build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Телеком арена (арена Филип II Македонски)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 209>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 18-Oct-2012 at 12:56

Soaring Macedonia

Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 14-Oct-2012 at 12:14
Тоа е сигурно за подтрибинскиот простор
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 13-Oct-2012 at 21:48

Момци, ова со влезовите можеби малку ќе се подобри. Пред некое време забележав на западната трибина дека има три дополнителни мали влезови на приземјето и потоа скали до платформата. Верувам дека е исто и на источната трибина. За жал немав ништо при рака за сликање...
Е сега прашање е колкав е капацитетот на овие мали влезови и дали се доволни за работите суштински да се сменат, тоа навистина не би можел да проценам. Нејсе, мислам дека главен проблем за гужвата е пред се лошата организираност при менаџирањето на толпата и целата ситуација.

Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 13-Oct-2012 at 18:44
1. Гужва на влезовите. Ова е уште еден во низата докази, а ќе имате +1 во вторник дека два влеза за 4 трибини и 33.000 се премалку.

2. Стадионот вчера беше исполнет до последното место!

3. Мониторите кои се наоѓаат пред самите влезови се излишни и нема никаква причина да бидат таму, чисто перење пари.

4. Трибините т.е. навивачите се во темница, треба еден ред помали рефлектори во задниот дел на трибините.

5. Луѓево да се научат да читаат бројки! Ако купуваш карта која е нумерирана дали си се запрашал зошто е тоа така???

Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 13-Oct-2012 at 17:09
Originally posted by FoSsiL

Денко... мора да има бафер зона... на вакви натпревари, ако не и воопшто на сите фудбалски натревари мора да има бафер зони... со тоа се одвојуваат гостинските навивачи од остатокот од публиката поради безбедности, сигурностни причини...

Samo konstatirav deka Arenata ne e ispolneta do poslednoto stolce. Inaku prazninata e pregolema za zonata koja ja spomnuvas. Ne se ostava polovina tribina... Kako i da ne sakav da otvoram nova tema, Arenata ima drugi nedostatoci koi se seriozni i mora da se korigiraat!
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 13-Oct-2012 at 16:43

Денко... мора да има бафер зона... на вакви натпревари, ако не и воопшто на сите фудбалски натревари мора да има бафер зони... со тоа се одвојуваат гостинските навивачи од остатокот од публиката поради безбедности, сигурностни причини...

Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 13-Oct-2012 at 16:15
Originally posted by Spiridon

Originally posted by Denko

I vtora rabota. Seuste cekame fudbalski natprevar koj bi ja ispolnil Arenata do poslednoto mesto.

Ne znam ti koja utakmica ja gledase vcera,ama stadionot bese poln.Delot na Istok kaj Hrvatite bese prazen od opravdani pricini.

Mnogu pogolem problem se vlezovite na stadionot,haosot koj bese na vlez na Juzna ednostavno ne e normalen.Kako onde covek da donese malo dete mene nikako ne mi e jasno.Si kupil normalno karta,si go donel sin ti koj e klinec i...I sto praime sega,kako da se uspee da se vleze vo onoj haos.Koja budala mislese deka na eden stadion mu trebaat vkupno 4 vleza za 4 tribina(2 Jug,2 Sever)?I zosto sluzat onie semafori?Da ni pokazat koja minuta e?Positni problemi ima eden kup.Nezavrseno gradiliste seuste.
Pa Hrvatite dobija 1700 karti a na Istok ostanaa edno 2500 prazni stopcinja. No da go batalime toa. Arenata ima nekolku seriozni nedostatoci. Vnatresniot del e skoro odlicen, tuka fali samo da se douredi prostorot pomegu atletskata pateka i tribinite i da se montira dobro ozvucuvanje. Se ona sto ne se gleda vo eden TV-prenos e za golem remont. Priodot kon tribinite ne gi zadovoluva bezbednosnite standardi, osvetlivanje na priodnite mostovi nema, podtribinskiot prostor ne e ureden pa taka sokovi i voda se prodavaat "partizanski" od kartonska kutija...   
Back to Top
Spiridon View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Spiridon Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 13-Oct-2012 at 15:43

I vtora rabota. Seuste cekame fudbalski natprevar koj bi ja ispolnil Arenata do poslednoto mesto.

Ne znam ti koja utakmica ja gledase vcera,ama stadionot bese poln.Delot na Istok kaj Hrvatite bese prazen od opravdani pricini.

Mnogu pogolem problem se vlezovite na stadionot,haosot koj bese na vlez na Juzna ednostavno ne e normalen.Kako onde covek da donese malo dete mene nikako ne mi e jasno.Si kupil normalno karta,si go donel sin ti koj e klinec i...I sto praime sega,kako da se uspee da se vleze vo onoj haos.Koja budala mislese deka na eden stadion mu trebaat vkupno 4 vleza za 4 tribina(2 Jug,2 Sever)?I zosto sluzat onie semafori?Da ni pokazat koja minuta e?Positni problemi ima eden kup.Nezavrseno gradiliste seuste.
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 13-Oct-2012 at 15:16

За кого би ја исполнил?
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 13-Oct-2012 at 15:06
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 13-Oct-2012 at 14:53
Eve ja temnicata na mostot za koja zboruvav pred dva meseci. Za tesnoto grlo veke ne pomaga nikakva debata. Ke treba da navikneme na nego a boga mi i da vnimavame.

http://www.sitel.com.mk/meshanica-pred-vlezovite-na-juzhna-tribina-0
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 08-Oct-2012 at 13:47
Originally posted by Djole88

Луѓе идејата со ЕП во 12 држави е смешна, дури би ја нарекол и глупа. Еве ќе ви наредам земји во кои нема стадиони за ЕП и во кои нема поента да се изградат нови зошто националните репрезентации и првенства им се скоро катастрофа. Македонија, Турција(2та во Истанбул) и Романија, со националните арени се единствени стадиони на кои Уефа би дозволил меч за ЕП со моменталните состојби на стадионите.

Не го заборавај факторот Платини.
Од друга страна во Турција има веќе 3 одлични стадиони во Истанбул (Галата, Фенер, Ататурк), Бешикташ има најава за нов, а се градат нови стадиони и во другите турски градови. Во 12 држави може е смешна идеја, но ако се знае начинот на кој се организира фудбалско првенство, а тоа е не повеќе од еден меч дневно на еден стадион, ондак ништо чудно да се оди барем со 5-6 земји.
23ka.wordpress.com
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 08-Oct-2012 at 11:51
Луѓе идејата со ЕП во 12 држави е смешна, дури би ја нарекол и глупа. Еве ќе ви наредам земји во кои нема стадиони за ЕП и во кои нема поента да се изградат нови зошто националните репрезентации и првенства им се скоро катастрофа. Македонија, Турција(2та во Истанбул) и Романија, со националните арени се единствени стадиони на кои Уефа би дозволил меч за ЕП со моменталните состојби на стадионите.

Edited by Djole88 - 08-Oct-2012 at 11:54
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 06-Oct-2012 at 15:48
Originally posted by alexsend

Овој стадион е преголем со оглед на популарноста на фудбалот изминативе години. Капацитетот не треба да се менува. Во следните недели ни претстојат дуели против Хрватска и Србија за кои верувам дека ќе има солидна заинтересираност.

Денес искочи инфо дека за Хрватска стадионот е распродаден, а за Србија се продадени над 10 000.
23ka.wordpress.com
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 06-Oct-2012 at 15:06
Овој стадион е преголем со оглед на популарноста на фудбалот изминативе години. Капацитетот не треба да се менува. Во следните недели ни претстојат дуели против Хрватска и Србија за кои верувам дека ќе има солидна заинтересираност.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 06-Oct-2012 at 12:08
Originally posted by FoSsiL

А кај ќе ги сместиш 15к столчиња... 

Јас не би правел никакви импровизации и надоградби на она што го имаме сега... не е толку едноставно да само ги сместиш... треба да имаат добар пристап и уште многу други критериуми за да се квалификува како стадион за играње на европско првенство... 

Овој проект е затворен... и неможе да се надополнува... тоа е оригиналниот концепт... така и треба да си остане...

Ја не реков да се прави, ниту би поддржал идеја за 3 утакмици од Европско првенство да се прават екстра напори. Ама знаејќи го менталитетот и аспирациите за трошење пари на све и свашта, не би ме изненадила и една таква одлука.
А за тиа 15 000 е најмал проблем. Постојат најмалце десетици стадиони во Европа кои иако еднаш завршени, биле повторно надоградени. Може со спушатње на уште најмалце 3 реда, одма до самата атлетска патека (макар биле и монтажни како во БТ салата), со привремено тргање на кровната конструкција, убацување на уште неколку реда, со промена на распоредот на столчиња, има милион варијанти, со додавање нови столбови кои би ја издржале новата конструкција и сл. У денешно време нема неизводливи проекти. Но јас сепак би бил против ова и против стадион кој во денешно време би надминувал и 35к.
Сите останати финеси како додатни влезови на запад и исток, повеќе паркинг места, инфраструктура на градот и сл, се лесно изводливи, нарочито ако стварно пројде идејата со 12 држави. Ондак нема да има потреба од размислување каде да се сместат 100-тина илјади фанови, затоа што реално во секој град за една утакмица ќе има максимум 15к.
Но, за "поголем број туристи" во метрополата, ваква идеја нема да е нереална. Али добро е се додека има разумни изјави од ФФМ кои идат во линија дека скоро и да немаме шанси да организираме макар и 3 утакмици од некое ЕП.

Edited by N23 - 06-Oct-2012 at 12:08
23ka.wordpress.com
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 06-Oct-2012 at 11:22

А кај ќе ги сместиш 15к столчиња... 

Јас не би правел никакви импровизации и надоградби на она што го имаме сега... не е толку едноставно да само ги сместиш... треба да имаат добар пристап и уште многу други критериуми за да се квалификува како стадион за играње на европско првенство... 

Овој проект е затворен... и неможе да се надополнува... тоа е оригиналниот концепт... така и треба да си остане...

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 06-Oct-2012 at 11:17
Ако УЕФА се реши на варијантата стварно европското да се игра во 12 главни града, ондак нема зошто да не бараат стадиони од минимум 50 000, затоа што така де факто профитот би бил далеку поголем за земјата затоа што би морале да изградат само еден стадион (најголем дел веќе и имаат барем по 1 стадион во земјата со 50к+). Едно е да се организира првенство во 1 или 2 земји, друго е ако го расцепкаш на 12 земји, автоматски и УЕФА ќе бара поголеми стадиони за поголем профит. Што значи дека ако за 10-тина години се отвори минимум шанса, државата пак да вложи уште некое милионче во 15к седишта, со што сигурно би се добила организација на три утакмици и неколку иљади странски навијачи. Али све е тоа теорија, но не и невозможно според домашните навики.
23ka.wordpress.com
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 06-Oct-2012 at 10:27
EURO 2012 Полска-Украјна

Arena Lviv - 30.000
Stadion Metalist - 35.000

Додека од 4 стадиони во Полска 3 беа со капацитет од 40.000, а еден (оној во Варшава) 50.000

Кого прават будали???
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 06-Oct-2012 at 01:02

Izvor: "Utrinski vesnik"

"ФФМ потврди и дека Македонија не може да се кандидира за заедничка организација на ЕП 2020 со земјите од регионот, бидејќи капацитетот на „Филип Втори“ не го исполнува минимумот од 50.000 места".

Ova so 50.000 mesta mislam deka ne drzi voda?!

Toчно.Не се во право со тој ‘муабет‘.
На последното ЕП 2012 во Украина и Полска, само два стадиони беа со капацитет над 50.000 седишта - Националниот стадион во Варшава (56.070) И Олимпискиот стадион во Киев (64.640), другите стадиони беа со капацитет од 32.990 во Лвов до 49.400 на Донбас Арена во Донецк.
Најголем дел од стадионите беа наменски изградени за ЕП, значи под наводниот потребен капацитет од 50.000.
Исто и на ЕП 2008 во Швајцарија и Австрија, капацитетот бил уште помал на сите стадиони:
- Цирих (30.000)
- Салцбург(31.020)
- Женева (31.228)
- Инсбрук (31.600)
- Берн (31.907)
- Клагенфурт (31.957)
- Базел (42.000)
- Виена (53.295)

Значи или Утрински напишале напамет непроверени информации или од ФФМ ги лажат, а пак тие не провериле.
Во случај да е точно, би биле двојни аршини од страна на УЕФА, а капацитетот само обид за изговор.

Edited by Тркало - 06-Oct-2012 at 01:03
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.545 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.