build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Обнова на Офицерскиот дом

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 28>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #481 Posted: 28-Jun-2009 at 17:51

spored formata sto e nacertena na planot mal ring ova moze da bide pobednikot:

taka mislam jasRoll%20eyes
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #482 Posted: 25-Jun-2009 at 01:59

Бурмали џамија ја исфрли Градска куќа од плоштадот

Додека Исламската верска заедница бара реизградба на урнатата Бурмали џамија на плоштадот, градоначалникот Коце Трајановски бара нови локации за седиштето на градската власт

По барањето на Исламската верска заедница (ИВЗ) за денационализација на локацијата на плоштад Македонија за возобновување на Бурмали џамијата, неизвесна е изградбата на Градска куќа. Таа требаше да се гради на местото на урнатиот Офицерски дом, како негова реплика, односно на истото место каде што до дваесеттите години на минатиот век се наоѓала и џамијата. По последните искрења во јавноста меѓу ИВЗ и Владата, кои произлегоа од најавата за изградба на црква на плоштадот, се' поголем е впечатокот дека сите институции што ја најавуваа изградбата на Градската куќа, па дури и нарачаа проект, како да „атерираат“ во однос на оваа идеја. Сомневањата дека Градската куќа ќе остане само проект на хартија се зголемија и со написите во некои медиуми дека премиерот Никола Груевски не се противи на идејата за возобновување на џамијата. Неизвесноста стана поголема, откако градоначалникот Коце Трајановски на последната седница на Советот на Град Скопје рече дека од првиот ден на мандатот размислува за изборот на најсоодветна локација за Градска куќа. Тој во игра ја стави и онаа на Илинденска, каде што веќе неколку децении се наоѓаат градските бараки, но, не ја спомена локацијата на плоштадот.

- Сегашната локација каде што се наоѓаат бараките не е најсоодветна. Најблиска автобуска линија е онаа на булеварот Партизански одреди, што значи дека сообраќајно нема да биде добра како за вработените, така и за странките - изјави Трајановски.Неделчо Крстевски, раководител на Одделението за односи со јавност, тврди дека локацијата на плоштадот како идеја не е напуштена. Тој рече дека во моментов градската гарнитура е фокусирана на финансиската конструкција за изградбата, а локацијата ќе се избира потоа.

- Претпазливоста околу локацијата е поради тоа што треба да се изгради зграда која би ја собрала целата градска администрација, а воедно во тој објект треба да има и резиденцијален дел. Тој нема да се користи за живеење, туку само за официјални приеми - вели Крстевски.Најавите за обнова на Офицерскиот дом како Градска куќа беше издигната на сериозно ниво пред три години, кога Министерството за култура распиша конкурс за идеен проект за објектот. По изборот на првата награда, проектот беше на доработка, со објаснување дека предлогот на авторот не соодветствува доволно со намената што треба да ја има објектот, како седиште на градската власт. Според финалниот проект задржана е целата архитектура на Офицерскиот дом, со таа разлика што горе е предвидена стаклена купола. Во рамките на Градската куќа беше планирана и матична сала за венчавки. Од Министерството за култура не кажаа дали и кога ќе ја финансираат изградбата, само изјавија дека проектот сега се наоѓа во Министерството за транспорт и врски.

- Министерството за култура, во однос на изградбата на Градска куќа, имаше обврска да распише меѓународен конкурс за идејно архитектонско-урбанистичко решение за објектот, на локација на градскиот плоштад. Беше избран проектот на професор Коста Мангаровски. Проектот е предаден на понатамошна доработка во Министерството за транспорт и врски - изјави портпаролот Анита Јованоска. Од Министерството за транспорт потврдија дека проектот е кај нив, поради тоа што пред три месеци распишаа конкурс за идејно решение за изградба на хотел со пет ѕвезди на плоштадот и тоа во рамките на комплексот Градска куќа.

- Според деталниот урбанистички план за Мал ринг на плоштадот во рамките на шест парцели е предвидена изградба на комплекс во кој се предвидени повеќе содржини. Едниот дел ќе биде Градска куќа, а другиот - хотел - изјавија тогаш од Министерството за транспорт.

Тогаш најавија и дека голем дел од земјиштето на овој простор е државно и дека ќе го отуѓуваат по изборите, но досега не е распишан конкурс за продажба. Изминативе години во јавноста имаше уште неколку идеи за локации за Градска куќа, и тоа во објектот на Старата железничка станица, на „Илинденска“, како и зад Општина Центар, односно на слободното земјиште на Министерството за одбрана.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=A2A86EADE069514A840309C37C49CD70

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #483 Posted: 24-Jun-2009 at 12:43
И оваа е од истиот конкурс. Која се планира да се гради за жал нема никакви дилеми.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #484 Posted: 24-Jun-2009 at 10:41

ova e pouba od taa drugata od posledniot konkurs

mi se dopaga i se nadevam deka ova ke se gradi
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #485 Posted: 24-Jun-2009 at 10:34
Еве ги и другите слики од овој проект...

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #486 Posted: 24-Jun-2009 at 10:23
barav nesto vo net za skopje, i slucajno najdov nesto:

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #487 Posted: 17-Feb-2009 at 15:12
Originally posted by my Macedonia

@ la linea
1.bravo
2.dali e ova zgrada pobednikot, ili nekoja druga ?'
3.ako e nekoja druga zgrada mozes li da ja stavis vo plostadot (taka kako si ja stavi vo slikava gore)  ?

ова е победникот на последниот конкурс, но ништо не гарантира дека во иднина нема да го сменат (се надевам на подобро), со оглед дека додека да започнат со проектот има време
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #488 Posted: 17-Feb-2009 at 07:38
@ la linea
1.bravo
2.dali e ova zgrada pobednikot, ili nekoja druga ?'
3.ako e nekoja druga zgrada mozes li da ja stavis vo plostadot (taka kako si ja stavi vo slikava gore)  ?

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #489 Posted: 17-Feb-2009 at 00:06
Доволно е добро да си види како ќе се вклопи во просторот.

Дури и да го направат најдобро и најдоследно до рендерот, пак контрастот што ќе го има помеѓу зградата на Македонски телекомуникации и Градската куќа ќе биде преголем. Инаку офицерскиот дом јас никогаш не сум го сметал за објект со добар изглед. Напротив, Ристиќева, Народна банка и Театарот секогаш ми биле пред него.

Но, тоа што ме плени кај Офицерски и Народната банка е тоа што оформуваат некаква грандиозна „порта“ низ која се влегува преку Камениот мост во еден убав оформен плоштад. Тој ефект може да се постигне и со модерни објекти. Проблемот е што кај нас овој збор „модерни“ некој го сфатил пресериозно...

Edited by La Linea - 17-Feb-2009 at 00:07
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #490 Posted: 16-Feb-2009 at 23:55
Originally posted by La Linea

Недоволно успешен обид.
Сосема солидно, дури и супериорно према бројни „професионални“ трудови.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #491 Posted: 16-Feb-2009 at 23:26
Недоволно успешен обид.

ЕДИТ: Сега гледам доле како сум зафркнал доле кај дрвата кога сум сечел. ЈБГ, ни перспективата не е фатена добро...

Има ли некој од вас подобар рендер од победничкиот проект за градска куќа?

Edited by La Linea - 16-Feb-2009 at 23:28
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #492 Posted: 16-Feb-2009 at 16:45
LOL а која им била инспирацијата на деснаците на ГТТ , реплика на германскиот кинески ѕид кај градски!  добро а само оваа нарачка беше или имаше и други нарачки што не завршиле на бимас?
Back to Top
Vbruten View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Vbruten Quote  Post ReplyReply #493 Posted: 16-Feb-2009 at 16:33
pogodite koj ja crtashe salata na sobranieto...Cheers...samo nikakva sloboda...kako mi rekoa desnite race na trifun-azha taka i napraviv....najako e sho kabinata na tipot sho prozhektirashe morav vo proektov da mu ja namalam od 5 kvadrati na 4...chichkoto me prokolnuvashe...mu objasnav deka vo sluchajot sum samo crtach

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #494 Posted: 16-Feb-2009 at 15:55
luge sto molcite ....LOL
nemate da komentirate dali vi se sviga kolku se sansite itn..................
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #495 Posted: 16-Feb-2009 at 15:18
najdov nesto prekrasno ako se gradi ova togas ...super samo da ima 2 kati poveke

Храбро ново Скопје 15.3.08

Блогов стои отворен веќе некое време, а никако да почне. Но, денес се најдов на отварањето на БИСТА (Биенале на студентите по архитектура) и ми се чини најдов доволно добра приказна за почеток на ова место.

Храбро%20ново%20Скопје

На БИСТА се изложени трудови на студенти со интервенции низ градот. Една од поентите на изложбата е да се претстави можна архитектура за градот која ќе биде одраз на своето време, наспроти тековни тенденции за реизградба на срушени згради.

Идеја%20за%20градска%20куќа

Можна градска куќа?

За оние кои сакаат да ја видат изложбата е во Мала станица.

(П.С. Замислата зад овој блог е замислен како место каде блогери од Скопје ќе можат да зборуваат за градот онака како тие го гледаат (по примерот на metblogs.com). Се надевам дека ќе се приклучат луѓе и дека ќе има интересни содржини (и можеби посоодветен дизајн).)

Posted by Новица at 15.3.08  

Edited by Cloverstack - 16-Feb-2009 at 16:28
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #496 Posted: 14-Jan-2009 at 13:43
Па идејата е градска куќа и музејот на Скопје да се во иста зграда односно стара железничка, а сегашниот дом на арм може да биде за било каква намена, а добро ќе му дојде некој младински центар или нешто слично, пошто ионака има свечена сала и слични простории. Од тамо филхармонијата скоро треба да си оди пошто ќе се гради посебна зграда, така да ионака ќе му опадне фукцијата, а ќе биде премногу за арм.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #497 Posted: 14-Jan-2009 at 13:33
јас те поддржувам во идејата градската куќа да биде во железничка, ипак ја држи една од најголемите симболики на градот
а офицерски дом може да биде и музеј на град скопје, како што е сега железничката
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #498 Posted: 14-Jan-2009 at 00:02
Значи, возобновуваме објект, а не возобнуваваме некое си општествено уредување. Без разлика на тоа за што бил користен објектот, сега може да биде користен за нешто друго. Еве ја ќе дадам, преддлог армијата од сегашниот дом на арм да се префрли у офицерскиот па така ќе си ја има ~основната функција.

Е сега една опција е дом на арм да биде градска куќа, што и не е така лоша идеја, но јас не сум толку за тоа.

Јас ипак сум за опцијата градска куќа да биде стара железничка, со тоа што би се направила онаа нивелација на две нивое на третиот дел од улица Македонија.

Кога веќе нишкава носи наслов градска куќа тогаш мора да прокоментираат и тие што не се слагаат со офицерски да биде градска куќа.

Сега малце ги тераме два муабета паралелно во нишкава па малку е проблем. Значи кога дискутираме за обнова на офицерскиот е еден муабет, а градска куќа е тема на друг муабет. Случајно некако се зацрта градската куќа обавезно да биде во офицерски па затоа и тргнавме вака.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #499 Posted: 13-Jan-2009 at 23:55

па лошо сте го прочитале, но ајде нормално кога нашиве новинари воопшто и не се интересираат зошто баш ваков проект има предложено човеков!

еве едно интервју една страна поназад каде може да се извлече заклучок дека "архитектов" целиот овој проект го подразбира  поинаку, па преку историско просторни примери ја исмева потребата од возобновување на офицерскиот дом, и јасно тоа го прави на најоригинален начин.

мене од досега јавените и прозваните околу плоштадот човеков е најтрезен и најпрецизен од сите анализа на оваа тема што ги имам чуено!

Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #500 Posted: 13-Jan-2009 at 23:06
симболизираат трите периоди на македонската државност
античка Македонија, Самоиловото царство и современа Македонија

Во потполност
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.211 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.