![]() |
![]() |
![]() |
Битола |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1617181920> |
Author | |
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Не, булевар 1ви мај е најдолга (ако се смета за улица булеварот)
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
![]() Всушност најголема и најдолга улица во Битола. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() Улица Партизанска (од црна хроника е сликава али ајде) |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Еве еден пример на нова староградска архитектура во Битола, куќа која ми се допаѓа многу. Ова е изградено пред 4-5 години (или повеќе), кога ја градеа ја планираа да ја издаваат за грчки конзулат, ама не им испадна планот па остана многу луксузна неисплатлива куќа (ама ете некој ја купил пред година дена). Ми се допаѓа бидејќи не е реновирана стара куќа, туку е изградена нова од темел (пред тоа имаше некоја грдосија која ја срушија) ![]() Edited by гитардемон - 27-Jan-2010 at 12:42 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Никогаш немаме сликано индустриско-деловен објект од Битола, па реков ај да го постирам (ова е во дел од Битола во кој што денес прв пат бев, па така реков да го постирам) Edited by гитардемон - 27-Jan-2010 at 12:44 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Е да, ова е сега музеј на албанската азбука, ама мислам дека и турското има врска нешто со нив. Можи сум се измешал, ама мислам турското има нешто врска со Мосхопол (на власите), а пошто то е денес во Албанија, можно е да ми се измешале поимите. Пиши за турското дека е прв пат евидентирано во 1932, ама немало да се вика турско ако не е навистина од турско. Ако имам прилика некогаш ќе прашам. Како и да е, срамота е да се користи за училиште, сигурен сум дека не е реновирано од таа 1932. |
|
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
мештре јас мислан да покрај Белградска да ет и на Ленинградска туку гитаро ај поточно разбери кој од војводите таму се имаат состанувано, дали Гоце додека бил Битола или на Даме Груев имал тука вечерно училиште со другарите за слободна Македонија... ?
инаку оваа не е куќата каде е создадена 1908 албанската азбука, неја ја реновираа неодамна мислам, еве слика од неа |
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
Оваа што е една од четирите згради на Гоце Делчев е таа што се наоѓа на „Белградска“ улица, така?
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не не, ја викаат уште 'турското' (училиште). Тука имало тајни собири на востаниците, па Турците тука одржувале собири, па било некое офицерско училиште, па тука ли беше нешто со влашката заедница во Битола нешто големо од историјата, или албанската азбука, многу работи има не можам да се сетам, тука учев во трето одделение, има една плоча при влезот (или остатоци од плоча) на која пишуваше, но е историски објект. инаку тука учат националностите па затоа не можат да ја одземат од училиштето бидејќи ќе остане без доволно простор
|
|
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
добро па дај сподели поконкретно инфо што се случувало! претпоставувам војводите тука оделе на вечерни часови, или зборуваш за сопствените училишни денови
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Овде се гради сега статуата на Филип II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ова е денес една од четирите згради на ОУ Гоце Делчев, и е во уште поруинирана состојба од оваа. Тука се случиле многу работи во оваа зграда, но никому не му е гајле. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Прекрасен град, прекрасни згради, и најфасцинантно е што ама никој не ја премалтерисал пластиката на истите за разлика од Скопје каде во 99% случаеви фасадите се изравнети и трајно уништена пластиката.
|
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
.
Edited by гитардемон - 27-Jan-2010 at 12:39 |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
01.
![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. ![]() 09. ![]() 10. ![]() 11. ![]() 12. ![]() 13. ![]() 14. ![]() 15. ![]() 16. ![]() 17. ![]() 18. ![]() |
|
![]() |
|
волан ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Dec-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 192 |
![]() ![]() |
волан
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Вообичаено поминувам по отприлика месец во Битола секое лето и стварно е преубав град.го светнаа Широксокак, го обновија шеталиштето, направија многу убаво паркче пред Домот на културата (една од поубавите градби). Откако прошетав мои роднини странци низ Битола тие беа навистина презадоволни.
Особено се интересни оние видео информатори (додуша, малце ги испокршиле со тек на времето) кои ги нема ниту во Скопје, а не се забележани дури ни во Белград ![]() |
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
Fala
![]() |
|
![]() |
|
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
1. NN
2. oficerski dom 3. NN P.S. Ke se informiram vo narednite denovi. |
|
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1617181920> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |