build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Патеписи
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Љубљана, Словенија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 5>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 22-May-2011 at 12:07
Словенска цеста завршува со најважната раскрсница во градот (улиците Дунајска (или во превод Виенска /Виена-Дунај/), Словенска, Тиволска и Освободилне фронте), во непосредна близина на Железничката станица.

Подвозникот под железничките колосеци во насока Крањ и Копер, во позадина централата на најтиражниот весник во Словенија-Дело:

Тиволска цеста:

"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 22-May-2011 at 12:02
Се симнувам на главната автобуска станица во ЉубЉана-Баварски Двор, каде се сечат скоро сите градски линии (нешто како Рекорд, Транспортен, Бит Пазар или Буњаковец во Скопје) и сакам да ви ги покажам деталите кои ги содржи секоја постојка.

На предниот дел е напишано името на станицата, додека на бочниот се напишани сите линии кои застануваат на истата:

В десно од самиот билборд (само на едната страна има билборд, за да не се наруши погледот на патниците кои чекаат на автобусот кој се наближува) има мапа на линиите, како и број и дестинација на линиите кои тука застануваат:

На другата страна на билбордот (надворешната страна на станицата) има мапа на Љубљана и градските автобуски линии, со симболот Вие сте тука:

На самите стакла се изгравирани огранучувањата-забрането пушење и забрането плакатирање:

На станицата Баварски Двор се лоцирани и Берзата и централата на Автотехна:

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 22-May-2011 at 11:55
Се приближува мојот автобус, модел Ирибус:

Овие модели на Ирибус се сопред мене идеални за град како Скопје, во кој примарен (и за жал единствен) начин на транспорт е автобусот, зато што внатрешноста на самото возило е многу просторна, се дава целосен проритет на местата за стоење пред местата за седење. Исто така и излезните врати се отвараат нанадвор, при што салонот за патници е со зголемен капацитет. Во Љубљана вакви Ирибуси има само единечни, но во цела Италија и Загреб има и двојни, што сметам дека би биле идеални за најоптоварените линии во Скопје (нпр. 2, 5, 15, 41, 50, 57):

Интересна финта, која ја има во секој градски автобус на ЛПП Љубљана е следново- на влезот на автобусот (тука, како и во Скопје се применува (според мене грешното) правило на влез во возилото само од предната врата) има поставено интересно прашање на научна тематика, додека одговорот се наоѓа помеѓу последните две излезни врати. Со тоа ЛПП ги мотивира патниците да се движат кон задниот дел на автобусот, ослободувајќи ја предницата за лица во неравна состојба (инвалиди, пензионери или родители со деца) и намалувајќи ја гужвата. Еве еден таков одговор на тема Вселена:

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 22-May-2011 at 11:48
Малку автобуси (овој е зголбен Мерцедес Цитаро):

Сега мал прекин, следуваат слики од еден неделен ден. Се качив во автобус на мојата станица (Горњи трг) и отидов до центарот, каде се наоѓаат највисоките деловни згради на Љубљана.

Т.н. Урбаномат-место каде што се купуваат и полнат градските карти за интегриран градски транпост (обично поставени крај главните автобуски постојки), со кои може да се плаќа и паркинг, П+Р, градките велосипеди, сметките кои се должат кон Општината, сите градски музиеи и институции итн.

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 22-May-2011 at 11:22
Зградата на Банка Словеније (Централната банка на Словенија), каде се наоѓа и првата од сега веќе 5-те ЗАРА продавници во Словенија (две во Љубљана и по една во Марибор, Целје и Копер). Во позадина се гледа познатата зграда наречена Неботичник (или Облакодер) која е градена во 30-тите години на 20 век и заради нејзината неприкосновена височина во тоа време е наречена токму така:

Поглед кон паркот Тиволи (од каде планирам скоро да направам убава посебна репортажа):

Словенска цеста кон Железничката станица:

Зградата на Пошта Словеније:

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 22-May-2011 at 11:18
Почнуваме долж главната улица на Љубљана - Словенска цеста. Масивната зграда на филолошкиот факултет (сликано од автобус):

Еве го самиот зглобен автобус, МАН;

Еден од поновите автобуси, исто така МАН:

И постојката каде што се симнав, во строгиот центар на градот (постојката се вика Пошта бидејќи тука се наоѓа главната зграда на Пошта Словеније). Забележете дека оваа постојка е доста потесна од останатите, заради ограничениот простор на тротоарите. Исто така нема клупи за седење туку само рамки за наслонување:

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 22-May-2011 at 11:13
Едносмерната улица долж кејот на Љубљаница:

Еве како е тука решен проблемот со паркирањето. Има гаражи во секоја населба во која има блокови, кои се многу едноставни и ефтини за изведба, во истото време максимално практични и ефикасни. Иако се стари, сеуште се употребуваат од страна на сите сопственици:

И пространството пред еден блок:

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 22-May-2011 at 11:10
Ова би му дошла главната улица која ја дели населбата Пруле, која се спушта се до реката Љубљаница и љубљанската плажа:

Автомобил на тн. Местно редарство (Градска служба за ред или општинска полиција) и нивните служители кои се задолжени за казнување на неправилно паркираните возила:

Новото пешачко мостче на Љубљаница:

И самата градска плажа, каде се собираат многу млади. Во позадина се гледа блоковската населба Трново:

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 22-May-2011 at 11:06
Кловер, на што поточно мислиш урбано дивјаштво врз зградите? Преградување на балкони итн.?

Ајде да продолжам јас да ги покажувам населбите. Јас живеам во населбата Пруле. која е доста блиску до центарот и е градена во периодот 1950-1955 година. Според изгледот на зградите и нивниот просторен распоред, многу потсеќа на скопската Карпош 1.

Пред секоја зграда има задолжително резервирано место за инвалиди:

Во моментот се градат подземни контејнери, така што овие досегашните верувам брзо ќе заминат:

Бидејќи во населбата има само тесни улички, сите се направени едносмерни:

Основното училиште на Прулах:

Еве една добра финта за паркирање на возилата, онаму каде што нема доволно простор за паркирање на коловозот. Затоа е одземен мал дел од тротоарот, но при добро спазување на ограничувањата, има простор и за пешаците и за автомобилите:

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 20-May-2011 at 18:44
Ме изненадува обемот на урбано дивјаштво кај станбените згради.
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 20-May-2011 at 18:31
100 pati sum bil vo Ljubljana.Ljubljana e super,tamn rabota da vikame deka ne e sredeno i cisto itn,itn.Ama da mislime deka nikad nema kaj nas  da bide priblizno taka,e stav ispolnet so golem pesimizam i a samiot pesimizam ne dava polet i sila da se trgne napred.Go teraat coveka vo apatija.Mislejki pozitivno i sirejki pozitivna energija sekade(i na forumov),rabotive poleke,poleka ke trgnat napred.
Back to Top
jonny View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote jonny Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 20-May-2011 at 15:06
Еве, поправено е сега. Фала krale

Иначе, да, во Фужине се концентрирани Чефурите. Ама почнаа да се шират и на другите делови на Љубљана.

Кај мене во маало има еден младински центар, таму врие од чефури. Залижани во косите, со ланците oд пола кило, и став ала “причај српски да те цео свет разуме“
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 20-May-2011 at 14:49
Originally posted by UrbanFreak

За среќа/несреќа тука се Фужине па човек може во соседството со Босанци, Срби, Македонци, Албанци да чуе по некоја петарда, кавга, свиреж од автомобил, златен ланец и фолк музика од старо БМВ. С LOL

Прекрасна репортажа Андреј Applause

Чефурите живеат таму
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 20-May-2011 at 14:02
Не ти се ставени директните линкови од сликите. Треба да направиш sign in na imageshack и ќе ти даде и директни линкови.
Back to Top
jonny View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote jonny Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 20-May-2011 at 13:46
Originally posted by jonny

Originally posted by N23

Иначе би било добро Андреј ако ни ставиш слики и од станбените населби во Љубљана, односно дали и има такви од типот на Аеродром, Карпош и сл. И ја иам некои слики од Љубљана, па се надевам ќе ги постирам деновиве.

Овие дена јас ќе прошетам кај мене низ маало (BS3), и ќе добиеш слики од станбена населба.
Во комшии ми е и спортскиот комплекс Stožice, така да можам и натаму да одам.

Да си го исполнам ветувањето. Набрзина сликав, оти немав баш многу време, ама мислам дека е доволно.

Салата Stožice.

Пак салата.

Од тука почнуваат зградите. Не се нешто големи, приземје + 4 ката, ама и повеќето се вакви. Нема некои ептен високи станбени комплекси, освен една, која има малце чуден облик, ама мене ми се допаѓа. Ќе ја сликам некој ден и таа.

Оваа патека се користела за времето на војната, мислам за евакуирање на луѓе. Баш пред некој ден имаше некој вид на поход, 10.000 луѓе се претераа кај мене зад заграда во текот на еден ден.

А овие двете се од кај мене од балкон сликани.

Знам дека не се нешто посебно сликите, ама за толку имав време.

Edited by jonny - 20-May-2011 at 15:03
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 14-May-2011 at 18:27
Originally posted by Gradinarot

повторно ги разгледував кадрите од Љубљана, претходно постирани од Андреј и очекувам некаде 2015-2016, здрави, живи, били, Андреј да ни направи една ваква темелна, ако не и потемелна репортажа од Скопје 2014.

Ај просветли ме што има врска Љубљана со Скопје 2014? Што имаат врска најновите модели на Мерцедес Цитаро од по 400 000 евра, идеалните тротоари, улици, тревници, плоштади, урбани зони, јавна чистота, висок квалитет на живот во градска средина со Скопје 2014? Доколку Скопје изгледа и е средено приближно вака, како што е Љубљана во моментов (но, тоа нема да биде поради Скопје 2014!), јас нема да ви правам репортажа, туку ќе ве соберам сите на едно луксузно частење. Ама спред мене не се надевајте дека тоа ќе се одржи, иако многу би сакал!
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 14-May-2011 at 15:17
Не сум бил во Љубљана но од сликите ми изгеда супер среден како и секој помал град во Греманија или Швајцарија веројатно и Австрија. Проблемот во сите овие градови е едноликоста и монотонијата. Како што кажаа членовите погоре премногу стерилно и после 2 дена те убива досада. Јас сум сепак поголем љубител на градови како Скопје, Белград или пак некој Италијански , Шпански или Португалски Град, каде што има темперамент и разноликост помалце ѓубре, псуење во сообраќајот, по некоја зрѓана ограда, искршен прозор , неасвалтирана улица, топ ноќен живот и тн. Можеби на 75 години ќе ми се допаѓат градови од типот на Љубљана но сега за сега не е за мене иако веројатно би го посетил на ден два.
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 14-May-2011 at 15:00

повторно ги разгледував кадрите од Љубљана, претходно постирани од Андреј и очекувам некаде 2015-2016, здрави, живи, били, Андреј да ни направи една ваква темелна, ако не и потемелна репортажа од Скопје 2014.

.....   .......
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 07-May-2011 at 00:15
Навистина е симпатичен и мирен град Љубљана, но како што претходно кажа и ПБанкс, после 3-4 дена за нас појужните балканци станува здодевен. Во почетокот се восхитуваш на мирот спокојството тишината на жителите и градот, но набргу копнееш по некоја свирка од кола, некое пцуење, расправија и гласно зборување на улици, џагор па дури и стерилната чистота станува престерилна и досадна. За среќа/несреќа тука се Фужине па човек може во соседството со Босанци, Срби, Македонци, Албанци да чуе по некоја петарда, кавга, свиреж од автомобил, златен ланец и фолк музика од старо БМВ. Секако да вкуси и поубава храна од типичните словенечки крвавице/печенице LOL

Прекрасна репортажа Андреј Applause

Edited by UrbanFreak - 07-May-2011 at 00:17
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 07-May-2011 at 00:08
Од фотографиите од Љубљана најмногу се восхитувам на поставеноста на угостителските објекти, т.е. нивниот инвентар низ центарот на градот. Нема тераси, затворени простории, заѕидано, полуотворено...

За жал, во Скопје на Кеј или на Орце Николов, ако сакаат можат да изградат и ќенеф на сред пешачка зона.

А што убаво беше да се седне на кафе под големата природна ладовина на дрвјата и двата барови на времето на Кеј 13 ноември, мир и тишина за вистински одмор.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 5>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.078 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.