build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Пешачки зони и паркови
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плоштад Филип Втори (Карпошово востание)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3536373839 41>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #721 Posted: 06-Jul-2011 at 20:51
Слушнав на крајта од прилогот на МТВ деќа ќе има подземна улица и паркинг. Супер решение. Но ми се отвори друга дилема гледајќи го плоштадот на google earth, како ќе се реши проблемот со симетријата, имајќи предвид дека камениот мост не е во центарот на плоштадот како што е случајот со плоштадот Македонија.
Од друга страна сега ми станува јасно зошто споеникот на Карпош е ставен толку напред веројатно тој ќе претставува влез во плоштадот а плоштадот освен Музејот на Македонската борба ќе се спои и со Уставниот суд и спомениците не Карпош и Димитрија Пулевски. Веројатно добро е разработен овој проект. Единствен пропуст се хидрауличните стубови кои се поставени на влезот на чаршијата за да спречат движење на автомобили , веројатно ќе бидат вишок по завршувањето на проектот.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #722 Posted: 06-Jul-2011 at 20:33
underground

Има во ДУП Мал Ринг, прочепкај ќе видиш, а ако сака некој нека постави и слика од делот на плоштадот.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #723 Posted: 06-Jul-2011 at 20:20
Во текстот на плусинфо има неколку грешки и повеќе шпекулации затоа не би го земал здраво за готово. Во врска со комплексот фонтани и споменици има неколку точки кои навистина незнам како ќе се решат:
Прво фонтаната со Мајка и Дете е поставена централно директно цо средина на мостот и директно пред Филип.
Второ двете фонтани со коњите се директно пред просветителите Св.Кирил и Методиј од едната и Св.Климент и Наум Охридски.
Незнам како ќе се изведе сето тоа а да овозможи сепак доволно простор за пешаците и да не се прекриват спомениците еден со друг.
Верувам дека авторката ги предвидела овие точки и дека самиот плоштад има доволно простор за четирите фонтани плус просветителите.

Она што посебно ми се бендисува кај овој проект е тоа што конечно ќе се одстрани паркингот и ќе се урбанизира овој дел кој го нагрдуваше влезот во чаршијата. Со тоа ќе се добие една целина.

Сепак останува нејасно што ќе се случи со улицата 11-Март со оглед на тоа што на МТВ кажаа дека во плоштадот ќе биде ветнат и музејот на Македонска Борба.

Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #724 Posted: 06-Jul-2011 at 17:37
13 метарски Филип II Македонски вгодина на обновеното “Карпошево востание”

Никола Крстиќ

На местото на правливата калдрма и неуредниот паркинг нов комплекс со споменици и фонтани. Почна да се преуредува Карпошево востание, просторот меѓу Министерството за транспорт и врски и црквата Свети Димитрија кој досега беше плоштад само на хартија. Крајно време беше влезот во Старата чаршија да добие нов лик, велат граѓаните.

-Мислам дека треба да се заокружи, не може овде да остане така, влез во Чаршија е.
-Се што се гради, се е убаво, останува за век и веков.
-Многу убаво е, прекрасно е” - велат граѓаните.

Идејното решение за комплексот е на Валентина Стевановска, скулпторката која го изработи Воинот на коњ. Централно место ќе зазема фонтаната-постамент во облик на солза висока 15 метри на која ќе биде поставен 13 метарски споменик, официјално именуван само како Воин, за кој во јавноста се шпкулира дека ќе го претставува Филип II Македонски. Пред веќе поставените паметници на просветителите ќе има два водоскока со скулптури на коњи, а на четвртиот водоскок ќе бидат поставени скулптури на мајки со деца. Ова е глинениот модел во конечна големина на една нив. Ексклузивно за МТВ авторката ги отвори вратите на ателјето и проговори за нејзиниот нов голем проект.

“Ова е една од фигурите што ќе биде поставена од другата страна на мостот односно на Карпошево Востание, таму ќе биде поставен воинот, ќе има повеќе придружни фигури, ќе има фонтана една со плус други помали три кои ќе претставуваат една целина. Има повеќе придружни фигури, има повеќе релјефи, има војници, коњи, лавови” вели Валентина Каранфилова – Стевановска, академски скулптор (02 07 2011).

Изградбата на комплексот му е доверена на “Бетон” кој доби на меѓународниот тендер на Општина Центар. Според работниците кои ги затекнавме грубите градежни работи ќе завршат за околу два месеца,

-Што ќе се гради овде?
-Споменик.
-До кога треба да биде готов?
-Не знам.
-А чиј споменик?
-На Филип Македонски - вели еден од враобтените на градилиштето.

Сепак, поставувањето на спомениците веројатно ќе почека до наредното лето бидејќи се уште се прават во италијанската леарница „Фон­де­ри­ја ар­ти­сти­ка Гу­а­сти­ни”. Механизмот на фонтаните го изработува “Делта” истата италијанска фирма задолжена и за фонтаната на Плоштадот Македонија.

Според деталниот урбанистички план, предвидена е и изградба на подземен паркинг и подземна сервисна улица. Кога плоштадот ќе биде оформен на него ќе излегува и музејскиот комплекс “Македонска борба” чијашто изградба е при крај, предната фасада е веќе готова, а отворањето најверојатно ќе биде на Илинден.

http://mtv.com.mk/mk/vesti/ticker.css/19573/13_metarski_filip_ii_makedonski_vgodina_na_obnovenoto_%93karposhevo_vostanie%94.aspx

Edited by Superman - 06-Jul-2011 at 17:42
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #725 Posted: 06-Jul-2011 at 17:22
Изгледа некоj не чита активно,само неколку саати после обjавуването на сликите овде излезе стaтиjа,дури и коментарот на Fresno го ставиле за наслов
И Олимпија со Александар на плоштадот Карпошово востание

На една од фонтаните, дел од плоштадот Карпошово востание, лоциран на просторот помеѓу Камениот мост, Министерството за транспорт и врски и црквата „Св. Димитрија“ ќе биде поставена скулптура која ќе ја претставува Олимпија, мајката на Александар Македонски со нејзиниот син во раце, дознаваме неофицијално.

Фонтани на кои ќе бидат претставени скулптури со мајки со деца ќе бидат поставени на левата и десната страна од Камениот мост , во непосредна близина на спомениците на Св. Кирил и Методиј и Св. Климент и Наум.

Веднаш до Камениот мост се планира поставување на уште една фоната на која ќе имачетири бронзени коњи.

Фонтаните се дел од комплексот чиј носечки елемент е споменкот на Филип Втори, за кој се претпоставува дека за два до три метри ќе ја надмине висината на неодамна поставениот споменик на Александар Македонски на плоштадот Македонија.

Име­то на авто­рот на комплексот со наслов „Во­ин со при­друж­ни еле­мен­ти и че­ти­ри фон­та­ни” не е офи­ци­јал­но поз­на­то, но се прет­по­ста­ву­ва де­ка и овој пат ста­ну­ва збор за Ва­лен­ти­на Сте­фа­нов­ска, автор­ка­та на спо­ме­ни­кот на Але­ксан­дар Македонски.

Скулптурите се изработуваат во ита­ли­јан­ска­та ле­ар­ни­ца „Фон­де­ри­ја ар­ти­сти­ка Гу­а­сти­ни” на Калабрија.

http://www.plusinfo.mk/vest/7330/-I-Olimpija-so-Aleksandar-na-ploshtadot-Karposhovo-vostanie

Edited by ovaj_stariov - 06-Jul-2011 at 17:23
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #726 Posted: 06-Jul-2011 at 16:01
milf
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #727 Posted: 06-Jul-2011 at 14:25
Добра е мајкава у секој случај   

Edited by HugoGoulding - 06-Jul-2011 at 14:25
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #728 Posted: 06-Jul-2011 at 13:40
Мајката и детето можеби се Олимпија и Александар
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #729 Posted: 06-Jul-2011 at 13:29
Мое мислење е дека Валентина /фаворизирана или не/ одлично го има изделкано вајарскиот занает.
Тоа го покажуваат нејзините дела.
Последнава  Мајка со Дете е за респект, не само поради одлично сработените детали, кои веќе стануваат нејзино обележје, туку и во способноста на оживување на истите.
Ете во секое зло и по некое добро.
Од убава уметност глава не боли.
Не сакам во ваков контекст да го спомнувам чинењето, тоа ке остане на судот на народот.

Edited by Gradinarot - 06-Jul-2011 at 13:31
.....   .......
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #730 Posted: 06-Jul-2011 at 12:11
Originally posted by macedonia

I like the idea of the fountains but I don't understand the reasoning behind the statues, if it is indeed true.

Well to be honest I think it's kind of a balance.

Through history, Macedonia has had a strong following of female deities (the Great Mother, to mention one) and the same has filtered down through Christianity (account for the widespread respect shown for the Virgin Mary). This said, it is certain that women play a vital role in Macedonian society but they have recently not been honored by one single monument (someone can correct me if I'm wrong).

On the account of the above, I can only speculate that the statues will be in place to honor all the Macedonian mothers of past that endured historical hardships and gave birth to what has come to be a long lineage of great sons. Also it will serve as a testament noting that it's these mothers that ultimately give birth to great sons and daughters.

That's my 2 cents.

Edited by theMac3donian - 06-Jul-2011 at 12:13
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #731 Posted: 06-Jul-2011 at 10:21
Originally posted by gjoko

Ограден е просторот помеѓу Министерството за транспорт и врски и црквата Св. Димитриј каде
што се планира поставување на фонтана со споменикот на Филип Втори кој
ќе биде повисок за неколку метри од оној на Александар Македонски -
неодамна поставен на плоштадот „Македонија“

povisok od aleksandar makedonski ?   

Edited by spaceman091 - 06-Jul-2011 at 10:21
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #732 Posted: 06-Jul-2011 at 10:14
Originally posted by Dave Gahan

Originally posted by zabegan

спомеников на Филип лоциран меѓу плоштад Карпошово востание и старата чаршија е уште еден нелогичен идиотизам во поставувањето споменици... значи осет да се немало за целина, композиција, и идеја и значење позади истите Suicide

Zabegan, од А-Ш стојам позади ова....

...и немаше да пишувам сега воопшто, ама посебно ме провоцираат неколку форумски членови што така опасно го дрват со квази-историја деновиве, да ни отекоа до колена (си знаат што)...или пишувајте за скулптурите, плоштадите, светилките, кантите за ѓубре - што сакате од овој карактер или не пишувајте ништо - доста ни е и за коњаникот на коњ и за коњаникот без коњ и за татко му и за коњите што им текна волку коњи да гледаме, отрувте со вангелштајн-историја...знаеме и кој се и што се и зошто не се викаат како што треба...аман веќе!

Ne da te nerviram, ama ne mozam da odoleam -

Imeto na spomenikov da ne treba da bide -

"TATKO MU NA VOINOT NA KONJ"

NE mi e jasno sto se glupiraat so iminjava?

Ako poentata e da se podignat nacionalnite cuvstva so grandiozni i monumentalni spomenici od po 30tina metra, togas neka odat do kraj so toa! Ne preku zadna vrata za nekoj da ne ni se naljuti...

Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #733 Posted: 06-Jul-2011 at 03:15
I like the idea of the fountains but I don't understand the reasoning behind the statues, if it is indeed true.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #734 Posted: 06-Jul-2011 at 01:23

Еден од спомениците кои ќе бидат поставени на плоштадот.

Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #735 Posted: 06-Jul-2011 at 00:08
Во интервјуто за Дневникот на МТВ Валентина Стефановска вели дека споменикот ќе биде висок вкупно 28 метри со постаментот, мислам дека треба го погледнете видеото: http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/ticker.css/19205/ekskluzivno_za_mtv_-_avtorkata_na_'voinot_na_konj'_go_ovori_ateljeto.aspx
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #736 Posted: 05-Jul-2011 at 23:34
се спрема почеток на градба на плоштадот карпошово востание:

http://www.plusinfo.mk/vest/7138/Ploshtadot-se-podgotvuva-za-prechek-na-Filip-Vtori

Ограден е просторот помеѓу Министерството за транспорт и врски и црквата Св. Димитриј каде што се планира поставување на фонтана со споменикот на Филип Втори кој ќе биде повисок за неколку метри од оној на Александар Македонски - неодамна поставен на плоштадот „Македонија“.

Од Општина Центар изјавија дека во моментов се прават подготвителни работи за изградба на плоштадот „Карпошово востание“, за што е ангажирана фирмата „Бетон“.

Работниците не информираа дека просторот се подготвува за поставување фонтана која треба да биде готова за околу два месеца.

Фонтаната во облик на солза на која ќе се издигне споменикот на Филип Втори е носечкиот елемент на целиот комплекс составен од уште три фонтани кои треба да се постават на просторот помеѓу Камениот мост, Министерството за транспорт и врски и црквата „Св. Димитрија“.

Во непосредна близина на спомениците на Св. Кирил и Методиј и Св. Климент и Наум ќе има уште две фонтани на кои ќе бидат поставени скулптури на мајки со деца, а веднаш до Камениот мост се планира фонтана со четири коњи.

Edited by Cloverstack - 05-Jul-2011 at 23:55
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #737 Posted: 25-Jun-2011 at 15:28
Ова според мене е тотално непотребно....

А и вчера даваа на МТВ на вестите, проектот сигурно ќе се реализира...
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #738 Posted: 25-Jun-2011 at 14:28
Moze nekoj da napravi 3d so ostanatite zgradi segasni i planirani i da se napravi sporedba vo visina i prostor?
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #739 Posted: 24-Jun-2011 at 17:23
офтопик:
ќе биде ли логично темава да се смени во „Плоштад Карпошово востание“?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #740 Posted: 24-Jun-2011 at 17:20
Originally posted by HugoGoulding

Originally posted by zabegan

ама сеуште не ми е јасно што толку ви сметаат посебни објекти во градови мора по секоја цена да има се лупне фасада... фактот што на тебе или одредена група ви бил некој објект грд не значи дека е најлошиот објект на светот ци дека треба да му се менува фасада, јас мислам дека сме единствена нација која е решена дека класичните стилови се единствените кои нешто вредат и дека се друго е шунд... дај оладете малку и поштедете ги фасадиве, зарем не можете да ги оставите на раат да си постојат без да ги реметите со ставови за тоа што било култура и уметност, како што се однесуваат цивилизирано и во други градови каде постојат разновидни фасади, мешѓу кои и „комуњарски“и впрочем што е тука целта, зградата да глуми дека е изградена во 18-ти век наместо оригиналното потекло од пеесетите и дека кај нас не постоело ни турско, ни југославија??? по патетично и позабегано нешто од тоа немам слушнато...не намеравам да држам лекции за фасадите на објектите, и на мене многу објекти не ми се допаѓаат па не инсистирам на нивна промена, прекинете да ги силувате објектите со лични вкусовифонтаната далеку од тоа дека одговара на просторот, тоа што ја држи формата на улицата не значи дека одговара на условите, на тој простор треба да се развие проток од пешаци многу поголем од сегашниот, а дури во моментов протокот е голем... но ако ништо друго, барем во право си за тоа дека движењето е флуидно и барем теши тоа што немаме целосно затварање на улици ко што е црквата на плоштад на пример

Не, туку да се смени грдата слика која е карактеристична за градови како Скопје, Сараево, Белград во мал процент и други (и тоа другиве немаат таква слика во самиот центар). Не се менува цело Скопје фасадите кои се градени во централното подрачје а очигледно немало некое посебно внимание да изгледаат убаво и да го разубавуваат просторот. Инаку јас тоа не го чувствувам како обид да се каже дека тука биле градени објекти од 18 век него едноставно да се разубави визуелно прсторот, а алатка што се употребувала за тоа се орнаментика и други естетски елементи и финеси кои даваат карактеристична отменост на композицијата. И не значи дека ако нешто е грдо или во најмала рака просечна архитектура-фасада, дека не смее да се пипа и мора да остане така од респект према авторот. Чим он не дал доволно од себе да нешто изгледа во најмала рака поубаво од вообичаеното во самиот центар тогаш логично е други да мислат и да променат некои работи.

Сеедно, дури и да не се менуваат фасадите во тие стилови, да се корегираат во модерен стил, со вистински бои, почисти површини, фини прозори и други детали кои би придонеле за разубавување мене би ми се допаднало.
ова е веќе нешто друго, секогаш е добредојдено освежување и промена на објектите
тоа што ме иритира е што се инсистира на „лепотанскиве“ стилови... инаку не сум против промена на објектите... но најчесто се залагам за тоа секој постоечки објект да си го задржи својот изглед, изгледот му ја покажува историјата
 сепак сметам дека треба да се внимава на тоа стилот кој ќе се искористи при промената да биде добро одбран и зградата да не изгуби многу од својот оригинален изглед... значи да се има осет, а не да се забегува
не знам колку да се грди објективе и не знам колку да ти се допаѓа некој стар стил, не е хумано на таков начин да се однесуваме со секоја фасада во градов и да наметнуваме свои разбирања за убавина врз сите објекти
инаку, ако играме асоцијации, зградава може единствено да ме асоцира на судот недалеку од оваа локација поради скоро идентичниот дизајн, а визуелниот ефект кој го постигнува кај мене е истиот ефект како Уставниот суд на пример... поентата е во тоа што зградата има озбилен, строг и чист изглед, и затоа најчесто вакви фасади се бирани за болници, научни институти па и административни објекти од политиката, така да, лично немам проблем  со овој објект посебно, само реновација, одржување и мали промени во деталите му се потребни, ништо друго

Edited by zabegan - 24-Jun-2011 at 17:23
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3536373839 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.201 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.