![]() |
![]() |
![]() |
Охрид и Струга |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 141516 |
Author | ||||||||||||||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Се руши " полициската" зграда
Започна рушењето на една од најстарите станбени згради во Охрид, позната како полициската зграда, која се наоѓа на улицата Јане Сандански. Овој објект бил изграден во средината на шеесеттите години од минатиот век. Наскоро ќе се руши и приватната куќа која се наоѓа до оваа локација. На нивно место, според урбанистичкиот план на градот, е предвидено да биде подигната повеќекатна зграда која ќе биде само десеттина метри оддалечена од веќе постоечка зграда, изградена исто така во шеесеттите години. ![]() ![]() ![]() ![]() http://ohridnews.com |
||||||||||||||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
![]() Го имам забележано градилиштето во април годинава, не немаше истакнато табла за тоа што ќе се гради.
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Дали има отворено нова нишка за стамбениот комплекс што се гради во Охрид еве кординати 41° 6'25.94"N 20°48'53.87"E ?, кога бев пред некој ден во Охрид рендерот изгледаше како многу голем околу 5-6 згради паркинзи и спортски игралишта. Удрени се темелите на 2 згарди колку што можев да забележим, ама немам слики да прикажем, кој е од Охрид добро ни дошло да закачи некоја фотографија
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Кажано е и досега, ама еве и јас ќе кажам. Генијалците што што смислуваат вакви имиња од типот на „Хххххх Менхетн“ и слични, треба да се стрелаат
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Барем да ја пишат локацијата
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=98451351E4279D438191C51CAC8BA62A |
||||||||||||||
build.mk, гради форумска историја
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Мене генерално не ми пречи поткровјето на ваков тип згради во ваков тип на населби.
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Зградата на втората слика навистина ми се допаѓа. Во главном сите ми се ок, но главната замерка како и секогаш ми е поткровјето.
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||
Мал извештај од Охрид. По којзнае кој пат сум разочаран од урбаниот развој на градот. Од она што може да се види дури и уништените Кисела вода или Дебар маало во Скопје ми делуваат како урбанистички ремек дела во споредба со тоа што се случува во поголемиот дел на градот и крајбрежјето. Апартмани никнуваат на секој чекор и секој си ги поставува на плацот како што му одговара, не постојат никакви градежни линии, лакомоста по квадратен метар плус е евидентна на секој чекор со разноразни поткровја и на неколку нивоа, доградби и сл. За естетиката на објектите не сакам ни да разговарам, транзицискиот невкус во својата најрадикална форма е сеуште наголемо присутен. За жал не видов ниту еден нов објект кој би го издвоил за да го споделам тука со вас.
Во продолжение имам да постирам неколку слики од станбената изградба во населбата која скопјани нагалено ја викаат Карпош 5 (или за тие што не знаат на крајот на Охрид веднаш до бензинската пумпа на Макпетрол). Ако не друго во овој дел владее каков таков урбанистички ред. 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Еве и две заградени локации на булеварот Туристичка, едната е прилично голема, веднаш до бензинската станица, другата е малку подоле од нејзе. Што ќе никне тука сега за сега не знаеме. 1 ![]() 2 ![]() Edited by pbanks - 05-Apr-2010 at 21:00 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Не знам ни јас, ниту знам како го заслужил атрибутот „Менхетен“, ама еве да регистрираме за кој реон се работи:
41° 6'31.10"N 20°48'56.24"E А ова е урбанистичкиот план: http://www.build.mk/docs/users/cloverstack/URBANISTICKI%20PLANOVI/Ohrid/Nacrt-plan UZ 8.jpg Edited by Cloverstack - 15-Oct-2010 at 05:08 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||
Незнам како да ја толкувам оваа вест, дали се работи за реализација на некој голем комплекс или за отстранување на административни бариери за реализација на некој ДУП
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=680165B98D299247A1D52D7FC7AEEFDF Edited by pbanks - 22-Dec-2009 at 23:43 |
||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 141516 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |