build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Деловен објект на местото на старата Народна банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 38394041>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
0 [0.00%]
1 [2.22%]
2 [4.44%]
1 [2.22%]
5 [11.11%]
6 [13.33%]
6 [13.33%]
4 [8.89%]
8 [17.78%]
12 [26.67%]
You can not vote in this poll
Total votes: 45   Average: 3.47

Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #781 Posted: 06-Feb-2008 at 21:49
Ги читнав коментариве за проектот, и ме чуди тоа што има прилично рамнодушни коментари? Зарем не мислите дека проектов е во најмала рака гаден? Дека е некако џиџан и дека е премногу футуристички за ОВОЈ плоѓтад? Знам дека чекате подобри рендери, ама колку може тоа да ја подобри сликата за овој очигледно гаден проект?

Проектов, малце ме потсеќа на Blue center во Гостивар. И воопшто не ми прави мерак.

А како што памтам, новинарите(креибилитет=0) рекоа дека зградата ќе биде идентична со Народната банка?
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #782 Posted: 06-Feb-2008 at 21:16
Originally posted by lslcrew

Ова е како едно модернистичко решение за народната банка. Сепак суштината ја има. Мене ми се свиѓа, од аспект на тоа што сум голем обожувач на модерната архитектура, секако со почит кон тоа што ни останало од минатото. Воглавном ми се свиќа.

п.с. Ова сликиве се претпоставувам од емисијата КОД на А1.

Да lsl од КОД се сликиве.

Се сложувам, дефинитивно е базирана зградава на Народна банка. Но некако ми е недоделкана. Веќе реков тој тањирот горе некако ич не ми прави кејф.  Но да почекаме некој  подобар рендер, одлучувачко нешто за зградава веројатно ќе бидат деталите а нив неможе да ги видиме на сликиве со ваков лош квалитет.
Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dejan Quote  Post ReplyReply #783 Posted: 06-Feb-2008 at 13:55
Го гледам пак сега...и незнам, како што рече некој друг, ми се свиѓа и не ми се свиѓа. Од страната на Вардарот изгледа убаво, само што може да изгледа малку по убаво или интересно од напред.

А што е тоа позади рендерот во првата слика?? Неможам да го видам добро, на лево, некоја друга предложена зграда? Таа катна гаража? Има некоја антена?
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #784 Posted: 06-Feb-2008 at 13:49
Ќе почекам за подобри рендери , засега ми се свиѓа но не целосно. 
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #785 Posted: 05-Feb-2008 at 19:15
Originally posted by gotsomekicks

Originally posted by mitatos

proektov i mi se dopaga i ne mi se dopaga
stariot objekt poubavo bi izgledal da napravat nekoj si mix od staro/nova arhiektura

Обично тие мешавини на старо-нова архитектура испаѓаат катастрофално. Мене прокетов не ми изгледа лошо Dunno, барем колку што можам да видам од рендериве од А1.

epa togas ova ne lici na togasnata banka, moze napravile nekoi slicnosti ama ne se raboti za isto nesto tuku nesto sosema treto
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #786 Posted: 05-Feb-2008 at 19:09
Ќе се задржам само на „извишувањето“ на зградава во урбанистичкиот план... Сега сваќам дека во суштина не е зголемена висината, ама наместо чисто естетски дел за да му парира на офицерски, очигледно е дозволено инвеститорот да си изгради дополнителен деловен простор најгоре.

Очигледна злоупотреба во корист на инвеститорот а на штета на естетиката на плоштадот.

Back to Top
gotsomekicks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gotsomekicks Quote  Post ReplyReply #787 Posted: 05-Feb-2008 at 18:56
Originally posted by mitatos

stariot objekt poubavo bi izgledal da napravat nekoj si mix od staro/nova arhiektura

Обично тие мешавини на старо-нова архитектура испаѓаат катастрофално. Мене прокетов не ми изгледа лошо Dunno, барем колку што можам да видам од рендериве од А1.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #788 Posted: 05-Feb-2008 at 16:36

"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #789 Posted: 05-Feb-2008 at 04:14
Ова е како едно модернистичко решение за народната банка. Сепак суштината ја има. Мене ми се свиѓа, од аспект на тоа што сум голем обожувач на модерната архитектура, секако со почит кон тоа што ни останало од минатото. Воглавном ми се свиќа.

п.с. Ова сликиве се претпоставувам од емисијата КОД на А1.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #790 Posted: 05-Feb-2008 at 02:26
Еве што не чека. Да не бидам негативен ќе бидам само воздржан. Сепак се работи за рендери со ужасен квалитет. Но со оглед на тоа за колку сериозна локација се работи... хммммм....

Од напред не ми се свиѓа.  Од страна накај Вардар постои можност да личи добро. Но постои и можност трајно да се измасакрира еден од можеби трите најбитни објекти на плоштадот (заедно со офицерски и ристиќева).

1

2

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #791 Posted: 29-Jan-2008 at 04:13
Од текстот во утрински:

трасата на подземниот коридор, чијашто ширина што е внесена во ДУП-от, не соодветствува на онаа од Генералниот урбанистички план на Скопје

хмммм....

WTF?

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #792 Posted: 29-Jan-2008 at 00:15
Ок супер. Значи LRT коридорот сеуште се зема во предвид.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #793 Posted: 29-Jan-2008 at 00:10
Originally posted by pbanks

Еве интересни информации и околу ова. Добиваме значи и катна гаража во сред центар. Мислам дека е спретно сместена. Доколку тврдењата на ИН ПУМА дека подземната сервисна улица не се преклопува со LRT коридорот... Јас немам проблем со целиов проект. Останува уште да искочи естетски како што треба. Yes

Одлично сумирано. Немам што да додадам Thumbs%20Up
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #794 Posted: 29-Jan-2008 at 00:08
Еве интересни информации и околу ова. Добиваме значи и катна гаража во сред центар. Мислам дека е спретно сместена. Доколку тврдењата на ИН ПУМА дека подземната сервисна улица не се преклопува со LRT коридорот... Јас немам проблем со целиов проект. Останува уште да искочи естетски како што треба. Yes

Како бонус ете и исечок од најновиот ДУП Мал Ринг (ваљда). Се гледаат убаво трасите на подземните коридори.

До шесткатницата на плоштад ќе се гради катна гаража

Во Градот тврдат дека ова е уште еден доказ за самоволието на Општина Центар

Деспина Трајковска

Планираната изградба на шесткатницата на местото на некогашниот објект на Народна банка на плоштадот „Македонија“ е само уште еден пример за урбанистичко планирање на општинарите од Центар без да се прифатат забелешките од Градот. Измените на планот „Мал ринг“ предвидуваат уште и изградба на катна гаража висока 12 метри веднаш зад управната зграда на некогашен „Метропол“. И во овој случај Општината не го испочитувала мислењето на градските власти, односно како што посочуваат од Градот, не е преиспитана оправданоста на маркичките со кои се предвидува градба на нови објекти околу плоштадот, каде што треба да минува подземниот трамвајски коридор. Според Градот, Урбанистичкиот план дозволува изградба на објекти на трасата на подземниот коридор, чијашто ширина што е внесена во ДУП-от, не соодветствува на онаа од Генералниот урбанистички план на Скопје. Но, и во овој случај, Градот, како што велат од таму, е немоќен да се справи во ситуацијата заради законските недоречености.

„Новите објекти под кои треба да минува подземниот коридор нема да и' пречат на новата сообраќајница“, објасни пред три месеци кога се усвоија измените на планот „Мал ринг“, нејзиниот автор Лидија Андреевска, планер во ИН-ПУМА. Тогаш таа посочи дека новите објекти под кои треба да минува подземниот коридор нема да и' пречат на новата сообраќајница, бидејќи се ограничени на минус осум метри под површината, а коридорот е предвидено да се гради на минус 12 метри.

Во ИН-ПУМА објаснуваат дека новите објекти (број 1 шесткатница и број 2 катна гаража) нема да и' пречат на новата сообраќајница

Посочените градежни парцели, односно објектите планирани да се градат на нив не само што се актуелни поради начинот на кој тие се урбанистички решени, туку предизвикаа интерес во јавноста и викендов кога СДСМ (актуализирајќи го истото прашање од пред три месеци) повторно ја разбрануваа јавноста поради наводите дека изградбата на шесткатницата е аминувана на криминален начин од страна на Советот на Општина Центар. Според опозиционерите, спротивно на законската процедура со усвоените измени на планот, парцелата станала поголема за 1.177 квадратни метри, со што висината на објектот од 22 метра ќе може да „порасне“ на 29 метри, а автоматски вредноста на парцелата се зголемила за 4 милиони евра. Од СДСМ дополнително презентираа и документи за парцелата на Градскиот плоштад, кои, според нив, укажуваат дека нејзин сопственик е Орце Камчев, што е доказ за инсталирани пријателски бизнис интереси во партијата на власт. Од ВМРО-ДПМНЕ се оградија од одговорноста, посочувајќи дека одлуката за продажба на парцелата за само 25 евра квадрат, и тоа со непосредна спогодба, ја донел поранешниот министер за транспорт и врски, Агрон Буџаку.

Извор: Утрински весник

Edited by pbanks - 29-Jan-2008 at 00:09
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #795 Posted: 28-Jan-2008 at 17:23
Што се однесува за тоа дали моментално има или нема улица под кеј, мислам дека на сите ни е јасно дека такво нешто не постои... На какви дроги е новинарот стварно не знам...

Него во ред си е таа улица што е зацртана и што ќе се гради (нормално ако е добро испланирана). Само тоа автоматски значи и дека ќе се раскопа кејот. Тоа некако многу тивко поминува. Не дека имам нешто против, ама многу лесно врват некои работи кога се во прашање приватни интереси на поединци и групи...
Bash

Да чекавме да се изгради таква улица ради поширок јавен интерес, никогаш немаше да дочекаме... Баби ќе го „бранеа“ кејот, кафанџииве исто ќе изрипаа, екологиститите ќе се загрижеа за 10-тина дрва... Ама кога владеечкиве копуци треба нешто да му испорачаат на Камчев, тогаш очигледно нема никакви проблеми...

Bash

Edited by Cloverstack - 28-Jan-2008 at 17:29
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #796 Posted: 28-Jan-2008 at 17:17

Батали другото... ама ова 29 метри се однесува и за карши тренд?!? (од првично предвидените 22)

Мислам дека такво отстапување над другите згради дефинитивно ќе го сјебе плоштадот Bash Bash Bash Bash Bash

Овие копуци се во некоја тотално луда офанзива врз мал ринг, ама за жал со не толку добри намери...

Bash Bash Bash Bash Bash

Edited by Cloverstack - 29-Jan-2008 at 04:16
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #797 Posted: 28-Jan-2008 at 16:59
Ви реков дека имам слушнато за Теранова како сопственик на овој плац после Камчев. Како и да е ако ова има основа тврдењево на СДСМ.... Ете стопан за уште еден плац. Ако на ова се надодаде и ТИПО... дечкиве фино загазиле Ohno

СДСМ : “Дивелоп Груп“ сопственик и на парцелата спроти “Тренд“ на плоштадот Македонија

СДСМ обзнани уште една парцела на плоштадот Македонија во сопственост на Дивелоп Груп, која го купи и земјиштето во строгиот центар на Скопје, на местото на поранешна Народна Банка.

Сопственик на градежната парцела со површина од 942 квадратни метри, спроти кафулето Тренд на плоштадот Македонија е фирмата Дивелоп Груп ДОО – Скопје. Нејзин управител е Александар Ивановски, познат како Алек Теранова, продолжена рака на Орце Камчев, беше кажано на денешниот прес на СДСМ.

“Во извадокот од Централниот регистар  за фирмата Дивелоп, ќе забележите дека како сопственици на фирмата се јавуваат фирмата Центроком ЛЛЦ, регистрирана во САД, уште една фирма на Алек Теранова Импрегнал Инжинеринг ДООЕЛ Скопје и фирмата Интернационал Девелопмент Груп, регистрирана во државата Белизе“, рече генералниот секретар на партијата Горан Минчев.

Со Деталниот урбанистички план за Малиот Ринг, изгласан од Советот на Општина Центар  на девети октомври минатата година, и на објектот што треба да се гради на парцелата му биле додадени уште седум метри плус, од предвидените 22 на 29 метри, вели Минчев.

Социјалдемократите прашуваат кога Антикорупциската комисија и Управата за јавни приходи ќе го испита потеклото на имотот на бизнис пријателите на Орце Камчев и кој ќе понесе одговорнот за тоа што фамилијата инсталирана од ВМРО ДПМНЕ  го запоседнала плоштадот Македонија.

Извор: Нетпрес
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #798 Posted: 28-Jan-2008 at 12:58
Отиде кејот. А од каде планираат да ја копаат улицата, од пред Холидеј ин? Нема друго решение.

Има подземна улица под целиот Кеј 13 Ноември, паралелна на некогашната надземна улица на Кејот која беше затворена за да се направи сегашното шеталиште.

А зошто би копале улица ако веќе постои?
На што е човеков? Crazy Јас сум сигурен дека такво нешто никогаш не постоело, ама ме замисли сега... Можно е?

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #799 Posted: 28-Jan-2008 at 12:26
Еве ја и објавата Cheers

ЗА ИЗГРАДБА НА ШЕСТКАТНИЦАТА КАЈ МЕТРОПОЛ
По Кеј 13 Ноември ќе фрчат камиони и мешалки за бетон
За да се изгради шесткатницата, Градот меѓу Плоштадот и Кеј 13 Ноември одбра да го жртвува Кејот

За изградба на шесткатницата на Плоштад Македонија, која треба да никне до управната зграда на некогашен "Метропол", градските власти ќе го жртвуваат Кеј 13 Ноември. Пристап за механизацијата до парцелата каде што ќе се гради нова зграда на местото на некогашната Народна банка е можен само преку Плоштад Македонија и преку Кеј 13 Ноември, но од Градот велат дека нема да дозволат да се уништува Плоштадот кој беше обновен само пред неколку години.
"Се уште не сме склучиле договор со инвеститорите за сообраќајното решение, бидејќи сакаме да ги обврземе тоа што ќе биде оштетено или уништено при изградба на објектот да го вратат во првобитна состојба. Правевме пресметки кое од двете можни решенија би било побезболно и механизацијата најверојатно ќе влегува по Кеј 13 Ноември. Во никој случај нема да дозволиме камионите, багерите и мешалките за бетон да се движат преку Плоштадот, за чија реконструкција се вложени огромни средства", велат од секторот за урбанизам на Градот.
Александар Ивановски, управител на "Дивелоп", една од двете фирми која е инвеститор, вели дека се уште немаат договор со Градот дали за пристап да го користат Кејот или Плоштадот. Тој вели дека сообраќајното решение е во тек на изработка, а го работат во координација со градските власти. Ивановски вели дека неговата фирма е подготвена да ги поправи сите евентуални штети што би се направиле на Кејот за време на изградбата на шесткатницата.
Кејот за пристап на механизацијата и камионите, според најавите, треба да се користи само една и пол година, бидејќи во овој рок инвеститорите се обврзани да изградат подземна сообраќајница под Кејот. "Изградбата на зградата и на подземната улица ќе оди паралелно. Вкупната инвестиција е 11 милиони евра", вели Ивановски.
Во планот Мал ринг пристапот до зградата што ќе се гради на местото на некогашната Народна банка, предвиден е само под земја. Има подземна улица под целиот Кеј 13 Ноември, паралелна на некогашната надземна улица на Кејот која беше затворена за да се направи сегашното шеталиште. Кејот 13 Ноември стана шеталиште во 2002 година, а со неговото затворање за сообраќај целта на градските власти беше околу Плоштадот да се оформи поширока пешачка зона. (Е.А.)

Извор: Вест
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #800 Posted: 28-Jan-2008 at 02:26

Баш живо ме интересира за што точно се работи во врска со таа подземна улица (која беше спомната и во неодамнешната измена на ДУП-от). Таа покренува многу интересни теми... За жал, со вакви неписмени новинари тешко дека ќе можеме да добиеме некаква права слика за целата работа...

Roll%20eyes
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 38394041>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.223 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.