build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопско Кале

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2425262728 32>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #501 Posted: 04-Aug-2009 at 23:20
Na kaleto uste se raboti samo sto vnatre e haos ,prasina, patekite se kroz unisteni, i klupite, i kantite za otpadoci.
Fontanata koja sluzeze sa voda ja izvadija radi istrazuvanje, ne vidov denes arheolozi valjda radi praznikov, vidov nekoi rabotnici kako rabotat na taa novo otkrienata porta.

1.

2.

3.

i edna ekstra za vas

4.

"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #502 Posted: 18-Jul-2009 at 20:52
Да Вендета главната порта ќе се реконструира но што правиме со пристапот до таа главна порта. Може би доколку се догради стоковна куќа мост согласно со ДУП-от па тука да се направи некој пристап би било идеално, таман ќе се спојува со другиот културен кварт на Скопје, но пак ќе биде далеку.

Edited by lslcrew - 18-Jul-2009 at 20:53
Back to Top
vendetta View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote vendetta Quote  Post ReplyReply #503 Posted: 18-Jul-2009 at 20:50
Само да го тргнат свадбарскиот локал од калето и добро ќе биде

Сепак мислам дека треба да се направи влез од кај мостот Гоце Делчев, незнам дали е можно со некаква конструкција метални скали или слично а и да се направат и другите влезови.
------------------------------
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #504 Posted: 15-Jul-2009 at 13:39
Lsl pa nie imame samo edna stara slika , taa sto veke ja objavivme, valjda nekoj ima nekoja od istiot period ama kako sto znam jas samo taa e i drugata gravura, drugi sliki od donceznite periodi mislam deka nema, da imase ke gi videvme nekade ,ali kako i da e, dobro e sto se raboti na kaleto , ama znam deka koga ke se zavrsi potesko ke pravam sliki vnatre )) oti sigurno ke se naplatuva kako vo Ohrid sto e tvrdinata, a i tamu malku se promaseni kulite pri rekonstuiranje , se nadevam barem kaj nasata nema da promasat iako veke nesto promasile
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #505 Posted: 15-Jul-2009 at 13:07
Де бе луѓе! Па толку ископувања горе џабе ли се?! Си има останато темели! Кога се срушиле кулите не испариле со све темели! Ваљда толку инситуции за култура имаат некакви записи каво било калето порано.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #506 Posted: 15-Jul-2009 at 13:05
инаку поратава ми изгледа минијатурно во однос со онаа на скицата, очекував нешто пограндиозно
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #507 Posted: 15-Jul-2009 at 13:03
Originally posted by Vladimir P

Убави слики,
а иначе сигурно не идат како им текне него имаат сигурно стари планови и нацрти и се водат по некој период
ја мислам дека единствено ја имаат скицава што ние ја имаме, а автоматски се водат и според темелите на кулите Big%20smile
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #508 Posted: 15-Jul-2009 at 13:00
Originally posted by Cloverstack

Кулата бр.10 е таа што е скокната. Ваљда мислиш на 9 или?
мислев на 11, таа што нема прозори
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #509 Posted: 15-Jul-2009 at 04:21
Фала Митат! Thumbs%20Up
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #510 Posted: 15-Jul-2009 at 00:03
Убави слики,
а иначе сигурно не идат како им текне него имаат сигурно стари планови и нацрти и се водат по некој период
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #511 Posted: 14-Jul-2009 at 23:22
Lsl eve fotka deka ja dograduvaat taa portata sto ja zborese so broj 12 samo za tebe ja sliknav hehe

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #512 Posted: 14-Jul-2009 at 22:01
Инаку во контекст на муабетот колкав опфат имала тврдината, се присетив на оваа гравура од отоманскиот период, за која не можевме да идентификуваме од каде точно е погледот.

Ми се чини дека се работи токму за некои периферни ѕидини далеку од сегашното Кале. Ако реката е Серава, тогаш ова може да биде во близина на денешен Бит Пазар.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #513 Posted: 14-Jul-2009 at 16:25

Кулата бр.10 е таа што е скокната. Ваљда мислиш на 9 или?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #514 Posted: 14-Jul-2009 at 14:29
мене би ми било интересно доколку се реконструираат 5,7,2 и 4 од скицата, бидејќи се различни, другиве ми се како дупликати една на друга
а дали е сигурно дека ќе ја прават новата порта?
на некоја од сликите на форумов приметив дека на кулата 10 има интересна платформа за набљудување на градот Smile
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #515 Posted: 14-Jul-2009 at 00:28
Митатос па тврдинава воопшто не е истражувана, или многу малку е истражувана, а не се ни знае кога точно потекнува! Се поретпоставува дека е од Јустинијан. Еве да земем дека од времето на Јустинијан. Тоа е некаде ~550 година, a Турците доаѓаат некаде ~1400 година што е безмалку 1000 години распон. Мислам дека Турците кога дошле, нормално како и сите освојувачи во тоа време ја користеле тврдинава како стратешко место, но мислам дека не направиле многу модификации освен да речеме дека ја прилагодиле за влезови од страна на чаршијата. А и за чаршијата може да претпоставиме дека потекнува од многу порано од пред турците па да си била најнормална чаршија и турците единствено што имаат донесено да било исламскиот шмек на чаршијата со неколкуте џамии, па со оние бањите во нивни традиционален стил и слично. Чаршијава ако ги изземеме традиционалните турски и традиционалните исламски објекти, тогаш добимае идентична средина на она што е стар град во Охрид или некои други страри градови. Турците не ми оставаат некој впечаток за нивното време дека многу се занимавале со тврдините пошто реално гледано не се нивни начин на владеење, а и не осеќале опасност од некој друг да им ги освои овие територии. Тврдини може да ги користеле во пограничните региони, но во Скопје не. Така да тие ѕидови што си ги видел се сомневам дека се од некои други ѕидини пошто логички би било доколку тие се ѕидини да бидат во многу подобра состојба одколку калето, нормално може да се корсител градежниот материјал за ѕидање нови објекти низ чаршијата но тоа досега видно ќе се приметуваше по околните фасади, доколку беше така, така да мислам дека се работи за разрушени објекти од типот на бањи или некоиадминистративни згради или слично. Во секој случај интересно да се фотографира и да анализираме од што може да е!

Edited by lslcrew - 14-Jul-2009 at 00:31
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #516 Posted: 14-Jul-2009 at 00:17
Ja seuste ne veruvam deka gradot bil tolku mal, mozda tvrdinata da, no me buni mnogu toa sto carsijata bilo zivotot na gradot a toa da ne bide izcidano ,sigurno koga dosle turcite ,izgradile nekoja tvrdina okolu nea, imam prikazano nekoi zidovi na koi sum naisol niz carsijata, i taa me potseka na taa starata slika od 1600-ta godina, ama sega me mrzi da analiziram no koga ke pominam nekoj den ako ne zaboravam bas ke napravam   eden dlabok analiticki iztrazitok za da vi prestavam seto toa sto jas go mislam vo toa tvrdenje.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #517 Posted: 14-Jul-2009 at 00:07
Ја си мислев дека ова било многу поголемо! Инаку има доста кули што не се нумерирани на сликата горе. Тие према северо-исток, односно оние од позади на сликата уствари и може да се реконструираат некогаш, но овие према Вардар мислам дека се трајно загубени. Би било интересно доколу улицата проаѓаше низ тврдината, ама што е тоа е. Па за оволкава мала втрдина незнам зашто воопшто сме чекале.

п.с. Си ја забораил 8-ца, ама ја видов каде е!

Edited by lslcrew - 14-Jul-2009 at 00:08
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #518 Posted: 14-Jul-2009 at 00:01
Eve kolku za orientacija i sporedba
1.

2.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #519 Posted: 13-Jul-2009 at 23:46
Originally posted by mitatos

Taa crnobelata skica sto ja postirase ti , ako sakas ke ti gi obelezam tie istite kuli na ova google map za da se orientiars podobro moze?

Па да дам, според црно белата, таа средновековната! Според тие бројки бележи ги!
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #520 Posted: 13-Jul-2009 at 23:45
Taa crnobelata skica sto ja postirase ti , ako sakas ke ti gi obelezam tie istite kuli na ova google map za da se orientiars podobro moze?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2425262728 32>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.189 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.