![]() |
![]() |
![]() |
Верски објекти (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3334353637 63> |
Author | |||||||
JimmyN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Dec-2012 Location: Germany Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
||||||
![]() |
|||||||
If you don`t have a clue,...use the internet!
|
|||||||
![]() |
|||||||
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Во државава фалат вакви луѓе, кои вредат ! |
|||||||
![]() |
|||||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||||||
Албанец ја помога изградбата на манaстир http://denesen.mk/web/2013/04/08/albanec-ja-pomaga-izgradbata-na-manastir/ |
|||||||
![]() |
|||||||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||||||
@my Macedonia
Друже јас навистина не разбирам каде виде дискриминација и провокација ,тука не се работи за тоа ,повеќе се работи за дискриминација на останатото општество отколку на Муслиманското ,кога веќе се дозволуваат такви импозантни градби со огромни минариња не разбирам каде е проблемот да се почитува на некој начин останатото население кое има различна верска определба од Муслиманите, насекаде има муслимани па и по Европа но никаде не гледаме до максимум пуштени звучници иако по Европа и џамиите и минарињата не се толку чести. Мислам дека е глупаво да мешаш свадби и дискотеки кој сигурно не ги вознемируваат сите во околина на два километри радиус од местото каде што се и уште помалку треба тоа да се меша кога целото население ги користи и двете работи ,целото население прави традиционални свадби кој секако се проследени во поголемиот број од случаите со гласна музика и пукање, за мене во тој случај е неприфатливо пукање особено пред деца но сепак го проголтувам и тоа некако ако го сватиме балканскиот менталитет, дискотеките се јавно добро на некој начин, во дискотека никој не те прашува што си туку сите одиме ,е сега секој според својот избор си ја избира дискотеката каде сака да оди и која музика да ја слуша ,а од друга страна тие ги вознемируваат само тие што се во непосредна близина (ако е во станбена зграда станарите, ако е во деловен објект блиску до население тоа население) но затоа и тие имаат пропишано колку гласни смеат да бидат иако дел од нив не го почитуваат тоа (знам дека имаат пропишано бидејќи додека постоеше Рицер во Лисиче беше 2 пати дебело казнет за гласната музика). |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
Веројатно темата не е некој приоритет но не гледам зошто би била табу? И каде е тука провокацијата? |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
Не прифаќам таква дискусија на извртување на тези. Дискотеки и свадби се исто што и џамии или што било друго кога нарушуваат јавен ред и мир. Значи не може да ги двоиме работите. Религијата е интимна работа и така треба да се практицира, без да се оптеретуваат другите околу себе бидејќи тие се можеби од некоја друга религија или пак не се религиозни. И јас сум атеист како некој друг погоре што спомна, па мене ме вреѓа што воопшто добива религијата толку простор во оваа држава. И што да правам сеа да се селам нели? Епа не бива така, и јас сум тука староседелец. Староседелство во Македонија не претпоставува анархија и правење кој што сака. Ако има некаков закон, дали е тој за градење, дали е тој за јавен ред и мир тој треба да се почитува. Тој е над било која религија во една секуларна држава. Неможе со манипулација на база религиска определба да се релативизираат законите. Муабетот може да почне од таму и исклучиво од таму ако е ова цивилизирана земја, без никаква релативизација за некакви плати итн. На крајот на краиштата верувам дека зборуваме пред се за утринската молитва како проблем. Еве и еден краток цитат од википедија.
|
|||||||
![]() |
|||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||
би требало од 22 до 06 часот да нема врева,звуци,свадби,звучници,камбани и сл. на јавни места.мислам кога ќе влезиме во ЕУ тоа ќе се прецизира и ќе се спроведе
|
|||||||
![]() |
|||||||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
||||||
Жити се, тоа биле само џамии, хаха ме изнасмеа. Па токму градењето џамии и пуштањето на максимално можна јачина што може е намерата, луѓето да речат дека не сакаат да живеат повеќе во такво место и да си отидат. На пример, јас живеам во Ѓорче, доминантно македонска населба и која видиш чудна работа во летно време во пет саат јас веќе слушам повик за молитва од џамија која се наоѓа на 1-2 километри (искрено не ни знам каде се наоѓа точно џамијата, знам дека е преку Вардар). Сето ова се случува од пред 2-3 години, како што се множеја џамииве и не верувам дека е за верниците, ко божем дотогаш немале џамија.
Плус, како студент на УКИМ во последно време и јас заприметив дека не да се пуштени до даска звучниците, туку и повеќе од тоа. Значи блиску сме да се споредиме со Каиро и Багдад. Што се однесува до Швајцарија, не звучници, ни минаре не може да се подигне, а самите знаеме колку Албанци има во Швајцарија, ама тоа е држава, а не нашава |
|||||||
![]() |
|||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||
Do site, ne gledm nekoja pricina zosto naednas vi precat glasnite zvucnici. Treba da se vidi i za sograganite, mislam deka ova tema e najnepotrebnoto sto sum slusnal dosega... Ne gledam pricina zosto bi diskutiral ovde za takvo ludilo pa zatoa nitu ne planiram da odgovaram na provokacii ili nesti slicno, se povlekuvam
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||
Mislam deka nema tuka sto da se prosiri temaat vo pravec
divogradbi, za toa ima opstina i zakon Vo francija se dojdeni muslimancite, vo makedonija se muslimancite doma t.e ne se dojdeni od nekade pa da izgradat dzamii.
Porano nemalo zvucnici da, no sepak nekoj vikal glasno za molitva, sega ima zvucnici tuka nema sto, moderno vreme. Ako ti preci tebe razmisli za tvoite sogragani ne samo za tebe. Toa e zaednicki zivot
pbanks toa ima rabota so toa sto nekoj lugje si mislat aj da prakticirame kako vo evropa, pa ajde da pocneme prvo po platite prvo da imame nesto za jadenje pa potoa kje vidime po religija. Ne mozes da zboruvas od evropski zakoni kaga prvo platite i zakonot ne funkcioniraat. Javen red i mir? Diskotekite, svadbite ona ova ne se narusuvanje na javen red i mir? Pa sega dzamiite precat? Tesko, kje dojde vreme kje ima iniciativa i za rusenje na minarinja, valja visoki bile...
|
|||||||
![]() |
|||||||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||||||
Мене лично не ми сметаат верските објекти иако мразам да ги гледам на секој чекор иако не се толку потребни (зборувам како бројка) ,јас лично ќе се изразам дека не сум религиски определен, односно сум крстен но мое лично религиско гледиште е Атеистичко. Џамиите,Текињата и Црквите,Манастирите отсекогаш ме фасцинирале на свој начин и кога имам можност ги посетувам, последен пат пред 2 години бев на посета на Теккето во Струга (не ми текнува како се вика) и навистина беше прекрасно.
Но тоа што го прават муслиманите кај нас е навистина неподносливо, мене не ми смета нека имаат звучници ,нека имаат молитва ,но претерување со 100 џамии на 5км2 е навистина претерување па најмуслиманските земји во светот немаат толку џамии, а уште секоја џамија се натпреварува колку подобро и погласно озвучење има е тоа е веќе глупост која мора да се забрани со закон ,односно да се регулира колку е доволно децибели да има на 500-1000м од џамијата и дека за 1децибел повеќе ќе ја затворат џамијата, но затоа ќе треба некој поштено да го направи а ние тука во Македонија немаме такви мажи кој ќе кажат доста е (тоа важи и за Муслиманите независно Албанци или Македонци или што не по националност за да не речат дека се дискриминираат) |
|||||||
![]() |
|||||||
zdravozivo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2012 Location: Kavadarci Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
||||||
Интересна тема,баш сакав да ја продискутирам со вас пред неколку месеци но се воздржав.Престојувам често во стан во зградите на стара чаршија до Бит пазар.Уште какви се работи не видов во однос на администрацијата и катастрофалната урбанизација (не дивоградби,не диви паркинзи,сечење гуми,тепачки без повод..), но највпечатливото нешто што го приметив низ годините е токму ова со молитвата од џамиите.
Пред 7-8 години да речеме тие не беа многу гласни и немаа сите звучници за разлика од сега.Сега не само што се неподносливо гласни и летно време колку и да си навикнат ќе те разбуди со отворен прозор, но уште поголем апсурд е кога од време на време некоја џамија ќе се издвои од останатите и ќе ја пушти молитвата во сосема непристојно време (нај рано ја имам слушнато во 04:05-6 минути сабајле,не ми се веруваше,за кого утринска молитва во ова време?),обично е меѓу 5 и 6 часот. Да не грешам душа,во времето кога молитвата се пушташе во идентично време секоја ден и немаше ехо од 100 други џамии, мене будилник и аларм на сабајле не ми требаше, можев да се потпрам на неа.Дури не ми сметаше што сум близу неа а и тогаш беше доста гласна.Но гласноста делумно можев да ја оправдам бидејќи беа малку џамии со молитва и еве нека имало потреба да ја слушнат повеќе верници од околу, што сега не е во општо случајот. Сега сите џамии имаат звучници и ги има на секој чекор каде што има верници.И пак сите трештат на се погласен тон и во се по несинхронизирано време, што всушност ја уништува целата поента на молитвата. Жал ми е еве вака кога ќе видам дека албанците ја оправдуваат злоупотребата на верските објекти и се прават како воопшто да не му смета се што е нивен производ, а во меѓувреме и тие трпат и ќутат пред идиотите кои измислуваат вакви банални глупости. |
|||||||
![]() |
|||||||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
||||||
Honestly I think the R. of Macedonia is one of the most tolerant countries in Europe when it comes to respecting rights of Muslim believers. I think Muslims in Macedonia should be thankful that the Christian citizens are so tolerant towards these 400 new mosques which are built wherever the builder wants (beside the highways, beside the airports, etc.) Plus Macedonia is one of the few countries in region that has preserved the older Ottoman mosques where as in places like Greece and Bulgaria they have all been demolished (in Solun there were once 200+ mosques and today there is not 1). Playing with the nerves of Macedonian Christian population is very disrespectful, I don't think anyone complains about the double high minarets or the building of mosques without legal documentation, but now with the loud speakers that is a problem and I could see why people don't like it. It's unfortunate that there are no laws regulating these activities.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Каква врска имаат плати од 2000 евра со гласни звучници и нарушување на јавен ред и мир? |
|||||||
![]() |
|||||||
stobi ![]() Newbiе ![]() Joined: 07-Jun-2011 Location: ljubljana Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||
ma nemoj minimalna plata od 2000e imalo vo evropa....toa možda samo vo nekolku državi a ne vo evropa...a zošto mora baš on da se seli vo strumica a ne tija vo kosovo ili albanija vo po muslimanski državi so poveke tolerancija?on ne rekol deka nemože da gi gleda džamiite samo deka bile mnogu glasni...vikaš džamiite bez zvučnici ne se džamii togaš vo evropa nema đamii po tvoja logika ili? što bile đamii pred 200/300/400 godini koga nemaše zvučnici? nešto nedefinirano? zamisli ti na švajcarec da vikaš odi si
![]() ![]() |
|||||||
Makedonija
|
|||||||
![]() |
|||||||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||||||
Оф мори мајко ... Ај уживај ти. Џамија не е џамија без звучници а? Не сум знаел дека во скоп на религијата е вклучена и модерна технологија како звучници и појачала за во дискотеки. Имаат посебно име звучниците и појачалата од џамијата? Јас не реков дека не можам да гледам џамии како ти што го рече тоа за црквите, напротив, реков дека никој не е должен да биде изложен на таква гласна децибелизација. Edited by HugoGoulding - 06-Mar-2013 at 20:32 |
|||||||
![]() |
|||||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||||||
Ова е всушност и целта на ненормално гласното озвучување и ненормално високите минариња, збогатено со ненормално големиот број на дивоизградени џамии, по 3 во село од 500 жители. За жал државата се покажува немоќна во ставање на ред во изградбата на верски објекти. Тоа треба да се регулира со закон. И децибелите и висината и начинот на финансирање и издавањето на градежни дозволи. Само што работите се до толку излезени од контрола што тешко дека некогаш ќе се стават во ред. А уште пожално е што во Македонија за време на Турско немало такво масивно градење на џамии ако земем во предвид дека во Македонија за 10 години се изградени 400 џамии , може лесно да се пресмета што може да се изгрди за 500 години. Околу процентите во Франција исто така живеат 30 % муслимани. Вчера разговарав со еден Французин , дечкото ми вика дека ако сакаш да живееш во Франција тогаш си Француз и чао пријатно. Градење на весрки објекти е регулирано со закон и тоа е тоа. Edited by kultuzin - 06-Mar-2013 at 20:20 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Me nasmea
![]() Inace mislam ako tolku ti preci togas odi si tamu kade nema dzamii primer sturmica itn. sega toa e sto da prajme. |
|||||||
![]() |
|||||||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||||||
Дали знае некој да ми каже како оди дозволената децибелизација на звучниците на џамиите? И зошто воопшто мора да има звучници и појачала? И зошто на сите до една џамии? Регулирано е тоа со закон? Ми се чини дека од ден на ден се погласно и погалсно се пуштаат во Скопје и тоа буквално сите од еднаш викаат до даска рокнат како да сме во некоја арапска 100% муслиманска земја. На што личи тоа и кој е должен да го слуша? Па тоа спаѓа во нарушување на ред и мир. На никој не му се забранува да ја негува сопствената религија и верувања но тие што не се од таа религија не се должни тоа да го слушаат и да бидат изложени на тоа.
Не може да има некаква еднократна и ненаметлива сигнализација како во црвките што е ѕвоното, мора да е буквално 300 децибели викање од сите страни?? Ма ајде те молам. Мислам дека во Европа се забранети звучници и појачала на џамии. Кај нас кај што не се, туку и децибелизација акната до максимум. Edited by HugoGoulding - 06-Mar-2013 at 20:08 |
|||||||
![]() |
|||||||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
||||||
Село Корешница - Демир Капија, Св.Спас
![]() ![]() ![]() |
|||||||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3334353637 63> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |