build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Експропријација

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 234
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 17-Jan-2008 at 15:40
ја мислам нема што прва, втора,трета цена... така ќе идат сите на највисоката...

треба да има точен правилник на кој начин би се вршело обесштетувањето со точно определени цени за таа и таа околност, тој и тој тип на земјиште итн...

треба да се предвидат рокови во кои сите недвижнини ќе мора да се легализираат доколку има таква можност и понатака за се што излегува од планвоите а не е легално да се нема милост.

треба да се предвидат механизми и околности како да се истурка некој проект од национално или регионално значење (како на пример обиколницата) дури и ако е на сметка на легални градби. Значи да не се поместува траса на цел автопат ради некој што има куќа на патот.

Нормално ова е само лаички муабет сигурно има милон правни аспекти кои треба да се земат во предвид.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 17-Jan-2008 at 03:23
А да океј, погрешно имам разбрано една реченица, па ја имам промашено поентата.

Се слагам со тебе
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 17-Jan-2008 at 03:21
Затоа и пишав трека треба присилно како последна фаза да се "купи" земјиштето од сопственикот. Токму затоа и ја отворив тема зашто многу штета е нанесено поради индивидуали сељачиња коишто си имаа по некој у влада и им дозволување да изиграваат џекови во сред градска средина. На ова поле мора дефинитивно да се мисли што ќе се прави у иднина. Поради вакви работи до сеа страдаа словенечка, обиколницата(највеќе), новиот мост, итн...
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 17-Jan-2008 at 03:13
Абе малце си пре-радикален... Директно идеш на кршење на основни човекови права LOL

Али шала на страна, се слагам дека треба нешто да се направи на ова поле. Јавниот интерес секако треба да се стави над инаетот па дури и легитимниот интерес на поединецот во одредени случаи. А кај нас секакви глупости ни се дешаваа и се направи огромна штета во последниве 15 години како последица на овој и слични проблеми.

Ама нема потреба од такви мерки како што предлагаш = конфискација. Мислам не треба да измислуваме топла вода, само треба да се копира законодавството од некоја средена земја која има построга политика за овие работи Thumbs%20Up

Edited by Cloverstack - 17-Jan-2008 at 03:14
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 17-Jan-2008 at 02:41
Ова нормално може да се примени и во градски средини за некој објект.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 17-Jan-2008 at 02:41
Што мислите, што е решение за долгите процеси со екпропријација, и што е лек за магарешкиот инат на сељаците кога нејкат да дадат нива за аутопут.

Ја имам еден предлог во неколку фази:

1.Најава за почеток за изградба.
2.Прва шанса по една цена.
3.Почеток на изградба (со полиција по потреба, зашто неможе на секој сељак како му текна така да кочи градба)
4.Втора шанса за откуп, поа следи подолг период кај што цената е статична.
5. Трета шанса за откуп, за малце поише пари.
6.Крајна фаза , национализација, како форма на јавен интерес, а воедно и како казна за тој што си игра со цела држава па праи проблеми за една нива. А исто да не биде толку строго може и со судска пресуда да се изврши одземање на имотот и судот да одреди цена којашто ќе му биде исплатена на сопственикот.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 234

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.129 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.