build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1213141516 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cartman View Drop Down
Groupie
Groupie

Online Status: Offline
  Quote Cartman Quote  Post ReplyReply #261 Posted: 26-May-2009 at 17:48

Проектот верски објекти на плоштад добива политички бои

петок, 22 мај 2009, 18:20

Премиерот Никола Груевски на жителите во мултиетничко Теарце им вети помош од владата за да ја доизградат општинската зграда и за да добијат кредити за водоводи и канализации. Но теарчани соочени со безработицата најважно им е како да го поминат месецот.Збунети се како власта во кризно време ги троши парите од буџетот.Теарчани веќе имаат изградено верски објекти и за христијаните – се гради храм и за муслиманите.Среде Теарце има и црква и џамија вака слично треба да личи и скопскиот плоштад според намерите на МПЦ и ИВЗ – премиерот кажа дека ќе инвестира во црква, воздражан е за џамија.Во меѓувреме иницијативниот одбор на Бурмали џамијата ја шири идејата – вклучува и деца во намерата да се гради џамијата на скопскиот  плоштад. Немаат сомнеж дека власта нема да застане зад нивниот проект.Изградбата на Бурмали џамијата се промовира по најавата дека со буџетски пари ќе се гради црквата Свети Константин и Елена на скопскиот плоштад.

Милка Смилевска

http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&eventId=8312

Edited by Cartman - 26-May-2009 at 17:50
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #262 Posted: 22-May-2009 at 10:22
Црквата на плоштадот сепак ќе се гради со пари од буџетот
Македонија
Црквата на плоштадот „Македонија“ сепак ќе ја гради Министерството за култура. Во вчерашниот одговор што стигна од општината Центар се потврдува дека Министерството, а не Македонската православна црква, е инвеститор на изградбата на црквата, додека за изградбата на џамијата во тек е процедура за тоа дали се прифаќа или не промената на деталниот урбанистички план на плоштадот. Со ова, а со оглед на тоа што веќе се собрани сите документи, прашање на време е кога ќе почне изградбата на црква на плоштад. На сметката на Министерството за култура, како што дознаваме, првично се легнати околу 40.000 евра за почеток на изградбата. Градежното претпријатие „Гранит“ работи на понудата за проектот, но с? уште не се знае колку пари од буџетот ќе треба да се одвојат за изградбата, со оглед на тоа што станувало збор за крајно специфичен објект кога се во прашање изгледот и изработката. Од „Гранит“ веќе неколку месеци не можеле да му одредат цена на објектот, а веќе се шпекулира со суми од десетина милиони евра. Од Владата, како што дознаваме, биле подготвени да ангажираат фирма што во три смени ќе работи на изградбата, со цел таа да биде завршена што поскоро.

По официјалниот одговор од општината Центар во врска со инвеститорот, нејасно останува од кои причини МПЦ се вмеша во целиот случај со изјавата на секретарот на скопската епархија Коста Станоевски, кој рече дека црквата преку донации ќе ја финансира изградбата на верскиот објект. Во телефонскиот разговор тој даде непрецизни одговори, но децидно кажа дека комисија од МПЦ работи на тоа црквата да го добие на подарок од државата земјиштето на кое треба да се гради црквата, а потоа МПЦ преку донации ќе ја почне изградбата.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=6&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=400&ArticleID=25171
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #263 Posted: 20-May-2009 at 22:30
Нишкава моравме да ја излуфтираме и прочистиме од последната серија постови, бидејќи дискусијата по којзнае кој пат беше однесена во погрешна насока и кон теми на кои не им е местото на форумов.
Ве замолувам сите да се држиме до темата и да го задржиме нивото.
Back to Top
Cartman View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Cartman Quote  Post ReplyReply #264 Posted: 19-May-2009 at 17:45

Поглаварот Стефан – сите заедно ќе ја градиме црквата
вторник, 19 мај 2009, 18:00

Поглаварот Стефан не ја расчисти дилемата кој ќе ја гради црквата на плоштадот – Скопската епархија со донации или владата со државни пари. Конфузијата меѓу тоа што стои во документите и изјавите од црквата – поглаварот ја објаснува на свој начин.

- Нема никакво двојство црквата кој е должен да ја подигне, оној кој ја градел некогаш или оној што ја урна потоа, нема ни денес ни вчера да го поставувате тоа прашање, а црквата ќе ја градиме заедно верувам сите, а тука ќе пмогне и Алфа тв - изјави поглаварот Стефан.

Секретарот на скопската епархија Станоевски вчера неколку пати повтори дека тие се инвеститори спротивно на одобрението за градба од  Центар каде стои дека Министерството за култура е инвеститор.  Наспроти тврдењата на Станоевски дека им е доделено и земјиштето на плоштадот, министерот денеска го демантира.

Според законот инвеститорот може да се смени но тогаш треба МПЦ да го купи земјиштето од траснпосрт и врски и да ја гради црквата со свои пари – велат експертите. И додека владата го бутка проектот црква заедно со МПЦ и Исламската верска заедница бара маркичка на плоштадот за Бурмали џамијата.

И покрај тврдењата на ИВЗ дека тие веќе две години барале да се возобнови џамијата – идејата за возобновување на Бурмали џамијата  доби гласност по инцијативата на владата да се гради црква на плоштадот.

Милка Смилевска

http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&eventId=8191

Edited by Cloverstack - 20-May-2009 at 22:10
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #265 Posted: 19-May-2009 at 15:56
Originally posted by гитардемон

и кај нас религиозните објети се ослободени од комуналии? бидејќи ако не се, ослободување на земјиштето за црква е исто лошо колку финансирање на истата. ако веќе запнале да се гради ќе треба и земјиштето да си го платат (освен ако нема закон кој ги ослободува, како што реков). тоа што веќе ги потплатиле/натерале (не МПЦ) сите за да им дадат дозвола е друга работа.

се сложувам со ставот.
Back to Top
Cartman View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Cartman Quote  Post ReplyReply #266 Posted: 19-May-2009 at 15:53
Различни тврдења кој стои зад црквата на плоштадот
понеделник, 18 мај 2009, 17:46
Скопската епархија тврди дека е законски инвеститор на верскиот објект што ќе се гради на плоштадот – додека во одобрението за градба на црквата што ги издала општина Центар стои дека инвеститор е Министерството за култура. Секретарот на епархијата Коста Станоевски и денеска ја повтори изјавата од вчера – дека скопската епархија е инвеститор – министерството само им помагало да дојдат до градежна дозвола.

Секретарот тврди дека и министерството за транспорт и врски им го има и доделено земјиштето каде ќе се гради храмот.

И додека МПЦ тврди дека носители на работите со црквата се тие докуметите се на име на Министерството за култура. Општината Центар потврди дека издале одобрение за градба на име на владината институција – што значи дека црквата ќе се гради со буџетски пари. Архитектот Грчев тврди дека со овој чекор покрај по урбанизмот власта удира и по уставот.

Но и покрај документите кои водат до култура како градители на црквата од скопската епархија тврдат тие ќе  градат со донации од граѓаните – ќе формираат здружение и ќе отворат жиро сметка, ќе ја почнат градбата со фонд на епархијата – секоја помош им е добредојдена, ќе прифатат и пари од владата. На дилемите кога тие станале инвестиори кога документите се на име на култура, Станоевски вели.

Документите и тврдењата од МПЦ што се разидуваат внесуваат конфузија.

Милка Смилевска

http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&eventId=8152
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #267 Posted: 18-May-2009 at 14:46

абе смешна работа гитар, за колку ќе и го продава земјиштето државата на Црквата, ти очигледно бараш игла во сено, не остана ништо за фаќање, па ај сега и магла ќе бркаме...

јасно е како ден дека за вакво нешто државата нема ни два прста да крене, а камо ли па да баждари, тие сакаат се да финансираат а сега до пазар за парцелата да им е дојдено.

Edited by beTon - 18-May-2009 at 14:48
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #268 Posted: 18-May-2009 at 14:03
и кај нас религиозните објети се ослободени од комуналии? бидејќи ако не се, ослободување на земјиштето за црква е исто лошо колку финансирање на истата. ако веќе запнале да се гради ќе треба и земјиштето да си го платат (освен ако нема закон кој ги ослободува, како што реков). тоа што веќе ги потплатиле/натерале (не МПЦ) сите за да им дадат дозвола е друга работа.

Edited by гитардемон - 18-May-2009 at 14:04
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #269 Posted: 18-May-2009 at 05:44
мое мислење е дека не станува збор за страв на државата дека нејзина инвестиција нема да помине па сега ја препушта на Црквата, туку дека ваквата иницијатива на МПЦ односно превземањето на инвестицијата е исклучиво заради застојот кој би бил предизвикан од тужбите пред уставен апропо државното инвестирање...

сега треба државата само да и го поклони земјиштето на МПЦ, за Црквата да може и да ја превземе маркицата како би се почнало и веднаш со изградбата, со оглед дека кој е сопственик на парцелата тој на истата може и да гради штом добие одбрение за градба врз основа на дупот за малринг.
незнам законски дали е возможно одреден инвеститор да ги превземе целосно сите постапки дотогаш изведени од претходниот сопственик, т.е. дали може и градежната дозвола да се префрли како сопственост !?!
Back to Top
Raisinloaf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Raisinloaf Quote  Post ReplyReply #270 Posted: 17-May-2009 at 23:33
Македонската православна црква е новиот градител на црквата на плоштадот Македонија. Власта соочена со кршење на Уставот и на секуларниот карактер на државата се откажа Министерството за култура да биде градител на Свети Константин и Елена. Секретарот на скопската епархија Коста Станоевски телефонски потврди дека МПЦ ќе биде инвеститор.

И покрај тоа што секретарот на епархијата најави дека за Алфа телевизија во камера ќе ги објасни и другите детали за изградбата на Свети Константин и Елена на договореното место за изјава не се појави со образоложение дека има многу работа. МПЦ уште нема добиено градежна дозвола - побарале сопственост на земјиштето од транспорт и врски каде ќе градат и очекуваат државата да им го даде местото оти возобновувале црква што постоела од порано.

Според законот за градба без да добијат сопственост на земјиштето не може да им биде издадено одобрение за градба од Центар. Станоевски тврди дека МПЦ од 2001 година бара да се гради црква на плоштадот и дека е нормално тие да бидат финансиери заедно со други спонзори. Пресвртот на имињата на инвеститорите од власта во МПЦ се случи по неколкуте преставки до Уставниот суд.

Власта се стопира претпазлива да не падне проектот пред Уставниот суд и ретерира. Инаку Алфа телевизија пред еден месец објави документ според кој Министерството за култура е градител на црквата – во него пишува дека советниците на Центар го ослободуваат Министерството од пари за комуналии при изградба на верскиот објект. Се отвора дилемата дали е законска промената на инвеститорот од култура во МПЦ и дали документите од старата процедура важат за новиот инвеститор?
Црквата на плоштадот ќе ја гради МПЦ наместо Министерството за култура

Од МПЦ велат дека се работи на идеен проект – што е чудно оти на конкурсот на стариот инвеститор - култура веќе се избра проектот на Искра Атанасова и Владимир Лековски според кој требаше да се гради црквата. Најавата е дека за еден месец ќе почне градбата – нема проценка колку ќе чини објектот, но МПЦ очекува високи спонзорства што ќе помогнат во брзото изведување на Свети Константин и Елена.

http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&eventId=8114

Edited by Cloverstack - 18-May-2009 at 18:29
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #271 Posted: 07-May-2009 at 11:58
Општина Центар даде дозвола за црквата

Уставниот суд сe уште не одлучил дали ќе поведе постапка за преиспитување на законитоста на одлуката на Владата со буџетски пари да гради верски храм

Министерство за култура доби градежна дозвола од Општина Центар за изградба на црква на плоштадот Македонија. Надлежните од Општина Центар велат дека одобрението за градба на црквата, која ќе се гради на просторот меѓу ресторанот "Дал Метфу" и стоковната куќа "Сити галерии", го издале годинава и оти, законски, инвеститорот има можност во рок од две години да почне со градба.
Изградбата на црквата, според последните информации од министерката за култура Елизабета Канческа - Милевска, требаше да почне уште минатиот месец, но од првата лопата на плоштад Македонија сe уште нема ништо. Од кабинетот на министерката Канческа - Милевска велат дека засега немаат информации кога ќе почне изградбата на црквата, колку ќе трае и колку ќе чини целиот зафат. Надлежните од Министерството велат дека во тек е тендерот за избор на изведувач на градежните работи. Црквата на плоштадот Македонија Министерството за култура ќе ја гради по проектот на архитектите Искра Атанасова и Владимир Лековски, а на иницијатива на премиерот Никола Груевски. Општина Центар лани направи измени на деталниот урабанистички план "Мал ринг", со кои беше вцртана маркичка за црквата, која ќе биде висока 29 метри и ќе има камбанарија од 50 метри.
Кон крајот на минатиот месец група граѓани поведе иницијатива до Уставниот суд со барање да се преиспита законитоста на одлуката на Владата да гради црква на плоштад Македонија со средства од Буџетот. Според оваа група граѓани, со овој потег Владата фаворизира само една религија и го нарушува секуларниот карактер на државата. Тие од Судот побараа да забрани почнување на градежни активности додека трае постапката за преиспитување на уставноста и законитоста на одлуката на Владата со буџетски пари да гради верски храм.
Од Уставниот суд на Македонија велат дека иницијативата ја добиле на 27. минатиот месец и оти побарале да се обезбеди актот кој со иницијативата е оспорен пред Судот. Надлежните од Уставниот суд објаснуваат дека самата иницијатива и тоа што Судот веќе постапува по неа не значи дека не може да почне нејзината изградба.
"Судот постапува по иницијативата, но сe уште не е донесена одлука дали ќе поведе постапка за преиспитување на законитоста на актот за изградба на црквата. Градежни дејства може да се преземат, независно од иницијативата. Ако Судот, во меѓувреме, одлучи да поведе постапка, може да побара и запирање на градежните активности, но тоа не е случај во моментов", велат од Уставниот суд.

http://www.vest.com.mk/?ItemID=9869AC7DE0C2B741A358F8E1BA014F24
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #272 Posted: 30-Apr-2009 at 18:09
Cheers
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #273 Posted: 29-Apr-2009 at 15:45
Па затоа и не ми се допадна разговорот дека ќе победеле некого со црквата, и дека требало да има цркви на секој чекор. За мене тоа е навредливо и сакав да му го ставам тоа до знаење на македониј. Бришете ги ваквите екстремистички глупости.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #274 Posted: 29-Apr-2009 at 15:34
Добро бе луѓе пак ли ќе го фаќаме муабетов килаво. Работава воопшто не е верници/неверници.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #275 Posted: 29-Apr-2009 at 15:23
Абе и исламските екстремисти (бомбаши самоубијци) мислат дека сите верници треба да се разнесуваат во воздух, па не е така. Ти може мислиш дека сите верници мислат како тебе, ама очигледно е дека поголемиот дел не мисли така. Ако било така немало да има станбени згради и улици и трговски центри, ќе било сè цркви насекаде.

P.S. Не знам кого ќе победите ако се изгради црквата, ама глупоста сигурно не.

Edited by гитардемон - 29-Apr-2009 at 15:27
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #276 Posted: 28-Apr-2009 at 21:48
Секој човек има свое видење и гледанје на ствари, не можеш да раѕбереш се. Јас сум еден од тие.Thumbs%20Up

Црквата е божји храм, иако не функционира така поради разни бирокрации, секој верник би сакал да има шо повише цркви, оти секоја од нив е единствена, како објект и како верски симбол.Cheers
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
se_manda View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote se_manda Quote  Post ReplyReply #277 Posted: 28-Apr-2009 at 21:08
a i koja e logikata na ogromna crkva koga ima 3 na rastojanie od ~500m...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #278 Posted: 28-Apr-2009 at 21:05
Originally posted by Makedonij

Да, да, братчед барем уште 3 пати поголема би ме задоволила Big%20smile

Ама шо знам стварно е гужва таму, ке престанам да ја подржувам оваа идеа откако обеќаат дека ке направат плоштад пред соборната црква,како шо предложи ИСЛ.
Ај со господ напред ке победимеApplause
не можам да ја разбверам опседнатоста со црквите и плоштадите, не секогаш мора да бидат во пакет
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #279 Posted: 28-Apr-2009 at 21:04
Originally posted by Makedonij

Ne mi se sviga, možela bi da bide po klasična i po golema!
ти ова сериозно?
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #280 Posted: 28-Apr-2009 at 20:11
Да, да, братчед барем уште 3 пати поголема би ме задоволила Big%20smile

Ама шо знам стварно е гужва таму, ке престанам да ја подржувам оваа идеа откако обеќаат дека ке направат плоштад пред соборната црква,како шо предложи ИСЛ.
Ај со господ напред ке победимеApplause
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1213141516 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.289 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.