build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Јавен превоз
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Возен парк (ЈСП - ЛАЗ)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3536373839 44>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote krale Quote  Post ReplyReply #721 Posted: 20-Dec-2010 at 19:33
Originally posted by Dexter26

Originally posted by krale

Не знам зошто мислите дека владата нешто ветила. Владата не работи со ветувања... партиите работат со ветувања. Владата работи со договори (бар така е во цел свет). Договорот си е јасен, немам коментар повеќе од тоа.
 Е па тогаш, доколку не почнат да стигнуваат првите автобуси од украински ЛАЗ најдоцна заклучно со 31 декември 2010, следува фактот дека државата потпишала договор со украински ЛАЗ, кој украински ЛАЗ не го испочитувал. Што потоа, државата ќе покаже, ќе видиме.

Не, непочитување на договорот ќе биде ако ЛАЗ не ги плати пеналите. Тоа е дел од договорот исто така.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #722 Posted: 20-Dec-2010 at 19:28

Не знам зошто мислите дека владата нешто ветила. Владата не работи со ветувања... партиите работат со ветувања. Владата работи со договори (бар така е во цел свет). Договорот си е јасен, немам коментар повеќе од тоа.

Е па тогаш, доколку не почнат да стигнуваат првите автобуси од украински ЛАЗ најдоцна заклучно со 31 декември 2010, следува фактот дека државата потпишала договор со украински ЛАЗ, кој украински ЛАЗ не го испочитувал.
Што потоа, државата ќе покаже, ќе видиме.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #723 Posted: 20-Dec-2010 at 19:23
И со доцнењето, преку здравството ќе се излеат парите од казните за болните од рак (поради загадувањето од автобусите и возовите)... И така оди кругот... Скраја да е, ама тоа е еконоското резонирање на многу влади, не ми викајте мене.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #724 Posted: 20-Dec-2010 at 19:19
Originally posted by Dexter26

Ајде не кобете одма... ќе си дојдат автобусите само треба уште малце трпение. Договорот е до крајот на годината за 15, сите до крај на 2011. Тек тогаш (крајот на 2011) ќе можеме реално да го оценуваме проектов.
 Да, ама ако ниту еден автобус не стигне најдоцна до крајот на 2010, проектот веќе ќе си има неофицијална негативна оценка.  Не се во прашање ниту моите очекувања, ниту очекувањата на скопјани, туку фактот дека државата ги прекршува своите ветувања, прво ветува дека автобусите ќе почнат да стигнуваат во јуни 2010, па потоа ги одлага за септември 2010, па за ноември 2010, и ниту едно од тие ветувања не е исполнето. Од друга страна, навистина поисплатливо би и било на државата кога автобусите не би почнале да стигнуваат најдоцна до крајот на 2010, па почнат да стигнуваат дури во 2011. Така ем државата нема да го раскине договорот потпишан во украински ЛАЗ, бидејќи сепак автобусите ќе почнат да стигнуваат, ем ќе си собере пари од казни кои украински ЛАЗ ќе треба да ги плаќа поради доцнењето на испорачувањето на автобусите.

Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #725 Posted: 20-Dec-2010 at 18:45

Ајде не кобете одма... ќе си дојдат автобусите само треба уште малце трпение. Договорот е до крајот на годината за 15, сите до крај на 2011. Тек тогаш (крајот на 2011) ќе можеме реално да го оценуваме проектов.

Да, ама ако ниту еден автобус не стигне најдоцна до крајот на 2010, проектот веќе ќе си има неофицијална негативна оценка.

Не се во прашање ниту моите очекувања, ниту очекувањата на скопјани, туку фактот дека државата ги прекршува своите ветувања, прво ветува дека автобусите ќе почнат да стигнуваат во јуни 2010, па потоа ги одлага за септември 2010, па за ноември 2010, и ниту едно од тие ветувања не е исполнето.

Од друга страна, навистина поисплатливо би и било на државата кога автобусите не би почнале да стигнуваат најдоцна до крајот на 2010, па почнат да стигнуваат дури во 2011.
Така ем државата нема да го раскине договорот потпишан во украински ЛАЗ, бидејќи сепак автобусите ќе почнат да стигнуваат, ем ќе си собере пари од казни кои украински ЛАЗ ќе треба да ги плаќа поради доцнењето на испорачувањето на автобусите.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #726 Posted: 20-Dec-2010 at 18:10
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #727 Posted: 20-Dec-2010 at 16:20
За оние кои ќе го прочитаат ова денеска, понеделник, 20 декември 2010, и се заинтересирани да дознаат до кога ќе доцнат и зошто воопшто доцнат автобусите од украински ЛАЗ:

Вечерва во 22:30 часот во емисијата Јади Бурек на НАША ТВ кај Јанко Илковски, гостин ќе биде министерот за транспорт и врски на Република Македонија, Миле Јанакиески.

Така да, слободно бомбардирајте му ја емисијата на Јанко со СМС пораки со прашања од типот: до кога ќе доцнат и зошто воопшто доцнат автобусите од украински ЛАЗ.

Originally posted by BOJAN

Имаат ли дефинитивна информација од ЈСП кога точно ќе пристигнат првите 15 автобуси? Мислам дека е самите од компанијата бараат изговор за доцнењето.

Не знам дали бараат изговор овие од украински ЛАЗ за доцнењето.
Знам дека доколку не стигнат првите автобуси најдоцна заклучно со 31 декември 2010, од 1 јануари 2011 украински ЛАЗ ќе почне да плаќа казни од не знам колку евра по автобус за секој ден колку што доцнат автобусите, а во најлош можен случај, може да се случи и да дојде до раскинување на договорот потпишан со Владата на Република Македонија, поради непочитување на условите и критериумите кои произлегуваат од истиот од страна на украински ЛАЗ.
Е доколку тоа се случи, новите нископодни автобуси повторно ќе си останат само сон, бидејќи има да се изначекаме додека да владата распише нов тендер, одбере нов производител на автобуси, па потпишат договор, па да чекаме итн.

Edited by Dexter26 - 20-Dec-2010 at 16:31
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #728 Posted: 20-Dec-2010 at 11:00
Имаат ли дефинитивна информација од ЈСП кога точно ќе пристигнат првите 15 автобуси? Мислам дека е самите од компанијата бараат изговор за доцнењето.
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #729 Posted: 20-Dec-2010 at 09:37

За жал неможев ни ја да ја протумачам информацијата што ја добив дирекно (од горе) во ЈСП за каснењето на автобусите.
- Немаат ЕУРО сертификат !
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #730 Posted: 20-Dec-2010 at 00:01
Originally posted by Cloverstack

Моторите се германски, марка Deutzеуро 4

Прашав поради ова:
Originally posted by Vladimir P

Сеуште немаат ЕУРО цертификат, највероватно затоа е каснењето.

Или Владимир мислеше на сертификат за шасијата?
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #731 Posted: 19-Dec-2010 at 23:59
Да, Deutz / Magirus Deutz
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #732 Posted: 19-Dec-2010 at 23:57
Безвезен офтопик - ова е истата марка со оние грди (најчесто зелени) камиони „Дајцови“ (со безвезен германско-македонски) или ова е нешто друго?
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #733 Posted: 19-Dec-2010 at 23:42

Моторите се германски, марка Deutzеуро 4
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #734 Posted: 19-Dec-2010 at 16:59
А моторите на автобусите се исто така од нивно производство? Мислев дека земаат мотори од некој европски производител со сертификат од ЕУ.
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #735 Posted: 19-Dec-2010 at 16:08
Ја мислам дека и ова е голема мафијашка работа и не е до некакви сертификати.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #736 Posted: 19-Dec-2010 at 14:45
Сеуште немаат ЕУРО цертификат, највероватно затоа е каснењето.
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #737 Posted: 19-Dec-2010 at 14:39
Еве еден руски сајт на кој можете да најдете фотографии од ЛАЗ и да ги споредите со другите руски, белоруски и украински автобуси за градски сообраќај. Искрено, мене најмногу ми се допаѓаат автобусите на ЛИАЗ и на МАЗ. Бај д веј, има и трамваи, тролејбуси и метро вагони...
http://www.omnibus.ru/photos/

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #738 Posted: 20-Nov-2010 at 01:14
Дизајнот на автобусот на новите фотографии е за нијанса посовремен. Го преферирам него, мада двата дизајни се добри и се работи за нијанси кои во крајна линија не менуваат нешто особено.

@ Dexter26
Да, дефинитивно од ЛАЗ ќе добиеме автобуси со автоматски менувачи, таква беше понудата на тендерот.

@ Fossil
Украинскиве автобуси сигурно ќе бидат довезени по железнички пат. Двокатните од Кина со брод веројатно до Солун, а после не знам дали нивната висина ќе биде проблем за железницата... Не дека генерално не може двокатни со железница, ене низ Еуротунелот секој ден превезуваат цел куп двокатни туристички автобуси, ама не знам какви се нашите тунели и контактната мрежа...

BTW еве уште една фотка од црвен градски ЛАЗ

Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #739 Posted: 19-Nov-2010 at 22:25
Ако трансмисијата кај автобусите од ЛАЗ е автоматска, тогаш дефинитивно, нарачани се автобуси од моделот:

CityLAZ-12LF
http://www.laz.ua/en/prod/4/14/

бидејќи од сите 3 модели кои ги спомнав во пост #134, само кај моделот CityLAZ-12LF е достапна автоматската трансмисија, а истиот модел може да доаѓа само со 3 двокрилни врати за влез и излез, додека моделот CityLAZ-12LE може да доаѓа во варијанта со само 2 или со само 3 двокрилни врати за влез и излез, а моделот CityLAZ-10LE доаѓа или во варијанта со само 2 еднокрилни и 1 двокрилна врата за влез и излез, или во варијанта со само 1 еднокрилна и само 1 двокрилна врата за влез и излез.

Edited by Dexter26 - 19-Nov-2010 at 22:31
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #740 Posted: 19-Nov-2010 at 21:54
Originally posted by FoSsiL

И едниот и другиот изгледаат одлично. И мене не ми прави разлика кој ќе биде, само нека што побрзо дојдат. И кога сме кај доаѓањето. Како ќе ги донесат, сепак се автобуси, не се коли, како во приколка. Па прашањето ми е. Ќе ги донесат или ќе ги довозат?

Ехехех, и јас сакам да стигнат наскоро.
Ама што да правиме, кога живеме во бирократска држава ?
Во 2008 рекоа дека ќе нарачуваат нови автобуси, кои ќе ги платат со пари заштедени од буџетот за 2007, што планирале да ги потрошат, ама не ги потрошиле.
Дури во јануари 2010 конечно го потпишаа договорот со украинците, па требаше првите автобуси да стигнат во јуни 2010, па ги одложија за во септември 2010, па сега велат до крајот на ноември 2010, а краен рок бил 31 декември 2010.

А за двокатните автобуси, од кои што првите, според договореното со кинезите, треба да стигнат најдоцна до 31 декември 2011, 4 или 5 пати распишуваа тендери и ги поништуваа.
Бирократија си имаш колку ти душа сака.

Edited by Dexter26 - 19-Nov-2010 at 21:55
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3536373839 44>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.246 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.