![]() |
![]() |
![]() |
Св. Климентов Универзитет на Плаошник |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415> |
Author | |
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Edno prasanje samo, ova vaka izgledalo vo sredniot vek ili onaka si gradat sega kako sto ke im tekne?
|
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
Andrej_LJ , iako vo glavno me iritirash so tvoite negativni stavovi, vo vakvi slucai ti go rzbiram stravot i razocaruvanjeto, pogotovo koga se raboti za vaka sveto mesto so tolkava tezina.Eve kako jas gledam....na prv moment se stresov, grandiozno, nekompatibilno, shuma ubava borova se sece /za mene sekogash ke e povredno m2 ubav park otkolku 10m2 ubav beton/.
Od druga strana involvirani se kompetenti lugje, so cel da se zazivee duhovno prostorot so aktuelni funkcii. Valjda Pasko-ta nema da dozvoli da se gradi vrz neistrazeno, i da se natakne funkcija koja ne mu prilega, baska i od Ohrida grada e. Morame ponekogash da veruvame i na sudovite na lugje od felata, ne mozeme za se da sudime krajno samite, a treba da kritikuvame, toa pravo nikoj ne moze da go zeme. Mene licno vaka zatvoren kompleksot ke mi dobie na tezina. Mi smeta secenjeto na shumata i del od vizuri kon ezeroto koi sto ke se zatvorat. Transparantnite objekti koi gi vidov na nekoi renderi ne mozat da goi nadopolnat toa, no moze da se igra so takvi formi. Setete se na staklenata piramida vo Luvr ili na grdosijata od celi sred barokniot Paris. I poeklatantni primeri ima niz svetot koi sto si go grabnale duhot i zaziveale vo polno svetlo. Vazno tuka sme da im gi davame crvenite linii. Toa ni e rabota, koga veke nekoi raboti pominuvaat po brza postapka. |
|
..... .......
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Незнам... Навистина ми е смачено да изигравам лошиот кој само плука по се (заедно со уште неколку членови), но што да се каже за ова што се случува? Груб, крајно безобразен однос кон нашето наследство, тотално помешани приоритети, криминални суми, кич и деструкција! Полесно ќе преминам преку имбецилните лавови и статуи, но да се налива бетон и гради АјТи центар, кој личи на кич транзициски хотел, среде нашата најзначајна (но и за целиот православен свет значајна) црква, е навистина КРИМИНАЛНО! Премногу прашања, ниеден одговор,но треба да се започне со зошто?
![]() |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
pavche ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 431 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Edited by pavche - 08-Sep-2010 at 22:20 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
вечен оган? навистина не можам да разберам ниеден филм во кој се влезени луѓево
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=27365 Има неколку нови рендери и агли од макетата. Што треба да се тие страничните делови на рендерот што се гледаат на 0:05. Дали се тоа некои стаклени делови? Во однос на ова со комуналиите, сметам дека треба комплексот да биде ослободен од комуналии. Всушност треба да може и централната власт да носи одлуки за ослободување од комуналии кои ќе бидат обврзни за понискит еинстанци на власт кога се во прашање објекти од државно значење. Треба воопшто да се уреди дополнително законски ова прашање, а не секој поедини случај да биде импровизација на општинските власт со одлуки за ослободување, или па за политичка борба за префрлање средства од еден во друг државен џеб да се создаваат временски гапови, вакви правни вакуум простори и адреналински ситуации. Особено не е во ред што од Општина Охрид доаѓаат вакви работи во ситуација кога Охрид е во фокус на државната грижа и треба да биде среќна општината што добива ваков комплекс. Поедноставно кажано треба да го пречека на црвен килим наместо да му наплаќа влезница. Мислам дека и градоначалникот е свесен дека нема туку така да му легнат милион евра на сметка, ова е можно да е само воспоставување некоја "почетна преговарачка позиција" за издавање градежна дозвола. Така иде тоа кај нас во ситуација кога општините имаат отворени карти да си изиграваат полиси. Edited by lslcrew - 08-Sep-2010 at 21:42 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Два рендера, од некој друг конкурсен труд.
![]() ![]() Edited by lslcrew - 08-Sep-2010 at 19:03 |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() http://www.ohridnews.com |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Mr.Edmund ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 23-Jul-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Што да кажам, агресија врз културното наследство, иницирана од оние кои треба истото да го штитат
![]() |
|
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Па, од таа фигура за споменикот може да се претпостави дека и другите макети не се сразмерни
![]() |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Нем рендер сеуште, има некоја макета. Малку личи како деца по ОТП да ја правеле, ама ќе заврши работа да видиме ориентационо како планираат да изгледа. Неколку работи не ми се јасни, барем додека не излезе некој асален рендер. Што е со куполите на објектот. Дале ќе бидат стаклени? Веројатно не планираат да направат куполи со ќерамиди, ако оваа бојата кафеава треба да биде некоја претстава за ќерамиди во макетава. Оваа портата дали е некоја археолошка ископина што треба да се рестварира? Што е со споменикот на Свети Климент? Ставиле макета за споменик непропорционална со останиот дел од комплексот. Можно е да е некое постаро фигуриче па им се нашло тука да го залепат само. Не пазат воопшто на едноставни работи, а сега само проблем ќе си направат кај стрвни медиуми што едвај чекаат да почнат да шират приказни за стометарски споменик.
![]() МИА фото Edited by lslcrew - 08-Sep-2010 at 12:59 |
|
![]() |
|
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
Ima li konecno nekoj asalen render kako kje izgleda seto ova?
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Се сложувам со забелешката. Иако не е совршен, и прилично контрастно изгледа во однос на околинава, сепак мислам дека 3тото решение ќе беше најдобро. Можеби за спрат понизок и со комбинација дрво-стакло, или така нешто. Имам гледано објекти градени на запад кои иако со современи материјали сепак не ја нагрдуваат околината (не мислам на бунгалови и слично Ова што ќе го градат ко цел град ми изгледа.. дефинитивно ќе го нагрди Охрид, а којзнае, можеби и Унеско ќе се повлече после тоа. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Mr.Edmund ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 23-Jul-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Мене не ми е јасно која е потребата тој комплекс да се напика баш таму. Па сите предлози закачени погоре изгледаат како да ќе ја изедат црквата! ОК ќе беше да се уфрлеше нешто малечко и дискретно, што програмски ќе го збогати тој простор, без да ја засени црквата и без да го нагрди пејзажот, ама ова?!
|
|
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
3тиот предлог ми е најблиску до добар.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
ВО СЕПТЕМВРИ, НА ПЛАОШНИК, ПОЧНУВА ДА СЕ ГРАДИ
Климентовиот универзитет ќе никне за две години На овој простор е предвидено да биде сместена Свети Климентовата книжевна академија, галерија на икони, теолошки центар, а ќе се основа и Македонски институт за хуманистички науки каде ќе се проучуваат цивилизациите кои постоеле тука во минатото ![]() - Овој потфат има специфична културно-историска мисија, да изведе хронолошки спој на Светиклиментовиот дух и современото време, да го спои црковното со световното живеење и работење, рече Груевски. На овој простор е предвидено да биде сместена Свети Климентовата книжевна академија, галерија на икони, теолошки центар, а ќе се основа и Македонски институт за хуманистички науки каде ќе се проучуваат цивилизациите, општествата, културите, уметностите и религиите кои постоеле тука во минатото. Со тоа, како што рече Груевски, овој комплекс ќе биде реконструкција на Светиклиментовото дело, но и ќе преставува центар на еден современ наставно-научен процес. За изградбата на конаците, Богословскиот факултет, Светиклиментовата библиотека, галеријата и многу други содржини ќе бидат потрошени уште 9 милиони евра, со што целата инвестиција би чинела 18 милиони евра. Свеченоста беше надополнета и со промоција на книгата "Охрид Суб Специе Аетернитатис" авторско дело на Елизабета Димитрова и Паско Кузман. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милеска рече дека книгата е вистински предизвик за секој што сака да се запознае со градот, кој претставува лулка на европската цивилизација, но и еден значаен чекор во презентирањето на богатата културна ризница пред домашната и странската јавност. Сузана Вренцовска http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=120961839C418A45AEFBC07B2EF23044 |
|
![]() |
|
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/promoviran-pochetokot-na-dejnosta-na-sveti-klimentoviot-univerzitet
Промовиран почетокот на дејноста на Свети Климентовиот универзитет 22.08.2010 - 20:33 | Македонија Да се зборува за Свети Климентовиот универзитет значи да се зборува за најсветото нешто за нашата световна и духовна историја од крајот на 9 и почетокот на 10 век кога на овие простори функционирала просветна и културна институција која во историската наука е позната како најстар универзитет во Европа и воопшто прв Словенски универзитет, истакна премиерот Никола Груевски на свесвеченоста на промовирањето на почетокот на научно наставната и културолошка дејност во рамките на комплексот на Свети Климентовиот универзитет.на Плаошник. За 20 тина дена тука треба да отпочне да се гради комплексот Свети Климентовиот универзитет каде е предвидено да бидат изградени 14 објекти за конаци,богословскиот факултет ,Свети Климентовата библиотека ,галеријата на икони ,музеј на Плаошник ,Свети Климентовата конзерваторска школа ,академија како и 7 депанданси на светски универзитети. Оваа иницијатива на владата на Р.М. значи едно заокружување на една монументална културно-просветителска и историска содржина кои се од капитално значење на македонскиот народ. Инаку вчера вечер во катедралната црква во Света Софија во Охрид се одржа и поетски портрет на годинешниот добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата за 2010 година лауреатот Љубомир Левчев. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |