build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Паркинзи и гаражи
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Зонско паркирање во Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1213141516 18>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #261 Posted: 12-Sep-2009 at 04:00
Според сегашнио стандарди мислам дека се проектира 1,2 места по стан!

Инаку потполно се слагам дека прометот од паркирањето треба да иде во унапредување на паркирањето, па градски паркинг да биде компанија и што еден ден ќе стопсанисува со свои изградени катни гаражи.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #262 Posted: 12-Sep-2009 at 01:06
Многу сограѓани од Центар ги имаа распродадено подземните гаражи пример, други не ни имаа загарантирано паркинг место, бидејќи проекциите при проектирањето биле една кола еден стан, а денес ситуацијата особено во центар е минимум две коли еден стан, но голем проблем се и фирмите кои никнаа како печурки по дожд по осамостојувањето па сега и стамбените комплекси во Центар се пребукирани постојано од службени возила...

Решение е можеби за станарите да се узирпира дел од тревните површини, но за секој стан максимум по утврдена потреба да се додели простор за паркинг не повеќе од едно возило...

И капак конечно мора да се дозволи изградба на катни гаражи по внатрешните паркинзи помеѓу зградите каде какви услови има или подземни или надземни, пример позади јукан, позади МАТ, позади драмски тука на ова игралиштето на гимназијата, спроти бристол, а сигурно утре и под плоштад...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #263 Posted: 12-Sep-2009 at 00:11
со еден збор кај нас прво не се решени јавниот превоз и инфраструктурата за да може да се оди на вакви подвизи
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #264 Posted: 11-Sep-2009 at 23:17
Се согласувам за искуствата од другите европски градови, но и како што самите кажувате тамошните жители немаат сопствени автомобили, а тоа значи дека користат велосипед за поблиски или јавен транспорт за подалечни релации. Кај нас и едниот и другиот вид на превоз е слабо развиен. Инаку, и така најчесто пешачам, ретко го користам автомобилот и тоа за далечни релации, затоа и ми е потребен паркинг. Се сложувам дека треба да се воспостави и можноста да се откупи паркинг местото, но по разумна цена. На крајот, се разбира дека сум лојален граѓанин и дека ќе ги платам месечните карти на Градски паркинг, но сепак сметам дека како граѓанин имам право да се пожалам на дел од проблемите со паркирањето.
Имам и идеја, мислам дека парите што ќе се собираат од овие паркирања во градската каса да се пренаменат за изградба на катни гаражи низ централното градско подрачје.
Back to Top
theone View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote theone Quote  Post ReplyReply #265 Posted: 11-Sep-2009 at 22:49
Се ми се чини дека само ние сме научени дека се треба да биде како што ни е ќеф.
Летово бев во Будимпешта кај пријател на гости. Живее во строг центар и не вози кола. Паркинг на улица се наплаќа 100 тина денари 3 саати. И немаш право на повеќе од неколку саати да си паркиран.
Јас си најдов паркинг на 3 километри од таму со чувар. 48 часа 15 евра.

Белград иста приказна во центарот , имаш смс , имаш класичен паркинг како кај нас со наплата.

Во Австрија во градче од 20 000 жители , има специјален  паркинг во центарот на кој е дозволен само час и половина бесплатно, ако те најдат после тој час и пол веднаш добиваш казна. На сите други паркинзи си плаќаш. 

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #266 Posted: 11-Sep-2009 at 19:11
И јас ќе се сложам дека ако некој сака да може да си одкупи место за паркирање, но двесте денари од ден, а не од месец. Башка и да може било кој да си одкупи место загарантирано, да немора да е од центар. Така може, а вака за двесте денари месечно, па уште загарантирано во никој случај. Преку леб, погача.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #267 Posted: 11-Sep-2009 at 17:28
BOJAN, ti davam pravo vo tvrdenjeto deka ako plakjas, MORA da imas vo sekoe vreme slobodno mesto za parkiranje! Tuka mislam nema diskusija, spored prosta logika e toa taka! Ne moze za nesto da plakjas sto ne go dobivas.

Ama ne ocekuvaj da imas garancija ako nekoj ti go osteti ili nedaj boze ukrade avtomobilot. Sepak se raboti za otvoreni parkinzi so SMS princip na naplata kade sto nema vraboteni, koi bi gi pazele avtomobilite. I toa ne e samo kaj nas taka.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #268 Posted: 10-Sep-2009 at 21:56
BOJAN јас колку што имам дадено аргументи имам дадено, тие се. Јас неслушнав ниеден аргумент зашто некој треба тебе да ти обезбеди комодитет во строг центар, небаре си го купил местото за паркирање и твое е у катастар. Куќните совети се здруженија за мењање сијалици у влез и нема што некој да ги консултира што да прави со земјиште кое не е нивно, а ниту па некој им дал право да го застапуваат.

И јас имам сличен проблем, веднап до мојата здрада се наоќа реонски дистрибутивен магацин на тинекс и секое сабајле, па и до попладне кај мене пред зграда е гунгула со камиони и комбиња. Имало многу обиди да се најде некој конпромис, пред една деценија и со некои си рампи пробуваа но тој паркинг е на тинекс колку што е и мој. Факт е дека ми е мене проблем секое сабајле да идам до пријавница и да барам чив е каминот да го тргне зашто ме затвроил на паркинг но го имам комодитетот да имам голем супермакет до мене. Притоа не сум себичен и имам разбирање за сите потреби. Нити се обидувам да саботирам нечии туќи потреби. луќ сме ќе се разбереме. Кај тебе е малку поекстремна ситуација и го имаш комодитетот до тебе да имаш центар на главен град. Тоа со себе ќе си повлече и други последици.
Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #269 Posted: 10-Sep-2009 at 20:41
zatoa jas si kupiv vespa
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #270 Posted: 10-Sep-2009 at 19:34
Iscrew, на твоите навреди нема да одговорам со контранавреди, бидејќи никогаш не сум се спуштал на толку ниско ниво! ДАЈ БАРЕМ НЕКОЈ СПРОТИВЕН АРГУМЕНТ!
На темава говорам затоа што сум директно засегнат. Паркирањето на два-три паркинзи што е сега почнато сеуште не наликува на хаос, но во моментот кога ќе почне да се наплатува на сите паркинзи ќе настане општ хаос. Јас пак повторувам, НИКОЈ од градските паркинзи не дошол да ги информира куќните совети или станарите на зградите за оваа одлука. ОДЛУКАТА СЕ СПРОВЕДУВА ДИЛЕТАНТСКИ!
Инаку ваков начин на наплата навистина постои во Белград, Загреб, Париз и скоро низ сите градови,  НО ТАМУ ПОСТОИ ЕФИКАСЕН ЈАВЕН ТРАНСПОРТ.  Да се откажам од сопствен автомобил во замена за смрдлив автобус, НЕМА ШАНСА!
На овој начин, моите 2400 денари за паркинг на годишно ниво единствено би отишле во празно, за некој си проект во Маџари или Гази Баба, за којшто немам намера да плаќам.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #271 Posted: 10-Sep-2009 at 18:18
Иако генерално давам силна подршка за проектов, Бојан има 100% право за тоа дека ако плаќаш за некаква услуга, таа мора и да ја добиеш. Недозволиво е некој да плати месечна или годишна карта (без разлика дали е тоа по повластена цена за станари), а да не може да најде паркинг место.
Нека повелат господата од Градски Паркинг да си направат анализи и проекции за искористеноста на паркинзите во различни периодот од денот/неделата/годината. Нека си набават софтвер да го контролира тој дел и нека вградат семафори на паркинзите, па по потреба да се контролира влегувањето на оние кои немаат месечни или годишни карти.

Можда е прекомплицирано за нашиве шупаци, ама ако е така нека си поднесат оставки. Градски Паркинг не е волонтерско добротворно друштво, туку јавно претпријатие со свои обврски и големи профити од својата дејност. Конечно, зошто толку фалби и чукање во гради, доколку вакви битни прашања не им се решени? Проектов е суштински и не смее да се дозволи да се претвори во обична фасада за максимизирање на профити, без квалитетна услуга и без решавање на проблемите!

Сепак им давам некој период фора за да средат некои работи во од. Ќе видиме...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #272 Posted: 10-Sep-2009 at 17:56
ОК дечки смирете хормони, да дискутираме поразумно...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #273 Posted: 10-Sep-2009 at 17:40
Ништо не е претерано освен себичњаклукот на граќаните! Никој не е должен да ти објаснува зашто за тебе нема празно место кога ќе ти текне! Плаќањето по бенифицирана цена за жителите на центар е добра воља на градот, макар што да би биле со некој малку повисок стандард и против тоа би бил. Живееш у центар алооо, не живееш у ѓорче па да имаш простор автобус да паркираш!

У центар фирми и деловни објекти, жители понастрана. 
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #274 Posted: 10-Sep-2009 at 17:07
Овие тврдења се несериозни и неодговорни. За јас НЕШТО ДА ПЛАТАМ ТРЕБА ДА ДОБИЈАМ УСЛУГА! Каква услуга јас ќе добијам од ова градско претпријатие. Јас сум подготвен да го користам секојдневно велосипедот како превозно средство, доколку градоначалникот се реши да го реализира проектот. Наместо тоа, проектот е сопрен исто како и проектот за трамвај и за нови автобуси.
Јас живеењето во центар не го сфаќам како привилегија, само сакам да знам што добивам за возврат за дадените пари. Еве сега да дојдете, ќе видите дека нема слободно место на паркинг. Зошто тогаш да давам илјадници денари за една година, ЗА ДА СИ ЈА ПАРКИРАМ КОЛАТА ВО 10 ЧАСОТ НАВЕЧЕР?!?
ЗА КРАЈ, НИКОЈ ОД ГРАДОТ СКОПЈЕ ИЛИ ОД ГРАДСКОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ НЕ Е ДОЈДЕН ДА ОБЈАСНИ ЗА ОВОЈ ПОТЕГ, НИТУ СО ОВА Е ЗАПОЗНАЕТ КУЌНИОТ СОВЕТ! Ова е претерано!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #275 Posted: 10-Sep-2009 at 15:47

Генерално сум на линија со тебе, но доколку локалците имаат право на место за паркинг истото треба да биде и гарантирано (кога веќе плаќаат за тоа). Е сега за таа цена која ја добиваат не сум сигурен дека тоа е возможно но...

Но има и други прашања кои се поставуваат. Зошто не се активирани подземните гаражи? Голем дел од жителите таму имаат луксуз да имаат своја гаража во сред центар. Ако парите кои би ги давале на градски паркинг за незагарантирано место по зоните ги канализираат во реновирање на гаражите па дури и во запослување на чувар проблемите би им се решиле на многу елегантен начин.
Еден другар во Солун живее релативно далеку од строгиот центар на градот, некои 45 мин пешки од белата кула во линија со културниот центар. Имаат 2 коли. За едната плаќаат паркинг место во соседната зграда каде подземниот паркинг е взушност адаптирано подземје исплреплетено со столбови и без никаков концепт за паркинг. Таму се колите начукани како сардини, потребна е исклучителна возачка умешност човек да ја извади или паркира колата, но луѓето на нив гледаат како суво злато. Не само што ги чини некои 100-200ЕУР месечно, туку имаат среќа што сопственикот на тоа паркинг место беше волен да им го издаде инаку воопшто немаше ниту да располагаат со тоа. Другата кола пак ја паркираат околу по блоковите, каде што се најде место. За оние Солунчани кои сакаат комоција со паркингот постојат бројните предградија каде може да дигнат куќи или да купат стан во мали станбени зградички. Во секој дел од центарот каде е заживеан бизнисот и комерцијата, секако е намален и комодитетот.

Инаку. Денеска го сефтосав зонското паркирање во зона А4. Милина беше да се паркирам, имаше еден тон празно место. На јужен булевар пак приметив дека разни ситничари почнале да ги паркираат автомобилите на тесните тротоари покрај стара железничка и буквално висат над булеварот. Се надевам дека пајакот ќе направи таму 'ршум.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #276 Posted: 10-Sep-2009 at 14:38
БОЈАН живеењето во центар носи со себе еден куп мали проблеми. Никој никаде во свет не гарантира слободно место за паркирање. Значи за такво нешто жителите на центар може да си ласкаат до бесвест, ама никогаш нема да го добијат. Лов на вештерки сега дополнително и покажување прст кон кафичите, кон "дошљаците" и кон оние што се дојдени за шопинг и слично, воопшто нема да го реши проблемот на оние од центар туку само ќе си го кренат притисокот и нервозата. Гарантирање дека колата нема да ти ја украдат е широка тема малце. Всушност полицијата на сите граѓани треба да им го гарантира тоа. Дополнителни чуварски служби би биле пожелни доколку имаме некое значлително драстично зголемен процент на кражби. Сосема е друга приказната за оние паркинзи полигони како редовните паркинзи на градски паркинг или гаражи. Тамо се сложувам за некои гаранции и отштети, додека за пакви високопроточни паркинзи како зонското не. Многу е лесно да се поставиш у некоја положба, себе против градот. Ааааа што ми напрвил он, ај чао не плаќам. Ако е така изсели се од Скопје. Јас како жител на Скопје имам обзир за сите премрежја во коишто запаѓа градов и свесен сум дека некои работи не зависат од властите. Нормално ако гледам дека нешто се прави погрешно тогаш тука е и реакција.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #277 Posted: 10-Sep-2009 at 12:10
Зонското паркирање е уште еден начин за да се соберат поголема сума на пари во градскиот буџет, а притоа ништо да не се реши. Живеам во строгиот центар и за некој ден ќе треба да плаќам паркинг, а притоа никој не ми гарантира слободно место,а и не ми гарантираат дека нема да ми го украдат автомобилот. На паркинзите кај Градски ѕид нема теорија да најдете слободно место измеѓу 7 и 17 часот, а во некои денови и до доцните вечерни часови. ТОГАШ ЗОШТО ДА ПЛАЌАМ НА ГРАДСКИ ПАРКИНГ И НА ГРАДОТ? Дали градоначалникот го воведе системот на велосипедски сообраќај што требаше да се одвива помеѓу општините Центар, КАрпош и Аеродром. НЕЕЕЕ! Дали отпочна со градба на трамвајската линија? НЕЕЕЕЕЕЕ! Дали има нови автобуси во Скопје? НЕЕЕЕЕЕЕ!

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #278 Posted: 09-Sep-2009 at 13:48
Originally posted by Утрински Весник

Тоа доволно кажува дека новиот начин на организација на паркирањето во централното подрачје доживеа промашување.
Де бре, уште е во пробна фаза, а веќе доживеал неуспех. Според мене пак, неуспех е текстов  LOL

А за оние што паркираат по тротоари лекот е едноставен. Сообраќајната полиција и пајак службата можат бргу да ги „убедат“ таквите да престанат.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #279 Posted: 09-Sep-2009 at 02:02

Зонското паркирање ги испразни паркинзите, а ги наполни тротоарите

„Градски паркинг“ тврди дека зонското паркирање ја постигнува целта

Снежана Калабакова

Паркинзите каде што почна примената на зонското паркирање зјаат полупразни. Затоа, пак, пребукирани се тротоарите и уличките во радиус од еден километар од центарот на градот. Поради зафатените тротоари со автомобили, пешаците се принудени да се движат буквално на улица. Тоа доволно кажува дека новиот начин на организација на паркирањето во централното подрачје доживеа промашување.

На скопјани зонското паркирање им е скапа варијанта и затоа бараат други места за своите автомобили, а локацијата да биде близу. Ваквата можност од неодамна им е ускратена и на паркинзите спроти последната постојка на автобуската линија „23“ во Капиштец, бидејќи некој и таму ставил рампи и го ограничил влегувањето. Од „Градски паркинг“ велат дека во согласност со Решението за утврдување режим на сообраќај, од 22 јули годинава, претпријатието е задолжено да го уреди и да стопанисува со паркингот „Народен фронт“. Моментно таму се вршат градежни работи, обележан е просторот, а за цената за паркирањето треба да одлучат градските советници. Дури потоа паркингот ќе почне да функционира. Појаснуваат дека работите на овој паркинг почнале на барање на граѓаните што живеат во зградите.

Оние, пак, што живеат близу паркинзите со зонско паркирање станаа привилегирани. По се' изгледа единствено тие имаат ќар да паркираат за 200 денари месечно, додека другите граѓани мора да се снаоѓаат. Бидејќи 45 денари за два часа паркирање е прескапо за оние што работат во центарот на градот, а возилата мора да ги преместуваат на секои два часа, тие сега ги наполнија тротоарите со паркирани автомобили.

„Не сметаме дека зонското паркирање е промашување. Напротив, ја постигна целта. Сите граѓани што доаѓаат во центарот на градот да завршат некоја работа, секогаш имаат слободно место за паркирање. Сите паркиралишта, кои се дел од зонското паркирање, се обележани, исчистени и со поставена вертикална и хоризонтална сигнализација. Зонското паркирање ја постигнува целта уште во првите седмици од неговото имплементирање“, вели Ана Витановска, референт за односи со јавност во ЈП „Градски паркинг“.

Од претпријатието не се согласуваат дека цената за паркирање е висока и го споредуваат со паркирањето на улицата „Максим Горки“ каде што за еден час се плаќа 50 денари, но и покрај тоа паркиралиштата се полни. Кај „Телеком“, пак, паркирањето е 40 денари, а над влезната рампа најчесто свети црвено светло како знак дека паркингот е преполн, иако тоа се паркиралишта од затворен тип!

Надлежните велат дека зонското паркирање е преземено искуство од многу земји, дека нуди повеќе начини на наплата и ја зголемува фреквентноста во најтесното градско подрачје. Исто така, сметаат дека ваквиот начин на паркирање го намалил метежот и оставил простор за пешаците, велосипедистите, лицата со посебни потреби, децата. Сепак, не кажуваат дека во земјите од каде што го презеле искуството има и алтернативен градски превоз, трамвај, тролејбус, квалитетен автобуски превоз. Што се однесува до просторот за пешаците, пак, веројатно одговорните сметаат дека на коловозот секогаш има доволно простор за пешаци, бидејќи очигледно е дека на тротоарите нема. Тие сега се резервирани за автомобили.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=08535DD59B03E343A894CA22C6960AF7
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #280 Posted: 03-Sep-2009 at 02:10

Над 300 паркирања дневно со СМС

Најголем дел од возачите ја користат бенифицијата за бесплатен прв паркинг, акција која трае до 1 октомври

Уредно паркирани возила, неузурпирани местата наменети за инвалиди, доволно место за минување на пешаците, па дури и за велосипедистите. Вака од пред 10 дена изгледаат паркиралиштата спроти ТЦ Рамстор, на улиците "Мито Хаџивасилев Јасмин" и "Даме Груев" на потегот од ТЦЦ Плаза до зад Собранието обележени со знакот за Зонско паркирање. На овие паркинзи времето за паркирање е лимитирано најмногу до два часа, па секогаш има место за паркирање. И наплатата е едноставна, со испраќање на СМС-порака на бројот 144 144 од било кој оператор или со талонче-грепка што го има во секоја трафика во близина на паркинзите.

- Иако е многу рано да се даде оцена, сепак сликата од паркиралиштата опфатени со проектот покажува дека Зонското паркирање почна успешно да се спроведува. Секој ден се зголемува бројот на возачите кои плаќаат преку СМС порака од мобилен телефон, така што просекот на дневно ниво е поголем од 300 паркирања. Во овој период најголем дел од возачите ја користат бенифицијата за бесплатен прв паркинг, акција која трае до 1 октомври, бидејќи на повеќето од нив ова им е прво паркирање. Веќе второто паркирање се наплаќа - информира Саша Гавриловиќ од Некст сенс фирмата која го изработи софтверското решение за Зонското паркирање. Иако помалку, се купуваат и грепки.
Градски паркинг има ангажирани лица кои делат флаери и им покажуваат на граѓаните како функционира паркирањето, а отворен е и кол центарот - 321 55 66 на кој граѓаните се јавуваат за дополнително да се информираат.
Цената за еден час паркирање во првата - црвена зона, на цел потег на Даме Груев чини 45 денари и е ограничено на најмногу два часа. Паркирањето спроти Рамстор што спаѓа во жолта зона е ограничено на четири часа и чини 35 денари. Во третата, зелена зона која се уште не профункционирала ќе биде најевтино - 25 денари, а паркирањето ќе биде неограничено.

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=5E5955A85469B94DB541EA30C4FB7DF1

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1213141516 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.