build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плажи и бродови на Вардар

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4950515253 64>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote OCB Quote  Post ReplyReply #1001 Posted: 27-Apr-2011 at 13:38
И каде е тука проблемот? Навистина не ви ги сфаќам овие коментари. Исто и противењето на голем број членови на овој форум воопшто да постојат плажи покрај Вардар. Па зарем не ви е јасно дека ова е практика во огромен број на градови низ кои тече река, претставува дополнителен приход за градската каса, ја разбива монотонијата на скопските кафулиња, а е во склад старата скопска традиција на урбано живеење..
Back to Top
Тркало View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Тркало Quote  Post ReplyReply #1002 Posted: 27-Apr-2011 at 12:39
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1003 Posted: 24-Apr-2011 at 15:23
Originally posted by StreetStruck

Можеш да поминеш и доле, а можеш да поминеш и измеѓу театарот и плажата, тоа ти е како пешачка зона. Али како и да е се слагам дека малце просторот на движење се скратува.
доле нема простор за пешаци, тоа ќе биде велозипедска патека, додека горе е сосема друга целина, но доколку го направат тоа плато како што треба, ќе биде пристојна пешачка зона, сепак, не треба вака да се жртвуваат драгоцени пешачки правци
инаку, тука се импровизира и велосипедската патека, која во никој случај не треба да оди по ивица на кејот, туку таму каде што и поминува линијата, односно на просторот на плажата
друга работа е што секоја рекреативна зона ја решаваат со тоа што несмасно ќе истурат асфалт по неа, зарем мора тоа асфалт да биде, и мене не ми се допаѓаше коцката на кеј, бидејќи фаќаше многу треви и нечистотии (и треба редовно да ја чистат, а не го прават тоа), но сепак има многу пософистицирани решенија одд асфалт

плажава е насилно спикана таму каде што не и е место, и поради своето опкружување и поради своите контури, сепак ме теши што се работи за нешто што може да се размонтира или да се дислоцира

инаку, кога веќе мораа да ја спикаат плажава тука, според мене најдобро ќе беше да биде на најдолното ниво веднаш пред косината, а позади не а да беше пешачка и велосипедска патека, убаво уредена, плажата да се состоеше само од песок и лежалки, ништо друго...

Edited by zabegan - 24-Apr-2011 at 15:27
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1004 Posted: 24-Apr-2011 at 14:53
Можеш да поминеш и доле, а можеш да поминеш и измеѓу театарот и плажата, тоа ти е како пешачка зона. Али како и да е се слагам дека малце просторот на движење се скратува.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1005 Posted: 24-Apr-2011 at 14:47
споредбиве ви се феноменални, како и обично... LOL
и патем, уште еден простор кој се јавува со плажава е што целиот тој простор ќе се пренатрупа без потреба, уште од сега се гледа, според мене, кога веќе ја жртвуваа горната пешачка патека, барем оваа требаше да ја остават да мирува
самата локација, односно фактот дека околу тој простор ќе има театар, музеј, камениот мост како културен споменик и натамошни градби по течението на вардар, значи дека овој простор треба да е слободен и да не го одзема погледот и вниманието од нив
плус, каде покрај плажава има пешачка патека? зарем не постојат пешаци кои сакаат да поминат само?

друга работа што ме фрустрира кај плаживе што ги прават е што за нив спремаат големи конструкции, стреи и шанкови, кога реално кејот не дозволува такво нешто, зошто не се оди со нешто поедноставно со песок и неколку лежалки, како што е на погорниве слики?

Edited by zabegan - 24-Apr-2011 at 14:49
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #1006 Posted: 23-Apr-2011 at 21:39
Во тие круговите можно е да има палми, а тоа коцката би требало да е за некој спорт ( одбојка пример)
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1007 Posted: 23-Apr-2011 at 20:32
eve nekolku "beach clubs" ili gradski plazi od germanija, mene ne mi e jasno zosto ne ja dosredat ona plazata kaj gradski park mesto onie beli plasticni lezalki da stavat po stolski i da ja sredat plazata i shankovite so poveke detalji
a ovaa sega sto se pravi kaj teatarov po se ista ke ispadne kako drugata

Edited by spaceman091 - 23-Apr-2011 at 20:51
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1008 Posted: 23-Apr-2011 at 20:21
А знае ли некој што е тој бетонираниот квадрат у долниот лев агол на сликава?
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1009 Posted: 23-Apr-2011 at 20:20
Originally posted by N23

Као љубител на точакот, фино е што направија и патека, ама мора под итно да стават и ограда, ипак некад се дешава некој да падне на патека, па не би било хумано да го осети вкусот на Вардар.

LOL Da ograda treba no ne povisok od 60 cm posto grdo bi izgledal.
Mnogu mi se dopagja plazataCheersnesto nelogicno pred teatar ama sepak...
Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #1010 Posted: 23-Apr-2011 at 20:14
Maybe those cylinders are for lamp posts? 

Edited by macedonia - 23-Apr-2011 at 20:24
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1011 Posted: 23-Apr-2011 at 18:30
Као љубител на точакот, фино е што направија и патека, ама мора под итно да стават и ограда, ипак некад се дешава некој да падне на патека, па не би било хумано да го осети вкусот на Вардар.
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #1012 Posted: 23-Apr-2011 at 18:20
Комбинација од пешачка и велосипедска, веројатно...

Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1013 Posted: 23-Apr-2011 at 16:50
Deneska vidov deka malata ulica pred plazata e asvaltirana....zar velosipedska pateka kje bide??
Ako nekoj slucajno pominuva neka slika, ima golem napredok
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #1014 Posted: 23-Apr-2011 at 14:07
Со изградбава на плажава треба да ги офарбаат цидовите на кејот што се испошкртани со графити.
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #1015 Posted: 16-Apr-2011 at 21:24
Не се согласувам и јас за локацијата на плажата, но не е крај на светот. Камо нека заживее тоа место, па доколку во иднина се покаже дека не е за плажа, лесно би се преместиле реквизитите на друга поприкладна локација, без никакви трошоци.
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #1016 Posted: 16-Apr-2011 at 19:31
Paris-Plages ("Paris Beaches"; till 2006 Paris-Plage in the singular) is a plan run by the office of the mayor of Paris that creates temporary artificial beaches each summer along the river Seine in the centre of Paris. Every July and August, roadways on the banks of the river are blocked off and host various activities, including sandy beaches and palm trees.

Сена,Париз.

Се надевам нема танги да носат мажите кај нас :-)

Edited by Observer - 16-Apr-2011 at 19:35
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1017 Posted: 16-Apr-2011 at 19:23
Плажите во Скопје се сто пати подобри од Виенскиве.
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1018 Posted: 16-Apr-2011 at 17:41

Не дека конзервативноста има влијание многу во конкретниов случај (иако сме сеуште такво општество), тоест локацијата не ми е по терк. Не е за тоа дали ќе се барокни или незнам какви објектите, туку самата нивна функција (театар,музеј до нив уставен суд итн.) не дозволуваат интима и пријатен амбиент. Значи супер е идеата за плажи покрај бреговите, ете таа што ја спомна наспроти градски парк не е лоша локација. Не знам ова локацијата не ми е фит, некако ми делува кичесто сосе сите содржини таму, споменици, музеи деловни објекти...некако не одат под иста капа.

Но не се сложувам дека не би биле наменети за сончање и капалишни активности, ако е за кафе, сок има безброј кафулиња и ресторани по кејот. Не ме сваќај како некој дедо што мрчи туки така го перецепирам како целина просторот
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #1019 Posted: 16-Apr-2011 at 17:11
Originally posted by Buliwyf

Дефинитивно утната локација за плажа. Не знам какво би било чувството од една страна лежеш и се сончаш а од друга страна набљудфуваш и те набљудуваат луѓе кои одат на работа во деловна униформа, луѓе кои доаѓаат на културни настани во театарот и музејот, гужва на плоштадот која апсолутно не дозволува никаква интима и релаксација на тие што ги користат плажите. Стварно малце чудна ситуација, кога веќе се одеше на плажи на кејот мораа да бидат малце по дискретни и на соодветна локација, сепак се работи за строг центар и тој дел треба да се уреди на сосем друг и поприкладен начин.

Друг и можеби најбитен елемент е тоа што Вардар не дозволува капалишни активности, се знае дека квалитетот на водата е од некаде 4ти степен, и тоа му доаѓа како да лижете шекер преку стакло. Идеата за плажи не е лоша но сепак доколку има реални услови за тоа.

Не се слагам. Еве погледни ги плажите во Виена и во Париз во среде центар се и да опркужуваат и барок и не знам уште каква не архитектура. Плажите се наменети за релаксација за кафе, сок, а не како класични плажи за сончање пред езеро/море па да чекаш да влезеш во вода. Исто навечер атмосферата е одлична барем по онаа до градски парк тоа се покажа и факт е дека заживеа како никогаш еден дел што беше запуштен. Стереотипите и конзервативните мислења и идеи не притискаат и не ни дозволуваат спротивно размилсување.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #1020 Posted: 16-Apr-2011 at 17:02
Исто
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4950515253 64>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.594 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.