Author |
Topic Search Topic Options
|
Z|evzek
Senior Member
Online Status: Offline
|
Quote Reply
#81 Posted: 01-Oct-2015 at 16:04 |
http://a1on.mk/wordpress/archives/535335
Ќе се сечат чемпресите на плоштад Филип Втори
Дрвјата околу плоштадот Филип Втори, преку Камени мост, ќе бидат отстранети затоа што претставуваат опасност за минувачите и околината, најавуваат од јавното претпријатие „Паркови и зеленило“. На нивно место, додаваат, ќе бидат засадени нови садници.
Во невремето што го зафати Скопје изминатиов месец, велат од таму, паднал еден чемпрес кој предизвикал штета и поради тоа бил отстранет. Екипите на јавното претпријатие утврдиле дека и другите зимзелени садници на овој плоштад покажуваат слабост, се со слаб и оштетен коренов систем и постои опасност да паднат.
„Поради наведените причини и заради безбедност на граѓаните, Ве известуваме дека овие оштетени садници ќе бидат отстранети и на нивно место ќе бидат засадени нови и здрави садници“, велат од таму.
Edited by Z|evzek - 01-Oct-2015 at 16:05
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#82 Posted: 14-Sep-2015 at 04:24 |
Originally posted by Z|evzek
Originally posted by zabegan
"Доби голема слободна површина во замена за некоја гадна ограда и камен од времето на прабабати."
ова иде у архива за следен пат кога ќе збориме за духот и културата наСкопје, неговата историја, и тоа колку било убаво пред земјотресот
сите испопаѓавте у транс за пропаднатата еднолична коцка на плоштад, а за ова никој не кажува ни збор... ај кога сме веќе тука да лупнеме бекатон низ стара чаршија, ама од оној со розева боја што е
камениве плочи од дворот на црквата случајно канцерогени да не се? | Ако мислиш дека некако го подржувам Скопје 2014 зашо ќе се вратело некаков си дух од некое старо Скопје кое не ни го познавам се лажеш. Јас сум дел од новата генерација и сум за ново Скопје. А слубодно кога ќе дебатираме за Пост - 63 и тоа некакво си старо Ск употреби што сакаш. За старата коцка не сум се изјаснил, но ако те интересира мене по вкус плочите на Пенов ми беа поубави. Секако и функционалностa за жените на штикли (зашто ќе ги немаше во таа мера како денес) | ок, да се вратиме на нула точка... која е причината да се смени плочникот на црквата со далеку понеквалитетен плочник (понеквалитетен треба да се нагласи очигледно), и која е поентата на тоа „да се добие слободен и отворен простор“ одземајќи го дворчето на црквата од неколку метри квадратни, кога просторот надвор од него е значително поголем и уште поважно, недооформен? ...појасно прашање, амин...
во однос на се друго, џабе е и да имаш медаља „најскопјанец на цел свет“ ако немаш основен респект према она што е направено и постои во градов, без разлика дали ти се допаѓа или не, или кои се твоите мислења за развојот на градов... затоа и давам паралела со се друго, затоа што при незадоволството со одредени работи во градов, се усра и она што наводно многу луѓе се лупаа во гради дека го обожаваат и почитуваат
Патем, за Грчев те прашувам од скроз друг аспект за црквата, за тоа што било планирано да се прави со просторот, затоа што вака, единствен проблем би бил ако објектите се многу високи... затоа што јасно се гледа дека на црквата и е даден добар оформен простор, со проширување на раскрсницата кај влезот на црквата
тоа што не го знам е намената на објектите околу црквата и нивната висина, и претпоставувам за тоа ми збориш? | Прво да ти се разјасни дека се извади камен а не некаков си плочник, второ се заменува поради практични причини т.е за полесно движење на минувачите ( можеш и на сликата погоре да видиш дека каменот е доста оштетен, има пукнатини, каллив е, пополнет е со цемент на некои места и делува доста грдо за централно подрачје). Ме прашуваш која е поентата за да се урне оградата, извини вака ама која е поентата да има ограда на прво место ? Што е најинтересно за оградата пред влада сигурно се жалиш на другата нишка, што е океј и прифатливо. Се сеќавам кога се градеше споменикот на Фичо, збореше како ќе немало простор за пешаци итн... Сега изгледа проблемот е што ќе има и дополнителен простор. Сфаќам бе ништо незнаат што прават. zabegan за градоначалник !  |
многу бе паметен ти вака чим правиш паралели меѓу две неповрзани работи...
ај вака
1. немам ништо нити против нити за огради, ова не е е поле на политичка определба каде строго си за или против нешто на секоја различна тема
2. очигледно кога и да се дискутира за нешто, губиме осет за последователност на настани... кога го поставуваа споменикот на Фичо, требаше да мислат на просторот на располагање, а не да го преадаптираат целиот простор само за да може да се исфорсира идејата за Фичо... очигледно не ви е јасно како се планира
3. Оштетен плочник, особено па да е доста стар, дали е камен или не, сеедно, се санира, а не се заменува со нешто далеку понеквалитетно и пофушерајски изведено... дури и цементните крпеници се подобра опција отколку некаква пустелија од еднолични плочки кои наликуваат на бекатон... ако ништо друго, барем најдете му достојна замена
4. на прашање „зошто?“ се одговара со „затоа што“, а не со „а зошто па да не“, затоа што со тој стил на дискусија, до утре може да се инаетиме како мали деца
5. повторно да ти објаснам, тука збориме за дефинирање на простор и линии на движење, оградата на дворот на црквата ја дефинира улицата, дури и да ја урнеш, движењето ќе си остане по таа линија која ја има денес... ама за тоа треба да навлеземе во дискусија за перцепција врз простор...
просторот пак за џабе ќе остане така празен простор... за што точно отвараме простор тука?
споменикот на Филип ја блокира средишната оска на улицата... дворов на црквата што точно блокира, па толку да ти смета?
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
 |
Z|evzek
Senior Member
|
Quote Reply
#83 Posted: 14-Sep-2015 at 03:25 |
"Доби голема слободна површина во замена за некоја гадна ограда и камен од времето на прабабати."
ова иде у архива за следен пат кога ќе збориме за духот и културата наСкопје, неговата историја, и тоа колку било убаво пред земјотресот
сите испопаѓавте у транс за пропаднатата еднолична коцка на плоштад, а за ова никој не кажува ни збор... ај кога сме веќе тука да лупнеме бекатон низ стара чаршија, ама од оној со розева боја што е
камениве плочи од дворот на црквата случајно канцерогени да не се? | Ако мислиш дека некако го подржувам Скопје 2014 зашо ќе се вратело некаков си дух од некое старо Скопје кое не ни го познавам се лажеш. Јас сум дел од новата генерација и сум за ново Скопје. А слубодно кога ќе дебатираме за Пост - 63 и тоа некакво си старо Ск употреби што сакаш. За старата коцка не сум се изјаснил, но ако те интересира мене по вкус плочите на Пенов ми беа поубави. Секако и функционалностa за жените на штикли (зашто ќе ги немаше во таа мера како денес) | ок, да се вратиме на нула точка... која е причината да се смени плочникот на црквата со далеку понеквалитетен плочник (понеквалитетен треба да се нагласи очигледно), и која е поентата на тоа „да се добие слободен и отворен простор“ одземајќи го дворчето на црквата од неколку метри квадратни, кога просторот надвор од него е значително поголем и уште поважно, недооформен? ...појасно прашање, амин...
во однос на се друго, џабе е и да имаш медаља „најскопјанец на цел свет“ ако немаш основен респект према она што е направено и постои во градов, без разлика дали ти се допаѓа или не, или кои се твоите мислења за развојот на градов... затоа и давам паралела со се друго, затоа што при незадоволството со одредени работи во градов, се усра и она што наводно многу луѓе се лупаа во гради дека го обожаваат и почитуваат
Патем, за Грчев те прашувам од скроз друг аспект за црквата, за тоа што било планирано да се прави со просторот, затоа што вака, единствен проблем би бил ако објектите се многу високи... затоа што јасно се гледа дека на црквата и е даден добар оформен простор, со проширување на раскрсницата кај влезот на црквата
тоа што не го знам е намената на објектите околу црквата и нивната висина, и претпоставувам за тоа ми збориш? |
Прво да ти се разјасни дека се извади камен а не некаков си плочник, второ се заменува поради практични причини т.е за полесно движење на минувачите ( можеш и на сликата погоре да видиш дека каменот е доста оштетен, има пукнатини, каллив е, пополнет е со цемент на некои места и делува доста грдо за централно подрачје). Ме прашуваш која е поентата за да се урне оградата, извини вака ама која е поентата да има ограда на прво место ? Што е најинтересно за оградата пред влада сигурно се жалиш на другата нишка, што е океј и прифатливо. Се сеќавам кога се градеше споменикот на Фичо, збореше како ќе немало простор за пешаци итн... Сега изгледа проблемот е што ќе има и дополнителен простор. Сфаќам бе ништо незнаат што прават. zabegan за градоначалник !
|
 |
xnx
Senior Member
|
Quote Reply
#84 Posted: 13-Sep-2015 at 21:06 |
Originally posted by alexgizh
Ако некаде требаше да се градат објекти во северната страна на „мал ринг“, според мене тоа требаше да бидат токму тие два објекти кадешто денеска се гради оваа „дополна“ на плоштадот. Бидејќи само така ќе се заокружеше логично овој плоштад. Вака останува недефинирана аморфна површина, а имаме чирови како АЕК и новата до МОБ  |
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#85 Posted: 11-Sep-2015 at 20:03 |
Originally posted by King
Originally posted by Petar Skopje
Тоа што сакав да ти кажаме дека сум израснат до Св. Димитрија и сум пета генерација на тоа место.Тоа одсекогаш била градска црква, некое време и главна црква во градот. Тоа што му го направија на тоа мало, вклучително и на црквата е злочин и срце ме боли кога го гледам. |
Ти како петта генерација имаш право на мислење, но сепак мислењето на МПЦ е последно, ако они процениле дека вака е подобро за функциунирање на црквата, ти како петта, а јас како трета генерација треба да го прифатиме нивното мислење. |
а демек дали црквата, општината, владата или некој обичен граѓанин го прави тоа има разлика? ...збориме за потегот најповеќе...
|
|
 |
King
Senior Member
|
Quote Reply
#86 Posted: 11-Sep-2015 at 06:52 |
Тоа што сакав да ти кажаме дека сум израснат до Св. Димитрија и сум пета генерација на тоа место.Тоа одсекогаш била градска црква, некое време и главна црква во градот. Тоа што му го направија на тоа мало, вклучително и на црквата е злочин и срце ме боли кога го гледам. |
Ти како петта генерација имаш право на мислење, но сепак мислењето на МПЦ е последно, ако они процениле дека вака е подобро за функциунирање на црквата, ти како петта, а јас како трета генерација треба да го прифатиме нивното мислење.
|
 |
Petar Skopje
Senior Member
|
Quote Reply
#87 Posted: 10-Sep-2015 at 18:12 |
Тоа што сакав да ти кажаме дека сум израснат до Св. Димитрија и сум пета генерација на тоа место.Тоа одсекогаш била градска црква, некое време и главна црква во градот. Тоа што му го направија на тоа мало, вклучително и на црквата е злочин и срце ме боли кога го гледам.
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#88 Posted: 10-Sep-2015 at 17:47 |
камениве плочи од дворот на црквата случајно канцерогени да не се? | Ако мислиш дека некако го подржувам Скопје 2014 зашо ќе се вратело некаков си дух од некое старо Скопје кое не ни го познавам се лажеш. Јас сум дел од новата генерација и сум за ново Скопје. А слубодно кога ќе дебатираме за Пост - 63 и тоа некакво си старо Ск употреби што сакаш. За старата коцка не сум се изјаснил, но ако те интересира мене по вкус плочите на Пенов ми беа поубави. Секако и функционалностa за жените на штикли (зашто ќе ги немаше во таа мера како денес) |
ок, да се вратиме на нула точка... која е причината да се смени плочникот на црквата со далеку понеквалитетен плочник (понеквалитетен треба да се нагласи очигледно), и која е поентата на тоа „да се добие слободен и отворен простор“ одземајќи го дворчето на црквата од неколку метри квадратни, кога просторот надвор од него е значително поголем и уште поважно, недооформен? ...појасно прашање, амин...
тоа што не го знам е намената на објектите околу црквата и нивната висина, и претпоставувам за тоа ми збориш?
|
|
 |
King
Senior Member
|
Quote Reply
#89 Posted: 10-Sep-2015 at 17:33 |
Originally posted by iGi_PoP
Da i posle Aleksandar mu rekol na Darius da ne brici mnogu muda i otisle da jadat burek...Kakvi muabeti ej
|
Немало бурек тоа време, Турците го донеле многу подоцна. Околу мудата немам информации како било.
|
 |
Z|evzek
Senior Member
|
Quote Reply
#90 Posted: 10-Sep-2015 at 16:35 |
Ти си значи за ново Скопје со старо-нови барокни градби? И да се извадат стари плочи од сите цркви и да се поплочат со бекатон? Епа супер, ајде тогаш да почнеме од Пантелејмон, Св. Спас па надоле да им ставиме керамички и бекатон плочи.. |
Јас сум за ново урбано и функционално Скопје и нигде не сум навел дека го одобрувам проектот. Но после толку објаснување, дебатирање и извинете серење на форумов некои луѓе останаа мутави. Ова ниту се барокни ниту старо нови згради. Ни господ незнае што се. Не ве разбирам, но некогаш кога збориме за едно вие одите на нешто сосема друго. Од Скопје ти друже само за да се направиш некаков си фраер отиде до Охрид... поздрав не дебатирам повеќе со тебе
|
 |
Petar Skopje
Senior Member
|
Quote Reply
#91 Posted: 10-Sep-2015 at 16:20 |
Ти си значи за ново Скопје со старо-нови барокни градби? И да се извадат стари плочи од сите цркви и да се поплочат со бекатон? Епа супер, ајде тогаш да почнеме од Пантелејмон, Св. Спас па надоле да им ставиме керамички и бекатон плочи..
|
 |
Z|evzek
Senior Member
|
Quote Reply
#92 Posted: 10-Sep-2015 at 14:36 |
камениве плочи од дворот на црквата случајно канцерогени да не се? |
Ако мислиш дека некако го подржувам Скопје 2014 зашо ќе се вратело некаков си дух од некое старо Скопје кое не ни го познавам се лажеш. Јас сум дел од новата генерација и сум за ново Скопје. А слубодно кога ќе дебатираме за Пост - 63 и тоа некакво си старо Ск употреби што сакаш. За старата коцка не сум се изјаснил, но ако те интересира мене по вкус плочите на Пенов ми беа поубави. Секако и функционалностa за жените на штикли  (зашто ќе ги немаше во таа мера како денес)
|
 |
iGi_PoP
Senior Member
|
Quote Reply
#93 Posted: 10-Sep-2015 at 13:58 |
Da i posle Aleksandar mu rekol na Darius da ne brici mnogu muda i otisle da jadat burek... Kakvi muabeti ej
|
 |
kultuzin
Senior Member
|
Quote Reply
#94 Posted: 10-Sep-2015 at 10:50 |
Originally posted by my Macedonia
Да излезеше работата како планот на грчев ќе бев пресреќен ова што излезе со ск2014 е нешто невидено. Секаде градби не се дише. | И ја би да бев на твое место  |
Ova e citat od Aleksandar Treti Makedonski koga Darius mu ponudil da go delat kralstvoto mu rekol: "koga jas bi bil Aleksandar bi ja prifatil ponudata" a Aleksandar mu vika "i jas bi koga bi bil Darius".
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#95 Posted: 10-Sep-2015 at 01:20 |
Да излезеше работата како планот на грчев ќе бев пресреќен ова што излезе со ск2014 е нешто невидено. Секаде градби не се дише. | И ја би да бев на твое место  | а што точно сакаш да кажеш со планот на Грчев? дворот на црквата тука е само потврден, а не избришан како што е сега
многу објекти ти се некако? да те потсетам, четири од нив се изградени, еден од постоечките е надграден...
и случајно бетонскион чардак на градоначалникот на Чаир да не е подобар од далеку поцивилизираното премостување од левата страна на стоковна, што само ќе додадеше промет на просторот | zabegan со потегов се добива слободна површина, а не окупирана. Да се изградеа тие зацртани објекти, ти ќе беше прв на форумов што ќе критикуваше од урбанистичка гледна точка. Финтата на Грчев не била да се потврди дворот на црквата, а тоа добро го знаат неговите колеги урбанисти. Чардакот го оправдувам, затоа што се добива дополнителна површина, а премостувањето од лева страна не е изгубена варијанта и има простор да се реализира во иднина.
И луѓе незнам што одма се фативте да го споредувате Грчев со 2014та. Тоа не ми беше поентата... Зборувам само за просторот околу црквава ! |
не е поентата да се има отворена површина, туку организирана површина, онаму каде што треба да е отворена, да биде... поради истите причини плоштадот кај стоковна е масивна утка
треба да има артикулација на движењата и форма на просторот, нешто што го има во било кој постар план (не мора да е на Грчев)
извини, ама сите површини што требаше да бидат отворени ги затворија, сега тука пустелијава ја лупнаа, демек корисна отворена површина да изиграва...
инаку, што е поентата на Грчев со црквата?
|
|
 |
alexgizh
Moderator Group
|
Quote Reply
#96 Posted: 09-Sep-2015 at 23:54 |
Ако некаде требаше да се градат објекти во северната страна на „мал ринг“, според мене тоа требаше да бидат токму тие два објекти кадешто денеска се гради оваа „дополна“ на плоштадот. Бидејќи само така ќе се заокружеше логично овој плоштад. Вака останува недефинирана аморфна површина, а имаме чирови како АЕК и новата до МОБ
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
 |
Z|evzek
Senior Member
|
Quote Reply
#97 Posted: 09-Sep-2015 at 23:15 |
Да излезеше работата како планот на грчев ќе бев пресреќен ова што излезе со ск2014 е нешто невидено. Секаде градби не се дише. | И ја би да бев на твое место  | а што точно сакаш да кажеш со планот на Грчев? дворот на црквата тука е само потврден, а не избришан како што е сега
многу објекти ти се некако? да те потсетам, четири од нив се изградени, еден од постоечките е надграден...
и случајно бетонскион чардак на градоначалникот на Чаир да не е подобар од далеку поцивилизираното премостување од левата страна на стоковна, што само ќе додадеше промет на просторот |
zabegan со потегов се добива слободна површина, а не окупирана. Да се изградеа тие зацртани објекти, ти ќе беше прв на форумов што ќе критикуваше од урбанистичка гледна точка. Финтата на Грчев не била да се потврди дворот на црквата, а тоа добро го знаат неговите колеги урбанисти. Чардакот го оправдувам, затоа што се добива дополнителна површина, а премостувањето од лева страна не е изгубена варијанта и има простор да се реализира во иднина.
И луѓе незнам што одма се фативте да го споредувате Грчев со 2014та. Тоа не ми беше поентата... Зборувам само за просторот околу црквава !
|
 |
my Macedonia
Senior Member
|
Quote Reply
#98 Posted: 09-Sep-2015 at 21:45 |
и случајно бетонскион чардак на градоначалникот на Чаир да не е подобар од далеку поцивилизираното премостување од левата страна на стоковна, што само ќе додадеше промет на просторот |
Аи пак ти кој зборува за чаир? Дискутираме за центар... Чардак од чаир ама што и да прават таков бетон како во центар тешко да се стигне..
Зошто планот на грчев е фантазија? Центарот според планот дише, гледај добро пред да мешаш чаир без никаква причина.
|
 |
JovanOdGjorche
Senior Member
|
Quote Reply
#99 Posted: 09-Sep-2015 at 21:23 |
Јас силчно можам да ја сварам секоја промена, само ужасно ме нервира што не се обрнува внимание на зеленилото и на дрвјата ама во никој поглед. Секоја ново изградена зграда се лепи до/над улицата/булеварот, во име на секој нов плоштад/јавно место се уништува зеленило/дрвја, тое е всушност проблемот. Луѓето во целиот свет се борат за дрво плус што би се кажало а ние само уништуваме и уништуваме... дали врховниот лидер има фобија од дрвја, или па како мал се изгубил у парк сам, не знам страшно...
|
And something, somewhere was lost in 1938...
|
 |
fichot
Senior Member
|
Quote Reply
#100 Posted: 09-Sep-2015 at 21:03 |
Не е совршен ама планот на Грчев е фантазија во споредба со планот на ? Грујо?
|
 |