![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 32> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
1.
![]() 2. ![]() 3. ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
hhh da za taa kula br.5 mislev i ja svativte ideata za patot niz portata, fala za slikata
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Ама си знаеме со какви ајдуци си имаме работа... би било прекрасно, ама не се надевам премногу... Инаку, која зграда беше тука блиску кај кулава 5, на царина ли?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
da taa e kula br 8 gore, , bi bilo navistina atraktivno dokolku se napravai i portata i da se prodolzi zidot do gore =) , se nadevam i toa e vo predvid pa ke vidime
|
|
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Да, во право си. Таа кула што се гледа на сликава погоре е кула бр.8?
И уште нешто. Остатоциве од кула бр.5 се наоѓаат преку патот, и ако би се направила порта, патот би поминувал под портата нели? Ова би било И ТОА КАКО атрактивно... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve ja kulata, od blizu sum ja gledal i posmatral, mislam deka ima i kamenja od zidot sto se povrzuva od gore do ovaa kula br 5, a dole ima i nekoi ogromni kamenja, sto znaci deka tuka e i portata odma do kula br 5 dole se gleda na taa slikata pogore.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Kula broj 5 postoi , a kula br 6 e skoro sega obnovena, a tie dole vodenite kuli samo kula br 5 postoi , i moze da se reparira a i portata da se doizgradi ima temeli za toa.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Митат на која кула конкретно мислиш?
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
od dolnite kuli samo edna e preostanata a taa moze da se rekonstruira , kaj drugite ne veruvam deka i temelite gi ima ,a ne se ni obidel nekoj da gi pronajde do sega =)
|
|
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
a sto ke bide so kulite od dolniot del kraj Vardar steta e da ne se rekonstruiraat pokraj patot i da se obnovi kulata i portata nad patot sto e denes ( mislam za kulata vo leviot del pod padinite) ?
![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
A DA EDNO NEŠTO ....... ZBOROT ''KULA'' , MISLAM DEKA NOGU PO PRAVILNO E ''ODBRANLIV STOLB'' ??? ![]() Edited by Makedonij - 02-Nov-2009 at 15:52 |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
поп мој вкус поубаво ќе беше доколку се што направија до сега беше исто како на скицата |
|
![]() |
|
Viknik ![]() Newbiе ![]() Joined: 31-Oct-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
zasto kula broj 2 ja pravat okrugla koga na gravurata e pretstavena kako nekolkuagolna? mozno li e da imaat greska i so ovaa kula ?
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
има повеќе убави вести во текстов, како отстранување на ресторанот и вметнување нови содржини, но би има бил благодарен доколку не го пипаат киклопскиот ѕид, само нека го конзервираат и обезбедат
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
top fotka
Скопското кале светнато Целосно се заштитени и реконструирани бедемите, јужната порта и кулите што гледаат кон реката Вардар и Камениот мост Скопското кале деновиве ќе го добие вистинскиот изглед на дел од ѕидините што во минатото биле тврдината за нападите на освојувачите. Најдоцна за две недели ќе заврши конзервацијата и реставрацијата на југозападниот бедем, делот што гледа кон реката Вардар и Камениот мост. Целосно се заштитени и реконструирани бедемите, јужната порта и кулите на тој дел од обѕидието, вели Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. Оваа институција го координира проектот што годинава беше еден од приоритетите во културата, заедно со ископувањата на некрополата на Исар кај валандовското село Марвинци и античките градови Стоби кај Градско и Хераклеја Линкестис кај Битола. Edited by La Linea - 31-Oct-2009 at 12:17 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Pa ne e tajna, od net ja najdov =) od nekoj tim za rekonstrukcija na kaleto, aj ako uspeam da go najdam tocniot link ke go postiram |
|
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
WOW топ слика. Од каде е, ако не е тајна?
![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Kaleto se gradi po terkot na ova shema sto ja gledate =) |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
според мене требаше да ги изградат кулите 7 и 4 и бедемот меѓу нив и со тоа да ја затвореа северната страна на тврдината, тука веќе и вака и така имаме кружна кула
за тоа дали кулава е фалсификат или не не би коментирал бидејќи и не знаеме ништо, и така личи како да се гради единствено според основите на кулите, многу повеќе ме интересира како ќе ја изведат кулава |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |