build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопско Кале

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1617181920 32>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lupo Quote  Post ReplyReply #341 Posted: 11-May-2010 at 18:22
Mitatos ovde vidi ja slikava. kula 11 i tie kaj portata se niski. http://www.youtube.com/watch?v=kElAIEQlmNU
slikata e vreme 4:20
samo neznam kolku e i ovaa vistinita Dunno

Edited by lupo - 11-May-2010 at 18:25
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #342 Posted: 11-May-2010 at 18:03
Spored gravurava ke primetis deka epten se dole so zidot.

"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #343 Posted: 11-May-2010 at 17:58
spored ovoj model go gradat a kulata ja zaboravile Shocked
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #344 Posted: 11-May-2010 at 17:56
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #345 Posted: 11-May-2010 at 17:43
alexgizh @ tuka ne se raboti za 8 i 9, tuku za 9 i 10 ,spored gravurata i izgledot i drugite kuli se preniski, i tie treba da se krenat malku poveke, duri 1 ili 2 od niv se malku krivi..... za zal.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #346 Posted: 11-May-2010 at 16:53
i jas na ova pomisliv. Da go izdignat kako na slikava mn podobro bi bilo

Edited by lupo - 11-May-2010 at 16:54
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #347 Posted: 11-May-2010 at 15:08

Можно е да го градат повисоко како на сликава, меѓу кулите бр. 8 и 9. Како и да е, имаат толку испопромашено што фалат најмалку 2 кули, онаа со број 10, таа десно од бројот 13. Како 9 и 10 да ги споиле... незнам, не сум стручен, ама ми смрди на импровизации...

ЕДИТ: Кога ќе размислам уште еднаш, сликава е некаде 14ти век отприлика. Теоретски е сосема можно и авторот на памет да си го цртал Скопје. Особено бидејќи се гледа дека за да долови панорамски ефект, (намерно) ја under-димензионирал хоризонталата (ова е една очигледна грешка која само покажува дека и други грешки се сосем можни).

Edited by alexgizh - 11-May-2010 at 15:12
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #348 Posted: 11-May-2010 at 14:55
nemam nova slika Mitatos no na ova mislev. Na nekoi mesta bese butnat. a pozadi se gledaa shtici vertikalno postaveni za potpora. Mene mi izgledase kako da ke go digaat  uste nagore...http://i39.tinypic.com/iblvyh.jpg

Edited by lupo - 11-May-2010 at 15:05
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #349 Posted: 10-May-2010 at 18:09
А инаку што се случи со ресторанот Кале зарем не требаше да се дислоцира и притоа да почне истражувањето на слоевите кој се под ресторанот ?
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #350 Posted: 10-May-2010 at 13:39
za koi potocno mislis, aj najdi slika da vidime sto ke napravat?
Ako go srusat toj zidot so tie golemite kuli paushalno ,promashile golemo nesto, posto tie golemite zidovi bea spored mene najgolemata atrakcija, redok vid imame , treba tie golemi kamenja da se demontirat so skica, i da se montirat so slozuvalka sekoj kamen da se obelezi i da se montira na svoe mesto, no dokolku gi rushat.............................. zalosno.......
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #351 Posted: 10-May-2010 at 13:32
luge vrvtot na bedemot pomegju dvete najgolemi kuli go rusat! najverojatno ke go digaat uste nagore

Edited by lupo - 10-May-2010 at 13:32
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #352 Posted: 10-May-2010 at 12:33

Калето да стане жив капитал

Големиот проект за ревитализација на Калето што се очекува да биде завршен во 2012 година предвидува претворање на овој значаен археолошки локалитет и споменик на културата во жив капитал. Најпрепознатливата точка на Скопје ќе ги привлекува туристите со реставрирани и убаво осветлени бедеми од каде што ќе можат да уживаат во глетката

%20  
Конзервацијата и реконструкцијата на Калето е во завршна фаза, вели археологот Паско Кузман, координатор на проектот. За тврдината да блесне во полн сјај, по завршувањето на археолошките истражувања и реставрацијата на проблематичниот северен бедем, во план е изградба на објекти наменети за туристите: сувенирници, кафулиња, мал музејски простор, археолошки центар... Овие објекти се дел од програмата за ревитализација на тврдината, која предвидува осмислување и на празните простори.

- Овие мали нови објекти ќе го оживеат Калето и ќе го предизвикаат посетителот да застане и да седне на кафе. Идејата е Калето да стане жив капитал од кој ќе може да се учи, но и да се ужива во него - вели Кузман.

Станува збор за огромен проект, кој се очекува да заврши во 2011-2012 година. Сите бедеми ќе бидат конзервирани и ќе се гледаат од сите страни, посетителите ќе се движат по нив и ќе уживаат во глетката на Скопје. Некои од архитектонските остатоци ќе бидат конзервирани и ставени на увид на посетителите.

Според Кузман, неодамна е завршена конзервацијата на југозападниот бедем со што се привршува целиот процес на реставрација и реконструкција на Калето, почната уште во 2007 година. Во тек е тендерот за конзервација, реставрација и реконструкција на киклопскиот бедем од североисток, кој е составен од големи камени блокови. Состојбата на овој бедем е алармантна бидејќи киклопскиот ѕид прогресивно се навалува.

- Реконструкцијата на северниот бедем ќе потрае бидејќи е многу комплициран и опасен зафат. Распукан е и има големи камени блокови, па бара посебен ангажман - вели Кузман.

Во рамките на овој габаритен проект, кој требаше да чини околу 200 илјади евра, беше неопходно прво да се завршат археолошките истражувања на различни делови од локалитетот за да сле

дува реконструкција на бедемите.

- Остатоците од ѕидовите, покривните конструкции и остатоците од дрвените материјали ни дадоа увид како треба да изгледа тврдината - додава Кузман.

До крајот на јуни се очекува целосно да завршат археолошките ископувања по што следува подготовка на проекти за конзервација и реставрација на објектите и артефактите од старите цивилизации, која е во надлежност на Конзерваторскиот центар.

Археолошките истражувања, кои се во полн ек, ги реализира Музејот на град Скопје. Паралелно се работи и на конзервација на ископаните артефакти. Неодамна заврши и тендерот за осветлување на западниот бедем, со што Калето ќе стане видливо за окото на набљудувачот во неговите вистински димензии.

Во текот на сите овие градежни зафати и археолошки ископувања, Калето постојано е отворено за посетителите, иако, потсетува Кузман, во светот, онаму каде што се вршат ископувања, публиката нема пристап.

На овој археолошки локалитет се наоѓаат културни слоеви од четири и пол илјади год п.н.е - од енеолит, преку бронзено, железно време, среден век сé до пред скопскиот земјотрес. Ретки се наодите само од античкиот период. Во отоманскиот период таму имало касарни, а пред земјотресот на Кале се наоѓале објектите на Историскиот музеј, како и Архивот.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=510101055573&id=16&setIzdanie=21979

Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #353 Posted: 21-Mar-2010 at 23:06
inaku za dvete gravuri od Skopje sto ne mozat da se spojat eve vi video i videte ja slikata nekade vo sredina, ne mozam da ja izvadam kako slika, koga ke ja videte se ke vi bide jasno, ke imate nekakva pretstava, samo ako ne e nekoja fotomontaza .... http://images.google.com/imgres?imgurl=http://img.youtube.com/vi/TzkGm_84U0w/0.jpg&imgrefurl=http://www.kerals.com/malayalamvideos/iljov/&usg=__MQ8xPG8zSXkpH6WhYJ5HVr2obRY=&h=360&w=480&sz=9&hl=mk&start=142&um=1&itbs=1&tbnid=MnXJAYiCPJ5OaM:&tbnh=97&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dnew%2Bskopje%26start%3D126%26um%3D1%26hl%3Dmk%26sa%3DN%26rlz%3D1T4SKPB_enMK350MK350%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1

Edited by lupo - 21-Mar-2010 at 23:12
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #354 Posted: 18-Mar-2010 at 20:31

2010-03-18
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #355 Posted: 18-Mar-2010 at 00:35
Повторно се зуи на Скопско Кале

Продолжува ископувањето

2010-03-17

2010-03-17

2010-03-17

2010-03-17

2010-03-17

2010-03-17

2010-03-17

2010-03-17

Edited by Vladimir P - 18-Mar-2010 at 00:36
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #356 Posted: 02-Feb-2010 at 15:56
Овде пишува екпропријација на земјиштето. Зарем продал некој земјиште во сред археолошки локалитрет. Или па дозволата за трајно користење неможе да биде имотен лист. А всушност како би можела државата да се согласува на размена на земјиште со приватни сопственици, не ли е тоа противзаконски?!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #357 Posted: 02-Feb-2010 at 15:52
За рес­то­ра­нот "Ка­ле" се ба­ра но­ва ло­ка­ци­ја на ри­дот на Ка­ле­то

Дис­ло­ка­ци­ја­та на рес­то­ра­нот не е спор­на за неп­ре­че­но за­вр­шу­ва­ње на ар­хе­о­лош­ки­те ис­тра­жу­ва­ња, се че­ка со­од­вет­но мес­то за ка­фе­а­на­та ко­ја пос­тои 52 го­ди­ни

По три го­ди­ни пре­го­во­ри, до­го­во­ре­но е ка­фе­а­на­та на Скоп­ско­то ка­ле, ко­ја е во сре­ди­на­та на ар­хе­о­лош­ки­от ло­ка­ли­тет, да се дис­ло­ци­ра. Таа се ја­ву­ва­ше ка­ко проб­лем во ар­хе­о­лош­ки­те ис­ко­пу­ва­ња на Ка­ле­то, заш­то сопс­тве­ни­ци­те има­ат доз­во­ла за трај­но ко­рис­те­ње на об­јек­тот во кој вло­жи­ле.
"Со ог­лед на тоа де­ка се ра­бо­ти за др­жав­но зем­јиш­те и за кул­тур­но нас­лед­ство, на ба­ра­ње на Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра и на Уп­ра­ва­та за заш­ти­та на кул­тур­но­то нас­лед­ство, јав­ни­от пра­воб­ра­ни­тел и Су­дот од­лу­чи­ја екс­проп­ри­ја­ци­ја за зем­јиш­те­то на ка­фе­а­на­та, а по­себ­ни ко­ми­сии ја оп­ре­де­ли­ја и су­ма­та за на­до­мест кон сопс­тве­ни­ци­те за об­јек­тот", ни ре­че Па­ско Куз­ман.
Сопс­тве­ни­ци­те на рес­то­ра­нот "Ка­ле", кој пос­тои од 1958 го­ди­на, ни ре­коа де­ка не­ма ни­ка­ков от­пор и оти, по три го­ди­ни пре­го­во­ри, се на­де­ва­ат де­ка ова пра­ша­ње ќе се ре­ши. Тие сe уш­те ја че­ка­ат по­ну­да­та од др­жа­ва­та за со­од­вет­на ло­ка­ци­ја на ри­дот на Ка­ле­то. Зна­ат де­ка не­ма вре­ме, а има­ат и до­го­во­ре­ни об­вр­ски и оти си­гур­но дис­ло­ка­ци­ја­та на рес­то­ра­нот не мо­же да би­де оваа го­ди­на.
Куз­ман, ди­рек­то­рот на Уп­ра­ва­та, ни ре­че де­ка е при крај кон­зер­ва­ци­ја­та на ју­го­за­пад­ни­от бе­дем, а де­ка го­ди­на­ва ќе поч­не кон­зер­ва­ци­ја­та и на Кик­лоп­ски­от ѕид.

http://vest.com.mk/?ItemID=CD0D0B08B80CFC499985A016F1C6DE89
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #358 Posted: 11-Jan-2010 at 01:25
Доле не чепкале ништо валда чекаат да завршат горе, таа долната кула на слика бр 3 ја почнаа уште пред калето ,тука има и влез за калето, и до него е долниот зид, значи тука не работеле ништо скоро , имаше тогаш некои реакции дека не ја правеле автентично ,но ја мислам дека овие другиве не се автентични ама ај нема везе, а тие свадовите ги сликав затоа што и ја не знам точно зошто го направиле, најверојатно при ископувањето наишле на такво нешто , навистина нашето кале е сложено бидејки има многу репарирања и реновирања низ историјата, ваљда тоа датира некаде од византискиот период,а после тоа има српски ,нешто од царството на самоил , и турски т.е отомански.
Неколку пати е разрушена и репарирана, но времето ке покаже сигурно ке има наскоро некоја вест до каде е работава со калето =)
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #359 Posted: 11-Jan-2010 at 01:10
Фала забеган, што ме потсети бидејќи и јас сакав да прашам за сводовите.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #360 Posted: 11-Jan-2010 at 00:39
а што функција имаат тие сводовите на слика 2?

митатос, како и обично, одлични апдејти
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1617181920 32>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.289 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.