ако би се пренасочил музејот во нешто друго?

Апсолутно е за дискусија ова затоа и го покренав прашањето.

Лично тематски не ми се допаѓа концептот на музејот, од проста причина што мислам дека како нација е крајно време да размислуваме обединувачки и да престанеме да се делиме. Или во превод музеј на македонската борба спрема мене треба да ги обединува сите фигури кои се бореле за МК на свој начин без разлика од нивната идеолошка или некоја друга позадина. Сепак не би должел околу ова бидејќи се понатаму е излегување од тематиката.

„Темата“ восочни фигури би ја задржал со оглед на тоа дека голем дел се веќе нарачани колку што сме информирани.

Принципиелно пак, се спротиставувам било која идна власт да си ги менува работите како што сака, дури и да е тоа согласно и да оди во прилог со моите гледишта, бидејќи таквиот пристап е погрешен. Затоа и имаше гласни реакции за СК2014, и сеуште има бидејќи луѓето кои го истуркаа, го истуркаа на своја рака, без да се земат во предвид чувствата и мислењата на голем број луѓе независно дали се тие 5-10-20 или 50%.

Edited by pbanks - 05-May-2011 at 13:33
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #1479 Posted: 05-May-2011 at 13:10
Originally posted by krale

@lenoid23

Нема да има никакво сопирање на проектите од СК2014, ако дојде до промена на власта. Државата има склучено договори со компаниите кои мора да ги испочитува, а во спротивно ќе се соочи со големи финансиски казни.

Единствено што може да се случи е прилагодување на објектите кои се изградени, или допрва се градат. Сопирање во никој случај.

хахаBig%20smile  ако се промени власта тие ќе донесат други закони, а постоечките ќе ги поиштат или ќе ги прогласат за неважечки Ајде да не ја продлабочувам темата, но сепак биди сигурен дека освен театарот се друго ќе си остане карабина! Ти знаеш ли со кого имаш работа во оваа држава??? Ако овде законите важеа и се спроведуваа и почитуваа одамна ќе имаше ред, па ни ситничавата Швајцарија немаше да ни беше рамна Cheers

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1480 Posted: 05-May-2011 at 13:42
Не се работи за закони. Се работи за ДОГОВОРО си фирмите изведувачи. Тие можат да престанат да ги финансираат и да ги запрат градбите. Ама државата ќе мора да плаќа големи оштети на градежните компании.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7273747576 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 2.625 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.