![]() |
![]() |
![]() |
Промоција на Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 16171819> |
Author | |
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
што е до твојата маса мислам дека истата била резултат на една колективна свест, но тоа не треба да те спречи таа иста информација да ја дотераш на начин на кој ти сметаш дека ќе биде оригинална! оригиналноста мислам дека е во тоа да си вешт занаетчија, а не во тоа да имаш идеи кои дотогаш ги немал друг, а како што констатирав и претходно и таквите навидум невидени идеи во најмала рака истите некој некаде ги сонил или му дошле од некој штекер, во случајот на никола тесла му ги шепнал некој ангел! назад на темата, абе Милчо е многу по длабоко навлезен во кинематографијата него кој било од овдешниве експерти, нормално затоа е и професор по режија во њујорк! воопшто негледам потреба тој да се правда но ете го повлекле човекот за јазик, па дал и коментар за телма т.е. на телма го фатив цел негов коментар! Edited by beTon - 25-Dec-2008 at 21:58 |
|
![]() |
|
BlacK ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 11-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
Nekoj pogore vo niskava go spomna spotot na Milco za made in macedonia.Taka go zamisluvav stilot na Milco i ocekuvav vtora epizoda na toj spot (samo normalno pomoderen i so podobri efekti).
|
|
![]() |
|
BlacK ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 11-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
Beton,mn dobro go imam oseteno na svoja koza zborot plagijat.Imeno i ja se zanimavam so kreativna rabota.Na fakultet imavme vezba za proektiranje na klubska masicka vo vtora godina.E sega vo toj period bev opsednat so toa da se bide orginalen.E sega na vezbata rabotev nekoe vreme i koga ja nosev vezbata na korekcii eden od kolegite mi rece deka sum saral po internet a toa ne licelo na mene.E sega mene mi padna tesko sto imav napraveno nesto slicno na nekoja si masicka koja se prodavala na internet bez voopsto da ja imam videno nekogas istata.
Zaklucok ne moze da se napravi nesto orginalno bez vlijanie od strana dali se toa mediumi,okolinata i sl. Treba covek da se izolira na pust ostrov za mozebi da napravi nesto sto nema da lici na nisto drugo vo svetot so taa namena. Ne vikam deka e plagijat, samo sakam da kazam ne ocekuvav vakov proizvod od Milco. |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
@ Black па не би рекол дека е се во во оригиналноста, туку попрво кај Милчо се работи за покажување мускули на креативен план! односно веќе востановена техника ја штима на свој претпознатлив колоритен начин, и нормално со многу провокативен простор за галамење .т.е. кревање прашина што во бваков случај со cnn спот е дефинитивно оригинален начин со малку пари да се крене многу прашина! ај еве пак ќе го свртам муабетот за плагијатот, ништо на овој свет не може човек со сигурност да потврди дека е нечие единствено авторско решение, во најмала рака е производ на колективното несвесно! многу е лошо човек на се да гледа како огламник да има на глава! секое дело може на различен начин да се презентира и да се продаде, но во случајов бидејќи продаваме т.е. сакаме да постигнеме маркетинг ова дефинитивно е решение, т.е. конкурентска провокација! инаку и пред дождот не беше уникатен тој беше технички во стилот Intertwined Stories од типот како Pulp Fiction 1994 и вестернот Shane од 1953! но се смета дека фората му ја здиплил Квентин пред нос на Милчо со оглед дека Милчо подолго го снимаше Пред Дождот а имаше премиера само четири месеци подоцна во Венеција од PF, а може и се тркале кој ќе го оправи и врати овој стил на режирање подобро! значи поимот плагијат е толку себична и нископодна категоризација, што мислам дека не ни заслужуваме Милчо да се замара да режира спот за нас, но се надевам дека сите ќе ја воочат својата недоквакана реакција! може да се дискутира дали ова или она е видено и дали истото ќе донесе ефект, но некој заради пристапот да се етикетира толку подло е чиста глупост!оригиналност што е тоа?! а еве и потврда од Милчо сега слушав на телма дека намерно е оставен и рефлекторот а и цела приказна е со интенција вака стокмена! quote: спотот е во стил на приказна од сликовница, какви што имаат перу и истамбул, и ниту јас ниту тие измислиле топла вода. работата е како да се интерпретира тој архетип на сликовница, кој колку ќе извлече максимум од еден таков стил! Edited by beTon - 25-Dec-2008 at 21:51 |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Нема никаква сличност тоа што земјите се прадставуваат преку една книга не го измисли ни Милчо а уште помалку грузијците.
Многу ми е глупаво што нашиот народ и во нешто убаво гледа да го извлече најлошото и самоит да се оцрни. Спотот е добар,пак ќе кажам дека очекував нешто поинтересно од Милчо,но во никој случај не можиме да зборуваме за плагијати и слични глупости |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
I ja se nadevam deka e sve planirano i ne e povrsno.Ima razlika da,no samo vo lokaciite i kamera i efekti,scenarioto mene mi se cini skoro isto so toa na gruziskoto.Ne ocekuev Milco da se potpira na vece napraveni spotovi i tolku da potsetuvaat edni na drugi.Od Milco spored rabotata sto do sega zad sebe ja ima zavrseno ocekuvav nesto unikatno,odnosno poinakvo.Do sega negovite dela pretsavuvaa revolucija za makedonskata kinematografija.Da ova e komercijalen spot no sepak trebase da bide razlicen od drugite koi se reklamiraat na CNN.Inaku kako bi se istaknal nad drugite i bi bil vpecatliv.Koga sakas da go trgnes vnimanieto kon sebe pravis nesto sto ne go pravat drugite.Vulgaren primer: ako nosat site crno odelo ti obleci belo.Ne bilo kakvo belo odelo tuku ubavo belo odelo.Del ce kazat deka si lud del deka si inovator del nema da zabelezat,na del ce im se dopadne.Ama na krajot ce se vrti moabet sa tebe.Taka i so spotot.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
можеби не требаше да оди ова на cnn но и вака ќе заврши работа вакво нешто посебно во спот може да предизвика само поголемо внимание, бидејќи како по обичај ќе се крене прашина за ваквиот наводен гаф што во најмала рака значи по гледан спот, а во краен случај Милчо можеби намерно или не своето реноме го става во услуга на Македонија, со оглед дека на запад го сметаат за педантен и оригинален режисер! исто ако нешто е уникатно во кадаров тоа е претопот на боите па повторно случајно или не Милчо решил да остане истата сцена во спотот! а многу веројатно е рефлекторот да го оставил како впечатлива лекција за сопствените студенти (штимањето на тоновите со рефлектори и преку ден)! инаку сетовите му се оригинални нема што, сеуште се зборува за кадрите од третиот дел на пред дождот - сонот со куќата каде небото е еден муабет а куќата друг (сликовито објаснето на крај ќе заклучам дека кај Милчо ама баш ништо не е случајно ниту површно а уште помалку импровизирано, т.е. и да импровизира тоа го прави повторно со големо искуство од багажот што го влече со себе сепак на крај не ме чуди од сите пет спота да излезе некаков коктел од годишни времиња и културно природни тонови! а дека е плагијат тоа нема врска, во тој случај се е плагијат на светов!!! |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ееее колку само има разлика , единствено што е исто е финтат со книгата која не е прв пат применета у грузискиот него многу пати ја имало во кинематографијата.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
http://a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=371
Eve sporedba na gruziskiot i makedonskiot promotiven spot.Recisi nema nikakva razlika."Uzivajte" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Плагијат во Macedonia Timeless?
Чуден е овој народ, секогаш тугото е подобро, секогаш нашето е најлошо, секогаш имаме молскавична „анализа“. Евего и моето скромно мислење за сево ова. Книгата ја има сигурно во уште 30-тина спота-филма, и цртичи, значи „плагијати“. Гледајќи го упоредниод спот - „плагијат на плагијатот“ првата мисла ми беше „плагијат“ на Матрикс и кинески шпагити со борби. Затоа би предложил, да се понуди билокој уметнички израз, било од каде, и имате гаранција дека после ден-два ќе се најде на истиот „плагијат на плагијатот“ и така во недоглед. |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
inace na ovaa strana ima i eden slicen reklamen spot ko nashiov Edited by Б.Ѓ.Т - 25-Dec-2008 at 15:24 |
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
spotot mi se sviga a i muzikata ne e losha.vazno kakva i da e,da ima nekoja prezentacija za zemjava.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
па види имаше Кирил досега добри парчиња за на филм или пример преработката со Вања Лазарова на Стојне бре моме кочанско, но сето тоа е легнато со време не е вака за месец дена скрпено и ура! плус како појава кросоверот од класика и народна музика е премногу сложен процес да се истенчи до перфекција, а башка што е унаказување на изворната музика како појава! сепак комбинации да има но со усул! на што ќе личи камен мост цел да се репродуцира од бетон или железо, да таа ќе биде формата но не и мелозвучноста!
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() Во другиот дел од постот околу архитектурата се слагаме. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
добро ако стрикно се гледа од агол на промовирање на културни вредности да добро е, сепак јас Кирил би го оставил да пие кафе дома и да прави музика за театар и за филм исклучиво. добро нека тера и спотови, но не културни и национални, бар не сега ова со повеќе комбинации е реално екстра можност, како прво за Милчо како професор да им одржи лекција на помладите кинематографи(студенти), а како второ доколку веќе сакаме да одиме агресивно со туристичка промоција ова е начинот повеќе комбинации и сетне селекција што и каде ќе тера! дури мислам овој начин на работа треба да се форсира во сите области, а не само со една две комбинации јуриш напред. таков е случајот и со архитектурата каде воопшто не се нудат повеќе комбинации од еден ист проект, туку се завршува со едно решение кое му се сонило на авторот, ова ислам на приватните инвестиции пред се! треба многу флексибилност и креативност и доволно комбинации и време на располагање, размислувајќи и за формата и за материјалите од секој аспект на време и простор... |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Откаде таа идеја да привлече туристи, ја колку разбирам, идејата е да се промовира МАКЕДОНИЈА, знаеме за кој намени, а во спотот ако попажливо го погледаш е сторено тоа. Во секој случај, за вкусови не се дискутира, но за идеи, да |
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
се сложувам со болдираните делови. И јас сум скептик за ефектите на овој спот. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
идејата е интересна иако веќе видена, сепак добро вклопена! баш дека е за надвор Владимир требало Кирил да заборави на филхармониски звуци! дури ако размислам подобро синтезис далеку поубаво ќе ја изведеа мелодијата! но ај и вака ќе тера иако може ремикс да и направи утре кирил на верзијава како и обично но овој спот освен за на охридско лето не би го пуштил на cnn, премногу е експериментален за да привлече туристи, попрво би привлекол уметници! но затоа се пет па сега Милчо си игра со сите бои и стилови! досега сеуште нај претставителен останува Made In Macedonia исто од Милчо. |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Спотот и музиката се добри,го ценам Манчевски како уметник и личност.
Судејќи според досегашните искуства на Милчо очекував нешто поинтересно,но и ова е сосема достојно за представување на Македонија. |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Едно се забрава, спотот е за надвор, не за наш вкус или невкус
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 16171819> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |