![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2627282930 42> |
Author | |||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
- Маневарка - било која локомотива оптимизирана по дизајн и перформанси за манипулација со вагони и композиции на кратки интервали и растојанија. Значи задачи како оние што би се очекувале во ранжирна или поголеми обични станици, депоа, товарни терминали... Најчесто се дизел, но на интернет сум сретнал и електрични. Исто така ги има во најразлични големини, но обично се помали.
- Теснолинејка - пруга со колосек потесен од стандардниот (1435mm). - Шпанец - дизел-хидраулични патнички гарнитури произведени од шпанската Macosa. ![]() - Горбачов - електрични патнички гарнитури произведени од советската (сега летонска) Rigas Vagonbuves Rupnica (RVR) ![]() |
|||
![]() |
|||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
Ќе сака некој на кратко (или долго уште подобро) да даде објаснување за овие поими? Би било од голема корист за оние членови кои што не прават разлика од нив односно не сфаќаат 80% од тоа што се збори во темава. Еве еден таков
![]() -Маневарка -Теснолинејка -Шпанецот -Горбачов |
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
новинарот го пишува текстот а уредникот го става или во најмала рака корегира насловот! мора да има цензура па тоа се приватни фирми или што се но од преголемо мешање во секоја запирка а и заради сензационализам неретко се тресат по медиумите секакви зеленчуци! лектори и да имаат истите освен додавање точки и запирки, немаат многу одврзани раце да ја штимаат синтаксата ќе се изгубела поентата на полуписмените автори или интервјуа, неретко и толкувањата мораат да бидат изворни како што ги наумил новинарот за да подоцна доколку тужат некого тоа да не биде весникот туку новинарот! машиновозач - возач на машина на возило кое вози по шини кои образуваат правец познат како пруга што е синоним добиен по(извлечен од) пругите на зебрата која скита некаде во африка а некогаш ја имало и кај нас! а на пругите има скретници и кога возилото ќе скрене сите патници се добиваат афричка интуиција! |
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Еве ги тие два обновени вагони а не воза
![]() ![]() И целата информација за настанот на А1 ТВ Edited by Vladimir P - 19-Dec-2008 at 01:02 |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Не побркале, ете во текстот пишува вагони, а во насловот возови. Не знам што да се каже... Трагикомично... Многу несериозно си ја сваќаат работата нашиве новинари и уредници. ![]() Edited by Cloverstack - 18-Dec-2008 at 20:57 |
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
???!!! ![]()
![]() Edited by Vladimir P - 18-Dec-2008 at 19:29 |
|||
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Денеска, прво палење на маневарката МЖ 642-178 која толко долго чекаше да биде испорачана дома
Грмна дим на сите страни ![]() Преглед на сите делови ![]() И полека се се смири ![]() Останува да се проба во реални услови, па со среќа |
|||
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Работата на Кончар многу ми се допаѓа, но не и онаа на Шинвоз барем не однадвор.
Сепак, се надевам дека ќе ги оддржуваат овие локомотиви во Скопје да не ни се случи по три месеци да не може да ги препознаеме. Белава убавица ќе ја краси Железничката станица во Скопје ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
И една уште поубава новост МЖ 462-001 на пробно возење, за некој ден ете ја и нејзе дома
![]() |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
И по голгота од 3 год. и 3 мес. дојде дома дизел маневарката МЖ 642-178
![]() ![]() Е сега, да ја средат и да стискаме палци при првото палење |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Одвај чекам да дојде, ќе има фотки од нејзе и уздуш и попреку.
А утре рано сабајле по маневарката да видиме во каква ситуација ја добивме по толку години. |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Не, едната локомотива е готова и после тестирањето, би требало да тргне на 10 овој месец од Кончар дома за МК. ![]() ![]()
Шиновоз е во незавидна положба, просто речено се рапаѓа еден таков гигант, впрочем како некогаш нашата Колска која беше на граница да се затвори. Така, да добро е што ја добиме локомотивата, после многуте перипетии. Еве ја лок во Шиновоз пред завршното склапање. ![]() Слика добиена благодарение на Драгослав
Колку знам неколку пати имале хаварии, така да до возење сигурно не и било ![]() ![]() Иначе Шиновоз е едина фабрика која во овие простори репарираше и парни локомотиви, кој за нас беше доста интересантно, бидејки МК и Ал (Хрватска е во тек) се едини земји во Европа кои немаат некоја парна лок - ИСТОРИСКИ ВОЗ, кој е бум тренд во светот и една туристичка доходовна атракција |
|||
|||
![]() |
|||
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
||
otkako ja napraile morala da ima i test period,malce da ja provozat
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() Стварно шо праела маневарката толку долго таму?!? |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() Владимир, да те прашам, дали нашите локомотиви од Кончар ќе пристигнат пред 2012 година ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Дизел маневарската локомотива МЖ 642-178 која беше пратена на ремонт во Шиновоз - Зрењанин на 22-08-2005, тек денеска на 05-12-2008 год. напокон се врати назад во Македонија.
Добро е, една дизелка повеќе! ![]() |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Баш е добра полемикава, ама се работи за два различни ставови. Едниот е државен интервенционизам познат како европски систем, а другиот е либерална економија познат како американски систем. Е сега ај да видиме што се случи со ЕСМ кога се приватизираше, дали има нови инвестиции, дали сте позадоволни од услугите или единствено ново што се случи е ПОСКАПУВАЊЕТО. Истото ќе биде и со железницата. Пак ќе кажам, железницата треба да биде јавно добро, јавен сервис, исто како што е и во Европската унија(а треба да биде и кај нас) јавниот радиодифузен сервис. Според мене , МРТ и МЖ треба да се третираат со ист аршин-добро менаџерство, со план за санација и обилни средства од државата во инфраструктурата и транспортот, а тоа ќе вроди со плод по извесен период.
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2627282930 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |