![]() |
![]() |
![]() |
Араста Џамија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Author | |
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
ИВЗ не се откажува од нелегалната џамија На Бехаџудин Шехапи, директор на Националниот конзерваторски центар, му порачаа „да не го пика носот во скопските џамии“ Билјана Јовановска Исламската верска заедница нема намера да се откаже од возобновувањето на Араста-џамијата во Старата скопска чаршија. По жестоките напади на Владата, сега најавува и други конкретни чекори кои можат да ги зголемат меѓуетничките тензии. На прес-конференција ја информираа јавноста и своите верници „дека се премногу горди што го поставија камен-темелникот на џамијата“ наспроти оспорувањата што доаѓаат од Националниот конзерваторски центар, кој тврди дека станува збор за дивоградба. Покрај тоа, порачаа дека Скопското муфтиство „ќе го стори максимумот не само за возобновување на Араста-џамијата, туку и за другите објекти и имоти што гравитираат на негова територија за побрзо да се вратат во сопственост на ИВЗ“. Ова, всушност, е своевиден одговор на владиниот закон со кој Старата чаршија доби третман на заштитена зона, со кој Заедницата се почувствува оштетена за своите имоти – Капан-ан, Сули-ан, Безистен, Детскиот театар и десетина дуќани што ќе останат во сопственост на државата. |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
ПОЧНА РЕКОНТСРУКЦИЈАТА НА АРАСТА-ЏАМИЈА ВО СТАРАТА СКОПСКА ЧАРШИЈА
ДУИ против џамијата на ИВЗ Тони Ангеловски Мислам дека е време за нова нишка Араста џамија.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Араста-џамијата имала високо минаре Најстариот податок за овој споменик е пронајден во скопскиот Сиџил од 1699 година Катерина Богоева „Називот ’араста‘ во минатото го добивале големите и важни чаршии во градовите низ османлиската држава, формирани покрај исто така големи и значајни џамии. Арасати претставувале трговски институции, формирани во чаршијата, во кои се изработувала и продавала една иста стока. Тоа биле покриени пазари или покриени чаршии подигнати покрај големите џамии. Всушност, араста е стариот назив за чаршиите кај кои биле покриени улиците во кои се наоѓале редици дуќани, или пак, тоа се чаршии со откриени улици на кои пред дуќаните се наоѓале стреи. Имало арасти кои биле составени од еден или два реда дуќани. Понекогаш, араста чаршијата, која била создадена покрај самиот ѕид на некоја голема џамија, претставувала и дел од архитектонскиот комплекс на џамијата“ - пишува во својата книга „Османлиски споменици во Скопје“, историчарката на уметност Лидија Кубараџи -Богоевиќ, во текстот посветен на деновиве, мошне актуелната Араста џамија. Таа претпоставува дека џамијата името го добила по некогашната Араста чаршија што се наоѓала во Старата скопска чаршија, но и дека била изградена во првата половина 15 век, кога биле градени и останатите најстари џамии во Скопје. Била и една од првите позначајни џамии околу кои и се формирала чаршијата. Edited by SkyBoy - 23-Apr-2010 at 23:24 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Интересно минаре, не сум видел досега кај нас вакви, а ги има во Грција на две три места. Интересно исто така бидејќи нема куполи. Ми смета само што ја туркаат со вакви валкани игри од ИВЗ, и со глупави оправдувања. Инаку повеќе би сакал да ја видам како музеј бидејќи е навистина интересна наизглед.
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
pred suli han kaj sto e vratata od muzejot odma od leva ti e Arasta dzamija,od zemjotresot ne e cepnata, postoese samo portata, malku iznabutale informacii bezveze ,imaat dozvola od opstinata za gradba, i nema da se urivaat delovite sto ostanale kako sto navele pogore istoriskite tuli ,kako sto imam slusnato imaat i nekoi majstori od turska koi se specijalizirani za starite osmanliski spomenici taka imam slusnato ne znam kolku e vistina eve 2 sliki posto ova odamna go imam sliknato ali ete nacekav moment da vi pustam fotki.
Vaka ke izgleda spored renderot sto e prikazan, a i takva vsusnost bila dzamijata od vremeto, ke najdam i edna stara slika za da analizirame. ![]() eve i portata ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() А знае ли некој која е точната локација? |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
ИВЗ почна да гради нов верски објект врз петвековната Араста џамија![]()
Со
молитва, читање на делови од Куранот претставници на ИВЗ фрлија лопати
бетон – го одбележаа стартот на изградбата на Араста џамија.
И покрај скандалот дали овде требало да се урнат вековните ѕидови останати од земјотресот од 63-та, џамијата ќе се гради. Сулејмани Реџепи потврди дека местото добило градежна дозвола, новата градба била легална. Џамијата била во сопственост на ИВЗ и тие сами ќе ја финансираат градбата. „Од општината Чаир добивме поздрав за изградбата, сега чекаме да добиеме писмено дозвола“, вели Сулејмани Реџепи, од ИВЗ. На стартот на изградбата на новата џамија не присуствуваа од националниот конзерваторски центар оваа институција со став дека ИВЗ немале градежна дозвола. Од центарот подготвен прокет како старите петвековни остатоците од Араста џамија да се заштитат со новата градба. И Турците од Бурса финансиерите на проектот останале збунети, за уривањето на вековните ѕидови во отсуство на археолози. „Општината Чаир даде дозвола да направиме истражување за остатоците од ѕидовите и како да ги заштитиме“, изјави Бехаџудин Шехапи, националниот конзерваторски центар. Изјава не даде само градоначалникот на општина Чаир Изет Меџити, не кажа дали општината дала градежна дозвола. Неговиот став ќе го дал во наредните денови. А двете страни завршија дека и едните и другите проектите им ги финансирале радикални структури.
22.04.2010, 15:23
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=59744 Hmmmmmmm ???? |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |