![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (ЈСП - двокатни автобуси) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3738394041 90> |
Author | |||
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
||
Можеби не е нормално преголеми гужви ама кога веќе земаме нови автобуси во најмала рака треба да имаат капацитет како претходните. А и навистина ми изгледа дека е премногу тесно во долниот дел. Јас сеуште не сум се возел но ми личи како да не можат да се разминат двајца. Некој што се возел да каже може ли ? ![]() Инаку анализа како таа на Кловер е потребна низ Македонските весници и други медиуми па може тогаш ќе им текне да ја преправата нарачката со нормални автобус. Треба некој медиум да направи ваква убава анализа па да му текне на народот дека вакви автобуси и не ни се баш потребни. Можеби и тие што го нарачаа полека ја увидеа грешката ама немаат храброст да признаат. Edited by Tuvok - 20-Apr-2011 at 16:39 |
|||
![]() |
|||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
Па кај нас е нормално и по 100 луѓе во еден автобус. Овие автобуси се помодерни, и истите се направени за помалку луѓе. Не знам како тоа очекувате да биле "исти со капацитет" како крниите? Каква ви е таа споредба, кога е нормално и самиот патник да се осеќа поудобно се работи за нова генерација на автобуси.
|
|||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
Ma ![]() Groupie ![]() Joined: 04-Mar-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
phenomenon
Го видов автобусот во живо. Мислев да се качам, но кога видов колку е теснои и колку беа збуртани луѓето внатре, се предомислив. Многу поголема удобност има во КОМБЕ Volkswagen Crafter. Ако некој се возел во него, ќе знае дека не се шегувам.
Однадвор, автобусот ми делуваше каko карикатура. А замислете го следниов текст: Originally posted by Ma: Граѓаните што го пиеја пладневното кафе по кафулињата занемеа. ----------------------------------------------------------------------------
Текстот е на новинарка од Нова Македонија, која го искажа своето видување. Незнам дали таа е форумаш , мегутоа, вреди да се пренесе напишаното кое сепак е јавно гласило и не е потпишан од скриен автор а се однесува на темата.
|
|||
![]() |
|||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
||
Го видов автобусот во живо. Мислев да се качам, но кога видов колку е теснои и колку беа збуртани луѓето внатре, се предомислив. Многу поголема удобност има во КОМБЕ Volkswagen Crafter. Ако некој се возел во него, ќе знае дека не се шегувам.
Однадвор, автобусот ми делуваше каko карикатура. А замислете го следниов текст: Originally posted by Ma: Граѓаните што го пиеја пладневното кафе по кафулињата занемеа. Што ќе беше, ако го видеа ова: Neoplan Megaliner
Веројатно ќе добиеја срцев удар! Оние со појако срце ќе врескаа во оргазмички транс.
Се чудам на некои колеги - форумаши, кои се прашуваат зошто е направена ваква зделка. Не треба да си гение, за да дојдеш до одговорот, кој се гледа од авион.
Туку, еве го мојот предлог. Овие автобуси, што не ги бива за градски транспорт, не ги бива.
Но, би биле фантастично превозно средство на МЕЃУГРАДСКИТЕ автобуски линии Скопје - Куманово и Скопје - Тетово. Ве молам, сериозно да размислите за овој предлог.
|
|||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Маса на празното возило 12.500kg 80 патници x 70kg = 5.600kg ![]() Тоа е вкупно 18.100kg, а максимално дозволена тежина на возилото е 18.000kg. Претпоставувам дека просечен патник се рачуна ~69kg со што двокатниов Јутонг би бил во рамки на регулативата, но не остава простор за никакво зголемување на капацитетот. А за квалитетот на јавниот превоз, бројот на седишта во едно возило е прилично занемарлив фактор во однос на редица други, многу побитни параметри. Впрочем ти посочив во една друга нишка, апсолутно доминантни модели на градски автобуси во Европа се: - 12-метарски едноделни со ~30 седишта и ~100 вкупен капацитет - 18-метарски зглобни со ~45 седишта и ~170 вкупен капацитет а во никој случај не се: - 10-метарски ретро двокатни со 60 седишта и вкупен капацитет за 80 патници Така да не ми е јасно по кој основ токму ние чив јавен превоз толку лошо функционира и толку лошо ги обавува најелементарните функции, наместо да ги средиме основните работи, сега требало да измислуваме нови полуксузни стандарди.
Околу „удобноста“, мислам дека било кој современ автобус (со нив треба да споредуваме, не со старите канти) обезбедува доволно удобност. А зголемената „удобност“ на двокатниве (на штета на многу побитни фактори) е само случаен нусефект на други мотиви и идеи... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Вчера се повозив со двокатниов и тоа два пати. Да ви кажам право, како и на повеќето други овде и мене ми беше мерак, АМА меракот ќе помине за 2-3 недели, а потоа долги години ќе си останеме да си ја чукаме главата со овој неекономичен и непрактичен модел на автобус. Така да не ги разбирам оние коментари „супер е“ „топ е“, капацитетот не бил битен, битно слатки биле... Прашањето е како да гледаме на овие автобуси. Како на играчки? Или како на есенцијална потреба за функционирање на градот и економијата. Искрено сум разочаран од бројноста на површните коментари. Овој модел на автобус за скопскиот градски превоз е очигледно мега-промашување. Наназад во нишкава е изнапишано многу на таа тема и нема да се повторувам, туку ќе ги споделам моите денешни впечатоци кои (минливиот мерак на страна) ме прават уште пореволтиран од оваа зделка. Бев решен да го проверам каков е автобусов во акција, па на сајтот на ЈСП го проверив возниот ред за линијата 15а и отидов да го чекам двокатниов. Линијата ја опслужуваат две возила кои во еден правец ја комплетираат трасата за 45 минути, па во најлош случај бев спремен да изгубам 45-50 минути доколку прво ми наиде другиот, односно „обичниот“ автобус. За среќа не наиде прво обичниот автобус, ама за несреќа сепак изгубив над 20 минути, бидејќи двокатниот толку доцнеше. Не знам дали двокатниот едноставно не може да се држи до постојниот возен ред, или пак возниот ред бил корегиран, ама ретро-кинезов сепак не можел да го оствари ниту него. Како и да е, се потврдува она што можеше лесно да се претпостави. Двокатниов Јутонг има помала комерцијална брзина, што ќе донесе големи последици. А разликата во брзина при движење во кривини се гледа и со голо око. Во некои кривини има и бонус чуден звук како гребење, чија генеза не ја знам, но ми побудува дополнителни сомнежи за моделов. За воља на вистината не е постојано, го слушнав само во 3-4 наврати, а како што кажав се извозев два пати. Не забележав некое правило, понекогаш и во пооштри кривини со поголема брзина немаше гребење, а понекогаш и при благо свртување или влечкање како полжав сепак се слушаше гребењето. Еве чујте го и сами (на 0:05 и на 0:30) http://www.build.mk/docs/users/cloverstack/JAVEN%20PREVOZ/MVI_8728.AVI Го почуствував и „спуштениот плафон“. За каква поголема „удобност“ зборуваме, кога висината на плафонот не само што на горниот кат е 170cm туку и на долниот е мизерни 190cm? Што треба да прават повисоките од 190 (а не се баш толку ретки), да стојат и да се движат искривени? За горниот спрат ајде некако поминува условно, ама за долниот е катастрофа. Претпоставувам дека ова е последица на нашата инфраструктура која никогаш не била планирана за превисоки возила, па нашиов ретро-кинез со своите 4,2m висина е во групата најниски современи двокатни автобуси. Ама ете некој сакаше да ги купиме по секоја цена. И патем, на горниот кат 170 е максимална висина, а странично и напред плафонот се спушта, па мој совет е дополнително да си внимавате на главите бидејќи многу луѓе си ги исчукаа. Единствен позитивен впечаток: иако се далеку од Мерцедеси, внатре делуваат прилично поквалитетно сработени од ЛАЗ-овите. Но останува времето да покаже дали зад формата има и суштина. Со оглед на конфигурацијата на предниот дел на автобусот, додека не се воведе смарт тикет, купувањето и понишувањето на билетите ќе биде уште еден проблем, но ајде тоа е минливо, да се надеваме дека конечно ќе ги придвижат работите со смарт тикетот бидејќи тоа веќе почна да личи на neverending story. И конечно, внатрешноста е дури и „потесна“ отколку што мислев. Ги издвоив овие три слики кои го прикажуваат целиот патнички простор на долниот спрат. Што е ова побогу, комбе? И патем, од 20-те седишта долу, се испостави дека нормални се 16, додека 3 се на преклоп, а едно е со сила напикано под чудно поставениот клима уред. Очигледна импровизација - и клима уредот и седиштето. Но така ни е, кога по секоја цена мораше да имаме двокатни автобуси, па уште и со ретро „хауба“. ![]() ![]() ![]() И на крај сакам да искоментирам за безобразлукот на властите околу капацитетот на двокатниве, кој го демонстрираа минатата недела при промоцијата. Јасно им е колку слаба точка е тоа со капацитетот, ама ете мора да го фалат автобсов како да е чудо невидено. Прво смешниот говор на Миле Јанакиески, кој го спомна дури и возачкото седиште кога го правеше збирот на седишта. А потоа не знам кој беше што мртов ладен го фалсификуваше капацитетот на ЛАЗ-от (спомна некоја смешна цифра за стоење 20-30), пред да го каже капацитетот на двокатниве. Очигледно се игра на картата на игнорантност на народот, чие мнозинство логично мисли дека двокатниот има поголем капацитет од обичните автобуси и тоа значително поголем капацитет. ![]() Edited by Cloverstack - 20-Apr-2011 at 06:30 |
|||
![]() |
|||
Ma ![]() Groupie ![]() Joined: 04-Mar-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Капацитет си имаме колку ни душа сака во старите канти, и речиси ич удобност.
Сега во овие новиве двокатни градски автобуси од кинески Југонг очигледно повеќе има удобност отколку капацитет. Што е подобро, ќе оставиме да покажат времето и скопјани ------------------------------------------------------------------------------------ Ostanuvam bez komentar!!
|
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
![]() Е па тогаш значи, ова е некаков експеримент на државата, што е подобро, капацитет или удобност ? Капацитет си имаме колку ни душа сака во старите канти, и речиси ич удобност. Сега во овие новиве двокатни градски автобуси од кинески Југонг очигледно повеќе има удобност отколку капацитет. Што е подобро, ќе оставиме да покажат времето и скопјани. |
|||
![]() |
|||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
||
Krale efikasnost na transporten sistem ne znachi i komfor, so ogled deka dolzhinata na pativawe e relativno kratka, mozhe da se namali na komforot. Na primer vo podzemnata i brzata gradska zheleznica vo berlin povekje od 50 % od sluchaevite ti kje treba da stoish. za shto vo osnova i e namerno ostaveno povekje prostor. Osven toa patnicite koga stojat se mnogu poefikasni vo procesot na istovaruvawe i utovaruvanje.....so toa shto vo berlin ima nepishano pravilo koe generalno se pochituva prvo se ostava maksimalno prostor da izlezat patnicite pa koga kje izlezat site vleguvaat drugite koi sakaat da se kachat na odredenoto sredstvo za transport.
|
|||
![]() |
|||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||
Може и во Скопските да се намали бројот на седишта, ако тоа се увиди дека е проблем. Сепак квалитетот на услугата јавен транспорт е ПРЕМНОГУ битна, да се решава со решенија „бутни повеќе патници на метар квадратен“ како што гледам сугерираат доста од форумашиве.
|
|||
![]() |
|||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
||
Bidejki se imam vozeno vo dvokatnite avtobusi vo Berlin, od slikite od vnatreshnosta na dolniot kat na avtobusot mozham vednash da zabelezham deka vo berlinskite dvokatni ima barem 10 mesta povekje za stoenje. I nema tolku mnogu sedishta kako vo ovie od jutong.
Edited by mirakuliks - 18-Apr-2011 at 21:40 |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
мене вака од надвор гледано не ме воодушеви автобусот, дајте бидете сите озбилни да не се однесуваме како никогаш во живот да немаме видено двокатен автобус, извинете за директноста, ама се однесуваме ко некое африканско племе кое прв пат гледа некаква технологија...
и се разбира дека треба да се внимава на удобноста, но не заборавајте дека автобусот не е лична лимузина, во него треба да се возат многу најразни луѓе, а треба да исполнува милион критериуми кои се на форумов наведени и се навистина важни за јавниот превоз на било кој град Edited by zabegan - 18-Apr-2011 at 17:37 |
|||
![]() |
|||
bojanbole ![]() Groupie ![]() Joined: 27-Mar-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Sto sve nemamo pretrpeno mi sto zivimo nadvor od Skopje pa i ovoj ke ga pretrpimo nema problem. Vidi ja sam uvek zborija deka ako nema zrtva nisto dobro ne moze da se postigne. Ovj proekt ima poddrsku od mene, ama kd ke se zavrsi ocekuju od drzavu da finansira pravenje na novi bulevari u kumanovo zasto grad se siri mnogo tija tesni ulice od pred 100 godine ne su za grad ss 100 000 ziteli
Stvarno treba glavan grad na ovuj drzavu da izgleda kako grad a ne kak selo. Ama ima nepopravlivi ljudi ili seljaci koi gaziv po zeleni povrsine, preripuev zardinjeri da pretrciv bulevar sramota stvarno ja mislu resenie e kako u karpos 3 sto su podignati trevni nasadi da nemoze da se gaziv i izgleda stvano dobro. Ocekuju 2014 skopje da zalici na stvanro ubav grad. Treba: Da svetnev svite zgrade sto pocnasva da se praviv Stadion da svetne kako Alinz ( ![]() Ulicite so svez asfalt Site avtobusi da stignat do togas Trevata pomedju trotoarite i bulevarite da se krene za pola metar da nemozat da gazat po nea. Izbegav od temata, ama moram, zabegav znam, ama da vidite kakov e soobrakjajot vo kumanovo so tolku mnogu koli neverojaten e. Barame od vlastite koga ce mislat deka skopje e prinapraveno da se napravat uste 2 buevara vo kumanovo.(Inspirirano od noviot tekst na Build.mk) |
|||
![]() |
|||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
Да ви кажам искрено едвај чекам да стигнат 67те во октомври мислам дека ќе вреди човек да се вози посебно горе!
![]() |
|||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
||
Од Нова Македонија е текстот, интересно е што пред некоја недела во истиот весник пишуваше како автобусите од ЛАЗ рѓосале и имале проблеми со бојата (а во текстот пишуваше како се извалкале?)
|
|||
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
|
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
а од кој весник или портал е извадено?
![]() |
|||
![]() |
|||
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
||
Како во времето кога другарот Тито шеташе по улиците низ Скопје цццц ![]() |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() За момент помислив дека се работи за второто Христово доаѓање. |
|||
![]() |
|||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
||
Навистина тешко, ако не и невозможно, е на интернет да се најде името на моделот на двокатниот автобус за Скопје. Сепак, тој би требало да е многу сличен на единствениот двокатен автобус од Јутонг - ZK6116HGS за првпат произведен во 2008:
![]() Според оваа веб страна потрошувачката на 100 километри изнесува 23 литри. |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3738394041 90> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |