![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 201202203204205 209> |
Author | |
BlacK ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 11-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
lslcrew ja ne mozem da go najdem klipot,ako moze da mi posocis na koja strana od niskava e....
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
BlacK ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 11-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
Razmisljav okolu spomenikot na Aleksandar i neverojatnite 15 metra visina.I probav da izanaliziram.Dokolku bi imalo nekoe si postolje od 2.5 metri,uste dva pati po tolku da e spomenikot.Ostanuvaat uste neverojatni 7.5 metri,a toa e kolku kuca na kat kolku za ilustracija.Edinstveno logicno nesto sto bi ja postignalo visinata od 15m e kopje koe bi bilo del od skulpturata.Ako ne se lazam mislam deka kopjata vo vremeto na Aleksandar bile dolgi 5m sto i bilo glavna odlika na makedonskata falanga.E sega seto toa zgolemeno proporcionalno so goleminata na spomenikot bi dostignalo nekoja takva visina.
Cisto probuem da najdem logika okolu visinava za koja se spekulira,zatoa sto ne veruem nekoj da izbaci tolkava visina nepromisleno. |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
Edited by vardar - 17-Dec-2008 at 01:13 |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Да ти кажам право, боље нека ги испокрадат парите отколку да имаме пренатрупан центар со 100 кичозни споменици. УЖАС, Аларова е најлошиот градоначалник на опш. Центар. Ама овие избори тешко дека ќе ги преживее (во однос на останување на функцијата градоначалник).
|
|
![]() |
|
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
ај тоа, туку од толку најавување, одложување, убеден сум дека на крај преку сила едвај еден, два од тие 20 најавени споменици ќе испаднат, а парите пак ќе ги нема...
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Не, ние не заслужуваме развој и поголем стандард! Повторно ги расфрламе ограничените средства со кои располагаме... Наместо продуктивно да вложуваме, некои таму решиле да се кочоперат без никаква мерка! Овие стварно немаат осет ниту за парите ниту за потребите. ![]()
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=7A0C498BD513784E920D409D52988A69 Edited by Cloverstack - 16-Dec-2008 at 02:48 |
|
![]() |
|
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Статуа на Александар Велики сигурно има повеќе значење за Скопје како за главен град на Македонија отколку за Единбург! Статуата во Единбург е подарок за градот и е поставена пред зградата на Градскиот совет, што не гледам некоја си поврзаност со тој град посебно, нели?
![]() За Јустинијан - и тоа како треба да е централна историска личност за градење на препознатлив имиџ на Скопје. За мене не само статуа во центарот на Скопје, туку и ќе беше најсоодветно скопскиот аеродором да се нарече Јустинијан Први наместо Александар Велики. Таор, каде што и се родил Јустинијан е на само неколку километри од скопскиот аеродром. Немаше посоодветно име од тоа... Да беше некој друг град кој би ја имал среќата да е родниот град на врвен Византиски император, кодификар на правото, градител на Аја Софија во Константинопол, чуда ќе наравија од таа приказна! |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
статуа на александар нема никакво значење за историјата на градот, такви статуи може да има во пелагонија и југозападниот дел на Македонија, но во Скопје е некако глупо, исто како и голем број на други статуи
ако веќе ставаат статуа на античка личност, нека биде тоа на пр. Јустинијан I можда многу не би се согласиле ама барем ја држи симболиката |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Додека во Македонија се убедуваме дали е потребна или не, во Единбург постои уште од 1883та! Статуа на Александар со Букефал!
![]() Heroic statue of Alexander the Great and one of the most famous horses of antiquity Bucephalus outside Edinburgh City Chambers on the Royal Mile. A plaque on the podium reads "Modelled 1832. Cast in Bronze 1883." ![]() http://www.edinburghguide.com/photo/alexanderandbucephalus?size=746x560 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
не мислите дека малку го претераа со тоше?
и зошто толку пари? |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Споменикот на Александар Македонски нема воопшто да ги заплаши грците, но дефинитивно ќе го нагрди центарот на Скопје, кој и онака од одамна не личи на ништо. Сакам и да ми одговори некој, дали важат сеуште мегаломанските димензии на споменикот?
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Знам дека во времената спогодба нема ништо конкретно за тоа какви споменици можеме или не смееме да правиме, ама правото е растеглива работа и клаузулите за гаење добрососедски односи и непровоцирање можат да бидат без проблем растегнати до таа мерка. Дали е тоа манипулација или не, мене не ми е битно, битно ми е што заради лошото темпирање на изработката на еден споменик се загрозуваат клучните интереси на државава. Кога тие две работи ќе ги ставам на вага, едноставно нема споредба. Затоа сум против овој споменик во догледна иднина.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Кловер еве ти ја времената спогодба. Никаде нема ништо што може да се препознае коклу споменици или име на аеродорм и слично. Тоа е само манипулација со домашната (грчката) јавност, како и сите овие години. Но да не трујам тука.
Факт е дека целава уметност е применета. Односно оваа уметност се сади на секој ќош не за да разубавува и потесеќа него да биде во улога на политички митинг. Затоа оваа уметност ќе биде безвреднаа после евентуално решавање на политичките проблеми. Исто како што се оние коцки бетон по цел град, што треба да бидат споменици. Некои ги викаат овие споменици "комуњарски", и со право ги викаат пошто тогаш тие коцки бетон беа во служба на спроведување политики во времето на комунизмот. Еве сега се безвредни. Истото ќе се случи и со овие склуптури. Ќе дојде време кога ќе ја изгубат вредноста. Зашто?! Зашто тоа не е уметност, ако е наменето за одредена ситуација. Ретко каде во Скопје некој се обидел и изградил безвременска уметност. Уметност што е уметност и сега и порано била и ќе биде. Edited by lslcrew - 08-Dec-2008 at 15:13 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ја тужиме Грција за кршење на времената спогодба, а правиме колосален споменик на Александар Македонски за главниот плоштад на главниот град. „Интересен“ пристап...
![]() Не навлегувам во тоа колку е апсурдна целата ситуација со некакво парче хартија да ни се диктира какви споменици можеме да правиме, ама овие популистички трикови по обичај завршуваат на штета на државата. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
коментарот ми беше за спомениците на аларова, само БЃТ ме претекнал со вториот пост
![]() |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Зошто така? Во право се, не си го видел музејот како изгледа сега. Таа бистата беше ставена на еден ќош во дворот повеќе ко на мајтап него одошто требало да биде таму. Затоа подобро да ја преместат. И онака музејот е воглавно за работи од Хераклеја, не се вклопува таму Даме Груев. А тоа каде сакале да ја пуштат, тоа може само на некој од спротивната партија да му текне.
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
само со смајливо можам да опишам што мислам за ова погоре
![]() |
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 201202203204205 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |