![]() |
![]() |
![]() |
Деловен објект на местото на старата Народна банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3132333435 41> |
Author | |
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() Најтажно е што сè е легално, т.е. се врши сè по правилен терк. Си има и градежна дозвола, никаде не е наведено што смее да прави што не смее, краен рок за доизградување на зградата, и сл. Ако одат 300 граѓани да ги рушат тие лимовите насилно во знак на протест, тогаш ќе се свестат можеби политичарите па ќе се преразгледаат сите одлуки на МВР, на министри, градоначалници и со ред така... Во светот кога им смета нешто не само што излегуваат на протест, туку фрлаат јајца, кршат работи а некогаш и палат ![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Добредојде bonko
![]() Сепак не можам никако да се сложам дека треба да се повлекува паралела помеѓу плоштадот кој е од јавен интерес и приватниов објект во прашање. А за политичкото препукување се слагам, во главно реакциите се сведуваат на тоа, наместо во корен да се согледа проблемот. |
|
![]() |
|
bonko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 20-Nov-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
јас се согласувам со сегашното решение...тоа е привремено решение, мораше некако да се направи пристап а и истиот е добро решен. кога се правеше реконструкција на плоштадот на истиот начин беше решен. во ова гледам јас само политичко препукување |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Кои се според мене проблемите конкретно со узурпацијата на пешачката зона - Прво ни беше пласирана приказна дека инвеститорот прво ќе ја гради подземната улица па дека после таа ќе му буде комуникација до градилиштето, односно дека пешачката зона ќе биде „компромитирана“ специјално за улицата, а не директно за потребите при изградбата на објектот. - Не слушнав инвеститорот да плаќа некаква такса за узурпацијата на толкава јавна површина. На инвеститорите никој не им е крив што се нафатиле да градат на тешко достапна локација и требало да бидат свесни дека ваквиот пристап до градилиштето си има цена која тие треба да ја поднесат, а не граѓаните. - Испитувањето на земјиштето секако не изискува заградување на кејот и моменталната ситуација е добар доказ дека инвеститорот баш го здоболе за тоа колку време и колку оправдано ја ремети пешачката зона. - Не слушнав дали и како е регулирано доколку инвеститорот ги пробие роковите. Edited by Cloverstack - 20-Nov-2008 at 15:06 |
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
не викам дека нема друг начин за дотур на мтеријали ама збориме за банката за до тамо не гледам друг начин освен преку плоштад што и не е толку изводливо а за улицата незнам ни дали ке се гради,јас мислев дека тој проек е и исфрлен,и испитувањето на земјиштето не иде така брзо,мозе он и се заебава месец дена а мозе и чека да бидат готови резултатите од испитувањето,барем за тоа знам како иде засто работам во таква фирма за геотехнички работи и испитувања на земјишта а и за тоа студирам,баш за оваа локација незнам нешто подетално.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Здраво БЃТ За градилиштето нема дилема дека треба да биде оградено. Но за кејот единствена легитимна причина е доколку се гради таа подземна улица. Доколку не се гради има начини за дотур на материјалите и без да се узурпира пола центар на град. И уште една работа. Доколку навистина се гради улицата зафатот треба да е крајно ефикасен кога се работи за таква локација. Кејот е заграден малтене месец дена а инвеститоторот уште се заебава со испитување на земјиштето. Edited by pbanks - 20-Nov-2008 at 14:04 |
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
Zdravo na site
Ja neznam sto tolku se bunat site okolu taa ograda,toa e mnogu normalno,koga neshto se gradi se stava i zashtitna ograda,nemoze na sred ploshtad neshto da se pravi,koga veke se reshilo da se gradi,i da bide toa taka otvoreno e sea sto e cel kej ograden toa e drugo ama ako ne bil ograden pa ke smetase toa sto gi gledaat kamionite kako pominuvaat,pa togas ke bese muabetot deka trebalo toa da se resi so toa sto ke stavat zastitna ograda,taka da nikako nemoze da se ugodi. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Таа сообраќајница е многу подлабоко од оваа што е наменета за зградата. Како што читаш неколку поста погоре, овие денови треба веќе да видиме како се планира улицата. Не би сакал сега да шпекулораме околу тоа како ќе се изведе влезот или колку ленти ќе има. Најдобро да почекаме и да видиме за сигурно како ќе изгледа.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
некои работи ме чудат, како ќе биде изведен влезот во сообраќајницата? колку ленти ќе има? не сум доволно информиран, па не знам што се случи со сообраќајницата која требаше да ја поврзува Партизанска со К.Ј. Питу? колку што знам од таму требаше да поминува
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па и улица "Македонија" е сеуште "улица Македонија" па колку што знам сопствениците на дуќаните не се прават наудрени да возат по улица Македонија него вршат дотур од позади на зградите од тие пристапи. Значи користат алтернативен пристап во случај кога примарниот е пешачки. Така и во овој случај алтернативниот пристап е подземна улица, а примарниот е пешачки, односно улица "Ќеј 13-ти ноември".
Исти случај е и со улица "Тоше Проески" во населбата Ново Лисиче. Зарем треба од школото и околните станари да се прават наудрени и поради тоа што стои зборот "улица", оваа улица да ја користат за возила! Edited by lslcrew - 18-Nov-2008 at 04:40 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Туку во целава оваа гомнарија, мене највеќе ме интересира што ќе биде ако ги пробијат роковите... Не приметив некој да спомна последици за инвеститорот доколку се случи тоа. Edited by Cloverstack - 18-Nov-2008 at 04:34 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Многу ме интересира дали стварно ќе го претстават проектот на јавноста или само ова е некој изговор со цел да се биде транпарентен. Инаку ме чуди како ќе се изведе влезот во подземната улица. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Гледав анкети на граѓани. 90% се на иста линија со правобранителот ![]() Edited by Cloverstack - 15-Nov-2008 at 15:07 |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Значи за државниот правобранител најважното прашање во оваа афера е дали оградата е доволно убава или не? Значи не е битно како и за колку се продаде плацот, фактот дека тоа што се гради нема врска со оригиналот а се води како реконструкција, дека не се плаќа за користење јавна површина, дека им се дава предолго време да ја изградат зградата на таква важна и прометна локација......најважно за државниот правобранител е тие што ќе пијат кафе крај кејот да гледаат во нешто “посоодветно“
![]() |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
ej ako moze nesto da pravi antikorupzijata dobro ce bide
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
vo pravo si se prasuvam sosto tolku problemi samo za toj deloven objekt??' aj ako pocne podzemnata ulica od holiday inn kade ce zaversi vo plostadot (square) pred kameniot most?.... ne znam katastrofa e ... poberzo da protestirat porano deka koga ce pocne so gradenjeto togas se e cabe |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Видете луѓе.... доколку навистина гради инвеститорот улица ова е сето оправдано. Неможе да направи подземна улица а да не приметиме.
Е сега проблемот е што наредија ограда а нит се прави објектот нит се прави улицата. Најлошо сценарио е улицата никогаш да не се изгради. Тоа ќе биде стварно преседан. Но се прашувам какво ќе биде решението за влез во таа улица. На краток потег го имаме влезот за Холидеј Ин и влезот за ГТЦ.... порано беше и бензинската на Макпетрол. И вака се прави страшна гужва во тој дел баш ради тие излези уште овој кога ќе избие директно кај мостот ќе биде катанга. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
sto mislite vie za protestite sto sakat da gi napravat graganite?
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3132333435 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |