build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Изградба на оџак

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #41 Posted: 18-Jan-2013 at 20:11
не не, се работи за самостоен оџак,само ми треба начин како да го убрзам протокот со оглед дека во моментов не е идеална опција да го преправам истиот,инаку оџакот е предвиден за ќумбе а печката е трајножареча ем се полни од горе,па кога ќе ја посложам сакал нејќел ми се враќа чад а особено ако е ветровито,но воглавном ова е случај додека пројде првото полнење потоа нема зијан,затоа и ми треба некоја лесна закрпа до напролет!

инаку барајќи соодветно решение налетав на интересна иновација,а како таква посвојствена за камини но во секој случај економична опција за регулација на испусноста на чадот http://www.eurocowls.com/chimneycontrol.html

иако основно е правилно изолирање и димензионирање на оџакот,всушност за чадот многу што зависи од тоа како и на што се грее чоек,минатата година падна една сува топола па тоа беше парна локомотива ова печкава,ајде бар добро за потпала!

HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #42 Posted: 18-Jan-2013 at 19:50
аспираторот можи да им прави проблеми на тие на тебе,ќе им внесува чад и миризба создавајќи натпритисок во самиот оџак
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #43 Posted: 18-Jan-2013 at 17:30

имам оџак кој баш и не е најдобро направен,е сега настрана потенфцијални проблеми што би можеле да се јават од заеднички оџак ил повеќенаменски оџак,ко што е опишано на линков http://www.forum.hr/showthread.php?t=412819&page=2 знам може ко што е наведено во пост 39 од линкот,но ме интересира дали би било проблем да се стави обичен аспиратор или свртен вентилатор во самата цевка на печката наместо во ил над оџакот, и дали вакво нешто е применливо и кај заѕидани камини!?

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #44 Posted: 21-Dec-2012 at 11:12

еве и посовремено решение за истиот проблем

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #45 Posted: 21-Dec-2012 at 01:26
кондензацијата е она што го пишував погоре.внатрешниот ѕид на оџакот(каде што поминува чадот) е ладен ,чадот е топол и доаѓа до кондензација.треба да се изолира оџакот.не е добро дирекно да се стави тервол,бидејќи на споевите на тулите каде е малтерот со тек на време ќе се јави пукнатина,па оџакот нема да заптива добро.пожелно е прво темелно да се малтериса,па да се стави или тервол или да се опшие со полна тула како што направив јас.5-6 години го користам оџакот и засега не е ни близу за чистење,нема што да се чисти.а користам се си сешто за загревање-јаглен,дрва,брикети,најлони полнети со пилевина помешана со шишарки,т.е.све што ќе ми падне во рака
Back to Top
Гизмо View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Гизмо Quote  Post ReplyReply #46 Posted: 21-Dec-2012 at 00:32
sakam da prasam nesto vo vrska so temava sto ja razglobuvate... Pravev odzak ama kako i izrekata siromaviot plakja 2 pati, taka i jas. Go napraviv celosno no do keramidite ne go izmacav nitu pak mu staviv nekakva izolacija, i sega pocna da tece od tavanot.. gore nema nisto no nekade formira kondenzacija i protekuva dolu vo sobata. Prasanjeto mi e dali dokolku sega stavam izolacija tervol + giter okolu samiot odzak, ke ima nekakvo podobruvanje na situacijava ? go cistev odzakot no ne e do toa. mislev i deka e od toa sto nemase kapa nad nego no ne e ni toa. pomos ako nekoj imal slicna situacija i nekako ja resil.

Back to Top
Nikola View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Nikola Quote  Post ReplyReply #47 Posted: 12-Dec-2012 at 19:25
Би благодарам на советите. Сигурен сум дека ќе ми бидат од корист
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #48 Posted: 11-Dec-2012 at 22:49
Иако навидум лесно е да се изгради оџак но пред се треба да се запазат некој главни функции за изградбата. Најчесто се изработуваат  од посебни префабрикувани елементи кои ќе служат за одведување на гасовите, секој оџак мора да има сој почеток или дно за собирање и за чистење на каналот преку специјални вратички и исто така секој оџак треба да има добар завршеток односно да биде обработен со капа кој ќе го штити од надворешни влијанија.
Е сега ако оџакот се преоктира од надворешен ѕид потребно е да се обезбеди доволна дебелина на зидот од надворешната рамниа до каналот да биде минимун 25ц!. Во средните ѕидов заштитна дебелин треба да изнесува 12 цм. Минималниот пресек  на каналот да изнесува од 80-100цм2 ( доволно само за една грејна печка).
Најважно е завршетокот на каналот, ако се работи за рамен покрив оџакот треба да се изгради  со висина од 150-200 цм над покривот, а додека се работи за таванска конструкција  тие треба да излагаат ба покривот од 40-150 цм .
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #49 Posted: 11-Dec-2012 at 19:30
најдобар оџак можиш да добиеш ако го направиш од готовите оџаци,каде централниот дел е направен од цилиндри-хилзни изработени од огноотпорен материјал-шамот,па се става надворешен бетонски оклоп,а просторот помеѓу се полни со ленти од тервол.

најважна каракеристика на оџакот е температурната изолација.што значи тоа?доколку ѕидовите на оџакот лесно ја проведуваат топлината,внатрешните ѕидови на оџакот во тој случај ќе бидат ладни,и ќе настапи ефект на кондензација,при што на ѕидовите ќе се нафаќа слој на ѕифт-катран.дихтувањето и излоцаијата се најважни елементи.

ширината на оџакот зависи од температурата на чадот и висината на оџакот.доколку се употребуваат печки како италијанските камини каде искористувањето е скоро 70%,фабриката препорачува вметнување на цевка од ф80 мм,поради изразито ладниот чад.доволно за една куќа е ширина од две цели и тули а длабина од две цели тули.

никако да неправиш два соседни оџаци поради можноста да се појави процеп помеѓу нио и да се добие ефект на `расипан карбуратор`.принципот на оџак и карбуратор е скоро ист.

висината на оџакот се одредува така да биди највисока точка од страната од каде дува ветерот.доколку ветерот е со променлив правец,тогаш оџакот треба да бидо највисока точка на куќата(да имам молив и лист ќе ти го објаснам тоа од аеродинамички принцип)

Back to Top
Nikola View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Nikola Quote  Post ReplyReply #50 Posted: 11-Dec-2012 at 18:15
Сакам да изградам надворешен оџак од полна цигла ( тула). Ме интересира дали има некои стандарди во градењето, односно пропишани димензии за ширина и колку треба да биде високо над кровот од куќата како подноцна не би имал проблеми со враќање на чад.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 5.438 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.