build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Деловен објект на местото на старата Народна банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 41>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
0 [0.00%]
1 [2.22%]
2 [4.44%]
1 [2.22%]
5 [11.11%]
6 [13.33%]
6 [13.33%]
4 [8.89%]
8 [17.78%]
12 [26.67%]
You can not vote in this poll
Total votes: 45   Average: 3.47

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #481 Posted: 08-Oct-2009 at 03:37
Originally posted by Cloverstack

Дечки, сакате да удриме по една кладба?

Не сум изгубил кладба одамна Big%20smile Арно ама, не се кладам за ова бидејќи знам колку кај нас се е можно...

Работата е во тоа што, моменталната ситуација укажува дека не се зафаќа планираната маркица. Исто така, јас сум лаик кој нема увид во изградбата LOL

Можеби тој делот позади го планираат за подоцна, со цел евентуално да коинцидира со изградбата на подземната улица и соодветно да се спои...
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #482 Posted: 08-Oct-2009 at 01:40

Дечки, сакате да удриме по една кладба?
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #483 Posted: 08-Oct-2009 at 00:54
Само што се вратив од B2, каде што е отворен еден нов дел од клубот кој гледа директно кон кејот, односно се наоѓа директно врз градилиштето. И морам да кажам дека непријатно се изненадив кога увидов дека стравовите искажани од My Macedonia можеби се реалност. Просторот кој што се гради е малку поголем од црвената маркица на неговата слика, но сигурно не е колку целата сина маркица... Дали тој простор ќе го доградат потоа незнам, меѓутоа моменталната ситуација е таква каква што е.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #484 Posted: 01-Oct-2009 at 15:23
Originally posted by my Macedonia

ako gresam ve molam kazeteBig%20smile

Грешиш  Big%20smile

Без разлика како изгледа од некој агол, или до каде се стигнати со градежните работи, биди сигурен дека од маркицата нема да остане неискористен ниту еден метар квадратен. Мислам наскоро ќе биде сосема јасно.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #485 Posted: 01-Oct-2009 at 11:21
gradilisteto mislam deka e mala od toa sto bese predvideno
Crveno e ovie temelite sto se gledat kaj slikata od pbanks
so sina e predvidenoto vo mal ring

ako gresam ve molam kazeteBig%20smile

Edited by my Macedonia - 01-Oct-2009 at 11:25
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #486 Posted: 29-Sep-2009 at 18:48
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #487 Posted: 25-Sep-2009 at 15:57
hehe, ja sledav so kamerata nekolku minuti
i jas sakav da ja slikam od individi no rekov aj ostaj...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #488 Posted: 25-Sep-2009 at 15:52
Види види.....

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #489 Posted: 20-Sep-2009 at 10:00
pa i model od zgradava ima(SLIKATA)

ДУРИ ЕДНА ГОДИНА ОТКАКО БЕШЕ ОГРАДЕН ПРОСТОРОТ

Почна изградбата на објект на местото на Народна банка

Од фирмите "Дивелоп" и "Латис" инвеститори зградата велат дека градежните работи доцнат бидејќи им се појавиле неочекувани проблеми под змеја, односно работеле на дислокација на подземните инсталации

На аголот меѓу Плоштадот Македонија и кејот 13 ноеврми вчера конечно беше постевне камен темелникот на новата деловно-станбена зграда. Една година откако кејот беше заграден со лимена конструкција, на местото на некогашната Народна банка почна изградбата на новата зграда. Од фирмите "Дивелоп" и "Латис" инвеститори зградата велат дека градежните работи доцнат бидејќи им се појавиле неочекувани проблеми под змеја, односно работеле на дислокација на подземните инсталации. Инвеститорите тврдат дека и покрај одложувањето на старотот на градежните работи, објектот ќе го завршат во предвиденипот рок, кон крајот на наредната година.
Според проектот зградата ќе има шест ката, а фасадата ќе наликува на некогашната зграда на Народната банка. (А.А.)

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #490 Posted: 19-Sep-2009 at 00:03
Епа ете го криминалот на виделина! Цел град од 500 000 + жители ќе страда за некои поединци да се богатат дебело на диво, градејќи огромни мастодонти (кои барем да личеа пристојно на око) а ние ќе се надеваме да бидат кривините благи. Стварно срамота, ваква безаберност нема никаде! Има ли некој кој мисли за овие работи по министерства, заводи и општини?!?
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #491 Posted: 18-Sep-2009 at 23:45
Originally posted by Andrej_LJ

Кловер, објасни ми затоа што не го знам баш ГУПот на колку метри под земја треба да оди оваа уличка, а на колку главниот коридор. Затоа што коридорот според мене би можел да оди на максимум 8 метри под земја (ако не и 6), вклучувајќи ги и елементите за трамвај по истиот. Доколку овие две улици се дуплираат една врз друга, а не странично-паралелно, зарем нема оваа улица која им служи само на поединци, драстично да го поскапи коридорот под плоштад (во делот на Кеј 13ти Ноември), во смисла на подлабок тунел, кој користи на целиот град? Истото се случи мислам и со темелите на Тифани. Поправи ме ако грешам.
За во ГУП-от не знам дали има било какво инфо.
А графичкиот дел на ДУП Мал Ринг е катастрофа и ни таму нема да најдеш такви попрецизни податоци дури ни за работи кои се извесни, а камо ли за подземниот коридор, за кој што не верувам дека имаат некаква подетална студија. Знаеме само дека го сместија под оваа улица. Некаде имам сретнато и податок од 12m длабочина, но не треба да се земе ни здраво за готово, а уште помалку како конечен. Ќе беше добро да го имавме текстуалниот дел, да видевме дали таму има какво-такво дополнително инфо, ама ја знаеме општина центар и нивните методи, па во догледна иднина тешко таа работа.

Во право си, да се тераат паралелно трасите нема шанса, просторот е премал. И за поскапувањето си во право, но за длабочината евентуално може да има и други фактори кои диктираат, па којзнае, можеби (само можеби) има и некаква оправданост...

А кај Тифани бидејќи не можат да ја избегнат одејќи под нејзе (тунелот таму мора да е блиску до површина бидејќи во близина е и влезот на тунелот, барем доколку значајно не се изместува локацијата на понирање) измислија S кривина за која ни останува само да се надеваме дека ќе биде „блага“.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #492 Posted: 18-Sep-2009 at 23:25
Originally posted by lslcrew

додека подземната сообраќајница во некој дел дури и поминува под Вардар, па така да не само што е под нејзе тука милслам и дека делумно е измеснеа кон север во однос на оваа што сега ќе се гради, така да воопшто не е загрозена.
Главниот подземен коридор е далеку од тоа да биде прецизно дефиниран, а од тоа што е грубо зацртано во ДУП-от не е воопшто накај Вардар, туку трасата се поклопува со оваа пристапнава улица. Забегавме офтопик, ама да нема забуни...
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #493 Posted: 18-Sep-2009 at 23:24
Кловер, објасни ми затоа што не го знам баш ГУПот на колку метри под земја треба да оди оваа уличка, а на колку главниот коридор. Затоа што коридорот според мене би можел да оди на максимум 8 метри под земја (ако не и 6), вклучувајќи ги и елементите за трамвај по истиот. Доколку овие две улици се дуплираат една врз друга, а не странично-паралелно, зарем нема оваа улица која им служи само на поединци, драстично да го поскапи коридорот под плоштад (во делот на Кеј 13ти Ноември), во смисла на подлабок тунел, кој користи на целиот град? Истото се случи мислам и со темелите на Тифани. Поправи ме ако грешам.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #494 Posted: 18-Sep-2009 at 23:21
Улицава мислам дека својата најниска точка дури и нема да го надминува долниот кеј, така што е некоја преднесот и мислам дека дури може и да се размислува за некоја врата за брза евакуација кој од надвор нормално би била козметички прикриена со соодветна фасада иста како ѕидот на кејот. додека подземната сообраќајница во некој дел дури и поминува под Вардар, па така да не само што е под нејзе тука милслам и дека делумно е измеснеа кон север во однос на оваа што сега ќе се гради, така да воопшто не е загрозена.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #495 Posted: 18-Sep-2009 at 23:12
Originally posted by Andrej_LJ

ТРЕТО И НАЈВАЖНО ОВАА СООБРАЌАЈНИЦА (ГОМНО) ДЕФИНИТИВНО ГО ЗАГРОЗУВА ПОДЗЕМНИОТ КОРИДОР!
Главниот сообраќаен коридорт е предвиден под оваа улица. Барем на хартија, улицава не го загрозува.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #496 Posted: 18-Sep-2009 at 22:13
КУБЕ ЌЕ ПОТСЕТУВА НА НАРОДНА БАНКА????? ОВА Е НАЈТЕЖОК КРИМИНАЛ, ЗГРАДАВА МОРА ПОД ИТНО ДА СЕ СТОПИРА! КРИМИНАЛОТ СМРДИ НА СИТЕ СТРАНИ! ПРВО ЈА УНИШТУВА ЦЕЛАТА КОНЦЕПЦИЈА ЗА КЕЈОТ, ВТОРО НЕ СЕ ВКЛОПУВА ВО АМБИЕНТОТ НА ТИПО, ПЛОШТАД И КАМЕНИОТ МОСТ И ТРЕТО И НАЈВАЖНО ОВАА СООБРАЌАЈНИЦА (ГОМНО) ДЕФИНИТИВНО ГО ЗАГРОЗУВА ПОДЗЕМНИОТ КОРИДОР! ОВА ЗА МЕНЕ Е ЧИСТ КРИМИНАЛ! 
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #497 Posted: 18-Sep-2009 at 22:07
Седумкатница кај некогашната Народна банка

Со поставување и осветување на камен-темелите, вчера официјално почна изградбата на деловната зграда на плоштадот Македонија, на местото на кое до земјотресот во 1936 година постоеше објектот на Народна банка. Објектот ќе има приземје, седум ката и потпокрив, а најгоре ќе има кубе, кое ќе потсетува на зградата на некогашната банка.

- Во објектот ќе има, пред се', канцеларии. Само во приземјето ќе има дуќани, кои исто така ќе бидат во функција на тие канцеларии. Во зградата ќе се сместат компанија на мобилната телефонија, банка и неколку фирми - изјави вчера Александар Ивановски, управител на фирмата „Дивелоп груп“, која, заедно со фирмата „Латис“, е инвеститор на зградата.

Ивановски вели дека објектот ќе биде комплетно готов до крајот на 2010 година. Доцнењето со почетокот на изградбата тој го образложи со тоа што им требало повеќе време за подготвителните работи.

- При расчистувањето на теренот многу време ни одзеде отстранувањето на остатоците од трезорите на Народната банка. Потоа, под земја имаше многу подземни водови, како и подземна инсталација. Успеавме да се справиме со сето тоа. Иако од предвидените рокови доцниме околу четири месеци, тоа ќе го надоместиме со 24-часовна работа - вели Ивановски.

Тој најави дека ќе се гради и подземната сообраќајница под Кејот 13 Ноември, која според урбанистичкиот план е предвидена како сообраќајна врска со објектот.

- Подземната сообраќајница ќе почнеме да ја градиме штом објектот ќе се дигне над површината на земјата. Планираме, со завршување на сезоната на угостителските објекти, полека да започнеме со подготвителните активности и за нејзината изградба - вети Ивановски.

Оваа сообраќајница ќе биде долга 350 и широка 6,5 метри. Ќе се протега од киоскот кај хотелот „Холидеј ин“ до објектот што се гради“. Ивановски рече дека проектот во моментов е на ревизија во Белград, бидејќи кај нас за тоа немало стручни лица.

Изградбата на зградата и на подземната улица заедно ќе чини 10 милиони евра, а ќе ги гради фирмата „Пелагонија“ од Гостивар.

Подготовките за изградба на овој објект почнаа пред една година, кога местото беше заградено, а за пешаците беше изграден импровизиран премин

treba da gi pofalam za rabotata sto napravija deneska(seuste se betonira)SUPER!!!!!

Edited by pbanks - 18-Sep-2009 at 22:12
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #498 Posted: 18-Sep-2009 at 16:17
Eeeklele luge kolku se betonizira ovde za 10 minuti 4-6 kamioni so beton doagele, ako prodolzi vaka kako deneska togas brzo ce zavrsatThumbs%20Up
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #499 Posted: 18-Sep-2009 at 01:28
Искрено, веќе не ми е гајле како изгледаат фекалииве што се градат во строг центар, само нека не остануваат градилишта со години...

Јас ќе се извинам што ќе ја злоуптребам нишкава за да дообјаснам некои ставови од една дискусија. Еве еден друг начин како се објаснува она што сакав да го кажам пред некој ден. Всушност далеку од тоа дека потполно ми е гајле, на сит ни е гајле што треба да биде производот, но главната поента што инсистирав дека градбата е фаза во која нема цепкање и стопирање беше да нема градилишта со години или објекти недоградени со воопшто нерешен статус.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #500 Posted: 17-Sep-2009 at 19:21
Работат забрзано овде (би рекол ∞ пати побрзо од досегашното темпо). Завчера поминав во 1 по полноќ, а имаше 10тина работници кои поставуваа арматура за темелите

Искрено, веќе не ми е гајле како изгледаат фекалииве што се градат во строг центар, само нека не остануваат градилишта со години...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.338 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.