build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Здравствени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Клинички центар Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote OCB Quote  Post ReplyReply #301 Posted: 02-Jun-2011 at 10:18
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #302 Posted: 02-Jun-2011 at 08:09

Edno golemo bravo od mene, super izgleda. Dali znae nekoj kade tocno se naogja ovaa zgrada? Da ne e kaj Medicinski Fakultet?
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #303 Posted: 01-Jun-2011 at 14:06
Originally posted by 4skopje

Tie sto nemaat deca ,ajde ostaj te go  forumov i na rabotaHug!!!

Најдобар заклучок !
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #304 Posted: 01-Jun-2011 at 13:54
Tie sto nemaat deca ,ajde ostaj te go  forumov i na rabotaHug!!!
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #305 Posted: 01-Jun-2011 at 11:52
Znaci mozno e?
Mnogu sum pozitiven iznenaden kako e izgradeno. Uste od prviot pogled znaes kade se naogjas!! Vnatre e TOP, nesto cudno sto vo edna golema soba ima 7 legnici za 7 pacienti namesto da go delat sobata so dzidovi ama sepak lici konecno na BOLNICA!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #306 Posted: 01-Jun-2011 at 00:07
Еве две фотки од гинеколошката клиника во изградба, кои ги имам направено во февруари 2007. Не е на одмет да ги архивираме и нив:

1

2

Edited by Cloverstack - 01-Jun-2011 at 00:08
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #307 Posted: 31-May-2011 at 22:55
Најсекси е слика бр. 10.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #308 Posted: 31-May-2011 at 22:12
Постојат две чуда на планетава, се појавил Исус на едната страна од Земјината топка и се отвори гинекологија во Клинички во Македонија, јавува Си-Ен-Ен во вестите од 22 часот
Back to Top
build.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote build.mk Quote  Post ReplyReply #309 Posted: 31-May-2011 at 22:06
Пресечена лента за новата гинекологија во Клиничкиот центар во Скопје

После точно 10 години изградба и неколку неостварени најави за нејзино ставање во функција, денес беше официјално отворена новата зграда на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Клиничкиот центар во Скопје. Сепак засега ќе функционира само амбулантниот дел, а доуредувањето и преселбата ќе продолжат во наредните 30-тина дена.

Зградата има пет нивоа со вкупна површина од околу 12 илјади метри квадратни и во неа ќе бидат сместени 197 болнички легла и ќе функционираат пет операциони сали. Инвестицијата во објектот (без медицинската опрема) изнесуваше 560 милиони денари, односно нешто над девет милиони евра. Изведувач на градежните работи беше фирмата „Делта пром“.

Старата зграда на гинеколошката клиника, која датира од 1928 година, после преселбата привремено ќе се користи за сместување на пациенти од интерните клиники, додека таму се одвива најавената реконструкција и реновирање со помош од Банката за развој при советот на Европа. За конечната судбина на дотраениот објект ќе се одлучува дополнително.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

http://www.build.mk/?p=7914
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #310 Posted: 31-May-2011 at 16:48
Отворена новата гинеколошка акушерска зграда во Скопје

Денеска свечено беше отворено новата зграда за гинекологија и акушерство на државната клиника во Скопје.

Министерот за здравство, Бујар Османи изјави дека зградата претставува најсовремена установа со врвна технологија направена според светските здравствени стандари.

„Тежината на оваа клиника е што не дозволивме да ја донесеме старата апаратура, туку ја набавивме најврвната и најсовремената медицинска апаратура која е дел од овој современ објект“ рече Османи.

Директорот на новата клиника за гинекологија и акушерство, Сашо Јовчевски изјави дека установата чини 560 милиони денари, без современите апарати. Објектот се протега на 2 илјади метри квадратни на пет катови. Има 197 кревети и пет операциони сали.

Во текот на 30 дена ќе бидат преселени сите пациентите во новата зграда за гинекологија и акушерство.

„Стариот објект ќе се користи за преместување на пациентите од интерните клиники додека трае реновирањето, а потоа ќе правиме нови планови. Од денес почнува преселувањето и ќе биде на десет дена по еден кат. Треба да внимаваме на пациенти, бидејќи има и деца во инкубатори“ вели Османи.

Премиерот на Република Македонија, Никола Груевски свечено го отвори новиот објект со сечење на црвена лента.

Гинеколошка акушерска клиника е основана 1947 година.

http://www.tocka.com.mk/index12.php?ID=42442

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #311 Posted: 20-Dec-2010 at 19:11
Да приумреш додека стасаш до лекар

Половина час на Водњанска, половина во потрага за паркинг, уште неколку саати за во чекална и ќе влезете кај лекарот на Клинички. А таму најважно е да имате среќа да не ве праќаат на многу испитувања. Оти секој нареден ден ќе го доживувате истиот пекол на скопските клиники

На пат до скопските клиники прво мора да се соочите со булеварот Водњанска. Уште оттаму почнува лудилото за се стаса на лекар. Не знаеш со кого попрво да се расправаш рано наутро. Дали со возачите на автобусите кои зафатиле половина булевар или со таксистите кои се тркаат за патници, па закрчуваат пред влезот за да соберат повеќе. Од училиштето „Кочо Рацин“ до рампата на влезот на клиниките подгответе си половина час за да се влечкате метар по метар со возилото.

А кога конечно ќе ја поминете рампата, како да сте влегле во шпиц време на Бит-пазар. Шетаат медицински сестри со ѓевреци, болничари пеш на ладното развезуваат легнати болни, а роднини на пациенти туркаат празни колички токму пред вашиот автомобил, па уште повеќе го закрчуваат патот. Сето тоа по тесните, издупчени улици, пренатрупани со возила од лева и од десна страна, кои талкаат по место за паркинг на пренатрупаниот простор. Се поткачуваат на тротоари, се буткаат пред влезови сакајќи што поблизу да се паркираат до клиниката на која пошле, оти и онака ќе платат ненормална сума за место што го нема. Низ подотворените прозорци нервозно пушат и пцујат разгневени и мажи и жени.
- Сто години ништо не направиле. Ја испокршивме колата. Ќе го средат ли еднаш овој хаос, ова на сé личи, ама не на Клинички - се слушаат коментари.

Нема ред, има македонски ред

Македонија во мало. Токму тоа е клинички наутро. Таму нé има од сите страни. Така нервозни, некои ќе застанат среде најголемиот метеж за од багажникот на комбенце, жена што легнала таму, да ја сместат во болничката количка што ја туркаат пред автомобилите. Болната ја сместуваат роднините, со нив нема болничар.

- Не можевме да најдеме друг превоз, а на жената и е лошо како што гледате. И сега сам ќе ја туркам до лекар. Едвај количка најдов, не па болничар да дојде со мене - нервозно ни одговори роднината кога го прашавме зошто така ја пренесуваат болната.

И кога уште по половина час лутање ќе најдете место за паркирање, ве чекаат нови „изненадувања“. Ако врне, до клиниката на која сте тргнале сигурно ќе стасате до уши зацапани во кал. Што поради тоа што сами се прскате на калливите неисчистени улички, а што поради тоа што некој фраер-возач ќе ве доразубави невнимателно возејќи по дупките. По пат, пак, уличните продавачи сигурно ќе ви понудат да купите по некој ѓеврек, пижами, личен прибор за хигиена... Едноставно, сé што ви треба за в болница може да се најде по улица пред неа.

А кога конечно ќе стасате во установата, ве чека нов шок. Ќе ви се случи и во најорганизираните установи, како на Трансфузиологија. Таму има и водичи за пациентите и љубезен персонал. Но никој не може да ви помогне ако задоцните, зашто нема ниту да добиете бројче за да може да влезете кај лекарот. Никој не е крив што има толку многу пациенти. А ако го добиете бројчето, имате одлични можности да припаднете во толпата луѓе што чекаат. Сите се стискаат во редица, иако секој има бројче кога треба да влезе. Што е сигурно сигурно е, не смее да се дозволи некој да ве „зезне“, па да влезе пред вас. А плус и за што може повеќе да се избегнат олеснувањата за оние што не може да чекаат. Така, иако јасно е напишано дека бремените жени не треба да чекаат ред, тоа кај нас не важи.

- Каде ти преку ред? - прашува бабичка бремена жена, додека ја тегне за фустанот.

- Не морам да чекам - одговара таа, погледнувајќи накај стомакот.

- Овде сите мора да чекаат, ти си бремена јас сум стара. Враќај се - заповеда бабичката.

Сестрите поголеми шерифи од лекарите

Ако имате предвид дека амбулантите на Трансфузиологија се едни од најорганизираните, е тогаш може и да ви се слоши ако не дај боже имате потреба од други. Во неколку од нив медицинските сестри на пултовите се вистински шерифи.

- Не можам јас сто пати дневно да повторувам како треба да се предаваат брисевите и кој каде треба да чека - вика сестра на Микробиологија.

- Зошто не напишете, огласите? - прашавме.

- Напишавме, па не искараа дека не треба и го тргнавме - додава.

Пред амбулантите на Нефрологија слична слика. Навистина скептични пациенти, кои на секоја половина минута ги проверуваат бројчињата на оние пред нив, за во случај да се мушнал некој преку ред, но и лути сестри на шалтер кои неволно објаснуваат што да направи или каде да појде болниот.
- Може ли само да ми го заверите документот, преполна ми е бешиката, ме чекаат на ехо, не можам да издржам. Пишува дека треба итно да се јавам - прашува пациентка.

- Не ме интересира - јасно и гласно одговара сестрата.

Најчудно е што и на клиниките на кои претходно задолжително се закажува, сите мора да се појават уште рано наутро. Иако кај лекарот може да влезат и во 14 часот, ќе си чекаат уште од седум и пол утрото. Никој не ни одговори зошто не се закажуваат прецизни термини кај лекарите, кога тоа е едноставно.
А кога конечно ќе влезете кај лекарот, ви останува да молите бога да не треба да одите на многу испитувања. Оти секој нареден и нареден ден ве очекува истото. Губење и по половина ден за преглед, многу изгубени нерви и многу расправии.

На здравствените власти им е позната состојбата со Клинички. Оттаму и ја поддржаа идејата за отворање на нов клинички центар, по што Владата најави дека тој ќе се гради во населбата Бардовци за десетина години. Додека се направи тој, велат, ќе ги подобрат условите на клиниките. Но не кажуваат што конкретно работат за да им олеснат на пациентите.

- Владата донесе соодветна одлука и ги задолжи надлежните државни органи и институции, меѓу кои е и Министерството за транспорт и врски, да преземат низа активности со кои треба да се извршат сите подготовки за реализација на овој исклучително сложен проект кој првично треба да биде готов до 2018-та година. Додека не се изгради новиот кампус, се прават сите неопходни активности и зафати кои треба да им овозможат на граѓаните, пациентите и на медицинскиот персонал соодветна здравствена заштита во рамките на постојните објекти на Универзитетските клиники во Скопје - кратко одговараат од Министерството за здравство.http://www.novamakedonija.mk/NewsDetal.asp?vest=122010859291&id=9&prilog=0&setIzdanie=22162
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #312 Posted: 24-Nov-2010 at 17:04
Новата Гинекологија најдоцна за три месеци

Новата зграда на Клиниката за гинекологија ќе почне да работи најрано за месец и пол, а најдоцна за три месеци. Ова се најоптимистичкиот и најпесимистичкиот рок за клиниката да се пресели од сегашната стара зграда, изградена во 1928 година  

%20  
- Во тек е распределбата на новата опрема, која потоа треба да се инсталира. Кога тоа ќе се заврши може да се преселиме за околу една недела. Ние веќе имаме план за преселба - велат од Гинекологија.

Оттаму објаснуваат дека на пат се и првите 30 нови кревети, кои ги добиваат како донација за пациентите, а очекуваат и мебел.

Зградата во која сега е сместена Клиниката за гинекологија е сеизмички неисправна. Ветувањата за селење во новиот објект траат веќе десет години, колку што се одвива и неговата градба. Владата на премиерот Никола Груевски, во 2008 година оддели три милиони евра за довршување на оваа зграда, која требаше да почне да се користи до април 2009 година. Една година и седум месеци по тој рок, таа уште не работи.

Автор: Н.Б.З.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=112410953331&id=9&setIzdanie=22141

Edited by Cloverstack - 24-Nov-2010 at 17:05
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #313 Posted: 27-Oct-2010 at 17:53
ne znam dali e potrebno?ako ne togas ostranete go(@admins)

Место за молитва за муслиманите на Клинички

published - 27/10/2010 18:33:00
Големина на текст: Decrease%20font Enlarge%20font
image

Министерот за здравство Бујар Османи денеска во кругот на Клиничкиот центар во Скопје ја отвори просторијата за извршување на религиозни и духовни потреби на пациентите од муслиманска вероисповед и нивните семејства кои доаѓаат да ги посетат.

- Целиот простор е адаптиран од локални донатори, а Министерството за здравство ги ослободи овие простори на старите амбуланти на Интерни клиники бидејќи во меѓувреме се изградија нови амбуланти, изјави Османи.

Тоа, како што посочи, е обврска од Законот за заштита на правата на пациентите, меѓународен стандард во почитување на нивните основни права со цел да им се овозможат минимални услови за да го најдат духовниот мир и да ги извршат религиозните обврски во текот на нивниот престој во болница.

Османи истакна дека позитивното искуство кое произлегло од православниот објект се рефлектирало и во оваа идеја и нагласи дека имало долгогодишни барања од здруженијата на пациенти за да се обезбеди ваков простор.

- Според Законот за заштита на правата на пациентите за сите религиозни групи треба да се обезбедат минимални услови за вршење верски обврски, додаде Османи.

Одговарајќи на новинарско прашање, рече дека тоа нема да биде класичен верски објект во кој ќе има колективни верски обреди, туку оти станува збор за просторија во која ќе се овозможува индивидуално вршење на религиозни обврски. 

МИА

http://alsat.mk/vesti/zemja/1475938.html
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #314 Posted: 24-Mar-2010 at 05:02
Аплаудирав врз база на поддршка на проектот во целина, на врз база на тоа колку соодветно нашле замена. Жал ми  што ете сепак ќе мора во вакви импровизирани стандарди да се одвиваат интервенциите и терапиите на неколку месеци но да имаше подобро решение сигурно дека ќе беше земено во предвид. На воена болница неколку ката седат празни со години, незнам зашто е тоа така.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #315 Posted: 24-Mar-2010 at 01:27
Originally posted by lslcrew

Сигурно е дека има пресметки и има план за логистика како и што каде ќе се пренасочува и како тоа ќе се одвива. Не верувам дека некој се осудил на ваква маневра без да има проверено такви параметри.
Врз база на кое искуство си толку сигурен? Јас од моето искуство и од она што секојдневно го согледувам сум сигурен во сосема спротивното и само се молам да се свестат пред да направат тотална катастрофа во клинички центар.

Originally posted by lslcrew

Не располагам јас со детаљи со бројки колку пациенти има тамо дневно, колку се капацитетите на сите простории тамо па да знам како можело тоа да се одвива.
Ти немаш, ама и оние од министерство се однесуваат како да немаат. А бонус прашање е доколку немаш, зошто така лесно аплаудираш?

Меѓутоа неможе секоја иницијатива и секој обид уште непочнат и недокрај разбран, па макар бил и во фаза на иницијатива, редовно ни се случува да добива клизачи, како главни два аргумента да бидат "Сега не е време" и "Не на тој начин".
Нигде не сретнав „сега не е време“, а дека не треба на ваков начин, тоа дефинитивно не треба и не знам по кој основ треба начинот да го исфрлиме од дискусијава... За што да дискутираме? Да се ограничиме на тоа дали била добра или лоша вољата?
Нема ништо чудно една ваква луда идеја да добие „клизачи“. (мада за жал проценката ти е погрешна и идејава ни од далеку не добила такви клизачи какви што заслужува)

Мора веќе да имаме одговорност за јавно искажан збор.
Да. Ама 100 пати поважно е да има одговорност од институциите. Јас прашав, а претпоставувам скоро секој би се запрашал кој го скроил и кој стои зад планов и кој ќе поднесе одговорност за тоа што ќе следува. Па не може одговорност за состојбите во државата да ги префрламе врз медиумите, зошто ете многу критикувале Roll%20eyes

Ако весникот тврди и личноста позади тој напис дека клинички центар нема капацитет да затвори една зграда нека го поткрепи тоа со факти, не со фразеологија.
Доволно е и површно познавање на состојбите во клиничкиот центар за да на разумен човек му е јасно дека онаква рокада не ја бива. Всушност помини и сам низ клиниките, или барем отвори google earth, па ваљда ќе се увериш и сам.

Никој во државава нема службена должност да до медиуми доставува проекти освен доколку тоа не е побарано.
Не знаеш како завршуваат тие барања Question
Инаку овој случај е доволно крупен и осетлив, за да не мора никој да ги прозива господата од министерството, туку треба самите да излезат и да објаснат како побогу планираат да функционира нивната замисла!

Ако требаше горниов текст да биде сериозен ќе имаше барем две бројки што ќе покажат дека тамо капацитет нема.
Во контекст на она што го кажав претходно, еве им шанса на „планерите“ од министерството за здраство да излезат со планот и бројките и јавно да ги образложат, па на таков начин нека излезат победници во случајов.

Ова ми личи на сувопарно критизерство, исто како оноа што требаше ден пред отварање на северната трибина да се исплаши јавноста дека ќе падне стадионот. Така сега се плаши јавноста дека ќе нема каде да се лечи и неосновано се пласираат тези.
Грубо ги мешаш работите. Нема апсолутно никаква допирна точка помеѓу двата случаи. Тогаш и лаик можеше да види дека се работи за сеење магла, а сега и лаик може да види дека во министерството за здраство изгубиле осет за реалност и одговорност. Впрочем, еве го и мојот став кој го искажав во врска со тврдењата за северната трибина:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=12&PID=44305#44305

Затоа не ставај се во ист кош.

Јас на проектите априори гледам со одобрување, па после тоа барам дали има елементи што не ми се допаѓаат, за разлика од тебе па и повеќето тука што основниот пристап е негативен па после тоа треба да има убедување дека всушност се работи за позитивен проект.
После твоето „априори одобрување“, не најде ништо што не штима во случајов??
Инаку те молам не ме класифицирај во некакви си негативисти, демек сум критикувал по дифолт, без причина и без образложение. Ниту пак има таков пристап кој може да ме убеди да сменам став за нешто што очигледно не го бива.

Не знам како воопшто испадна оваа бизарна дискусија. Ете ако некој баш запне, и во Фичо може да набута 8 души, ама доколку некој рече дека тоа е ненормално, никој нема да му бара бројки и анализи да поткрепи зошто е тоа ненормално. Секој разумен ќе праша што бараат 8 души набутани во Фичо. А овде ситуацијата е многу посериозна - се работи за здравјето и животот на многу граѓани.

Накратко - господата во министерството нека бараат поинаков модус за реновирање на интерните клиники.
Back to Top
46&2 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 46&2 Quote  Post ReplyReply #316 Posted: 24-Mar-2010 at 00:28

Како прво не знам дали ја знаете приказната за Современиот клинички центар кој што се палнирал во седумдесетите (мислам, не ме фаќајте за збор) да се гради на Зајчев Рид по примерот на оној во Белград и Загреб. За жал и тогаш се појавиле душебрижници меѓу професори на медицинскиот факултет кои сметале дека нема потреба да се менува локацијата затоа што повеќето имале веќе изградено куќи на Водно или планирале да градат. Денес некои од нив и ги издаваат. И како секој поголем проект во Скопје и овој остана на хартија за демек подобри времиња. Денес ако анализираме што добивме и што имаме за клинички центар е очајно, жално, срамотно. Не би навлегувал во сите тие недостатоци, може во некоја посодветна нишка. Би кажал само дека еден таков објект би требало да биде заеднички за сите клиники каде пациентот не би излегувал надвор доколку се движи меѓу клиниките. Нешто како воена болница, ама па неа упорно ја расцепкуваат. Roll%20eyes

Значи владава сакала да реновира здравствени установи, а сите знаеме колу пари се слеваат од нашето солидарно здравство каде сите се осигурани а голем дел не плаќаат. Колку и да викаат дека ќе биде темелно реновирањето ја сепак мислам дека ќе завршиме со некои течки импровизации и замачкувања. Она што најмногу сакам да го истакнам е до кога ќе одиме со импровизации упорно во секоја сфера па и во здравството. Да се фрлат толкави пари првенствено за зграда која има многу лош сообраќаен пристап, без паркинг простор, со котларница која чади до просториите на првиот спрат итн. итн. е лудост. 
Околу преминот на интерна на гинекологија, би сакал само да му честитам на оној кој што го испланирал ова. Зградата е три пати помала и стварно не знам како планираат да ги сместат таму. 
I use public toilets and I piss on the seat.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #317 Posted: 24-Mar-2010 at 00:02
Не дај боже да имам, на никого не му пожелувам да има потреба. Скоро пред некој месец дена имаше текст дека капацитетите на болниците и се нешто повисоки од тоа што има Македонија потреба. Нели Воена е сега трансформирана? Нели имаме дисперзирано здравство. Скоро читавме дека државна е пребукирана со пациенти што можат да завршат работа по градските болници. Сигурно е дека има пресметки и има план за логистика како и што каде ќе се пренасочува и како тоа ќе се одвива. Не верувам дека некој се осудил на ваква маневра без да има проверено такви параметри.

Не располагам јас со детаљи со бројки колку пациенти има тамо дневно, колку се капацитетите на сите простории тамо па да знам како можело тоа да се одвива.

Меѓутоа неможе секоја иницијатива и секој обид уште непочнат и недокрај разбран, па макар бил и во фаза на иницијатива, редовно ни се случува да добива клизачи, како главни два аргумента да бидат "Сега не е време" и "Не на тој начин". Мора веќе да имаме одговорност за јавно искажан збор. Ако весникот тврди и личноста позади тој напис дека клинички центар нема капацитет да затвори една зграда нека го поткрепи тоа со факти, не со фразеологија. Никој во државава нема службена должност да до медиуми доставува проекти освен доколку тоа не е побарано. Ако требаше горниов текст да биде сериозен ќе имаше барем две бројки што ќе покажат дека тамо капацитет нема. Ова ми личи на сувопарно критизерство, исто како оноа што требаше ден пред отварање на северната трибина да се исплаши јавноста дека ќе падне стадионот. Така сега се плаши јавноста дека ќе нема каде да се лечи и неосновано се пласираат тези.

Јас на проектите априори гледам со одобрување, па после тоа барам дали има елементи што не ми се допаѓаат, за разлика од тебе па и повеќето тука што основниот пристап е негативен па после тоа треба да има убедување дека всушност се работи за позитивен проект.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #318 Posted: 23-Mar-2010 at 23:39

А да бидам безобразен па да те прашам како би ти се допаднало тебе да ти притреба здравствена помош во услови кога интерните клиники ќе ги напикаат во објектот на старата гинекологија? Или се е океј додека не сме лично засегнати? До тогаш можеме да бистриме политика?

Имаш ли некакво објаснување зошто е ваков планот или нема потреба од објаснување и образложување, пошто нели, имало добра воља...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #319 Posted: 23-Mar-2010 at 23:30
Originally posted by Cloverstack

Па сега испадна за греота таму некој се трудел да ги опраи работиве, а добивал медиумски клизачи...

Е браво за реченицава! Токму така е!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #320 Posted: 23-Mar-2010 at 23:21

Ај да не мешаме добра или лоша воља, тоа е многу релативно и субјективно, а на цела планета нема доволно добра воља која може да оправда правење на глупости од ваков калибар и поигрување со здравјето и животот на толкав број луѓе.

Овде се работи за колосална неодговорност. Зарем некој нормален може да помисли дека сите интерни клиники може да се набутаат во старата зграда на гинекологија (која меѓудругото беше претесна и за досегашната намена) и тоа да не предизвика страшни последици?

Па сега испадна за греота таму некој се трудел да ги опраи работиве, а добивал медиумски клизачи... Па што треба да следи за ваков „брилијантен“ план? Аплауз? Всушност баш би сакал да слушнам каков орган од министерството за здравство го испланирал ова и кој ќе понесе одговорност доколку се случи хаос (а извесно ќе се случи).

Мислам ќе преовлада разум и ќе се најде друг модус за реновирање на интерните клиники. Дали фазно, дали некое друго решение, не знам, ама мислам до толку ненормална работа како планов со целосна селидба во стара гинекологија не може да помине дури ни во Македонија.

Edited by Cloverstack - 23-Mar-2010 at 23:28
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.191 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.