![]() |
![]() |
![]() |
Обнова на Офицерскиот дом |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 28> |
Author | |
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
И оваа е од истиот конкурс. Која се планира да се гради за жал нема никакви дилеми.
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
ova e pouba od taa drugata od posledniot konkurs mi se dopaga i se nadevam deka ova ke se gradi |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Еве ги и другите слики од овој проект...
01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
barav nesto vo net za skopje, i slucajno najdov nesto:
MULTIPLAN ARCHITEKTI,City hall Skopje,Project Year 2007,Macedónia |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ la linea
1.bravo
2.dali e ova zgrada pobednikot, ili nekoja druga ?'
3.ako e nekoja druga zgrada mozes li da ja stavis vo plostadot (taka kako si ja stavi vo slikava gore) ?
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Доволно е добро да си види како ќе се вклопи во просторот.
Дури и да го направат најдобро и најдоследно до рендерот, пак контрастот што ќе го има помеѓу зградата на Македонски телекомуникации и Градската куќа ќе биде преголем. Инаку офицерскиот дом јас никогаш не сум го сметал за објект со добар изглед. Напротив, Ристиќева, Народна банка и Театарот секогаш ми биле пред него. Но, тоа што ме плени кај Офицерски и Народната банка е тоа што оформуваат некаква грандиозна „порта“ низ која се влегува преку Камениот мост во еден убав оформен плоштад. Тој ефект може да се постигне и со модерни објекти. Проблемот е што кај нас овој збор „модерни“ некој го сфатил пресериозно... Edited by La Linea - 17-Feb-2009 at 00:07 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Недоволно успешен обид.
ЕДИТ: Сега гледам доле како сум зафркнал доле кај дрвата кога сум сечел. ЈБГ, ни перспективата не е фатена добро... ![]() Има ли некој од вас подобар рендер од победничкиот проект за градска куќа? Edited by La Linea - 16-Feb-2009 at 23:28 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Vbruten ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 10-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
pogodite koj ja crtashe salata na sobranieto...
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
luge sto molcite ....
![]() nemate da komentirate dali vi se sviga kolku se sansite itn..................
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
najdov nesto prekrasno ako se gradi ova togas ...super samo da ima 2 kati poveke
Храбро ново Скопје 15.3.08Блогов стои отворен веќе некое време, а никако да почне. Но, денес се најдов на отварањето на БИСТА (Биенале на студентите по архитектура) и ми се чини најдов доволно добра приказна за почеток на ова место. На БИСТА се изложени трудови на студенти со интервенции низ градот. Една од поентите на изложбата е да се претстави можна архитектура за градот која ќе биде одраз на своето време, наспроти тековни тенденции за реизградба на срушени згради. Можна градска куќа? За оние кои сакаат да ја видат изложбата е во Мала станица.(П.С. Замислата зад овој блог е замислен како место каде блогери од Скопје ќе можат да зборуваат за градот онака како тие го гледаат (по примерот на metblogs.com). Се надевам дека ќе се приклучат луѓе и дека ќе има интересни содржини (и можеби посоодветен дизајн).) Posted by Новица at 15.3.08 Edited by Cloverstack - 16-Feb-2009 at 16:28 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
јас те поддржувам во идејата градската куќа да биде во железничка, ипак ја држи една од најголемите симболики на градот
а офицерски дом може да биде и музеј на град скопје, како што е сега железничката |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Е сега една опција е дом на арм да биде градска куќа, што и не е така лоша идеја, но јас не сум толку за тоа. Јас ипак сум за опцијата градска куќа да биде стара железничка, со тоа што би се направила онаа нивелација на две нивое на третиот дел од улица Македонија. Кога веќе нишкава носи наслов градска куќа тогаш мора да прокоментираат и тие што не се слагаат со офицерски да биде градска куќа. Сега малце ги тераме два муабета паралелно во нишкава па малку е проблем. Значи кога дискутираме за обнова на офицерскиот е еден муабет, а градска куќа е тема на друг муабет. Случајно некако се зацрта градската куќа обавезно да биде во офицерски па затоа и тргнавме вака. |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
па лошо сте го прочитале, но ајде нормално кога нашиве новинари воопшто и не се интересираат зошто баш ваков проект има предложено човеков! еве едно интервју една страна поназад каде може да се извлече заклучок дека "архитектов" целиот овој проект го подразбира поинаку, па преку историско просторни примери ја исмева потребата од возобновување на офицерскиот дом, и јасно тоа го прави на најоригинален начин. мене од досега јавените и прозваните околу плоштадот човеков е најтрезен и најпрецизен од сите анализа на оваа тема што ги имам чуено! |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Во потполност |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |