![]() |
![]() |
![]() |
Општинска зграда Центар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567> |
Author | |
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
НЕ се работи за никакво официјално гласање, се работи за обид за сумирање на генералниот впечаток. Најчесто воопшто не поставуваме анкети за рендери (само за дадени фасади како што велиш) но бидјќи како за промени Општина Центар во случајов се реши да ги презентира овие материјали и да биде релативно транспарентна, поставивме анкета за да го видиме првиот впечаток на посетителите на форумов. |
|
![]() |
|
metodius ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Sosema se soglasuvam so Suzana. Da se koristat narodni vezovi i obelezhja kako chista dekoracija e sosema naivno i detski. Ne se obiduvam nekogo da navredam, samo go iskfazhuvam svojot stav. Ova e ARHITEKTURA, i ako neshto se prenesuva kako poraka, postoi ARHITEKTONSKI jazik koj toa mozhe da go prenese. A i ne znam kako odgovara na programot opshtinska zgrada ovaa dekoracija so makedonski narodni vezovi.
Isto taka nejasno mi e kako mozheme da glasame za proekti chisto so dadeni fasadi, ili samo po eden render, bez nikakvi osnovi i barem nekoja dodatna dokumentacija. (osven za eden neli) (Kje ve zamolam da mi prostite za toa shto pishuvam latinica, na noviot PC nemam seushte MK poddrshka. Blagodaram.) |
|
Ни земја, ни небо,
Ни пекол, ни рај. Само ние и сега. |
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
УЛТРАМОДЕРНА НАМЕСТО БАРОКНА НОВАТА ЗГРАДА НА ОПШТИНАТА ЦЕНТАР
Инаку, општинарите се уште не утврдиле на кој начин ќе ја финансираат изградбата на новиот административен објект. Се размислува државното земјиште на кое би се градела зградата, а тоа е местото на постојните општински бараки, да му се отстапи на приватен инвеститор, кој за возврат, би и дал на Општината дел од објектот без надомест. Од Центар информираат дека доколку не се најде заинтересиран партнер, тогаш Општината сама ќе ја гради зградата, но потоа дел од просториите ќе ги продава или издава за да се вратат дел од потрошените пари. Новиот административен објект ќе се гради на местото на старите
бараки, па затоа општинарите ќе треба да бараат и соодветен простор каде
што би се преселиле додека трае изградбата. |
|
![]() |
|
suzana ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 09-Mar-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
маркицата не смее да ја силува формата на објектот. или ако таа е во облик на пиратско знаме треба ли и објектот да ни биде таков, а одозгора со апликации од рајот.
квадратите за кои јас зборувам можат да се постават и во висина која идеја ми дојде од погоре прочитан соговорник кој вели: Да не ги коментирам решенијата...габаритот (зададен според урбанизмот) делува многу несмасно во целото опкружување, што повеќе е урбанистички недостаток, барем да се инсистирало на некаква сериозна висина, вака што е поентата?! Јас мислам дека со тоа уште би се разбила површината од онаа страна каде на соседната маркица има многу објекти па правоаголниот долг ѕид го гуши и силува просторот особено во средината. |
|
andronika
|
|
![]() |
|
suzana ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 09-Mar-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
маркицата не е битна земете го пентагон во вашингтон ако не сакате да споредувате со црквите.
значи ако симболот е квадрат на таа маркица би оделе три квадрати. ако авторот бил доследен на ЕТНОСИМБОЛОТ , ТРЕБАЛО ВО СТАРТ (темел ) да постави еден два или три квадрата што исто така има дополнително значење . |
|
andronika
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Сузана не те разбирам во што е проблемот. Во шарата или во обликот на маркицата?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
да бидам појасна:
кога ранохристијанските цркви се прават на стари темели тие јасно дека го имаат обликот на претходната градба, но кога црквите воопшто почнале да се градат од темел,темелот добил облик на впишан крст, значи градбата соодвествува на симболот. ако однадвор го прилепивме македонскиот етно елемент може ли некој да ми објасни зошто градбата започната од сопствен темел има правоаголен облик? јас со двете раце во жар и како академски сликар тврдам дека во македонската етно ризница на везови не постои правоаголник. од проста причина што тие творби си имаат семиолоско значенје кое не може така произволно да се менува особено не од оние кои не го познаваат. се разбира дека сите не можеме се да знаеме, но ако нешто ви недостасува тоа не значи дека не постои, треба само да сме упорни и доследни за да го побараме. |
|
andronika
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
етно елементи како главен украс на една правоаголна кутија, дали некој сака со мене да дискутира на таа тема со оглед на тоа дека во семиолошкото значење на тие елементи не би требало така лекоумно да се прават резови и крпеници да не речам лепеници за жал поубави зборови не наоѓам
|
|
andronika
|
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
Е сега дали таквата доработка подразбира сепак некакво вметнување на барок елемент за да се исполни желбата на Тодоровиќ, пошто очигледно ниту еден од четирите ја нема...
Операција Франкештајн кен бигин ![]() Edited by SkyBoy - 06-May-2010 at 17:10 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Компилација... го мрзам овој збор кога излегува од устата на бирократијата.
Го сакатат секој труд на учесниците на конкурсот. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
А лента за исклучување мин. 250м? ...многу отидовме оф-топик, јасно е дека е проблем со неоформениот профил на целиот коридор и тоа што го гледаме секојдневно во пракса си го земаме здраво за готово, па навикнато ни е окото...секогаш постојат исклучоци, ама кога во поголем процент би биле работите по книга, животов би ни бил многу полесен... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
А бензинска на автопат?
Тука всушност проблем е што булеварот не е во полн профил изграден, па фали третата лента што треба да служи за таа намена. А се додека не е три ленти не е ни булевар, па може да трпи вакви приклучоци. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Не знам што не е, ама бул. Илинденска е улица од примарна градска мрежа и постои начин (закон) на поврзување на улици по хиерархија, а не да си отвара уличе кој каде стигне...
|
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Илинденска не е јужен булевар. А башка оддржување растојание е една од побитните работи во сообраќај. Булевари не служат да опслужат проток од точка а до точка б, туку да опслужат се долж трасата. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да не ги коментирам решенијата...габаритот (зададен според урбанизмот) делува многу несмасно во целото опкружување, што повеќе е урбанистички недостаток, барем да се инсистирало на некаква сериозна висина, вака што е поентата?!. Во два од откупените конкурсни трудови се обиделе некако да ја прифатат морфологијата на околината што според мене во случајов мислам е најприфатливо.
Врзувањето со бул. Илинден со уличка за исклучување е една работа што веројатно само во Скопје може да се види...на 60kmh некој да ви даде нагло жмигавец за вртење десно или да ве успорува додека да дојде до шиканата. Истото веќе се случува со задниот влез на Генералштабот, кој не е којзнае колку фреквентен, ама не е никаков пример според кој требале и овде да се водат урбанистите (претпоставувам дека како услов е овозможен овој пристап според ДУП)... ...и како ќе се оформи едно решение од 4 допрва ќе видиме, до кога ќе се практикува ваков начин на избор не ми е јасно... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
damjanh, дали во условите на конкурсот има конкретно барање за тоа колку проценти од објектот се за општината, а колку за комерцијална намена? Или евентуално тоа да се наѕира по други параметри?
Колкави се квадратурите за секоја од намените во вашиот проект? Edited by Cloverstack - 04-May-2010 at 17:28 |
|
![]() |
|
damjanh ![]() Groupie ![]() Joined: 15-Jun-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Некаде погоре прочитав прашања за шарата на обвивката? Истата е дизајнирана како резултат на анализирани етно елементи од ова поднебје како можен МОТИВ а истиот е искористен и како шифра за трудот.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
МОТИВ е очигледно фаворит на повеќето, иако до некаде гласањево е субјективно со оглед на тоа дека за МОТИВ имаме доста повеќе материјали (благодарение на дамјанх
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |