![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 75> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Може ли да се обидеш според твоите критериуми да ги класифицираш и градбите од следниве фотографии? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Cibi ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 167 |
![]() ![]() |
|
Koga ke bide gotov Arheoloskiot Muzej ?
|
||
![]() |
||
Bulldozer ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2010 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
инаку, банката кога била изградена, била неверојатен чир во просторот (споиред околните куќарки), тоа морам да го признаам... ама со текот на времето просторот се променил и се оформил на друг начин, се изградиле други објекти и банката во просторот си стана таква каква што е денес и беше далеку од чир за тоа дали бил подпросечен објектот, не знам што да искоментирам... треба малце да оладиме со тоа да им судиме на објектите само по фасадата што ја имаат... а и не знам што е со тој комплекс дека секој објект во центарот на градот требало да биде екстремно репрезентативен... а и пред да се почне со етикетирање на објекти според прв поглед, добро би било прво да се информираш за него... јас сум сигурен дека нии годината, нити архитектот, нити условите во кои е изграден објектот, некој од вас се обидел да ги истражи, за да има цврста база за своите убедувања а имам кажано и претходно, објекти не се градат за на разгледница, туку според потреби, според простор и според намената на тој простор и намената на објектот... а еве да речеме, дури и да се работеше за некаква екстремна потреба од репрезентативност, имаше милион бришани (а богами и небришани за бришење) простори во градов и во близина, за да се гради нешто ново и репрезентативно, и искрено, немаше да ми смета дури и објектите да ги изградеа во некој источно-азиски стил, доколку се изградеа со добар просторен план, на соодветно место тоа што треба да се разбере и што постојано претходно се објаснуваше тука, е дека просторот, кај што се градат сега објективе, е веќе урбанистички оформен простор, чии линии требаше да се следат, а просторот да се уреди и актуелизира единствено имаше простор за изградба на објекти од страните на МОБ, како што е Филхармонијата на пример и најинтересно е што ова нити го измислувам, нити е некое мислење склопено по личен вкус, урбанизам си е урбанизам, си се знае како се формираат градежни линии и се изучува како струка, и што е најинтересно, тоа е тука на многу пати аргументирано, ама кој да чита?... поинтересно е да си дискутираме за тоа колку сиво-социјалистички ни изгледале објектите во градов на око... кратко кажано, урбанистички гледано, факт е дека Комерцијална банка е изграден постоечки објект, и освен ако не намераваш да го рушиш, им да ги почитуваш неговите линии и стандарди, сакал или нејќел, наместо да си изигруваш Sim city со неговата околина на најдетски начин |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Meне искрено од секогаш ми била чудна урбана поственост во просторот на Комерцијална банка (објектот позади Археолошки музеј). Погледнете ја неговата поставеност во однос на просоторот. Ниту ја следи линијата на кејот, ниту на некаков јавен простор, ниту има некоја правилна јасна форма. Една искривена искршена затворена хаотична линија која поради самата своја хаотичност го прави и просторот хаотичен. Се чини како обид што поголем простор да биде зафатен од страна на објектот но притоа било морално да се отстапи и приспособи за да не нарушува некој друг простор од околината. Бар објективе од Скопје 2014 од левата страна(а и од десната) на Камениот мост следат една линија и се на една рамнина односно паралелни со кејот, сите се во една раминина и имаат некаква смисла во однос на самиот простор и околина посебно што го следат т правецот/формата на Вардар и се поставени во директен непосреден однос со реката. Плус, критиката што објектот изгледа подпросечно посебно за да биде на такво место како што е строг центар на град односно на самиот плоштад. Можеби во некоја населба или периферија на централното подрачје би бил просечен, но во однос на важноста на местото каде што е поставен и на кој што влијае заслужено може да биде наречен грд.
Edited by HugoGoulding - 20-Jan-2013 at 00:29 |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
за мене фасада што најмногу ме потсетува на сивило е таа на Министерството за транспорт и врски(слична е и на војна болница),со тие како решетки.многу депресивно ми изгледаат како објекти.
-а за рушење во центар мислам дека никогаш нема да се случи освен ако не се издигнува нешто уште повисоко на тоа место.секоја педа во централно градско подрачје ќе вреди многу,така да во иднина и таму каде сега има малку слободен простор,некои идни генерации ќе начичкаат згради |
||
![]() |
||
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
|
Градбата позади Археолошки Музеј нема никаква културно историска вредност. Обична бездушна соц-комунистичка градба. Кога би се срамнила со динамит би се добил простор кој ќе му дозволи на овој дел од централното подрачје да дише.
![]() ![]() Edited by MartiniMKD - 19-Jan-2013 at 22:12 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() тоа што е битно, е тоа што на народот во градов и земјава сеуште не му се јасни многу работи, најпрво за културата, историјата и архитектонската оставштина што ја има денес, и како таа треба правилно да се вреднува, а потоа, не му се јасни и многу работи за тоа како функционира урбанистичкото уредување, и како се следи и почитува тоа што било изградено, кога треба да се гради нешто ново, без разлика дали му се допаѓало тоа на некој или не, затоа што за се си постојат правила и начини... само уште да постоеше некој да го почитува тоа замислете си ја обратната ситуација, некој во иднина како искомплексирано се изживува врз тоа што се гради и создава денес, па можеби некои работи ќе ви станат јасни ако во градов, се градат објекти, за да се покријат други објекти, и се занемарува се друго за кое што се залагаат архитектурата и урбанизмот, и за некого тоа е во ред, тогаш, секоја чест сега дури ми е и криво што не им текна порано да отворат фронт кон фасадите во градов, затоа што со тој метод, „старат сива социјалистичка грдосија која не заслужува да ја туриш во стопанско индустриска развојна зона“ ќе беше прекрасен објект од времето на Наполеон, и ќе немаше потреба од тоа да се узурпира драгоцен простор, со чудото од објект што го имаме денес на таа локација |
||
|
||
![]() |
||
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
|
Мене искрено повеќе ми смета тоа што е позади него :Д
стара сива социјалистичка грдосија која не заслужува да ја туриш во стопанско индустриска развојна зона во предградие камоли во центар на главен град ![]() Јас тоа позади искрено би го рушел и нивелирал без мува да ме лази. Така ќе се ослободи и простор и пред МНТ и пред филхармонија. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
партерниот простор е најмал проблем, дури и да го има најсимпатичното и најскапо партерно уредување, објектот ќе си остане пример за урбанистичка неодговорност и неадекватност
всушност, кога е објектот во оваа фаза, многу е лесно да си го замислиш и партерот, па не верувам дека ќе има голема улога во целосната слика, особено со масивните димензии на објектот и минијатурните димензии на неговиот партер |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Мислам дека кога ќе се среди целиов простор околу сите овие градби со урбани хортикултурни партерни елементи ќе биде далеку подобар од тоа што беше претходно.
![]() ![]() Edited by MartiniMKD - 19-Jan-2013 at 21:18 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
и искрено, имам милион пати поминато покрај објектите, ама не сум ги фотографирал, затоа што не сакам да постирам фотографија, што милион членови пред мене ја постирале... која би била поентата на тоа? сепак, целта на конкретниве теми не е да правиме сликовници, туку да ја следиме изградбата, за сликовници има цел посебен подфорум... кратко кажано, ако забележиш нешто ново и незабележано, слободно фотографирај и постирај, ама кога постираш нешто веќе поминато, се губи целата поента |
||
|
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
Mislam deka srednoto zname e visok?!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Во последниве 2-3 години, многу поретко пишувам тука нешто, од самата причина што страшно (за жал) е опаднат квалитетот на "дискусиите" на било која теме, но еве да ја земеме оваа за пример, каде што се чини дека е противзаконски да се има мислење спротивно од тоа на неколкумина "форумски герилци" кои за жал ги има се повеќе. И ова можев да го преќутам како мал милион други "дискусии", но навистина ми е жал за еден вака исклучително добар и квалитетен македонски форум, да тоне заради некоиси сајбер шерифи кои си даваат се за право и кои го толерираат правото на слободно мислење на останатите колку што тоа го прави и диктаторот на Северна Кореја. Го следам форумов уште од самото формирање и сум еден од најстарите членови па мислам дека можам за разлика од многумина други да направам некоја споредба со порано и затоа реагирам воедно. Порано имаше само еден таков член....Бетон се викаше ако не се лажам, но по неколку опомени беше исфрлен од форумов и веднаш се осети друг начин на одвивањето на дискусиите. Да не должам многу, би сакал навистина нешто да се смени тука, на организациско ниво (јас како речиси секојдневен посетител на форумов од самото негово формирање стојам на располагање да помогнам) затоа што навистина нема веќе смисла....
Извинете за off topic но го пишав тука бидејќи сметам дека е еден од почитаните и дека ќе допре до поголем дел од членовите. Поздрав! |
||
![]() |
||
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
Ама ептен сум согласен со тебе Гjoко!!!
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
глупаво е кога не се дешава ништо од аспект на постирање на слики(а 90% од членовите се скопјани) и кога некој одстрана постави слика следува лавина од реакции,најчесто кавгаџиски
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
тоа што објектот е фотографиран не ми смета, ми смета тоа што е постојано фотографиран од еден единствен агол кој е без некое поголемо значење за форумов откако објектот го доби својот лик... сепак целта не е да правиме разгледници, туку да ги простудираме објективе подетално затоа што и онака за ништо не сме информирани како што треба
и постојано, се постираат фотографии од Срџан, го почитувам човекот и неговите фотографии, ама не се соодветни за нишките на форумов, освен ако не се во „фотографии“, затоа што најголем дел од нив се напукани со ефекти и често даваат нереално подобра слика за она што е фотографирано ... и тоа е се... требаше ли да се распалите вака? |
||
|
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
FT ti se cudam na gnevot. Dokolku imas konstruktivni predlozi koi imaat realna osnova za diskusija, iznesi gi na forumov, vo sprotivno nikoj ne saka da gi cita tvoite izlivi na bes.
Kich za edni, neophodnost za promena za drugi, osnova za mnogu teoretski istrazuvanja povrzani so percepcijata na prostorot okolu nas -za treti. Taka da,fazata na razvoj na Skopje e ovaa. Jasno e od avion deka ovie''klasicisticki trendovi'' koi postojat uste od 90tite godini (kako 2ro i 3to nagradenite proekti za tn. Republicki centar koi jasno go potvrduvaat ova) ne uspea da gi''kanalizira'' vo eden arhitektonski pravec nitu eden od''vistinskite profeisonalci'' pa zatoa od vremenska distanca ke zaklucime i vidime sto prezivealo kako arhiektonsko delo a sto ne go pominalo testot na vremeto i vkusot na lugeto. Se na se', da mu se smaci na coveka od vakvi negativni stavovi. The truth is in the eye of the beholder!Respect it! ![]() |
||
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |