![]() |
![]() |
![]() |
Верски објекти (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4748495051 63> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Државното правобранителство ја прифати одлуката на судот за уривање на џамијата во Белица
![]() Ќе се урива ли џамијата во Горна Белица? Можно ли е овој верски објект да ги зголеми и така разгорените верски и меѓуетнички односи во Струшко? Откако на државно земјиште се изгради џамијата, стигнаа реакции од институциите – таа треба да се урне. Државното правобранителство веќе го спроведе судскиот предлог, но неизвесно е дали верскиот објект ќе биде срамнет со земја. Од Судот во Струга потврдија дека државата кривично ќе ги гони Колоња Берат и Ислами Менсур, луѓето кои ја иницирале изградбата на државно земјиште без дозвола и никаква документација. Засега нема кривична пријава за ИВЗ од Струга, за општина и за градоначалникот Мерко. Иако тие беа предводници и најголеми поддржувачи на дивото градење на верскиот објект, не почитувајќи ги одлуките за уривање, државата ги амнестира од секаква одговорност. Спорот за верскиот објект во Белица завршил во полза на Р.М. Но имало жалба и сега се чека одлуката од битолска апелација. Од Државниот градежен инспекторат и натаму најавуваат санкции за сите кои нема да ги почитуваат одлуките. За Канал 5 велат: „Законите во Република Македонија важат еднакво за сите и секој што ќе постапи спротивно на законската регулатива ќе подлежи на законски санкции.” Жителите на Белица ја изгубија довербата во институциите. Според нив џамијата е изградена на државно земјиште за кое постојат докази дека било црковен двор, што претставува сквернавење на богатата културна и верска традиција на Горна Белица. За спорната џамија има решение за отстранување донесено на 12 октомври од страна на државниот градежен инспектор, но никој не го почитува. Наместо да ја урнат локалната самоуправа и ИВЗ пред очите на јавноста на 11 ноември свечено ја инаугурираа џамијата , велејќи дека Алах ја легализираше. Емилија Јовановска http://www.strugadenes.com |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Се конзервира црквата Св.Ѓоргиј Победоносец во Младо Нагоричане
Започнаа конзерваторските работи на црквата „Св.Ѓорѓи Победоносец“ во селото Младо Нагоричане. Работите ги изведува Конзерваторски центар - Скопје, при Министерство за култура. По тој повод денеска во посета дојдоа директорот на Конзерваторскиот центар, Бехиѓудин Шехаби, проект менаџер на Конзерватоскиот центар, Зоран Георгиев и Благоја Пејковски, каде заедно со градоначалникот Миодраг Јовановиќ, ја посетија црквата и изведувачите на работи на истата- велат од Општината Старо Нагоричане. Исто така, при посетата на Општината било разговарано и за почетокот на работите на црква „Св.Ѓорѓи“ Старо Нагоричане, со проект финансиран од Европската Унија. ![]() ![]() ![]() ![]() http://www.kumanovonews.com |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Продолжува изградбата на градската капела во Прилеп
Со површина од 1200 м2 и со сите потребни стандардни градења и елементи за вакви специфични објекти, Локалната самоуправа и ЈКП „Комуналец“ годинава ја продолжија изградбата на градската капела. На капелата досега се турени три плочи на две нивоа а објектот е изграден до карабина. Моментално завршуваат градежните работи за покривање на капелата. Покрај основните простории пропишани со Закон за градба на вакви специфични објекти во капелата се предвидени и придружни објекти за продажба на цвеќе, погребална опрема и други дејности. Спред планот предвидено е околу капелата да се изградат посебни приоди за влез и излез, плато, како и соодветно хортикултурно уредување на просторот. Досега во Капелата е вложено над 11.000.000 денари. Вкупната вредност на објектот е 17.500.000 денари. Изведувач на капелата е фирмата Златна рака. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() www.prilep.gov.mk А да отворехме нишка за оваа? Бидејки ги имахме и тндерите.... |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Осветен новоизградениот параклис во населба Сењак - Штип
На 28. 11. 2010 година, 27 – ма Недела по Педестница, Св. мч. Гуриј и др.; препод. Пајсиј Величковски, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во солужение на игуменот на Лесновскиот манастир отец Дамаскин и свештеници од Штип, ја освети новоизградената крстилна – параклис посветен на Преподобната Параскева во н. Сењак 2 во Штип и отслужи Света Архиерјска Литургија. На крајот од Светата Литургија Митрополитот г. Иларион одржа пригодна беседа во која искажа дека бидејќи во овој објект се наоѓаат две цркви оваа година, за потребите на населението од оваа населба, и функционирањето на црквата денес се освети крстилната – параклис посветен на Преподобната Параскева, но со Божја помош идната година се надеваме дека ќе ја осветиме и горната црква посветена на Патронот на МПЦ Св. Климент Охридски Чудотворец. На чинот на осветувањето присуствуваше многуброен православен народ. ![]() http://www.bregalnickaeparhija.org.mk |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
До јуни наредната година се очекува црквата Свети Атанасиј во тетовско Ратае да се фрескоживописа во целост
Се фрескоживописува останатиот дел на црквата Свети Атанасиј во тетовско Ратае во вториот дел на храмот таканаречен наос. Тука треба да се насликаат уште осум христови големи празници, со што би се завршила целата црква како што налагаат канонските правила. Божјиот храм го фрескоживописува зоографот полошки Зоран Бошковски кој и во 2000 година работеше во предниот дел на црквата. Црковниот одбор работи и на црквата Свети Сава која се наоѓа во исиот црковен двор. Моментално се работи на надворешниот дел на храмот. Црковниот одбор од Ратае ги повикуваат жителите до ова село за здравје да подарат по една фреска со што би се помогнало црквата за пократок период да се заврши во целост. http://www.kiss.com.mk |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Центарот на с.Вирче добива нов,поубав изглед-ДелчевоПо изградбата на новиот мини плоштад каj чешмата со скулптура на човечки лик, и претходно изградбата на уште една чешма и водопоило, канализирање на сите подземни води кои излегуваа на површина токму во центарот на селото Вирче, како и изградба на тротоар, општина Делчево започна со изградба на нова ограда на селската црква, како и уредување на просторот околу црквата, сместена токму во центарот на селото.Со градежните работи кои се во тек на оградата на црквата се добива нов квалитет на изглед на централното подрачје на селото и еден доста репрезентативен простор, кој ја истакнува местоположбата на црквата како и значењето на овој верски објект во секојдневниот живот на локалното население. По завршувањето на овој градежен зафат кај дворното место на Црквата Св.Никола, градежните екипи ке продолжат со уредување на просторот кај фудбалското игралиште во центарот на селото, изградба на места за седење и трибини за игралиштето, со што би се затворила една целина на ревитализирани репрезентативен центар на ова преубава селска средина. Изведувач на работите е ЈПКД Брегалница, со финансиска конструкција обезбедена од ова јавно претпријатие како и ЕЛС Делчево. http://www.delcevo.gov.mk |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Architectonica www.arh.com.mk Проект, незнам дали е само конкурсен за крстилница во Делчево. Ова е само дизајн за ентериер, па претпоставувам се работи за црквата која веќе е во изградба.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Последната најава дека со обнова на џамијата ќе се започне во декември,таа ќе биде обновена во музеј на исламската култура,што мислам дека е најдоброто решение. А за ова за Св.Никола не знам. |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
Имаше најави дека ќе се реконструирала во музеј по што имаше протести од припадници на ИВЗ, сега засега си стои така непроменета 9 години. А не верувам и дека ќе се промени нешто во блиска иднина.
Во врска со Свети Никола, колку што ја знам немало тука црква, Параклисот го направија пред 2-3 години кога беше прогласен за заштитник на градот. |
|
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Steta sto stoi dzamijata ruinirana!!!Da ne e kako muzej?Gledam deka ne e nitu ogradena nitu ima nesto sto stoi deka e kako spomenik!
A tamu kade e sveti nikola, crkva imalo porano? |
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
Праклисот на Свети Никола, заштитникот на градот во центарот.
![]() Сеуште спорната џамија ![]() Edited by S.P.Q.R. - 19-Nov-2010 at 22:52 |
|
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Нова црква посветена на Св. пр. Илија во с. Сулдурци – Радовиш
На 14. 11. 2010 година, 25 – та Недела по Педестница, Св. Козма и Дамјан (св. Врачи); св. мч. Јаков Костурски, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во солужение на свештеници од радовишкото архиерејско намесништво, ја освети новоизградената црква посветена на Св. пр. Илија во с. Сулдурци – Радовиш и отслужи Света Архиерјска Литургија. На крајот од Светата Литургија Митрополитот г. Иларион одржа пригодна беседа во која ја искажа Својата радост за изградбата на овој прекрасен Божји дом и на сите што помогнаа во изградбата на овој свет храм им додели Благодарници и Пофалници од името на МПЦ – Брегалничка епархија. На чинот на осветувањето присуствуваше многуброен православен народ како и преставници од Општинита Радовиш и личности од Јавниот и Приватниот сектор. ![]() http://www.bregalnickaeparhija.org.mk |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Кузман: За џамијата во Горна Белица нема дозвола за градба
Просторот на кој што првенствено требаше да се гради џамијата во струшкото село Горна Белица е привремено заштитен од страна на Управата за заштита на културното наследство со индиции за постоење на Римска некропола. Но, луѓето кои сакаа да градат џамија се поместија од тој простор и џамијата ја изградија на државно земјиште за што е потребна дозвола од Министерството за транспорт и врски, која тие се уште ја немаат, изјави директорот на Управата, Паско Кузман. Управата, истакна Кузман, веќе нема никакви ингеренции во однос на дивоизградената џамија. Според него, околните жители го знаат тоа место како вакавско, односно црковно место. Месната заедница на Горна Белица за наредната недела најави итен состанок на кој мештаните ќе ги договараат своите идни активности. Спорната џамија во струшкото село Горна Белица вчера беше пуштена во употреба. ![]() http://www.strugadenes.com |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Меѓупартиските односи на ДУИ во Струга не се од интерес на форумов, а не смее да ниту да бидат пречка за оние кои се надлежни да го спроведуваат правниот поредок на оваа држава. Едноставно кажано, во ДУИ ако сакаат очите нека си ги вадат, ама законите мора да се спроведуваат!
Edited by Cloverstack - 12-Nov-2010 at 13:32 |
|
![]() |
|
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
Како што реков политичка одлука, Мерко е од ДУИ ама има голема поделеност во ДУИ во Струга колку што знам од медиумите. На овој начин веројатно сака да си обезбеди поддршка од радикални структури, размислување на краток рок, затоа што дружење со такви структури и да чекаш поддршка од нив на долг рок ти е погрешна инвестиција. Нејсе, чиста политика според мене. Рушење не треба да има, туку рушење на Мерко само :-)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Убавини...
![]() Каде е централната власт да му застане на патот на овој каубоец Мерко? До кога со ваква анархија, до кога ќе може да гради кој како ќе му прдне, па дури и во вакви осетливи сфери? Каде се сега вувузелите на власта? Или ќе се јават во оној момент кога некој ќе реагира на „патриотските“ каприци во Ск2014, а џамијава во Горна Белица тогаш ќе стане еден од капиталните „аргументи“ зошто морало да имаме црква на плоштад, мегаломански наплив на споменици, триумфална капија итн итн. И не се слагам со претходните два поста, објектот дефинитивно треба да се руши. Дивоградба си е дивоградба. Верските објекти не се вон законите на оваа држава! |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Stom e gradena togas toa e vekje, tesko deka kje se rusi, inace pak kje ima obvinenija, ni se rusat dzamiite itn.
Drzavata trebase uste od pocetok da reagirase(kako sto rece observer). Posle amdi bajram, sega i ovaj od struga ![]() |
|
![]() |
|
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
Како прво срамота е ова што се направи со џамијата. Насилнички како многу пати до сега. Второ ги гледав и луѓето што дошле а ги немаше многу, ми оставија впечаток дека се дојдени пред се од политичко-етнички мотиви. Ова е некаква приватна забава на Мерко. Колку што памтам за оваа џамија на почетокот и самата ИВЗ изјави дека не дала никаква дозвола за градба и дека ова е своеволно градење на едно или две семејства од тој дел на Струга. Е тогаш требаше да се реагира а не сега. Сега според мене не треба да се интервенира кога е завршена градбата не личи да се руши верски објект колку и да е насилнички изграден. Треба да одговара пред се градоначалникот (да му се одземат ингеренции и ако треба да сноси и прекршочна/кривична одговорност) а исто така и надлежните од урбанизам.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4748495051 63> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |