![]() |
![]() |
![]() |
Еко (загадување на води и опасни хемикалии) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Author | |
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
На Скопска Црна Гора има огромен пожар. Дали надлежните се известени? И дали има некој со подобар поглед на планината да каже каква е состојбата?
![]() |
|
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Во западниот дел на Македонија моментално (односно, веќе со години) се врши пустошење на шумите. Што мислите, со кои дрва се грееја Скопје, Тетово, Гостивар итн. зимава?
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Гледајќи ја новата автопатска делница кај Демир Капија, поточно близу Клисура забележав една работа која ме изреволтира и испровоцира за овој пост. Погледнете само која површина на шума буквално ја снемало за само еден месец! Ова е страшно...
Околу 2,5км ![]() ![]() |
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Апсолутно е од големо значење. Ова е веќе нешто, ова требаше да се воведе од самиот почеток.
![]() |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Колку темава има врска со екологија има и со економија.Но сепак се решив да ја постирам тука,сметам дека е од големо значење за животната средина.А воедно и силно ја подржувам ваквата одлука ![]() |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Општина Кисела Вода
Акцијата не застанува овде, ќе продолжи и во наредниот период со истата динамика. http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=4252F84CE2891C4482279F44DB5C3933 |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Крајбрежјето на Охридското Езеро меѓу најзагадените области
во Албанија
Тирана, 7 мај - Во Студијата за идентификација на најзагадените подрачја во Албанија, реализирана од страна на УНДП, стои дека во земјата дури девет подрачја го добиле овој неславен епитет.
Најавена е реализиација на рехабилитационен план за намалување на степенот на загаденост на овие подрачја каде „луѓето продолжуваат да живеат и да работат“. (МИА) http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=2038&Itemid=125 |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Можеме да имаме мала, ептен мала утеха.
Кај нас би се сторило ново брдо од отпад ![]() |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Драва е поголема и имам некако повеќе разбирање дека нешто вакво може
да се заташка. Ме чуди како останала цела школка од кола во сред центар
на Љубљана во тоа мало корито на Љубљаница.
Мислам кај нас во реките човек ќе види и леш од коњ, едноставно ме изненади вакво нешто во сред Љубљана. Како и да е, ги чекаме резултатите од акцијата ![]() |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
И во Драва во Марибор исто така.
|
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не ме зезај дека извадија кола од Љубљаница
![]() |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
ДА ЈА ИСЧИСТИМЕ СЛОВЕНИЈА ВО ЕДЕН ДЕН/OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU
Денеска во Словенија се проведе најголемата доброволна акција за чистење на дивите депонии, која ја организираа невладини организации, со помошта на локалните комунални претпријатија, локалното ниво на власт и морална поддршка од страна на Владата и Перламентот на Република Словенија. Денеска беше кулминацијата на активностите, кои течеа веќе половина година. Со помош на сателити и ГИС (Географски Информатички Системи), повеќе од 6 месеци, еколошките организации и локалните доброволци, помогнати од силите на армиајта и полицијата, скенираа и попишуваа повеќе од 7000 диви депонии низ земјата. Целта беше освен да се соберат отпадоците, тие да се разделат во неколку групи одпадоци, при што околу 70% од целиот отпад би отишол на рециклирање во центрите низ земјата. Така освен класичните групи на отпадоци (стакло, пластика, хартија) се собираа и опасни одпадоци (азбестни салонитки, батерии, стара бела техника и телевизори, разни индустриски отпадоци и хемикалии...). Акцијата траеше денеска од 9 до 14/16 часот. Засега има само нецелосни податоци, кои до крајот на денов треба да се докомплетираат. Досега се попишани околу 260 000 доброволци (околу 12% од целосната популација на Словенија) и се собрани околу 80 000 кубични метри смет. Тие ќе бидат постапно одвозени на соодветни локации и центри, од страна на комуналните претпријатија, соодветните агенции за управување со опасен отпад и доброволци. Учество во акцијата во поважните градови: Љубљана - 12 000 Крањ - 3000 Марибор - 10 000 Велење - 3000 Копер (обалата) - 10 000 Ново Место - 8000 Целје - 2000 Сежана - 2000 Корошка - 10 000 Помурје - 15 000 Мурска Собота - 1500 Кога ќе се докомплетираат податоците од збирните центри, ќе поставам поточни резултати. ![]() ЉУБЉАНА: ![]() ![]() ![]() |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Нешто што треба да се чуе за оваја тема
(путете го од 25:40 минута понатаму) http://www.dw-world.de/popups/popup_single_mediaplayer/0,,4128866_type_audio_struct_10364_contentId_2554798,00.html DW-Radio |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Стокхолм - прв зелен град во Европа
![]() |
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |