![]() |
![]() |
![]() |
Милениумски Крст |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 17> |
Author | |
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Очајни обиди на нашите власти со вакви крстови, цркви и слично. Скопје е отидено во неповрат. Допрва следува најлошото
![]() |
|
![]() |
|
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
И мене претходното повеќе ми се бендисуваше, можеби дека сум се навикнал на старото, а можеби затоа што новово свети по контурата, мислам дека повеќе ќе ми се допаѓаше ако беа само две линии во форма на крст или по целиот крст наредени, а не вака по контурата...
|
|
![]() |
|
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
Тоа е тоа, од вашите коментари закључив ова е дефинитивно католички крст. Шолтите сијалици го симболизираа макеоднскиот православен крст.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
сега од сликава ќе ти одредиме каде живееш
![]() |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Мене повеќе ми се допаѓаа жолтите светилки.
|
|
![]() |
|
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
Се извинувам за квалитетот, мобилен е во прашање.
![]() Мислам дека се забележува дека е доста појако осветлувањето за разлика од претходното. Друга промена е бојата на светилките, овие се бели што мене лично повеќе ми асоцира на католички крст. Се' на се', задоволен сум од изгледот. Делува помоќно. ![]() |
|
![]() |
|
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
Не знам, али не ми делеува подобро ова новото осветлување. ![]() |
|
![]() |
|
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
top za 30 godini ke se iplati investicijata
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
ПУШТЕНО ВО УПОТРЕБА НОВОТО ОСВЕТЛУВАЊЕ
Милениумскиот крст ем ќе блеска ем ќе штеди струја! 20 јануари 2015 - 16:09 Крстот е осветлен со 280 лед светилки, за што се потрошени околу 200 000 евра, пари од донација. Новото осветлување ќе заштеди 7 000 евра годишно на сметка за струја Повеќе на http://vecer.mk/skopska/mileniumskiot-krst-em-kje-bleska-em-kje-shtedi-struja |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Утре ќе светне Милениумскиот крст на ВодноГрад Скопје утре официјално ќе го пушти новото осветлување на Милениумскиот крст на Водно Официјалното пуштање на новото осветлување на Милениумскиот крст на Водно е закажано за утре во 12:30 часот. На официјалното пуштање на осветлувањето на Милениумскиот крст, којшто е реставриран, ќе присуствуваат градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески и Членот на Советот на Федерацијата на федеративното Собрание на Руската Федерација, Леонид Лебедев. http://ow.ly/HApg1 http://www.press24.mk/utre-kje-svetne-mileniumskiot-krst-na-vodno |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Крстот ќе добие и надворешни скали
http://dnevnik.mk/?ItemID=C1730A356EB1FF4A8A6AC33114B171FA |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
имаше информации дека ќе се пушти за водици
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Да и јас го забележав. Појако е и повеќе бело, нешто како неонка личи. Ги нема повеќе оние кругови налик сијалици. Ми се допаѓа, футуристички е.
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
pred nekoj den bese probno pusteno osvetluvanjeto i bese mnogu razlicno od predhodnoto
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
Navigator ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 678 |
![]() ![]() |
За Водици ќе светне крстот, налето електронска наплата во автобусите
Најверојатно за православниот празник Водици ќе профункционира осветлението на Милениумскиот крст, најави Мишо Николов, директор на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“. - Во моментов се поставува новото осветление, кое за Водици или за некој од наредните поголеми празници ќе биде и официјално во функција. Засега е завршено бојосувањето на Kрстот со заштитна боја за корозија, а потоа и со златна - информира тој. Новите светилки се поставуваат од двете страни на крстот. Тие се штедливи и се донација од компанијата „Балкан енерџи груп“. Со оваа интервенција месечните сметки за електрична енергија ќе бидат пониски за 30 отсто. Николов најави дека за месец до два ќе се донесе и водата на врвот на Водно, а штом се поправи времето ќе биде поставен и новиот лифт, кој е нарачан од фирмата „Мак лифт“. Николов истакна дека цената на возењето со лифтот с` уште не е одредена, но, според него, таа би била 40 до 50 денари. За доизградба на крстот ЈСП ја ангажира фирмата „Турбоинженеринг“, со која потпиша договор вреден 1,1 милион евра. Оваа фирма треба предвидените активности да ги заврши во февруари 2015 година. Парите се обезбедуваат со донации, а градежните зафати почнаа во јуни. http://dnevnik.mk/?ItemID=B642EB8EB6AA9D468339C0798046A982 |
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Најверојатно во голем дел е завршена замената на светилките.Останува уште мал дел.
![]() Bosko Lepceski Edited by jyvation - 19-Dec-2014 at 20:20 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ако го фарбале крстот кога беше магливо и облачно времето,бојата ќе се излупу многу бргу.ова се работи во лето.
и некако овие 30% заштеда ми делуваат малку-јас очекував повеќе |
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
ЗА ТРИ МЕСЕЦИ ЌЕ ЗАВРШИ ДОИЗГРАДБАТА НА ОБЈЕKТОТ НА ВОДНО
МИЛЕНИУМСКИОТ КРСТ ОСВЕЖЕН СО ЗЛАТНА БОЈА ![]() До крајот на февруари наредната година Милениумскиот крст треба да биде комплетно завршен. Од ЈСП „Скопје“, кое стопанисува со објектот, велат дека е завршено бојосувањето на железната конструкција. Првин беше поставена основната заштитна боја за корозија, која е црвена, а одозгора крстот беше обоен во златна боја. Во моментов се поставуваат каблите за новото осветление - вели Билјана Јанкуловска, портпарол во ЈСП. Таа додаде дека ќе бидат заменети светилките од двете страни на крстот со штедливи, кои се донацијата од компанијата „Балкан енерџи груп“. Со оваа интервенција месечните сметки за електрична енергија ќе бидат пониски за 30 отсто. Во наредната фаза ќе биде монтиран новиот лифт. Директорот Мишо Николов, пак, информира дека во меѓувреме се копа бунарот на 40 метри под крстот, од каде што водата со пумпа ќе се спроведе до објектот. Освен тоа, ќе се изгради и пречистителна станица што ќе ја прочистува отпадната вода која така прочистена ќе се испушта во тревата. - Се надевам дека водата брзо ќе биде спроведена, не би требало да биде за повеќе од еден месец, но се зависи од временските услови. Сепак, се работи за планина и може да заврне снег - истакна Николов. Освен тоа, проектот предвидува и партерно уредување на околината. Директорот Николов вели дека очекува активностите да бидат завршени во предвидениот рок, во февруари, но тоа зависни и од временските услови. За доизградба на крстот ЈСП ја ангажира фирмата „Турбоинженеринг“, со која потпиша договор вреден 1,1 милион евра. Парите се обезбедуваат со донации, а градежните зафати започнаа во јуни. Градот Скопје му го предаде Милениумскиот крст на управување на ЈСП лани во декември. Во приземјето на објектот, според најавите, досега требаше да биде отворен ресторанот, со кој ќе стопанисува сопственикот на ресторанот „Воденица“, но поради тоа што водата не е спроведена, тој се уште не профункционира. Во рамките на крстот е планирано да се изгради и црква со конаци, но засега нема најави дека ќе се реализира и овој дел од проектот. Милениумскиот крст е изграден на врвот на Водно, на местото Kрстовар, во 2002 година. http://www.dnevnik.mk/?ItemID=40F7EC88B1FC8E469B4A1642DB397A7A |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 17> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |