![]() |
![]() |
![]() |
Обнова на Офицерскиот дом |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 28> |
Author | |
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=48431
Кондоминас поднесе документација за Офицерски Дом
Edited by Dexter26 - 09-Apr-2012 at 22:25 |
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
Хотелот и Офицерскиот ќе се градат- ветува Кондоминас
Компанијата на грчкиот бизнисмен Кондоминас најавува дека наскоро ќе поднесе барање за одобрение за градба на Офицерскиот Дом и Хотелот на плоштад Македонија. На 20-тина дена до истекот на крајниот рок за оваа процедура за Офицерскиот Дом, од компанијата ветуваат дека ќе го испочитуваат договореното со министерството за транспорт . „Рокот за поднесување на документацијата за барање на градежна дозвола не е истечен и истиот ќе биде испочитуван. (ќе се почне со градба н.з.) по добивање правосилно одобрение за градба“ – велат застапниците на ДЦ Прајм Пропертис. Од грчката компанија сметаат и дека повеќе ја немаат обврската пред добивањето на дозвола за градба- решавање на односите со приватните сопствениците на околу 514 м2 квадратни под хотелот. Причината е новиот детален план на општина Центар, во кој објектите сега ја заобиколуваат приватната земја. „Согласно стариот ДУП, ние таа обврска ја имавме и преговаравме преку нашата Адвокатска канцеларија во Скопје, со оглед на фактот што во меѓувреме се смени ДУП, мислиме дека е излишно понатамошното продолжување на преговорите.“ Грчкиот бизнисмен Кондоминас ги купи двете парцелите од вкупно 6308м2 на плоштадот за 630 000 евра, пред една година. Негова обврска е на нив да изгради хотел на светски бренд и зградата на Офицерскиот Дом. Проектите, кои се дел од Скопје 2014-та, претходно мора да поминат пред комисија во министертвото за транспорт, а по завршувањето, дел од Офицерскиот Дом треба да го врати на државата. http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=47572 |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
http://www.ii.edu.mk/predmeti/mm/20052006/mmproekti/Skopje_Oficerski_Dom/index.html
Веб страна на која може да се прочита за историјатот на објектот како и да се погледнат слики, видеа и 3Д анимации. |
|
![]() |
|
Anci ![]() Newbiе ![]() Joined: 16-May-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Moze Nekoj da mi Dade poveke Informacii za za Izgradbata na Oficerskiot Dom , istorijata itn...Fala Odnapred
|
|
AnCi
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
не знам зошто се фаќате на муабетот за вредноста на Офицерскиот дом
според мене најлчогично мислење е дека Офицерскиот дом нема голема историска и културна вредност, туку само бил маркантен и ништо повеќе, нема големо значење за развитокот на градот, туку само одбележува многу краток периот од скопската историја, се друго не ме интересира, ни кој го изградил, ни кој не сакал да го реконструира а тоа дека е големо архитектонско постигнување, баш и не е, без разлика кој го изградил и сентименталната поврзаност со одреден период не треба да се меша со одлуките и планирањето на градот, туку треба прво за сето тоа да се размисли и да се разработи, тоа е исто како утре не дај боже да се сруши нешто, па јас чисто од емотивна поврзаност со него после 50 години да се запнам да го изградам, а да нема реална потреба од него или да постои подобар избор за негова замена а за тоа дека тие што не го поддржувале возобнувањето на објекти срушени во земјотресот, не значи дека не се Скопјани, и јас сум Скопјанец (што би рекол N23, со поколенија ![]() Edited by zabegan - 26-Mar-2011 at 00:42 |
|
![]() |
|
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
ako moze da dodadam deka ako ovaa vlada poveke se nasocese kon stari objekti sto vsusnost porano vo skopje postoele mn ke bese pogolema zainteresiranosta vo proetktot nego od nekoj objekti sto do sega ne postoele barem ako saka da se ide na novi pr vo nekoj moderen/contemporary stil
|
|
![]() |
|
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
se soglasuvam potpolno N23 eden od najpoznatite objeki vo skopje e a eve za pr jas imam 17 godini pa go znam a ne e tocno sekoj skopjanin PRAV skopjanin sto tuka zivee barem edna generacija unazat go znae oficerskiot,a toa sto vikash deka od ideoloski pricini mislam deka toa e bankata karsi oficerski barem taka mi imaat kazuvano
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Баба ми, дедо ми, роднини, кои ги поминале најубавите години во тогашно Скопје, а и неколку пати биле во самиот дом, со тага се сеќаваат за најубавиот објект во Скопје. Толку иам да кажам. Не 34, ќе бидел 104 години да не го срушиле насилно. Прашај кој сакаш, офицерски бил во реалтивно добра состојба, но тогашната власт не сакала да го догради поради идеолошката матрица. Тоа дали некој го видел или не, не треба да значи дека не треба да го има. Зошто после земјотрес и бомбардирање се гледа значајни објекти да се доградат, а не да се срушат? Затоа што вредат. Овој објект вредел, некој го срушил, сеа некој се наоѓа да го гради. Јас познавам многу скопјани (вистински) кои иако не се сеќаваат, сакаат да се врати. Па дури и помладите, гледајќи емисии за старо скопје, го делат истото мислење.
|
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
beleg na ovaj grad ??!! ... koga beleg ,vo koe vreme ??!! Bil BELEG 34 godini samo .. nikoj roden nekoku godini pred zemjotresot , pa i posle go nema vo memorijata .. znaci ako prasas na ulica gragjanin ete na Skopje neka e , na vozdrast od 50tina godini go nema videno .. |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Секој нареден пост за христијанство, ислам, ние, вие и оние ќе биде избришан.
|
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
Дедо ми ми го има эборено истово. Може малку поинаку до душа, или ја не памтам како што требе, ама горе -доле тоа.. |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Токму така. Оваа зграда би останала доколку тогашните власти не се решиле да ја срушат. Офицерскиот дом има несомнено голема важност за овој град. Не се работи тука за тоа кој е автор или архитект, се работи за историски вредно здание, белег на овој град. Изградбата на офицерски е секако многу поуспешна идеја одколку изградбата на другите објекти.
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Што не ти е јасно да ти објаснам? Реков дека е од еминентен руски автор од тоа време, дека објектот е проектиран од архитект кој знаел што прави не само надворешно, погледни слики и од внатрешноста на објектот. Мислев за тој објект, не обновата. Па и обновата ќе биде за восхит бидејќи се темели и реконструира врз основа на базичната форма и идеја од тоа време. Земјотресот уништил убави градби, зошто да не ги обновиме, не значи дека ако нешто е уништено на негово место мора да излезе нешто сосема ново и модерно. Некои објекти кои биле срушени од земјотресот во 1963 заслужуваат да бидат обновени! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
lslcrew:WOW ova go nemam nikogash videno klipcevo i na kraj pamet ne bi mi padnale tie stvari za Skopje
|
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
ne te razbiram . znaci oficerskiot ako se izgradi treba da racuname deka e od ''eminentniot ruski avtor'' pak i ke mu ja dajme taa vrednost ??!! daj ne zezajte , toa so bilo togas pomina . ke si prolistate knigi , sliki od toa vreme i soocetese so faktot deka vremeto NE SE VRAKJA !!! 2011 sme sega i vreme e za resenie od denesen eminenten( svetski )avtor so razmisluva vo denesni uslovi so objekt bi napravil , kako sto sigurno i ruskiot razmisluval vo toa vreme na toj nacin. kraj
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
btw за тие што викаат дека Официрски нема вредност, објектот е дело на еминентен руски автор. После театарот за мене е најубав објект од старо Скопје.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Најбоље опција и даље, нема црква, нема џамија, има изградба на офицерски дом и хотел, нови 100-200 вработување, барем во хотелот би требало да се непартиски и крај на причата.
![]() ![]() Ете скроз на крајот од улицата е, може да се забележи остаток од џамијата. Сеа е музеј, никој не се буни, живот тече даље. А да не спомињам каква е ситуацијата во Љубљана. За самиот форум и неговите креатори не е фер да натегаме ваква тема. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Клипот го постирам како дел од антологиска емисија за Скопје. Веројатно ако се нафати некој може да испита и други сведоци, евентуално некој документ во некоја којзнае каде архива. Ако некој има некоја информација плус може да сподели. Емисијата е сосема релевантна да биде извор на информации.
Веројатно нема да го прогласиме податокот а приори за неточен само заради некаква формална позитивна атмосфера. Ако има некој повеќе информации да потврди или демантира нека повели слободно. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
А дали е баш веродостоен податокот
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Податок што не ни бил тука на форум толку познат.
Edited by lslcrew - 24-Mar-2011 at 18:49 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |