build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4344454647 75>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Superman Quote  Post ReplyReply #881 Posted: 12-Nov-2011 at 19:59
Originally posted by gjoko

ги тргнале мрежите од кај камени мост,ако е некој слободен нека направи слика на полукружниот дел кој е целосно направен

Еве, веднаш послушав Поглед од надалеку прочуената градска плажа :P

The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #882 Posted: 12-Nov-2011 at 12:19
ги тргнале мрежите од кај камени мост,ако е некој слободен нека направи слика на полукружниот дел кој е целосно направен
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #883 Posted: 10-Nov-2011 at 20:33
Originally posted by alexgizh

Originally posted by xnx

i metropol ke se barokizira vo najskoro vreme.... ova od sigurni izvori

...ако можам да додадам и дека 90% ќе има доградба за некој кат. И тоа и Метропол и Сити Галери топтан. Слушнав и дека не само што е одлучено да се барокизираат, туку и дека ВЕЌЕ се избрани фасадите.

seuste nema fasadi, megutoa definitivno ke se odi na prizemje so laci kako na pelister i visina od 29 metri. ne znam kako si dozvoluvaat, megutoa novata fasada nema da ima nikakvi dopirni tocki so segasnata fasada na metropol, iako e zastitena so zakon.. koj ocigledno ne vazi za nekoi fix idei... mene iskreno mi se dopaga city galeri i bi bilo ubavo da se renovira i metropol i novata zgrada namesto crkvata vo toj stil, megutoa toa e toa...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #884 Posted: 10-Nov-2011 at 18:40
Дајте бре и некој позанимлив податок, рендер нешто, на толку инсајдерски информации. Што ќе биде со билбордот, ќе го преместуваат ли, или додека се чудевме ние што штрчат железа, всушност по план се работело. Јас ќе почнам да шпекулирам од она што ми изгледа веројатно какви елементи ќе се залепат. Прво мислам дека доле под, како се вика тоа, конзоли, тој издадениот дел од втор кат па нагоре, е тука ќе се монтираат маскирни столови иќе се добие покриена пешачка патека како на Министерство за Транспорт и Врски, истото ќе се слуши и од страна на плоштад и железните столбови од билбордот всушност убаво ќе се вклопат во шуплините на некој од тие новите маскирни столобови. А којзнае може и нема да бидат само маскирни туку ќе бидат и носечки како што е со фасадата на Пелистер, каде што всушност се гради цел ѕид прикачен за старата конструкција, па и тука да се изгради цел ѕид. Горе тоа што е повлечен последниот кат или два е како измислено како за тераса, а полукружниот дел на левиот крај на зградата горе е како измислен за купола. Дури објектов и како да е во суштина "барокен" според, како се вика тоа, кубус, опфатот во просторот, само пластиката од надвор шминката да ја немал. Барем тука не е тешко да се предвиди што ќе следува.

Edited by lslcrew - 10-Nov-2011 at 18:50
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #885 Posted: 10-Nov-2011 at 18:27
Originally posted by xnx

...ако можам да додадам и дека 90% ќе има доградба за некој кат. И тоа и Метропол и Сити Галери топтан. Слушнав и дека не само што е одлучено да се барокизираат, туку и дека ВЕЌЕ се избрани фасадите.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #886 Posted: 08-Nov-2011 at 23:54
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #887 Posted: 08-Nov-2011 at 20:43
и јас размислувам така Хуго,или канделабри со поинаков стил(покласичен) или да се сменат фасадите на сите околни објекти,а како што знаеме тоа сега не доаѓа предвид(кај сегашната влада).не викам дека тој стил е поубав(ова е веќе сто пати кометирано),ама мора да се усогласат некако.

Мое мислење е дека и телеком ќе менува нешто на фасадата на старата НБ,нема друга причина зошто се касни со градбата
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #888 Posted: 08-Nov-2011 at 20:12
Би ги сменил канделабрите на плоштадот, не одговараат на моменталниот амбиент.
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #889 Posted: 08-Nov-2011 at 18:47

@FT Сега си ги приметил клупите?? Клупите и кантите одамна се таму. 

Иначе последнава слика е WOW.  Погоден е аголот честитки до авторот, а и да - сликата немаше да биде тоа што е да не беа новите згради од левата страна од Вардар. Cheers

Back to Top
FT View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FT Quote  Post ReplyReply #890 Posted: 08-Nov-2011 at 17:22
Сега ли се ставени овие клупи и канти?
Значи колку немаат вкус, тоа е чудо.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #891 Posted: 08-Nov-2011 at 16:45

od Nikolaa-http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1213587&page=37

Edited by gjoko - 08-Nov-2011 at 16:45
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #892 Posted: 08-Nov-2011 at 15:17
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #893 Posted: 06-Nov-2011 at 18:16

можеби и внатре има мермер и секакви други луксузи,поентата ми е да се намалат трошковите воопшто.немора мермер,можи и нешто друго,спомениците немора да се 5 метарски,нека се 3 метарски и се така ќе се заштеди 30 % најмалку
те разбирам што сакаш да кажеш
јас само имплицирам дека покрај толкава мегаломанија и потрошени средства за неа, нема некоја посебна смисла да се штеди во фасадните материјали, кои сочинуват мал процент од целовкупните трошоци за еден проект
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #894 Posted: 06-Nov-2011 at 18:13
можеби и внатре има мермер и секакви други луксузи,поентата ми е да се намалат трошковите воопшто.немора мермер,можи и нешто друго,спомениците немора да се 5 метарски,нека се 3 метарски и се така ќе се заштеди 30 % најмалку
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #895 Posted: 06-Nov-2011 at 14:06

не сме толку сиромашна држава да не градиме,ама не сме ни богата да ставаме египетски мермер
погрешно ли е ако не ми е јасна логикава?
целовкупната изградба на објектот чини многу повеќе одколку цел мермер потрошен во Ск2014 (фигуративно кажано)
така да, ок е да се потрошат пари за изградба, ама ќе штедиме на мермер Question
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #896 Posted: 06-Nov-2011 at 11:56

не сме толку сиромашна држава да не градиме,ама не сме ни богата да ставаме египетски мермер

Jas mislam deka siromasna drzava sme no sepak investirame povekje vo gradiznistvoto otkolku vo drugi sektori. Smile
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #897 Posted: 06-Nov-2011 at 11:38
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #898 Posted: 06-Nov-2011 at 04:13

несакам да оптоварувам со точни стручни имиња и знам дека е маркица,но видно се гледа дека левиот полукруг е подалеку од реката него десниот(подолу на течението).

и во крајна линија само си коментираме,за мене пак ќе остане уставниот најрепрезентативен објект покрај вардар и немам некоја посебна замерка за ништо од објектот освен што можело да се заштеди со египетскиот мермер.не морало да се обложува целиот објект со мермер,можи некаде и малтер.ипак сме посиромашна држава,ама тоа си е мое мислење

Ах бре Ѓоко, на целото ова мегаломанско арчење „како да нема утре“ ти си се фатил за неколку тона мермер.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #899 Posted: 02-Nov-2011 at 19:36
и после сите муабети за поставеноста на мостот и на судот, имам едно прашање...
зошто објектот е така накриво поставен, никој не се запраша? не ја следи ниту линијата на кејот, ниту пак линијата на банката, туку го спикале онака како што било најлесно, и всушност ја пшронашле единствената физички возможна опција со таков објект
повеќе од очигледен е фактот уште од самиот почеток дека тука воопшто немаше простор за објект и сеуште се прашувам зошто жити све мораа тука да градат објект со толкав габарит и со таква форма, која физички не одговара на просторот
кога веќе мораа да спикаат објект таму по секоја цена, барем да го испланираа според можностите кои ги имаше тој простор, па после слободно нека тераат „бароци“ колку сакаат со фасадата, тоа немаше да ми смета

и сите други глупости кои не ми се допаѓаат кај објектот, како неговите архитектонски елементи, не се како што треба изведени поради ипровизацијата при обидот на тој простор да се спика тип на објект кој по никоја нормала не одговара на таков простор, со таква форма и толкава големина
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #900 Posted: 02-Nov-2011 at 03:36
Originally posted by Gradinarot

мошне интересна преписка, борба помеѓу егзактното и субјективното, помеѓу физичкото и метафизичкото...и така е. Од ДУП-от се гледа, ако е претставена реалната ситуација, дека е направен компромис за насоката на мостот помеѓу нормалата на подолжната оска на архивот и радијалата на сегментот од круг кој е дефиниран од реката Вардар. Првото сугерира небаре паралелност со Камени, а второто поголем отклон од истиот.Во овој потег можеби повеќе ќе смета нееднаквото растојание на фонтаната од двата моста /најверојатно свесно направено за да се отворат визурите плоштад-архив и обратно/ или, велам можеби, лошото читање на урбаните компоненти кои што ќе следат во и околу Вардар. Сепак, анализата требало да ја прави некој друг претходно, а наше ќе биде дали ќе ја прифатиме оваа просторна семантика. Во моментов сме во таква позиција.

Мала забелешка, погрешно си сфатил нешто или лошо си го протолкувал планот. Двете фонтани во Вардар се всушност на еднакво растојание од Камени мост, од едната и од другата страна на истиот, и таа фонтана што е помеѓу Камени и мостот Око нема никаква соодносна врска и димензија помеѓу овие два моста.

Edited by HugoGoulding - 02-Nov-2011 at 03:41
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4344454647 75>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.300 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.