![]() |
![]() |
![]() |
Деловен објект на местото на старата Народна банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 41> |
Author | |||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Висината мене не ми прави проблем, но беше неочекувано и изненадувачки дека вака ќе израсне, земајќи споредба со анимацијата. Мене не ми смета. А и можеби и тоа е тоа што треба да биде, и според висината во ДУП-от. Нешто како визуелна измама би му дошло. Треба да се земе во предвид и ширината на самиот објект, па во пропорција со висината, објектот да изгледа висок, од друга страна огромен, ако се земе должината. |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Барем за тебе мислев дека си на чисто со висината. Што повисоко ![]() |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Ај и еден пост од мене. 100% се согласувам со постот на Свимер. Единствената анимација, конрта на СК 2014 бење онаа на СДСМ со парите, евра, на истата анимација. Мислам дека имаше и некои посебни предлози од архитекти за одредени објекти, делови од СК 2014, но за жал поминаа незабележани, ги имаше во вести, ама после тоа како ништа да не било. А и ова БИМАС, треба да му се даде поголемо значење, добра проекти се создадена во склоп на БИМАС. А никој од медиумите не се заинтересира да ја следи изложбата, да ја пренесе и да се прокоментира нешто, но во нормални и цивилизирани граници. Толку од мене. |
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Zgradata e moderna, mnogu mi se dopagja ama so visicinata ne znam........
|
|||
![]() |
|||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
||
Не мислев баш за тој објект но мислам дека на местото на градска куќа многу повеќе би му одговарало некој модернистички објект отколку Офицерски Дом, да не бидам сватен пограшно сметам дека Офицерскиот Дом бил одличен објект и голем украс за градов но денес на местото на некогашната Народна Банка се гради доста модерен објект кој воопшто не наликува на старата банка, па се прашувам чисто онака колку би си одговарале еден модернистички објект спроти друг неокласичен објект, иначе доколку ја реновираа старата банка со автентичен изглед тогаш јасно дека Офицерски Дом ќе одговараше без конкуренција.
|
|||
![]() |
|||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||
Jumbo ubava e zamislata za moderna zgrada od sprotiva no cisto ovoj objekt mi lici na termocentrala
A namesto city galery da nese ovaa zgrada staklena sto e na plostadot od strana na Telekom.
5:29 / 6:28
Edited by lupo - 23-Aug-2010 at 17:54 |
|||
![]() |
|||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
||
Знам, обично не правам така, ама ќе ми избегаше мислата
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Уште еднаш, токму така свимер. На волкот му се остри забите зашто сам си коле оФца. Стручната јавност што беше најгласна, па и сите што сакаат да видат друг концепт го губеат времето во барање од опонентот да обезбеди, ако може така да се каже, рамноправна фер игра, а и сами им е јасно дека нема да се случи тоа. Политиката е таква, и така мора да се игра, им било тоа јасно или не. Секаде во свет е така, ние допрва чекаме виша сила да ни обезбедува позиција наместо сами да си ја одработат. Абре ако ми е до толку гајле за градот па нема да чекам ни конкурс да се распишело ни незнам што, нема да се симнам од телевизор со нови идеи и проекти, а не да плачам како Скопје2014 нечинело.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Реков, epten офтопик сме, а ставот генерално веќе го имам кажано на линкот што го посочив, па нема да реплицирам, ваљда оваа дискусија во оваа нишка тука ќе прекине...
Иначе многу лошо реплицираш/цитираш бе друже, ова горе испаѓа дека е целото мој пост, а дека болдираните се делови што сум сакал да ги потенцирам ![]() Прави одделни цитати и реплицирај посебно, нека не те мрзи ![]() ![]() Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 17:39 |
|||
![]() |
|||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
||
Ама како бесмислена. Тоа треба да биде одраз на цела стручност и креативност на опонентите. Имам чувство дека и имаат подобри идеи, но лошо го менаџирале цел критичен процес. На крајот на краиштата мене и сите објективни граѓани не потценуваш. Сега ги сметам за виновни зашто наместо да се зафатат со работа, тие бистреле политики. Па и јас како граѓанин сакам "новава зграда" на обвинителство да стои, а не "старата". Зашто не го истуркале проектот? Не ми се виновни сега туркачите на ск14, тие си имаат свои интереси. Ова е слабост на опонентите, а не предност на поддржувачите на ск14.
Е оправдување се додека нема подобра понуда од неа. Неморало да биде толку скапа анимација. Доволно е проективе што ги постираш некако да се споеле, да се добие една слика.
Се согласувам, се работи од позиција на сила, ама треба да се биде мудар и паметно да се одговори, оти тој што одлучува е сепак народот. Зашто па мора се да биде сервирано на тацна, нека се борат, ама ефективно. Јас сум ти класичен пример, јас одлепив по зградава на обвинителство што ја постираше и во моментов нејкам друга. Ако некој друг исфрли друга, можда па таа ќе ми се свиѓа повеќе, ама ако не понуди ама само ми збори дека оваа не чини.... ништо не правиме.
Премести ако треба слободно.. Edited by Swimmer - 23-Aug-2010 at 17:50 |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
||
Мене лично ми се допаѓа но мислам дека изгледа доста футуристички, би си одговарало со овој објект од другата страна http://img264.imageshack.us/f/picture1251te5.jpg/, само овој објект не е избраниот труд за граска куќа, некако ми делува доста футуристики за моето скромно познавање од архитектурата.
![]() Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 17:24 |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
@ Swimmer & lslcrew
Момци, сериозно, каква друга понуда да се одработи? На каков начин и до каде беше стигнат проектот СК 2014 за да некој се нафаќа да одработи очигледно бесмислена контра-понуда? Но еве да земеме дека проблемот лежи во тоа што некој таму не изработил анимација да контрира на официјалната (која не се изработува баш едноставно и за која е платено грдна сума народни пари)... дали тоа е оправдување за СК 2014 и причина за негова подршка? Ако била целта да се соберат различни концепти и да може стручната и пошироката јавност да се изразат на вистински начин, ќе се спроведеше меѓународен конкурс за уредување на централното градско подрачје и долга и транспарентна евалуација на трудовите. Но јасно е како ден дека намерата била токму спротивна и дека различни идеи уште во старт не доаѓале во предвид. Долг е муабетот на оваа тема, но тука сме веќе длабоко офтопик, а дискусијата е ионака водена во друга нишка, па нема да трујам во нишкава, туку еве линк: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=132&PID=69680#69680 Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 17:05 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ајде назад во темата. Се работи за оваа зграда исклучиво, барем таква е темата. Ви се допаѓа, не ви се допаѓа. Кај мене поминува.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Свимер, потпис на последниов пост!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Clover, извини уште еднаш немислев да започнувам дискусија надвор од темава но едноставно постирав без некоја точна намера.
Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 16:37 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Па јас цело време зборам за дистинкија мегу ск 14 и ливада.. и дека нема друга опција. Џабе сите протести, тепачки, требаше да се седне и да се одработи П О Н У Д А.
Ефективно решение преку кое би дошла до израз таа фамозна стручност преку конкретни предлог-градби. На што личи тоа, приказни по телевизии и мешање на партии, мавање во гради и меѓусебно омаловажување. Незрело и несериозно.
Кратко и јасно, бап контра- анимација, па бирајте народе.
Еве зградава на обвинителство би ја поддржал пред онаа што сега се гради. Ако ова се направеше пред година-две (не се сеќавам точно кога почна проектот), можеби и ќе се успееше да се издејствува нешто. Да бидам искрен и тоа како би сакал да видам подобри градби од сите оние кои што се понудија и со две раци ќе ги поддржам, ама не ги видов.
Вака критичариве никој не ги зема за сериозно. Најголем опонент е светската криза која мати води со финансии, па никако да се одлепиме од - криза е, нема пари а се градат споменици. Како и понатаму да ги сфаќам критичариве кога тоа им е најдоброто оружје. А ако не беше криза?
|
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Jumbo, не велам да не ми реплицираш, таман работа. Форум е, токму во репликите е поентата. Ама неколку пати веќе добивам впечаток дека повеќе ме ставаш мене лично на тапет отколку што е целта некаква дискусија. Ако грешам прости.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Извини Clover нема повеќе да ти реплицирам. Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 16:33 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
@ Jumbo
Ова веќе станува прилично тенденциозно бе друже... Еднаш на времето не ти се допадна еден мој став и сега редовно добиваш желба да ме прозиваш вака. Дај те се молам... ![]() Прво не измислив нов правец, туку реков дека објектот има транзициски шмек. Е сега ако не знаеш што е шмек, би рекол дека си помеѓу ретките исклучоци. Плус тоа, она што ти го нарекуваш комунистички правец во архитектурата, едноставно не е тоа, затоа што таков правец не постои, а архитектурата која ја сврстуваш под него е глобално застапена во голема мерка во цел куп држави кои секогаш биле капиталистички. Од друга страна апсолутно никогаш не сум рекол дека транзициска архитектура постои како правец, но типичните транзициски тенденции во архитектурата во регионот се прилично локализиран феномен и терминологијата што ја употребив е сосема прикладна и оправдана (иако не се сомневам дека и низ светот има слични архитектонски болештини, но сигурно не се исти причините и околностите, како ни архитектонските манифестации).
Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 16:04 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
' Шмек значи шмек' многу јасно објаснување исто како она 'разумен компромис е разумен компромис'
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |