![]() |
![]() |
![]() |
Технологии на храна |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Author | |||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
ете интересна појава на панелното мени во 40-та секунда на последното видео од болничката менза во хотел'стајл болницата во Англија '66-та каде индиректно преку Macedoine Veg. резонира нашата посебност ето во кулинарството, а иако тогаш официјално бевме југословени сепак имало наш вајб логично по цела европа чим и во ук, дефакто не можеме да избегаме од фактот дека македонско име нема да загине опстојувајќи ако не другде на нечие мени ![]() но дали македонската салата, овошна или зеленчукова бидејќи ја има во двете комбинации пристуна како македонска, воедно и ја перцепира светот како етнички типична за нас, нели она Македонија била микс од разлилни Народи та европеите затоа на микс-салатите им дале таков епитет ... http://menus.nypl.org/dishes/3868 ... што иако може етимолошки ималo таква генеза за името, еве налетав на официјален современ кулинарски абер каде е потенцирано дека именувањето на таквата салата не е заради етничкиот микс туку заради начинот на сецкање на зарзаватот https://www.thefrenchcookingacademy.com/vegetable-cuts-know-4-common-cuts-used-french-cooking/ амешно пак кај нас ваквиот микс го викаме руска салата, веројатно свесни сме биле дека е пежоративна етикета за салата, иако заради туристички агитпроп мислам дека смешно е западниот свет така да именува миксани-салати а ние тоа да не го користиме тоа оштроумно во менијата, што бидејќи не ни е навика и тоа мора законски да е уредено за да стане секојдневие, тоа Луѓе измислуваат милилн начини за себепромоција а ние ниту од оној кој е завозен ете бар на запад да не го користиме таквиот моментум, што пак од друга страна е добредојдено во однос постојните еополитички околности, но ко за беља ако до сега а менијата руска салата беше секојдневие токму кога сакаат конечно политичарите да отворат еа-врати преку компромис со јужниот сосед е сега ќе почнат по ресторани руската да ја именуваат ко македонска салата а што потенцијално може да биде и повеќе од склет да и по менија почнат да забрануваат вакво именување за да така не се предизвика некако јужниот сосед попат еа-коридорот да спушатат рампа за балкнаски излез односно европски влез, мислам смешно и да помисли Чоек дека до таму тера нашето патешествие, но дефакто и менијата можат да станат озбилен гајрет за македонска еа-пенетрација ... Edited by Zelenikovo - 30-Sep-2018 at 16:46 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
кој би рекол дека за америте идеален нутритивен пач би бил Тетовско Гравче бар во однос Магнезиумот [1] иако сигурно со нивниот џанкнфуд табиет само со АП можат да се избалансираат (Аирлија на Паметот) но зар ова не е поука за сите нас бидејќи го бркаме америчкиот СОН, што кога не би го праеле и ние тука на балкан би се избалансирале како Македон и Магнет многу полесно, но инда не е така добро е да има некој да потсетува на органик лајф-стаил макар и не го живеел но бар да го вкусил за да може и да биде колку толку меродавен за да сведочи малку од малку бидејќи многу од многу се имаме исчуручено во однос добрата прехрамбена пракса на нашите предци ... еве интересен абер од истиот сајт во првата фуснота во однос Протеини и Калциум ем равенки за правилен внес на протиени според возраст [2] хм сето ова кога би било задолжително за менија во градинки и старски домови може и при скопска пм-идила ќе тера Народ и до +100 нормално ако има ко зачин канабиноиден дресинг [1] иако поубо е истиот да е напраен од свежи цветои наместо сварена есенција колкуми да ви тврдат дека така маслото ќе биде попотентно [2][3] сепак кај нас ова е за сега сф-муабет кој најлесно би го праеле денеска во Шпанија или Чешка реално кај нас недостасува научно-ајурведски пристап кај рестораните и сендвичарите, бар се што е во близина на училишта и болници од такви услужни објекти би било убаво да се приморани за добивање лиценца исклучиво доколку имаат волја за мениа со здрава исхрана, нормално ако ова е Норма за околијата колку повеќе за Мензите во овие јавни објекти каде прв чекор треба да биде Оделение за Нутритивност ко што наведуваат во клипот долу за презентацијата на реформската болница која вовела раститела храна на менито, иако мислам кај нас недостасува и една Нутриционистичка Клиника која за секој еден Пациент во земјава би срочувала домашно мени по барање од матичен лекар, но и да ги окуражува препораките и со кулунарски пристап како нутри-превенцијата би била што повкусен избор за пребирливите пациенти [1][2] но за почеток добро би било доколку училишните и болничките мензи имаат мени по избор [1/u">][2] ... https://www.dailybreeze.com/2014/04/13/torrance-hospitals-give-patients-hotel-like-food-experience/ |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
веројатно бркањето вкусои епикурејски идеалнопреку лес-ис-мор простап каде максимум ќе извлечете ете од Чоколадо ко она горе е за многумина неразбирливо а што пак го компензираат со екстра прејадување бркајќи фини сластољубија преку рапава текстуракоја бидејќи не лизга мора одма да с голта особено ако сте гладни, но и во двата случаи Чоек станует џанки односн зависник, заради што неопходно е разбирање дека кризите пр. во случајов за Чоколадо имаат поизворно решение доколку Чоек за тоа е свесен за така да ја избегне стапицата на кратко а слатко лижење прсти или пак долго а ненаситно лижење лажици, односно доколку затреперите за чоко-фикс всушност на вашето тело му треба Магнезиум, но бидејќи во регистри нема ваква информација та рефлексно се с'скате по чоколадирана фатаморгана, што пак во спротивен случај ќе земе зелена алтернатива а евентуално да ја посоли со чоколадни мрвици ко мастраф зарзават или каша колку да се дефокусира од метросексуални трендои дека благо без чоколада е ко плуќа без воздух што за многумина може е реалност како фатаморгана но ко таква да им ја промовираат на сите би било благоречено ерес! та размислите каде со таков или онаков памет, но што треба да ви е поука декаи откако се освестите треба претпазливост и в однос понудата од мастрав кој дури и ви нуделе ко органик во форма на хемиска чорба поарно ко новокомпонирана наспроти изворна музика да го изескивирате освен ако магнезиум ви е сотрен сестрано ![]()
-ЗеленЧај-МалкуЛој-20+1Пост- Edited by Zelenikovo - 05-Nov-2018 at 03:23 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
вчера јадев вчерашно гравче и нормално следниот ден секогаш е поубаво бидејќи сокоите се имаат хемиски стегнато во фрижидер а потем загреани се рзуваат и поубо, веројатно на молекуларно ниво се случува некое фио рандеву, слично како идеја коа е повкусна кога ја забележите а потем освежите него на прва кога е истурена, иако некои муабети ко што на прва ќе легнат ко органско свежи на втора покнап на трета позорт а на четврта посклет е да поминат ... во секој случај ова можете да го постигнете и со свежа храна која брзо на пола саат ќе ја замрзнете, а откако стивне по готвење (за да не ви скрца ко врела витрината за длабоко замрзнување) пак ќе ja загреете [1][2][3] исто што побрзо мрзнење загревање повкусен муабет но не секој е кадарен за такви акробации [1] освен ако нема при рака побезбеднa инстант мрз направија [2] или пак знае каде да најде и користи сув мраз или течен азот за вакви непце неопходни марифети [3][4] а еве поучно видео во однос ваков чоколаден муабет некаде на пола абер е муабететот со поентите |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
денес бев купил Грав Тетоец од Зелен Пазар а бидејќи прв пат купувам млад грав имав среќа тезгаџиката на ВЕДА2000 ме предупреди дека истиот ќе морам да го замрзнам доколку одма не го трошам, дејќи ко младфаќал молци, не ја разбрав добро дури и името на молците ми го кажа, нејсе и Благодарам за поуката, а заради која пак се допоучив на нет дека е паметно да се издвојат пред замрзнување готварски мерки засебно за да н есучи при одмрзнување замрзнување да се ремети и текстурата но и се ескивира бактериошолки ризик [1] и велам ајде ова е помал гајрет него тоа ребрендиран ресторански грав со остатоци од претходно кои ги мешаат со дневни порции, а што мислам не е само гајрет во биртии туку и фамилијарни ресторани, ако навистина во фрижидер варен грав тера и до две недели [2] затоа во многу ресторани во свет кујната е отворена и пред вас готват за да уживате воедно и во мајсторлукот на шефот но и да се осигурате дека ви подготвува свежа порција, што кај нас не е случај ни со елитните ресторани ко ни со политички кафекувари ... сетне нормално ве болело стомак ако не срце или мозок, реално од салмонела знае да биде и со побетер гајрет од болка [1] но еве на повидок е и за неа гмо решение [2] само на крај да не почнете заради уживање во забораена храна да забораите и дека сте Луѓе ... т не се плашете Устав туку гени да не ви сменат ![]() нека ми прости админитрација за испадиве, но бар на оваа тема да има малку простор за смеа, иако озбилна е работава, бидеќи ко што може денес некој научник да извади корисно гмо решение, под неговиот лабос друг може да смисли ултра-терсене, имунитет хм во книги по античка биологија ќе го читате како белетристички епитет во жанр здраствена хигиена, но мислам до толку еугеничарите немаат амбиции, но секогаш може да се најде некој хаксли да смикса стилои нарации и контескти, иако нормално секогаш ќе има и хакери во тој случај кои ќе му буричкаат во концептална кујна преку прозор со оглед дека такви ликои обично екс-непризнаени генијалци, среќа на балкан (ко ни во цела јужна европа премногу дрма мрза (и не само во последно време од секогаш) инаку ќе не пишуваа во фотоникс спектра редовно во нано-рубрика верувале или нетуку интересно сецканите драгстор лубеници и дињи биле озбилен салмонела гајрет [1] бреј се смеев како во еу тоа не им се исплати ништо освен фелка лубеинца, но во однос ризиков ги жалам, иако таму бар иаат стандарди, но ќе биде смеење ако некогаш Народ ги дочека и тука, како оние за микробиолошко скенирање храна така и оној склет да не им се исплати да купат цел бостан ко ни пола стан ако не е под хипотека ... Edited by Zelenikovo - 25-Sep-2018 at 00:44 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
сепак колку и да се интересна оваа технологија, не дека нема ризици и технолошки во однос издржливоста на ваква опрема Strategies for Reducing Stress in Ultrasonic Cutting Systems https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1475-1305.2004.00162.x и биолошки во однос изложеност во ваква околина http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3008&PID=227216#227216 но и ко се' идеално нешто немњт на овој свет од земни алатки https://www.seriouseats.com/2014/12/why-buy-carbon-steel-knives-best-kitchen-tools.html логично аир ќе видат долгорочно оние кои дома од време на време би користеле ваква технологија, она за посебни прилики како би украсиле трпеза милиметарски прецизно ... кога веќе сум на тема сецкање, би посочил една ука која Баба ми ја прераскажуваше, како за време скопскиот земјотрес кога биле за прв пат случајно заминати на одмор во Охрид се сретнале во Кајче со германци со кои нормално одма искомуницирале органолептички и без да се разбираат лингвистички, а кога Баба ми зела нож да сече Леб германката ја фатила за рака и рекла hаlt и зела германката почнала да го крши лебот, а Баба ми се чудела види ги какви европеи поназадни и од нас, по што некако се разбрале дека минералите и витамините сметала така германката сечејќи го лебот со метален нож се уништуваат, што чинам било нивно научно суеверие заради сеуште нерафинирано разбирање, слично ко и сега што политички си мислат дека ерга-омнесот на За-Ци ќе биде скроз на арно, а како влегле задкулисно јасно е дека ќе ги попари и побрзо него што очекуваат а во кој случај скокајќи од уплав и да се изгорат потоа, но да не остане недоречен муабетов еве во кој случај употребата на метален нож е полезна а коа не ет ... разбира се кога има здрава дебата ... http://theconversation.com/health-check-can-chopping-your-vegetables-boost-their-nutrients-75393 Edited by Zelenikovo - 18-Jul-2018 at 23:23 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
за 63-тиов пост ќе речам убо е да имаме и фестивали или саеми и за добра технолошка пракса во индустријата за храна, она да се описменуваат ако не друго локалните стопанственици што можат во кави услови да сторат за подобра хигиена, складирање и амбалажа, но и вкусови ... што ќе биде корисно и на граѓанско ниво пр. иако постојат направии и садови за вакумирање треба соодветни уки и во однос ризиците од ботулизам кај складирање храна, а сигурно и некои кај така приготвената, бидејќи Народ и да знае може да подзаборави, илити постојано потсетување дека кај храната приготвена на Пареа вкусовите и хранливите состојки до максимум се задржуваат, а сетне може храната да се допотпече или пропржи за да има традиционален шмек, што воедно е и' поздрав пристап, блиску до манџите на нашите баби, со оглед дека денешниот фаст фуд табиет во екстрема оди конзумеристички дрско при подготвувањето на јадења, а сетне мораме да фрламе екстра камен по јавни кампањи за малку од малку тоа индиректно да се заузда ... пример освен МолГас пристап во кафетериите, може да се тера екстра научно и во чајџилниците, а користејќи ултразвучен чистач [1][2] односно може да импровизирате со ултрасоничен чистач за алати по дома, јасно ако не бил за чистење киселини! инаку, оваа технологија конечно најкорисна би била за прехрамбената индустрија, а дали и колку кај нас истата е норма незнам, но може да биде ко тренд или ко непишан стандард доколку и самите производители ја наведат индиректно некако, та и вие ќе се чувствувате безбедно, но и тие со екстра чалам, она на вратата од кујната ова да е залепено инспекциски ко супер брендирана хигиена, иако за тоа ќе им треба и ув-ц неонки вон работно време да дезинфицираат цела кујна ем хасап и ето га 100% Чисто етикета, нормално помалку осигурување та воедно и помалку проценти на стикерот ... https://www.foodmanufacturing.com/article/2014/07/using-industrial-ultrasonic-cleaners-your-facility http://en.notus-powersonic.sk/solutions/maintenance-cleaning/ultrasonic-cleaning-and-maintenance-in-the-food-industry.html https://omegasonics.com/industry-specialties/food-and-drug.shtml ~ освен за чистење, технологија може да се користи и за сечење https://www.researchgate.net/publication/268235556_Applications_of_Ultrasonic_Cutting_in_Food_Processing http://www.ultrasonicweldingtransducer.com/china-20khz_ultrasonic_food_cutting_equipment_800w_professional_meat_slicer_machine-7164070.html http://www.dukane.com/us/PFO_foodFAQ.htm проблем кај сето ова е намалување на човечкиот фактор инспекциски во производство, но и сега оние кои сакаат просто го заобиколуваат, а и со оваа технологија тоа може да е случај, а наместо Човек визуелно да е контролор тоа да го прават исклучиво камери утре, што чинам треба законски уште сега со време да се осуети некако!!! Edited by Zelenikovo - 18-Jul-2018 at 21:12 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
анализава е добра појдовна точка за различни думи а не само туризам т.е. како младите да се научат да готват, дали за тоа е доволна туристичка понуда на фарми како кулинарски курсеви во склоп престојот, или пак локално се неопходни и фестивали каде ќе можат од најдобрите Баби и Дедовци да научат некоја уба манџа пракса ... само колку млади девојки абер немаат како се сучи Зелник или пак прави Ѓомлезе, и иако има доста абери по тв или нет, сепак од прва рака искуство е незаменлива ука ... но кој треба да повлече локално за вакви фестивали нога, домакинките, нво-ата или пак општините, можеби воспитувачките во градинките!? конзумеризмот си има свои предности но и мани, та иако многу млади немаат време за готвење под притисок на секојдневниот рат рејс табиет, сепак доколку се поучат некаде некако фестивалски а викендашки незадолжително, многу веројатно бар еднаш неделно ќе пробаат да се потсетат како Баба некогаш ги дочекувала Внуци со традиционални тестенини, а утре таквиот потсетник да им биде и за културен чалам кога ќе им дојдат Гости од друг крај на планетава ... но тука е потребата и за освестување на сите дека е убо сето тоа да им ет со домашен зарзават, за што пак во Град денес гетоизирани по станои луѓето немаат друг простор него урбано оранжериско земјоделие пред Зграда или на Покрив ... но бидејќи ова не ет уредено законски, та многу веројатно за слична интервенција ќе добиете комунална казна оти нели сте зазеле во најдобар случај отповеќе просторо од околниот тревник на кој иако имате право немате дозвола за негова ваква експлоатација, ха, то веќе ни ајвар не смееш да приготвуваш така а не пак да имаш некаква трајна хранлива инсталација ... бар саксиски тоа да е дозволиво и бар да има унифициран наќин на оградување за да нема недоумици општинските инсоектори каде влетуваат за да ви помогнат околу сортите и нивната заштита како не би оделе со пестициди заради неукост за органско одгледување храна ... Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2018 at 13:25 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
повеќе технологија на служење храна, но во контекст понуда за органска храна поучно, дека кога ќе ти дојде гостин дури и дома, а не пак во ресторан или пка маркет треба да се има во предвид како и органолептички да го расположиш со дизајнерски пристап ... симболично украсувајќи ја приложената храна пр. со иницијал за празникот, сезоната, денот ... врз тавче гравче резанки патлиџан со олимписко лого и сл. кога е некоја олимпијада на спортското мени периодот ... кај Нас јасно Крстот и Ссонцето се најчести мотиви, но зависно од регионот може да оди и некој типичен орнамент или Вез ... кога ќе види поубо Чоек ни слаткарите веќе не им е до штроумност, сетне сакале туризам, бреј коктел боза и боровница би можеле со белка да го двојат за да не се меша, а чашата да ја доукрасат бар празнично со шлаг пена, на страна што немаат лимонаџилниски епрувети бар ко артефакт а не пак да им во фукција заради ретро стил кај постарите, чинам в Скопје вакво нешто има само на влезот в Чаршија кај Битпазар во бурекџилницата до капијата ... ~ http://www.academia.edu/1103813/Maslows_hierarchy_and_food_tourism_in_Finland_five_cases
Edited by Zelenikovo - 13-Jul-2018 at 12:55 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
интересно е дека нитритите ги гледа индустријата и како потенцијален лост за слабеење на шекеросаниот веј оф лајф, бидејќи шекер на ангро се бутка во сите производи, а многу веројатно бидејќи истиот ништи емоции а форсира страсти, односно така и најлесно се справуваат елитите со Слободоумноста на плебисот праејќи од него шербет-џанки, иако на прв поглед сето ова е само конзумеристички нусефект, има убаи постои во нишката Индивидуален Квалитет за Живеење за ваквиот ќорсокак, а сигурно на многу тоа им е познато ... нејсе, нитритите и навистина ќе да се исфорсирани меѓу другото освен заради ризикот од ботулизам кај вакумираната храна, и за контрола на дебелината кај населението, односно социјален диетски инжинњерингн кој би требало да ги урамнотежи научно тоа евроатлантските стандарди а потоа индиректно и светските, та веројатно еугеничарските елити може се надеваат дека и малку од малку и вака ќе им го ресетираат гоеењето на рат-рејс конзумерите, а во што денес сите несамоодржливи луѓе се имаат претворено! бар начинот на кој во исто време ги занемаруваат фактите и како ја оправдуваат потребата за "нпк" и биолошки и растително упатува на ваква конспиративна теорија, која иако заради фактите е повеќе од теза, но сепак недостасува официјално сведоштво од некој инсајдер за и да може да се потврди или пак отфрли ко вака претпоставена! Наше е да разбереме дека единствено самоодржливо ни е загарантирана одредена Идила, а што значи одчипување од постојниот систем, за што пак треба Mетаноја од нови рурални навики т.е. за Рурален Живот не е до-волно само добра волја туку ко и за секоја промена напор и фокусираност ем истрајност ... слично како кога традиционален Верник сака да стане Воцрковен ... ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ова не значи дека Вие треба да се уплашите што ќе биде со Вас ко Воцрковени во Град туку дека доколку сте свесни дека нешто нечини и ќе се трудите да го промените, а доколку не можете да се Смирувате а и' за секој еден ден Живот да му Благодарите на Бога бидејќи сеуште имате шанса духовно да растите созревате и се спасувате, а искористете ги ваквите недоумици како мотив бар со конзумеризмот да поднамалите! доколку веќе не можете од него да се одтргнете! теоријата ја изведувам од линкуваните абери од минатиот, но и следниве од овој пост, та ако на тоа се надодат теориите за еугеничарски социјален инжинеринг, и зошто и во супер-научни времиња не се наоѓа волја за промени или пак нзс, јасно е дека посреди е нечија поголема агенда него прост индустриски куршлус! http://www.livefreefromobesity.co.uk/tag/sodium-nitrite/[/ul"> https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsfa.2740370407 ~ https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21623945.2015.1005525 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804022 ________________________________________________________________________________ конечно убо е што некој мисли за Народ да нема голем гајрет од нивниот центрифугален конзумеризам, што е и совесно од нив да научно најдат капаче за секое новотворено шише со ризици, иако Чоек треба навистина да е изботиран озбилно за да си рече ако аирлија нека им биде така во недоглед, но не треба да параноичи зошто такви биднале работите, туку ако мисли дека некаде е презагаден некако воздухот за него та и нека си се тргне од таквото опкружување! а белки во новото ќе си затера самоодржливо та и помалку да зависи од Милоста Божја во однос секојдневни ризици а повеќе да се потпре на Неа за оние несекојдневните при одлучностн духовно да се подвизува, она чим имаш осигурано сместување и здрава храна што денес е најизводливо на Село под претпоставка мрзливоста не ве навјасала, та и да премине на следните нивоа на Пирамидата на Маслов што полесно ... само даљинско да забораите да држите в рака веќе сте на полпат ![]() Edited by Zelenikovo - 10-Jul-2018 at 21:45 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
денес во разговор на ручек и сходно за приложеното ми текна како Пријател ко поранешен сопственик на Рибарници ми кажуваше дека редовно на рибата која е замрзната мора да и става со лопата во фрижидерите Натриум т.е. Нитрити за да ја зачува свежината на месото, а потем кога се заинтересирав за конзервансите научив дека тој процес е задолжителен за секое комерцијално месо, нормално научно оправдана гачка, иако за нус ефектите нема постојана анализа и дебата за анализитемво научната фела, и не само кај нас туку и другде а не пак во wto, посекако центрифугата мора да врте, иако ќе ве утешат Технолозите за Храна ќе ви речат тоа е најсоодветна конзумеристичка пракса, но дали попат ќе ве предупредат дека не ет и совршено безбедна конзумерска навика!? јасно ова во град поинакунне може да се ресетира, но ет еве добра мотивација за Чоек да сврти на Селска Идила нормално доколку Здравје му е озбилна варијабила во Живот ...
за сега останува според Слободна Волја што би рекле народно по Совест да си заклучиме дали ќе тераме конзумеристички или самоодржливо, чекајќи некогаш може да проработи совеста и на корпорациите но и властите да пресечат дали и малку отров по Чоека ет етички да се подаде за да се избалансира побарувачката и понудата ... Nitrite additives-harmful or necessary? - https://spo.nmfs.noaa.gov/sites/default/files/pdf-content/MFR/mfr384/mfr3845.pdf ајде оние кои пушат веројатно на чисто се дека се трујат [1][2][3] но останатите!? |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
има ли некој абер колку ова е вистина а колку спин, конечно дали е доволно шпекулација за да почне народ да се враќа на селски фармерски живот за да може да си осигура здрав начин на живот ... каква илузија е ова кашатализмов посреди урбаната џунгла, дури и земји ко Русија кои и официјално се гмо-фри, заради сиромаштијата илити штедачко потрушавчкиот АКЦИЈА табиет посекако се изложени на инвентивноста на данок-фри претприемачи, иако и кај нас имаме дирекции агенции инспекции сепак тука истите овие профит дустабанлии дрмаат и со насмевка на лицето, нормално се додека има маса која е спремна да се гетоизира и пржи посреди асфалтски идеали ... тамангодина дена подоцна добро би било некој медиум или нво да направи рекапитулар какво месо прошло и завршило на наш пазар ... едно време чув имало и кинеско пилешко полно хормони, илити 'македонски' јогурт со млеко во прав итн.
|
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
незнам дали во оваа или во нишката за Индивидуален Квалитет на Живеење (сега во офтопик подфорумот) веќе има поместено инфо за MSG но во контекст минатиот пост еве абер и тука ова со Сурутката навистина е гачка за подобар живот но за да биде појасно имјате го во предвид и овој абер [1] http://www.livestrong.com/article/512239-what-is-the-difference-between-glutamate-glutathione-glutamine/ но како и секоја хемија која го престимулира телото како Есцитотоксин така и Глутамат Солите го прават истото, а доведуваат до инстант дебелеење со оглед дека ги има по сите страни, веројатно затоа го има и по протеинските шејкови како би го форсирал инсулинот и растот [1] но едно е спортист а сосем друго фотељаш пардон нормалниот човек денеска, за кого дури и се препорачуваат како нормални овие соли на глутаматот [1][2][3][4][5] нели индустријата се бори за што повкусен профит па и ќе најде начин и како да се оправда, а и да се наметне како оправдана, во случајов со гајретот од MSG ова сеј-но-ту-МСГ звучи како сеј-но-ту-МЕСОТО та зар сета месна индустрија не е напудрена обилно со мсг и какви се не адитиви, зато ко што велам во пост #9 понапред бркајте селска самоодржлива идила, а и тогаш внимавајте со што ја зачинувате храната, или терајте со анорексичен табиет в град па лишувајки се од храна и да се оградите од хемијава а со тоа и во невозможни услови да имате шанса да се продуховите штом телото го растеретите од конзумеристи.чки сиџими а душата ја упатите на Љубовен Подвиг ... http://www.saynotomsg.com/basics_list.php како и да е бар децата радувајте ги органски за да бидат што почуствителни а со тоа и потенцијално повесели доколку успеете да ги лишите од престимулираните џртани канали или самодоволноста посесивниот индивидуализам и умисленоста како наједноставен начин за домашно воспитување денеска, она пушти околностите нека му го калемат карактерот, а нормално после чудете се зошто станало развратно нафурано или во најдобар случај одвратно неодговорно ~ но на село сите би се преселиле кога тракторот со даљинско би го командале. да какви родители такви деца, не се жалете ако ве втаса таа вистина ![]() просто сета инстант хемија пребрзо е истурена како еволутивен експеримент како хедонистички трендмил на кој нашите телаи баш не се прилагодуваат со леснотија, еве и зошто, но на празен стомак кому му е гајле дали ќе биде избалансиран телесно ил духовно, а не пак ако веќе е навлечен на даден прехрамбен производ! ЗАТОА државата треба да биде што порестриктивна кон вештачката храна или пак што поблагонаклонета кон органското производство, што сега е сведено толму само на нетоксичност и антиканцерогеност апропо она што го одобрува Инспекторатот за Храна ако тоа и може да се провери некаде [1] уште помалку им верувам и на EFSA ил FDA [2] поткрепено со фактите во пост #30 понапред во нишкава, но во капиталистички околности довербата не е толку битен фактор колку самосвеста дека треба особена претпазливост околу хемиите и нормално што поголема инерција кон органска самоодржливост, за што од корист се думиве по форумов и сличните нанив расфрлани во етерот пр. оние на Радио Слободна Македонија единствената радио станица во земјава каде сериски во две емсии се говореше за Храната и Исхраната, првата Безбедна Храна Здрава Иднина [1] и другата Здравје и Здрава Храна [1] но такво нешто треба да има министерството како аудио подкаст а не само памфлети иако и ова е светлосни години понапред од пристапот на АВХ [2] бар спорадично им се чу гласот на радиово ко за промена ... впрочем треба и памфлети но добро разработени и како прилог на физичкото образование во училиштатата а за што би требало да ги седнат во министерството на мас и соодветните факултети и институти како би извадиле нешто слично на ова ... [1] Edited by beTon - 02-Nov-2016 at 12:12 |
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
навидум еве уште еден анти-милк пост, и не заради нешто друго туку заради маститисот и дилемата колку истиот е толериран од млечната индустрија!? маститис е инфекција на вимето кај кравите чии бактериите посекако стигаат во лактофризер дури и при најригорозни контроли, особено онаму каде секој коперант нема свој лактофризер, појава која со ипард кофинансирањето се повеќе се надминува, но сеуште мнозинство се заедничките селски лактофризери, нели доволно е една кофа за цел лактофризер да се сотре, а потем бактериите се размножуваат и во камионот до млекара, каде иако по хасап би требало да го истурат заразеното млеко сепак истото завршува во сирење итн, е сега нормално дека прават анализи, уште понормално дека казнуваат коперанти, но штом отиде курбан и една кофа, касно е за млекото да се истура што неретко по млекарите и го прават доколку нивото на соматски клетки е недопустливо, сепак неретко замижуваат, а знае да заврши и млеко со антибиотик односно од антибиотично третирани крави вакви проблеми секојдневно има секоја штала [1][2] но тоа и во понапредни земји мака мачат а не па кај нас [3][4] сепак инфекција која го засега секое млеко па и мајчиното, а во принцип зијанот е и кај квалитетот на млекото [5] но и кај опасноста од расипливост налет пастериацијата, така да внимавајте од каде се земате млеко или купувате сирење, иако доколку хигиената и контролата се на завидно ниво најдобар избор се малите самостојни млекари каде млекото уште истиот ден се преработува, со оглед дека со секој изминат ден веќе квалитетот му опаѓа заради што големите млекари дополнително технолошки го штимаат при производството
http://www.nmconline.org/articles/sccquality.htm http://nutritionfacts.org/2011/09/08/how-much-pus-is-there-in-milk/ ~ но тука освен био-етичките се и еко-етичките искушенија околу млечната индустрија, а доколку навистина се решите да го исфрлите кравјото млеко од сопствента исхрана како новопечени Вегани добро размислете како ќе го надополнувате калциумот, можеби редовно внесувајки Киноа, та колку и да е во право веге-невестава видете само колку неухрането делува на видеово ... ~ патем ве поздрави аберов за сурутката (веј протеинот)
|
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
еве интересен осврт за топ 10 терсене прехрамбени продукти по др.Помпа, ненамерно издвоен линк иако добро доаѓа и како аналогија дека кревање ваква помпа не ет на арно нит за индустријата нит за сиромаштијата, хм што ќе биде ако сите се преселат на село и баталат процесирана супермаркет исхрана!? нејсе, од некоја храна и на село би имале кабает пример млекото, во случајов заради казеинот, иако добро е да се извагаат предностите и негативностите пред човек да се откаже од млечни производи, лично без сирење и јогурт не би знаел како да функционирам сред овој свет, можеби на неговите краеви и некако но в среде хм тнка работа
инаку од казеинот и гајрет имаат сите оние кои се на мукает од СИНУСИ бидејки истиот ја згуснува слузницата во телото а со тоа и полесно им ги запушува каналите, нормално потем дрма мигрена, а на крај се в круг бидејки грото синусно напатени нит би пробале а не па да се откачат трајно од кравјо млеко, хм братот мислам го утепав од млење да проба да префри на козјо млеко еве чинам минува веќе 10 и кусур години како редовно му ја верглам оваа поука но бадијала, ко за беља откако му кажав за оваа работа почна и се почесто кравјомлеко да се налева, речиси сокот го замени со млеко како освежителен пијалок ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Casein http://www.godairyfree.org/personal-stories/conquering-sinusitis-the-best-ive-felt-in-a-long-time http://www.ezhealthydiet.com/casein-protein.html - site promotes becoming vegan, which can cause other health problems. Off the top of my head vegans often have iron, calcium, vit d, vit b and iodine deficiencies - Could casein potentially increase cancer growth? Sure, so could whey, egg, soy, pea, architoke and any other protein source you can think of... FOOD in general can increase cancer growth as it supports tissue and cell growth... Casein itself however is not carcinogenic by nature. ~ на оние пак што им треба ги заболе уво и да бил канцероген тие и така пикаат ко лабораториски глувци се што би им извајало тело за еросот да им е полн цврста гордост [1][2][3] |
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
чинам без конкуренција најсклет работа е тоа соја сосот http://www.foodrenegade.com/dangers-of-soy/ http://thedeliciousrevolution.com/cleanse/why-avoid-soy/ https://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm патем Тамари-то е позастапено кај јапонците, а како го произведувале некогаш само додава гајрет на цел муавет, можеби хоум меид варијанта ќе ја биде за помирен сон [1][2] |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
ова спамирањево не ми личит на арно, но имет и побетер http://bigozine2.com/feature/?p=930 http://www.greenpeace.org/eastasia/publications/reports/toxics/2014/cadmium-rice-heavy-metal/ https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/7008-The-polluted-legacy-of-China-s-largest-rice-growing-province |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
избуричкана работа ова америчкиве пилав питулици, плеин сатисфакшн вит инаф калорис ту брн лес оф јор квалити тајм [1] ![]() http://tastyislandhawaii.com/2006/12/16/honoring-hawaiis-spam-musubi/ ![]() https://en.wikipedia.org/wiki/Spam_(food)#Hawaii https://redmart.com/product/spam-25-less-sodium [1] http://foodreference.about.com/od/traditional_foods/a/What-Is-Spam.htm ![]() Edited by +Protagorist - 03-Jun-2016 at 06:39 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
инпиративно ко за промена околу листови за сарма ... чинам за ладна овошна пита,сарма ил бомбица ова листовиве би били идеална комбинација ... а доколку ко такви се потпечат и стопат сигурно и би прелевале уште поубаво боја се ми се чини настанале како алтернатива за пресуваната морска трева, иако според начинот на обработка од вториот линк, излегува дека потешко е да се спреми оризов лист, а воедно во третиот линк го датират како повеќевековен рецепт ... [1][2] http://www.cooksinfo.com/rice-paper-wrappers [1][2][3] http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/06/how-vietnamese-rice-paper-is-made.html http://www.foodtimeline.org/foodasian.html Edited by +Protagorist - 25-May-2016 at 22:22 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
само што имаше dining with the chef на nhk каде спремаа ракчиња поховани во три бои, поховањето е прво брашно потем белки (за да не се обои филот) и три комбинации на фил, какинотане, морска трева и сусам. инаку емисијата е доста поучна, ете во оваа епизода сконтав како ракчињата да се потсечат и прекршат за да не се соберат при пржење, а еве интересен абер и за јапонската сарма tenmusu која сепак е завиткана во морска трева наместо лозов лист [1][2] ме изненади дека тоа какинотане е карамелизиран ориз [1][2] инспиративно, ориз на скара добро би легнал ко прилог за се', исто како испржениот најнапред сварен и отстојан преку вечер, но и во овoј случај треба внимателно заради акриламидот, а тшо има поубаво од запечен ориз http://www.foodnavigator.com/Science/Scientists-determine-safe-acrylamide-levels изненадува дека и печените бадеми биваат склет земено вака, канцерогено мјам беле шекер и печени бадеми [1] http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/aq0104_acrylamide_in_roasted_almonds.pdf
Edited by +Protagorist - 09-Apr-2016 at 10:30 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |