![]() |
![]() |
![]() |
Гема II |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2345> |
Author | |
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Многу се влече проектов, и после 3 месеци нема некакви промени освен некои мали и неприметливи
![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
eve update...
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Бавно...
![]() |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Абе Трифун у последно време не се замара со кршење на ДУП-ови, он премина директно на кршење на ГУП-от ![]() ![]() |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Се разбира дека треба да имаме квалитетни ДУПови. Но во секој случај какви и да се тие доколку вака брутално се кршат и прекројуваат од највиските градски органи (со Трифка на чело) тотално е се едно какви се тие. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За жал, добивам впечаток дека многу од ДУП-овите не се баш на највисоко ниво. А кога се прават дополнителни интервенции, тоа не е за да се корегираат одредени слабости, туку со измените се прават уште повеќе глупости. Мислам прва точка од која треба да се почне се квалитетни ДУП-ови. Нивното почитување во иднина воопшто не би требало да е под знак прашање ако имаме макар и најмала амбиција да бидеме нормална средена држава. Edited by Cloverstack - 04-Jan-2008 at 18:19 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Добредојде booster
![]() Тој простор е навистина еден од најатрактивните во Скопје, и треба само да се олеснат процедурите и да се расчисти со имотно правните односи и другото ќе си дојде само по себе. Секако доколку функционира правната држава, се почитуваат ДУП-овите и слично.
|
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
Blagodaram za odgovorot na krajot ni preostanuva samo da se nadevame deka toj prostor ke zazivee vo moderen sjaj so novi sodrzini
![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Со Проектот Регулаторна гиљотина, во кој учествуваше и Сојузот на
Стопански комори со свои предлози, поедноставивме и скративме низа
постапки за добивање лиценци, градежни дозволи и царински формалности.
За 50% ги скративме роковите за издавање разни видови согласности и
одобренија, а за да влијаеме дополнително на поголема ефикасност на
администрацијата, го воведуваме правилото: молчењето значи одобрување.
Со ова правило, ако администрацијата не одговори во предвидениот рок,
се смета дека е добиен потврден одговор. Ова е најсилниот инструмент за
борба против бирократијата.
Превземено од сајтот на ВМРО-ДПМНЕ, од обраќањето на Груевски на Стопанската комора. Edited by La Linea - 04-Jan-2008 at 13:48 |
|
|
|
![]() |
|
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
Првпат слушам за ваква иницијатива. Ако е тоа точно тогаш може прилично да ги забрза работите ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
здраво 46&2
![]() Цел тој простор плаче за урбанизација но искрено ни ми се брза. Дебар маало се преплави со станбени медиокритети и не би сакал тоа да го снајде и овој преостанат, можеби и најбитен простор (најбитен бидејќи гледа и на Партизанска и на Св. Климент Охридски, фаќа голема аголна локација...).
Се надевам на некој сериозен инвеститор ќе изгради нешто поголемо на таа локација и дека нема да се исполни со некои борании. Edited by pbanks - 25-Jul-2008 at 13:16 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Здравo 46&2!
Сега останува да се привлекуваат инвеститори кои ќе сакаат да го откупат земјиштето и да рушат куќи - па тогаш да градат. + Добивање градежна дозвола во Македонија е сеуште долг процес, ама сега ќе усвојуваат нов закон, со кој, ако не добиеш одговор на барањето за изградба во некој рок(3 месеци можеби, година ли беше) тогаш се рачуна како да имаш дозвола. Не ме фаќај за збор. И јас ги имам приметено тие две згради, и долго време седат таму - највероватно без намера да продолжат со изградба. Изгледа станува збор за дивоградби... Edited by pbanks - 25-Jul-2008 at 13:15 |
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
I uste nesto sto e so tie nedoizgradeni zgradi pozadi obketot sto se gledaat na prethodnite sliki. Mislam deka gi ima 2 ili tri i samo go nagrduvaat gradot.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Navistina dobar proekt no koga ke vidam sto se ima vo okolinata mi izgleda kako da go pravat na 100km od centar na Skopje. Improvizirai baraki kebapcilnici stari nedoruseni kuki i seto toa od stranata na partizanska. Sega skoro go usvoija urbanistickiot plan za toj prostor no seuste nikoj nisto ne gradi. Steta vakov objekt da ostane sam da strci. Ednostano ne mi e jasno drugata strana od partizanska se gradi na golemo a tuka imame tampon zona. Pozdrav.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ова би требало да е чисто деловен објект За изгледот - финална оценка ќе дадам кога ќе ја видам зградата готова во живо. Бар според рендерот ми е ОК. Не е нешто до толку специјална, ама во споредба со просекот од новоградбите во Дебар-маало е добра. За ориентацијата - тоа сигурно произлегува од ДУП-от, маркицата, имотно-правните односи... Многу е побитно како ќе изгледа лепенката спрема Партизанска. Затоа и реков дека ваљда таму нема да никне некоја шабанска зграда. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Ваљда е станбено деловен. Зградава ја следиме поради доброто искуство со претходниот проект на ГЕМА ![]() Барем мене таа зграда ми е една од поомилените во Скопје изградена во последниве 15 години. Кога почна да се гради имаше подеднакво одвратен рендер како и оваа и немав големи очекувања. Бојата на стаклата беше плава рефлектирачка ( ![]() ![]() Рендерот за оваа зграда е иста школа како претходната. Јас сум оптимиста дека ќе искочи далеку подобро во живо отколку што е на рендер. Е сега дали ќе биде стварно добра останува да видиме али за скопски стандарди најбитно е да не биде лоша и тоа би било напредок. Во која смисла прашуваш за ориентацијата? Мислам дека зградата е на битна локација (ќош) и затоа заслужува внимание посебно што локацијата и е во поширокиот центар. Edited by pbanks - 16-Dec-2007 at 21:27 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ова е уште еден стабено-деловен комплекс или?
Навистина ви се допаѓа како изгледа и како е ориентирана? ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ок ок, ја да проверам
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да де нормално дека на ружна мислев
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2345> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |