![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2728293031 32> |
Author | ||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
|
ne samo sto si iznaslikal tuku i si se iznasetal
![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Се работи на бедемите на Скопското Кале. Се реставрираат по теркот на Самуиловата тврдина, и сега се работи на оние ... запци, жлебови, како сакате кажете.
1. ![]() 2. ![]() 3. Тука најверојатно ќе се реконструира кула ![]() ![]() Edited by La Linea - 19-Dec-2008 at 17:23 |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
MKballer ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Nov-2007 Location: Detroit Online Status: Offline Posts: 93 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
малку ќе ми биде чудно калево после реконструкцијата, од кога знам за градов го знам калето како тврдина со две кули
![]() во изјавите во нишката за реконструкции пишува дека ќе реставрираат четири кули, претпоставувам на оваа страна, а оваа на третата слика е една од нив брзо работат, веќе ја доградиле другата страна на постоечкиот бедем ![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Deneska pominav od gore nakaj kaleto i vidov deka veke pocnale so rabota so rekonstruiranjeto na tvrdinata , t.e na nekolku od kulite :
![]() ![]() Eve ovoj zidot sto go gledate sega pocnale da go gradat, pa baska turile veke 2-3 sloja kamenja ![]() ![]() eve od dole edna panoramska : ![]() Na tenderot dobil Merkur Konsalting, taka mi kazaa , tie rabotat gore , on mi kaza deka samo edna kula i zidot ke se dogradel, a drug mi kaza deka sto ke im kaze inzinjerot toa, a tret mi rece kolku ima pari tolku ke gradele ![]() ![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Da imase renderi uste poubavo ke bese, barem ke videvme sto ke se izgradi
![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
значи ќе си добиеме „ново“ кале
![]() југо западна? претпоставувам мислеле на југоисточна, таму е таа големата порта, на бедемот долж улицата околу кале |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() И во вистинско време доаѓа одговор на твоите прашања ![]()
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=03EF4E03066A154884AD4779DFB3C4F5 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
На тендер пишува вака : Кула бр.6 како што пишува во документот ,после Кула бр 7 ( кружна кула
) ,Јужна порта ,и Бедем помегу Кула 5 и 7 ,и ја не знам поточно за што станува збор , иначе и ја ги видов скелињата дури и видов таму механизирани возила што значи дека веке почнале нешто да работат.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
кога веќе збориме за културно наследство и реставрација, што се случува на кале?
до која фаза се стигнати? изгледа ги реставрираат бедемите, а можеби и уште една кула |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
личи како да работат моментално на бедемите, ако приметивте малку повисоки се, односно имаат рамна линија на врвот, а има и околу кулата скелиња, што ваљда значи дека и кула број 6 ќе ја реконструираат
не знам за вас ама мене ова многу ме радува |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Vecer bev nakaj Kale na nokni sliki, vidov nekakvi skelinja, znae li nekoj nesto vo vrska so ova? znam deka trebale da rekonstruirat nekolku kuli , samo nemam informacii koj ke go izvrsuva proektov idr.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Тука пишува краен рок 14.07.2008 дали тоа значи дека избрале некоја фирма за реконструкција ?
А тендер има само за Кула бр.6 како што пишува во документот ,после Кула бр 7 ( кружна кула ) ,Јужна порта ,и Бедем помегу Кула 5 и 7 , има некој информации за што поточно се зборува тука ? Edited by mitatos - 08-Sep-2008 at 15:40 |
||
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Работите очигледно не се во застој. Има тендер за реконструкција на бедемските ѕидови. Еве ја страницата на управата за заштита на културното наследство.
http://www.uzkn.gov.mk Edited by lslcrew - 18-Aug-2008 at 00:02 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
treba da gi ugovarame po vesnicite za da pocnat pak da rabotat ,mora pritisok oti vaka ke se zaboravat ovie ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Денеска бев горе и ми изгледаше дека работите се запрени. Навистина, недела е, ама мислам ќе видев барем некакви траги од некаква активност доколку има нешто тековно... ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
ima li nekoj informacii sto se desava so kaleto ??? neli trebase do sega da zapocne repariranjeto na kaleto ? ili istrazuvanje ? samo go ruiniraa prostorot i taka stoi prazno mnogu e glupo vaka... ako pocnaa veke trebase do sega da zavrsat ....
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Јас сметам дека крајниот исход од калево треба да се цели кон тоа да биде слично на дубровник, значи комплетно да се стави во функција калето. да се ископа скроз се додека снема археолошки блага и тогаш да се направи музеј внатре во калето и да се реконструираат некој позначајни објекти од различни периоди од историјата на калето. меќутоа за ова треба години, но само замисла е.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2728293031 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |