build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

А1 Арена (Спортски центар „Борис Трајковски“)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
23 [25.56%]
6 [6.67%]
18 [20.00%]
16 [17.78%]
11 [12.22%]
8 [8.89%]
2 [2.22%]
3 [3.33%]
1 [1.11%]
2 [2.22%]
You can not vote in this poll
Total votes: 90   Average: 7.41

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #601 Posted: 12-Feb-2008 at 02:14

За спортската сала ќе се градат две нови улици

Во објектот целосно ќе бидат опремени големата и малата сала, а кугларницата ќе остане само карабина

Сања Наумовска

Спортската сала „Борис Трајковски“ ќе има паркинг-места за над 650 автомобили и 40 автобуси. Паркиралишта се предвидени од сите страни околу објектот, а ќе бидат поврзани со две сообраќајници, кон булеварот „8 Септември“, покрај хотелот „Александар палас“ и кон „Илинденска“, покрај базенот „Младост“. Моментно, во тек е изградбата на паркинзите, тротоарите и едната улица. Од јавното претпријатие велат дека преговараат со Градот Скопје и со Општина Карпош да ја направат втората сообраќајница, која е од јавен интерес и во нивна надлежност. Се работи и на партерот пред главниот влез на спортскиот објект, од јужната страна, кој целосно се поплочува со гранит.

Градежните тимови од „Маврово“ работат и на затворањето на јужната страна од фасадата со надворешните стакла. Во внатрешноста се фарбаат трибините, на кои во почетокот на март ќе започне монтирањето на столчињата. Завршена е изведбата на системите за ладење и греење и вентилација, а се доработува и илуминацијата. Во објектот веќе има вода, а моментно се копа за поврзување со градската топловодна мрежа.

Според директорот Борис Змејковски, и покрај тековните проблеми, работите се одвиваат во зацртаното темпо и салата ќе биде готова до април. „Кога ќе биде предадена спортската сала, целосно ќе бидат опремени големата и малата сала. Во големата ќе има спортска опрема за ракомет, кошарка, бокс и професионална бина за забавни настани. Малата сала има 500 седишта и е специјализирана за кошарка. Што се однесува до салите за куглање, за фитнес, сауната и други слични делови, тие ќе бидат во состојба на карабина, без опрема“, вели Змејковски со најава за посебна програма, која наскоро ќе ја поднесе до Владата за потребните средства и време за доопремување и на овие простории. Завршени се и санитариите и ходниците, а деновиве ќе се поставува и ситната опрема во тоалетите. Целокупната спортска опрема за двете сали е веќе набавена и чека во царинските складишта да почне монтирањето.

До отворањето во април, во салата ќе се постави и системот за набљудување со камери. Во објектот ќе се влегува од повеќе страни, а посебни скали ќе водат кон трибините. Според барањата на меѓународните спортски организации, на најгорниот ред од западната трибина ќе има 27 места за коментатори со по два монитора, како и 12 места за снимање со камери.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=6451DA7BFBD4A8419F3A741E5F38DB91

Back to Top
se_manda View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote se_manda Quote  Post ReplyReply #602 Posted: 03-Feb-2008 at 15:27
salata ja vidov od vnatre u petokot i mn mala izgleda,neso slicna na mzt salava u aer.edino so ubacile uste edna tribina nad vlezot so e.pa aj koj ke moze da vleze vnatre neka pise komentar.inace betonive kaj tribinive se zolti,taka da ne e cudo da gi napraat stolcinjava ili crveni ili pa toa kicerajot so znameto
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #603 Posted: 02-Feb-2008 at 15:33
kapacitetot na salata i mene iskreno me razocara, ama sepak izgledot od nadvor i e nesporedliv so bilo koja sala vo makedonija pa i vo regionov (barem spored mene)....navistina e edinstvenata reprezentativna sala vo makedonija. Citav edno intervju na aktuelniot pretsedatel na rakometnata asocijacija, koj rece deka makedonija gi ispoluva site uslovi da organizira i evropsko za mazi koe e daleku poprestizno, edinstveno ni falela sala od 15.000...toa e kako posledniot uslov koj treba da go ispolnime. Pa ajde da se nadevame deka ke postigneme golem uspeh na prestojnoto evropsko u rakomet sto se igra kaj nas, pa ke se pobudat zelbi za izgradba na uste edna sala.Smile
Back to Top
gotsomekicks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gotsomekicks Quote  Post ReplyReply #604 Posted: 01-Feb-2008 at 17:55
Originally posted by Moebius

Здраво момци,
А бе тачно е дека апла не ја биваше со досегашниве сали. Жива срамота бевме. Ама и со новава е утнато максимално. Многу е мала. Имам влезено внатре, додуше уште немаше внатре тогаш, беше во изградба, ги местеа главните решетки горе, и по слободна проценка можам да кажам дека и тие 4 и пол илјади места се оптимистичка варијанта. 6000 места се научна фантастика за тој простор. Можда едино ако планираат да не редат како сардини, или ако се работи за шаховски дуел, па да се фати пола терен со столчиња....

Big%20smileBig%20smileBig%20smileBig%20smileBig%20smile

Добредојде Моебиус.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #605 Posted: 31-Jan-2008 at 12:37
Previous Добредојде Моебиус!

Да штета е што направија утка со капацитетот. Инаку нема многу на што друго да се жалиме, салата е супер и најмодерна од сите во Македонија.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Moebius View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Moebius Quote  Post ReplyReply #606 Posted: 31-Jan-2008 at 11:21
Здраво момци,
А бе тачно е дека апла не ја биваше со досегашниве сали. Жива срамота бевме. Ама и со новава е утнато максимално. Многу е мала. Имам влезено внатре, додуше уште немаше внатре тогаш, беше во изградба, ги местеа главните решетки горе, и по слободна проценка можам да кажам дека и тие 4 и пол илјади места се оптимистичка варијанта. 6000 места се научна фантастика за тој простор. Можда едино ако планираат да не редат како сардини, или ако се работи за шаховски дуел, па да се фати пола терен со столчиња....
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #607 Posted: 28-Jan-2008 at 22:20
Originally posted by Junkie

Мислам вредеше Македонија да престане да се срами во Кале и да добие вистинска сала. Како и да е можеби едвај дочекавме и за малку и ќе ни го одземеа женското Европското ракометно првенство во декември оваа година. Браво за Владата за интересот кон спротските објекти па да ги дочекаме во скоро време и новие базени кои се ветени не само во Скопје туку и во другите градови низ земјава

штета само што зезнаа со капацитетот. Но за тоа дефинитивно не е крива сегашнава влада. Го потпишувам твојов пост. Thumbs%20Up
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #608 Posted: 28-Jan-2008 at 22:18
Мислам вредеше Македонија да престане да се срами во Кале и да добие вистинска сала. Како и да е можеби едвај дочекавме и за малку и ќе ни го одземеа женското Европското ракометно првенство во декември оваа година. Браво за Владата за интересот кон спротските објекти па да ги дочекаме во скоро време и новие базени кои се ветени не само во Скопје туку и во другите градови низ земјава
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #609 Posted: 27-Jan-2008 at 12:42
mnogu go vlecea proektov i na kraj pak nema da bide kako sto predvidoa 9.000 mesta ,nas ni trebase pogolema sala, a ne sega da napravat od 9.000 na 6.000 , ako gledame taka realno za koncert 6.000 gi sobira i na salata vo kale sto e na otvoreno , isto ti se faka )
nema veze.. toa e toa
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #610 Posted: 27-Jan-2008 at 04:42
Еве уште еден историски текст со корисни информации, кој објаснува и како се дошло до 6000 Ohno

Колку ли само долго се најавуваше салава... Па колку ли само пробивања на роковите за изградба... Вкупно 10 години... И на крај добивме 6 илјади Wallbash

Мене последна надеж ми беше тоа што кога бев еднаш да фотографирам таму пред околу година, една вработена на градилиштето (изиграваше биг шот) ми даде податок од 8000. Изгледа толку знаела на каков проект работи...

Roll%20eyes

Текстов е од 25.08.2003

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=65706&idg=4&idb=940&rubrika=Skopje

ГРАДОТ ПОДГОТВЕН ДА УДРИ ТЕМЕЛИ НА ЕДЕН ОД КАПИТАЛНИТЕ ОБЈЕКТИ
Спортската сала на Пенов чека само дозвола од Министерството за транспорт и врски
На почетокот на годинава Пенов беше голем оптимист дека новиот министер нема да ги одолговлекува работите, но поминаа пет месеци, а во Министерството се уште.....

Минатата недела заврши изработката на главниот проект за изградба на спортската сала која градоначалникот Ристо Пенов ја најавува веќе четири години. Наум Димитровски, советник на градоначалникот Пенов, кој беше задолжен да ја следи подготовката на проектот, вели дека во новиот проект има измени и дека тој се разликува од стариот кој градоначалникот веќе го покажа во јавноста. Иако главниот проект е готов, одобренија од Министерството за транспорт и врски се уште нема.
"Стариот проект за спортската сала беше правен за објект што требаше да се гради кај Скопското сајмиште и измените, пред се, се однесуваат на приспособувањето на просторот кај хотелот "Александар палас". Кај Саемот веќе имаше изградени сообраќајници, а кај "Александар палас" е предвидено допрва да се градат. Тоа се главно пристапни улици, предвидено е да има и од страната на Илинденска и од булеварот 8 Септември. Друга битна измена е покривната конструкција. Во стариот проект беа предвидени бетон и железни решетки, а според новиот, покривот треба да има челична конструкција", рече Димитровски.
Измени има и во бројот на столчињата. Како што вели Димитровски, тој е намален за повеќе од 1.000, односно предвидени се 4.500 фиксни и 1.500 столчиња на извлекување или телескопски, како што се нарекуваат. Според стариот проект, салата требаше да има 8.000 столчиња. Димитровски вели дека има делови од објектот кои може да се пренаменат, па така за концерти, бокс натпревари и слични манифестации може да се обезбедат до 10.000 места за седење.
Изработката на главниот проект почна лани во ноември, а го изработуваше "Маврово проект". Направена е и ревизија на главниот проект од "Македонија проект", а во април годинава Советот на Скопје даде зелено светло за градење на салата и со тоа Градот го заврши својот дел од подготвоките. Се чека министерот за транспорт и врски Миљаим Ајдини да ја одобри локацијата за да почнат градежните активности. Градоначалникот Пенов четири години чека одобрение од Министерството за да почне со градба, но никако да го добие. На почетокот на оваа година тој беше голем оптимист дека новиот министер нема да ги одолговлекува работите, но поминаа пет месеци, а во Министерството се уште се мислат. Пенов ги демантираше гласовите дека министерот Ајдини барал салата да се гради од другата страна на Вардар и дека поради тоа се одолговлекува работата. Тој тврди дека спортската сала ќе се гради на просторот кај "Александар палас" и дека воопшто не станувало збор за друга локација. Единствено можно место бил делот кај Сајмиште, но поради нерешени имотно - правни односи Градот реши салата да ја гради кај "Александар палас".
Последната најава од Градот беше дека салата ќе почне да се гради на крајот од летово и дека оваа есен треба да се изградат столбовите и покривот.
М.Илиевска

Edited by Cloverstack - 27-Jan-2008 at 04:58
Back to Top
GreatMakedon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote GreatMakedon Quote  Post ReplyReply #611 Posted: 22-Jan-2008 at 11:09
Aj so sreka, makedonskata maska rakometna reprezentacija ito kako ke ima prilika da se promovira vo barazot za svetsko prvenstvo!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #612 Posted: 21-Jan-2008 at 15:54

Па така најавија. Тоа е последна вест што сум ја слушнал во врска со рокот за отварање.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote gotsomekicks Quote  Post ReplyReply #613 Posted: 21-Jan-2008 at 15:52
По правило, би требало некаде Март да ја отворат?? 
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #614 Posted: 19-Jan-2008 at 19:33
Мислам дека ова би бил последен апдејт со слики пред отварањето на салата... Целиот простор околу на велико се уредува. Cheers

1

2 Спрема базенот

3 Спрема хотелот

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #615 Posted: 24-Dec-2007 at 23:19
+ Акустиката е подобрена, некои панели горе има, озвучување, нова ложа горе има ставено(ВИП) и шминка, се разбира.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #616 Posted: 24-Dec-2007 at 22:48

abe salata si e ista ko porano samo sto e malce poubavo nasminkana od vnatre + ima dobra ventilacija za razlika od porano koga redovno kondenzirase isprauvanjeto na plafonot i posle nekoe vreme pocnuvase da vrne pot. Prvite nekolku pati koa mi se desi toa bev ubeden deka nekoj me pljuka i bev spremen da se tepam LOL Bonk
Back to Top
se_manda View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote se_manda Quote  Post ReplyReply #617 Posted: 24-Dec-2007 at 22:41
metropolis arena ti e prva hala od saemot samo so e renovirana.sum vlegol nekolku pati i ok e.ne sum bil na nekoja zurka ili neso sl pa da kazam od toj aspekt kakva e ama ne veruvam deka e neso slicno ko so bese(na tiesto 2006ta mislam bese,ne se disese a 10 000 bea nakrcani)
Back to Top
GreatMakedon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote GreatMakedon Quote  Post ReplyReply #618 Posted: 24-Dec-2007 at 21:22
taa metropolis arena vo skopje e? impressive!!

Mozebi i za rakomet zbirat 6000 gledaci salata, mozebi mobilnite sedista se vagaat za saemi ili karate turniri i red drugi manifestacii...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote gotsomekicks Quote  Post ReplyReply #619 Posted: 23-Dec-2007 at 19:02
Ако има некој повеќе слики на лагер од Метрополис Арената, би било фино да отвориме еден посебен тред за тоа во „Завршени проекти„, што мислите?

Инаку, насекаде во светов, спортските сали се користат и за концерти. Можат да соберат многу луѓе, а не е отворен простор (како на пр. на стадион).

Edited by gotsomekicks - 23-Dec-2007 at 19:03
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #620 Posted: 23-Dec-2007 at 16:14

Не сум бил на саем одкога ја реновираа халата, ама од фоткиве изгледа одлично Smile
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.201 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.