build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Деловен објект на местото на старата Народна банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1819202122 41>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
0 [0.00%]
1 [2.22%]
2 [4.44%]
1 [2.22%]
5 [11.11%]
6 [13.33%]
6 [13.33%]
4 [8.89%]
8 [17.78%]
12 [26.67%]
You can not vote in this poll
Total votes: 45   Average: 3.47

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #381 Posted: 23-Aug-2010 at 15:09
Шмек значи шмек, а не правец во архитектурата! Комунистички правец не постои, а транзициски шмек има секоја втора нова градба во Македонија!
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #382 Posted: 23-Aug-2010 at 14:33

ISL, Јас добро го разбрав Clover околу Транзицискиот шмек, немам никакви предрасуди кон овие алтернативни називи, него мислам дека некои членови што ги критикуваат овие алтернативни називи  подоцна самите ги користат.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 14:37
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #383 Posted: 23-Aug-2010 at 14:12
Zgradava mi se dopagja sto ke bide vo simetrija so Oficerski
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #384 Posted: 23-Aug-2010 at 14:05
Originally posted by Jumbo

Originally posted by Cloverstack

Мене зградава ми личи на евтин стакларник, со не мала доза транзициски шмек. А она на покривот ми личи ко да слетал свемирски брод...

Браво Clover си измислил нов правец во архитектурата а тоа се вика значи' 'Транзициски Шмек'. Кога зборевме за комунистички објекти ти и Pbanks ни објаснувавте дека не постои таков правец во архитектурата ама очигледно Транзициски правец според тебе постои.

Да надополнам. Секое време си носи префериран архитектонски стил. Комуњарскиот уствари се вика соц-реализам, односно тоа не е стил, туку е комплетно отсуство на стил. Транзицискиов е некоја мешавина на стилови, некои неартикулирани хибриди, со еден збор кич. Нема причина да имаме некои предрасуди да ги користиме овие алтернативни називи, многу послесно се разбираме со нив. Не гледам причина да имаме различен третман и кон зборот комунистички и кон транзициски.

Edited by lslcrew - 23-Aug-2010 at 14:10
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #385 Posted: 23-Aug-2010 at 14:03
Originally posted by Swimmer

мислам дека сите тие проектчиња требаше да се стават на анимација која ке биде пандан на анимацијата ск 2014.. со таква алтернатива, луѓето ќе можеа да направат разлика..

Алал вера свимер, сабајле за ова истово размислував, го вртев каталогот од бимас. Цела година очи си вадиме, се обидувам да докажам дека на граѓаните мора да им се даде избор меѓу опции, а не избор за/против Скопје2014. Така да се унапредува со идеи, со концепти со конкурентски проекти, а не со барања за и она што се појавило како идеја (ск14) да се укине.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #386 Posted: 23-Aug-2010 at 13:44
Originally posted by Cloverstack

Мене зградава ми личи на евтин стакларник, со не мала доза транзициски шмек. А она на покривот ми личи ко да слетал свемирски брод...

Браво Clover си измислил нов правец во архитектурата а тоа се вика значи' 'Транзициски Шмек'. Кога зборевме за комунистички објекти ти и Pbanks ни објаснувавте дека не постои таков правец во архитектурата ама очигледно Транзициски правец според тебе постои.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 13:45
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #387 Posted: 23-Aug-2010 at 12:59

Јас триумфалната никако неможам да ја смислам и во однос на неа, комотно застанувам на страна на архибригади и све со ред..

а зградата на обвинителство од Кло е екстра.. се надевам и оваа што се гради ќе биде нешто слично..

мислам дека сите тие проектчиња требаше да се стават на анимација која ке биде пандан на анимацијата ск 2014.. со таква алтернатива, луѓето ќе можеа да направат разлика..

мене на пр.оваа од Кло ми е стопати подобра од онаа што е предвидена да се гради, која пак во прво време ми се чиниеше сосема ОК.. сега веќе и мостот пред неа (современ) изгледа одлично, кој у некоја друга нишка пуздер го направив...

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #388 Posted: 23-Aug-2010 at 12:56

@ lupo
Зарем е мала, колку висока требаше да биде според тебе?

Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 12:57
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #389 Posted: 23-Aug-2010 at 12:34
И сега со ова да направат отстапка од барокот, и да дозволат колонадата да биде како таа што ја претстави Кловер од БИМАС , и јас мислам дека не ми смета ништо, освен секако триумфалната капија и гаражата кај мепсо
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #390 Posted: 23-Aug-2010 at 12:30
Ух напротив, оваа мене ми се чини некако огромна во споредба со другите објекти таму, особено што уште ќе расте.. оној делот како купола..

А иначе и мене ми се свиѓа, ме потсеќа на T-Mobile (?! Т-com) позади Магош.

Edited by Swimmer - 23-Aug-2010 at 12:33
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #391 Posted: 23-Aug-2010 at 12:29
а мислам дека уште малку ќе има дигање напред за тоа кружното поткровје или што е.
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #392 Posted: 23-Aug-2010 at 12:22

Zgradava se poveke i se poveke mi se dopagja..., samo voka da ja nalickaaat i vo priroda dobro ke bide. Me nervira samo sto site vakvi staklenici okolu plostadot gi pravat niski.

Edited by lupo - 23-Aug-2010 at 12:24
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #393 Posted: 23-Aug-2010 at 01:22
Да ја надополниме скромната колекција визуелизации:

Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #394 Posted: 15-Aug-2010 at 19:23
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #395 Posted: 13-Aug-2010 at 12:32

па и премногу се зафати со туристите искрено кажано, тоа беше полуреченица на крај спомената бар од мене. Проектот има туристичка димензија нормално, но не како основна.. (ваљда)..

Edited by Swimmer - 13-Aug-2010 at 12:43
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #396 Posted: 12-Aug-2010 at 18:09
а да прекинеме веќе со тие муабети за туристи Puke
искрено, воопшто не ми е гајле дали Скопје ќе било атракција или не ако е дисфункционален град направан според нечии вкусови и фрустрации
а ако веќе збориме за туристи, банка, административен или друг деловен објект, гаражи и сл. воопшто не треба да се градат за туристи, туку за домашното население кое најмногу ќе ги користи
а ако почнам да набројувам што се треба за туристи да се прави, ќе отидам премногу офтопик и јас
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #397 Posted: 12-Aug-2010 at 12:44

Скалила до рајот

Секој патник-намерник што ќе реши по скалилава да го заобиколи градилиштето на кејот ќе треба да отвори не само четири очи, туку и да се напие ако ништо друго „бедоксин“

На патот од едниот до другиот крај на конструкцијата не знае што го чека. Искршени и разнишани штици, дупки, и што ти не ги чека на овој трнлив пат. А кој е надлежен за скалилата не се знае. Инвеститорот што го гради објектот на местото на некогашната Народна банка или, пак, одговорните од општината Центар и градот. Безбедноста на минувачите е доведена во опасност и никој не се грижи. Само едно се знае. Скалите не се безбедни и внимавајте како одите по нив. Можеби најарно е, наместо по нив, да свртите преку ГТЦ за да дојдете до Камени мост. Што е сигурно, сигурно е!

Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #398 Posted: 11-Aug-2010 at 17:07
@ Jumbo

апсолутно се слагам со тебе.. градот ќе изгледа далеку подобро по ск2014 него пред тоа.. 

една работа е да се прави дистинкција меѓу ливада и ск14, а друга дали ливадата да се замени со ск14 или нешто трето, со тоа што тоа трето од многу стручност никако да стане/не станало реалност.. тоа е меѓудругото и една од причините зошто го поддржувам ск14 без оглед што со некои поединости неможам да се сложам..

ако нечиј предлог не ти се допаѓа, во ред е да кажеш, ама притоа да објасниш што е тоа што ти би ставил на тоа место, за да може и другиот да ти возврати со иста мера/оцена.. со оглед на тоа дека 50 години нема ништо, ова е топ.. па од тука и секое плукање по проектот е неиздржано..

колкава и стручност да стои позади противниците, нивниот кредибилитет е поприлично неуверлив и нефективен заради неефикасноста во минатото.. на крај следува дека граѓаните (гласачите на крајот на краиштата) го обожаваат, а и што не би, со што да го мерат и споредуваат.. со ливада !?

нејсе (се извинувам за офтопик, се надевам нема да биде избришан постов - евентуално префрлен во ск 2014), зградава искочи поприлично гломазна, иако прво не ми сметаше пошто е прва во редот па остава впечаток на капија (доколку и од карши има слична, читај - официрски), но после фотките погоре.. незнам..

Туристите сакаат атракција, а тоа сигурно ќе го добиеме..
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #399 Posted: 11-Aug-2010 at 15:26
Во право си Clover но мислам дека сите овие дисциплини биле фушерски со години да не речам со децении, чисто се сомневам во стручноста на денешниве 'интелектуалци' зошто ги имаме за извос.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #400 Posted: 11-Aug-2010 at 15:20
Во прв ред архитектурата и урбанистичкото планирање. Поради природата на проектот СК2014 за многу работи би требало да се изјаснат и историчари на уметност (освен доколку отворено не признаеме дека градиме тематски парк, а не град). Понатака разноразни инженери, сообраќајни експерти, а со оглед на водоскоците во Вардар, изгледа требало да се вклучат и епидемиолози и микробиолози Big%20smile

Edited by Cloverstack - 11-Aug-2010 at 15:21
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1819202122 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.264 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.