![]() |
![]() |
![]() |
Скопска обиколница [A2/A4] |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 24> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Црешево добредошол!
![]() |
|
![]() |
|
Cresevo ![]() Newbiе ![]() Joined: 30-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
http://maps.google.com/maps?hl=en&ie=UTF8&ll=42.033452,21.488099&spn=0.017468,0.033131&t=h&z=15
Мостот до Смилковско езеро ![]() ![]() ![]() И еве ти доказ дека е автопат(знаците се земени од кај мостот помеѓу Црешево и Стајковци http://maps.google.com/maps?hl=en&ie=UTF8&q=How+to+upload+fotos+in+google+maps&ll=42.032528,21.512153&spn=0.008734,0.016565&t=h&z=16): ![]() ![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
a toa so signalizacijata latinica e ama ne e na angliski kako toa skopje-istok, a ne bi mi precelo da ima i francuski ama i ne e i tolku potrebno. za toa avtopat magistrala ne e vazno, obikolnicata e top samo uste malku da se sredi, i neka se otvori |
|
![]() |
|
Cifra ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 85 |
![]() ![]() |
Јас колку што сум приметил тие жолтите се останати само на постари патишта и како доаѓа време се префарбуваат во бели како што е скоро низ цела Европа
Е сеа тоа што на обиколницава фалат и бели линии од десно тоа сигурно уште не завршиле со обележување ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Нигде не видов десна (жолта) линија од хоризонтална сигнализација !!??
Edited by Vladimir P - 03-Jun-2009 at 17:50 |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Како што кажав, обиколницава по сите параметри е автопат, вклучувајќи ги и оние кои ги спомнуваш (широчина, проектирана брзина, максимална дозволена брзина, безбедносни мерки, одбележан е со зелена боја). Не знам што те буни...
А тоа со класификацијата на патиштата која вклучува магистрални не си ме разбрал. Веќе спомнав дека терминот магистрален за класификација на патишта вообичаено не се користи низ светот, а особено не според техничките карактеристики на патот. Тоа кај нас е останато од екс-ју. Тоа го спомнав чисто за пошироко да ја објаснам работата. Во секој случај повторно нема никакви дилеми како се класифицира обиколницава - и според наша и според било која друга класификација, таа без дилема и без фалинка е 100% автопат. Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 17:17 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Магистрален е Битола-Прилеп, Охрид-Струга, и многу други. Не мора да е со четири ленти, доволно е да претставува магистрала, затоа е и магистрален пат. Додека пак, автопат, е пат со одредена широчина, брзина, и други безбедносни мерки, за што и се вика автопат, кои се над оние потребни за да е магистрален пат. Магистралните патишта се бележат со сина боја, автопатиштата со зелена боја на знаците. Ако е обиколницата обележана со сина, значи дека е магистрален, ако е со зелена е автопат. Мислам дека е јасно сега
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Гитар навистина не ти ја разбирам поделбава магистрален/автопат
Прво тоа не е компатибилна споредба (во светот магистрала се употребува за класификација на коридори, а не за техничките карактеристики на патот). Но и по екс-ју критериуми кои се сеуште присутни кај нас, повторно е ова автопат по сите можни параметри.
Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 16:40 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
И на мене ми се допаѓа тоа што го гледам. Ќе биде прекрасна обиколница.
Што е со француските знаци дали налета на некој таков Кловер?? |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Имам некој впечаток дека ќе биде магистрален пат, а не автопат. Нема да има ни патарина, а има многу вклучувања и исклучувања (не дека тоа е критериум). Можеби по навика дека обиколницата околу Солун не е автопат ми се чини дека и ова нема да биде. Сепак не мислам дека на автопат можат да излегуваат локални патчиња од градски населби, треба да биде поврзан со магистрален пат. Е-75 низ Македонија секаде каде што се спојува со друг пат тој друг пат е магистрален пат, никаде со вакво минорно патче-чикмаче-сокаче од некоја населба (ако не се лажам). Како и да е, тоа не е во рамките на темата, сепак не знам колку ќе биде безбедно ова за возење брзо, баш поради будали што не си го пазат добитокот.
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од каде таа класификација? Ова е дефинитивно автопат по сите стандарди и ограда ќе има. Колку таа ограда ќе преживее пред налетите на крадци и дивјаци и што за тоа ќе превземаат надлежните и јас се прашувам. Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 14:47 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Навистина ми се допадна! Убаво е изведено, а и убави слики си сликал. Туку ме интересира, штом се води како магистрален пат, а не автопат, тоа значи и дека нашите ќе направат максимум за да скратат на трошоци (по некој стереотип). Освен овие ѕидовите на некои места за заштита од бучава, дали забележа дали има огради одоколу како на автопатите (и од нив што има останато прашање е) за да не претрчуваат животни одвреме навреме? Не дека е некоја дивина, ама некоја крава, овца или коза, па дури и коњ и зајак може да претрчаат. Тогаш што правиме? Не приметив јас покрај патот некакви огради, освен на слика 17, но повеќе ми изгледа како да е оградата за оградување на нечија нива.
Edited by гитардемон - 03-Jun-2009 at 14:32 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
1
Од Арачиново во правец на клучката Сингелич која е готова и фали само сигнализација и довршување на дел од тротоарите. ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 Поглед од клучката према север ![]() 5 и према југ ![]() 6 ![]() 7 Во движење во правец на клучката Стајковци ![]() 8 Недовршен надвозник, ни крајот не му се гледа... 42° 1'37.29"N 21°31'49.09"E ![]() ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 клучка стајковци, каде вртам за назад ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 Каков црн Е65 накај Куманово ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Не дека остатокот од патоказот е точен или добро изведен, но ова со Е65 е навистина премногу дури и за неписмени луѓе! На кај и да одиш по обиколницава, на кај и да се исклучиш, сето тоа било Е65. Не знаев дека Е65 не бил коридор, туку цела мрежа на патишта ![]() Можеби треба да сме задоволни што броевите на патиштата се микроскопски (уште еден пропуст), па за некој од страна нема да е лесно да се забележи колку се неписмени нашите институции. ![]() 19 ![]() 20 и назад на клучката Сингелич ![]() 21 ![]() Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 13:21 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Има! Уште кога одев во пионерски дом во трето и четврто одделение на натпревари по сообраќај ги учев тие работи. За сè има правила и прописи, нема кој да ги спроведе, или да го казни тој што забушава. ПС: Сме неписмени, ама мислам дека не можеме да се мериме со овие од ЈАР... сега засега барем (класика е оваа слика): ![]() ![]() Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 13:17 |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Е искрено да ти кажам, не мислам дека станува збор за неписменост туку за механичка грешка-секоја буква посебно се реди и бојадисува, не се работи за целосен шаблон. ЗАТОА КАЈ НАС ИМАШ: Езеро - Еzero, во Охрид, наместо Lake. Имаш исто таму Св. Наум- Sv. Naum. Имаш ознака St. Ruzveltova. namesto Str. Ruzveltova... itn
![]() |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Скопје Север - Skopje Sever си е правилно, затоа што лични имиња на населби не смее да се преведуваат, а само транскрибираат во соодветната азбука.Е, сега прашањето е дали ова се однесува на северниот излез кон Скопје, или кон самата населба Скопје Север. Токму недоследноста во обележувањето на патните знаци на двете делници на автопатов намногу ми боде очи. Под итно треба да се вовоеде државен стандард за големина, боја, превод/азбуки на патните знаци, кон кој сите ќе се придржуваат, било тоа државни ии под ново концесионирани патишта!
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Забеган и јас се мислев тоа! Но всушност тука не треба да се работи за англиски јазик, него само за латиница па вањда затоа и не е преведно!
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
лсл а дали воопшто треба веќе да не чуди што е напишано Skopje - Sever наместо Skopje - North
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве нешто што сликнав денеска непосредно до локацијата каде што обиколницата минува над патот за Радишани:
Ова е сликано во правец на Оризари (западно): 01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() Се монтираат звучно-заштитните панели за куќите во непосредна близина. Куќите се наоќаат на буквално два метра од автопатот. Оваа воопшто не е дозволиво, колку што знам, според закон. Нели треба да има некој заштитен појас?! Не ја сликнав првата куќа пошто имаше луќе седеа и ми беше непријатно да ги сликам. 04. ![]() Овие слики се сликани према клучката Бутел (источно). Може и да приметите дека се испишани имињата на населбите за кои се однесува излезот. Овој знак се однесува за клучката Бутел. Малку ми е чудно да пишува Скопје Север, а да не пишува Чаир. 05. ![]() 06. ![]() Инаку тука имаше некоја цефка се преместува (ваљда за водовод), па имаше ископано две шахти од двете страни на патот. Од страна на центар... 07. ![]() Од страна на Радишани... 08. ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |