![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 32> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Na kaleto uste se raboti samo sto vnatre e haos ,prasina, patekite se kroz unisteni, i klupite, i kantite za otpadoci.
Fontanata koja sluzeze sa voda ja izvadija radi istrazuvanje, ne vidov denes arheolozi valjda radi praznikov, vidov nekoi rabotnici kako rabotat na taa novo otkrienata porta. 1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() i edna ekstra za vas ![]() 4. ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Да Вендета главната порта ќе се реконструира но што правиме со пристапот до таа главна порта. Може би доколку се догради стоковна куќа мост согласно со ДУП-от па тука да се направи некој пристап би било идеално, таман ќе се спојува со другиот културен кварт на Скопје, но пак ќе биде далеку.
Edited by lslcrew - 18-Jul-2009 at 20:53 |
|
![]() |
|
vendetta ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Само да го тргнат свадбарскиот локал од калето и добро ќе биде
![]() Сепак мислам дека треба да се направи влез од кај мостот Гоце Делчев, незнам дали е можно со некаква конструкција метални скали или слично а и да се направат и другите влезови. |
|
------------------------------
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Lsl pa nie imame samo edna stara slika
![]() ![]() ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Де бе луѓе! Па толку ископувања горе џабе ли се?! Си има останато темели! Кога се срушиле кулите не испариле со све темели! Ваљда толку инситуции за култура имаат некакви записи каво било калето порано.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
инаку поратава ми изгледа минијатурно во однос со онаа на скицата, очекував нешто пограндиозно
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Фала Митат!
![]() |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Убави слики,
а иначе сигурно не идат како им текне него имаат сигурно стари планови и нацрти и се водат по некој период |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Lsl eve fotka deka ja dograduvaat taa portata sto ja zborese so broj 12
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Инаку во контекст на муабетот колкав опфат имала тврдината, се присетив на оваа гравура од отоманскиот период, за која не можевме да идентификуваме од каде точно е погледот.
Ми се чини дека се работи токму за некои периферни ѕидини далеку од сегашното Кале. Ако реката е Серава, тогаш ова може да биде во близина на денешен Бит Пазар. ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Кулата бр.10 е таа што е скокната. Ваљда мислиш на 9 или? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
мене би ми било интересно доколку се реконструираат 5,7,2 и 4 од скицата, бидејќи се различни, другиве ми се како дупликати една на друга
а дали е сигурно дека ќе ја прават новата порта? на некоја од сликите на форумов приметив дека на кулата 10 има интересна платформа за набљудување на градот ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Митатос па тврдинава воопшто не е истражувана, или многу малку е истражувана, а не се ни знае кога точно потекнува! Се поретпоставува дека е од Јустинијан. Еве да земем дека од времето на Јустинијан. Тоа е некаде ~550 година, a Турците доаѓаат некаде ~1400 година што е безмалку 1000 години распон. Мислам дека Турците кога дошле, нормално како и сите освојувачи во тоа време ја користеле тврдинава како стратешко место, но мислам дека не направиле многу модификации освен да речеме дека ја прилагодиле за влезови од страна на чаршијата. А и за чаршијата може да претпоставиме дека потекнува од многу порано од пред турците па да си била најнормална чаршија и турците единствено што имаат донесено да било исламскиот шмек на чаршијата со неколкуте џамии, па со оние бањите во нивни традиционален стил и слично. Чаршијава ако ги изземеме традиционалните турски и традиционалните исламски објекти, тогаш добимае идентична средина на она што е стар град во Охрид или некои други страри градови. Турците не ми оставаат некој впечаток за нивното време дека многу се занимавале со тврдините пошто реално гледано не се нивни начин на владеење, а и не осеќале опасност од некој друг да им ги освои овие територии. Тврдини може да ги користеле во пограничните региони, но во Скопје не. Така да тие ѕидови што си ги видел се сомневам дека се од некои други ѕидини пошто логички би било доколку тие се ѕидини да бидат во многу подобра состојба одколку калето, нормално може да се корсител градежниот материјал за ѕидање нови објекти низ чаршијата но тоа досега видно ќе се приметуваше по околните фасади, доколку беше така, така да мислам дека се работи за разрушени објекти од типот на бањи или некоиадминистративни згради или слично. Во секој случај интересно да се фотографира и да анализираме од што може да е!
Edited by lslcrew - 14-Jul-2009 at 00:31 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ja seuste ne veruvam deka gradot bil tolku mal, mozda tvrdinata da, no me buni mnogu toa sto carsijata bilo zivotot na gradot a toa da ne bide izcidano ,sigurno koga dosle turcite ,izgradile nekoja tvrdina okolu nea, imam prikazano nekoi zidovi na koi sum naisol niz carsijata, i taa me potseka na taa starata slika od 1600-ta godina, ama sega me mrzi da analiziram no koga ke pominam nekoj den ako ne zaboravam bas ke napravam eden dlabok analiticki iztrazitok za da vi prestavam seto toa sto jas go mislam vo toa tvrdenje.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ја си мислев дека ова било многу поголемо! Инаку има доста кули што не се нумерирани на сликата горе. Тие према северо-исток, односно оние од позади на сликата уствари и може да се реконструираат некогаш, но овие према Вардар мислам дека се трајно загубени. Би било интересно доколу улицата проаѓаше низ тврдината, ама што е тоа е. Па за оволкава мала втрдина незнам зашто воопшто сме чекале.
п.с. Си ја забораил 8-ца, ама ја видов каде е! ![]() Edited by lslcrew - 14-Jul-2009 at 00:08 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve kolku za orientacija i sporedba
![]() 1. ![]() 2. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па да дам, според црно белата, таа средновековната! Според тие бројки бележи ги! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Taa crnobelata skica sto ja postirase ti , ako sakas ke ti gi obelezam tie istite kuli na ova google map
![]() |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |