build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Јавен превоз
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Возен парк (ЈСП - двокатни автобуси)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4950515253 90>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #1001 Posted: 03-Mar-2011 at 22:57
Во право си. Но јас сакав да кажам да не се потценуваме самите себеси. Да се критикуваме да, но не да се потценуваме кога се прави споредба со еве Лондон во случајов.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1002 Posted: 03-Mar-2011 at 22:54
Токму за тоа зборам Фосил, баш дефицитот на фантазија, креативност, уникатност...се недостаток кај нас. Еве јас лично мислам дека е баш жално што одиме на ретро стил кога можностите се буквално неограничени. Зошто да се навраќаме по секоја цена на нешто што поминало? Зарем и ние како млади генерации треба да сме заложници на нечие време и нечиј тогашен уникат и своевремен раритет. Стварно ретро стилот е убав и уникатен, но повеќе за во музеј а не за потребите на едно модерно општество со драстично различен начин на живот и потреби.

Сепак тоа е мој личен став
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #1003 Posted: 03-Mar-2011 at 22:43
Чудни луѓе сме . Оној комплек на инфериорност и желба за супериорност нема да ни биде многу од корист.

Ако живееме во свет на фантазија, тогаш и поубав ќе имавме од овој на Лондон. Ама не живееме.

И за се да се фаќаме. Што им фали на нашите?
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1004 Posted: 03-Mar-2011 at 21:25
Што ќе гледам, ич не ми се гледа. Ако немавме ние доволно срдества за некоја си супер технологија, барем дизајнот да беше нешто сличен. Јанза ме јаде...

Edited by Buliwyf - 03-Mar-2011 at 21:28
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #1005 Posted: 03-Mar-2011 at 21:19
Pa uste poskapi ke bidat. nasiot budzet ne moze da se ramnja so nivniot vo nikoj slucaj
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1006 Posted: 03-Mar-2011 at 21:11
Еве го линкот поправен:

http://www.youtube.com/watch?v=TWckXHojurM

Човече, со 3 влеза, хибриден, најнова зелена технологија.
А бе овие нашиве двокатни градски автобуси што владата ги нарача од кинески Јутонг можат вода да им носат на новиве двокатни градски автобуси за Лондон.
До душа и вода нема да можат да им носат, бидејќи и таму врне дожд. Big%20smile
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1007 Posted: 03-Mar-2011 at 20:53
Djole88 линкот не ти работи или ?
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #1008 Posted: 03-Mar-2011 at 20:32
Еве едно видео со малку подетален преглед и коментари на стручњаци за новите двокатни во Лондон. Дизајнот е WOW.

http://www.youtube.com/watch?v=TWckXHojurM

off topic: каква фаца е советникот за сообраќај на градоначалникот на Лондон

Edited by Djole88 - 05-Mar-2011 at 16:58
Back to Top
Tuvok View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tuvok Quote  Post ReplyReply #1009 Posted: 03-Mar-2011 at 18:56

Значи иако се двокатни капацитетот не е им е дупло поголем од украинските еднокатни бидејќи долу има помалку место а горе само се седи. А не верувам дека многу луѓе горе ќе се качуваат доколку се возат за не повеќе од 5 станици. А ако мислат да го мотивираат народот да се вози повеќе отколку сега тогаш требаше да бидат сигурно со три врати бидејќи при поголема гужва така побрзо би се празнеле.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1010 Posted: 03-Mar-2011 at 13:41
Originally posted by Tuvok

А овие Берлинскиве баш и не ми се свиѓаат некако ми се премногу коцкести, тие новите за Лондон (мислам дека беа постирани негде) беа поубави.

И на мене повеќе ми се допаѓаат тие новите двокатни градски автобуси за Лондон, многу повеќе од овие берлинскиве, а ми се допаѓаат повеќе и од овие нарачаниве за Скопје во ретро стил.

Ама треба на некого да му текне да биде современ, а не старомоден, кога нарачува нови автобуси.

Немам ништо против двокатните градски автобуси, но дефинитивно можеа да бидат со многу поубав надворешен изглед, не мораше да биде копија од новите двокатни градски автобуси за Лондон, можеа да имаат друг надворешен изглед и да бидат поубави и од берлинскиве и од овие нарачаниве за Скопје во ретро стил.

Кога сме кај пробното возење, најмногу ми се допаѓа снимениот материјал на Алфа:
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=34403
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #1011 Posted: 03-Mar-2011 at 07:35

Во тој случај, возачот би бил колатерална штета!

Back to Top
Tuvok View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tuvok Quote  Post ReplyReply #1012 Posted: 03-Mar-2011 at 03:57
Ова со трите врати богами ме замисли а и искрено претходно не ни заприметив. Навистина кога има гужви а нели двокатните имаат и поголем капацитет малку е дебелно да се има само две врати. Автобусот ќе седи подолго на постојка додека се наполни/испразни.

А овие Берлинскиве баш и не ми се свиѓаат некако ми се премногу коцкести, тие новите за Лондон (мислам дека беа постирани негде) беа поубави.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1013 Posted: 03-Mar-2011 at 00:06
Originally posted by гитардемон

Жално е како ЈСП не смееше да зема автобуси што немале три врати, бидејќи тоа бил пропис, а сега можело да има само две врати, само за возачот да седи во некоја носталгична кабина од едно поминато време на златно старо Скопје (со три автобуси тупнати на старо со волан оддесно).

Ќути да не те прочитаат нашинциве, па да им текне да направат и таква измена во нарачката, па воланот да биде од десно. Stern%20Smile
Навистина, вистински идиотизам е тоа што возачот е затворен во таа кабина. Crazy
Што ако некој идиот патник си поигра несолена шега и ја запечати вратата од надвор, па возачот да не може да излезе ?
Или па да не наведувам некои уште полоши примери, не дај Боже.
Вистински идиотизам !!!

Edited by Dexter26 - 03-Mar-2011 at 00:07
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1014 Posted: 02-Mar-2011 at 23:00
Новиве им се троосовински, а што е до мене, можеше и неколку ЛАЗ-ови троосовински да земеме. Должината не е многу поголема, додека капацитетот сигурно е. Еве како овој на пример.

Новите берлински се супер, иако и старите ми беа ќефлиски за возење. А за нашите двокатни, мислам дека е грев по 40 страници аргументи против нив, јас да пишувам пак и пак...

Жално е како ЈСП не смееше да зема автобуси што немале три врати, бидејќи тоа бил пропис, а сега можело да има само две врати, само за возачот да седи во некоја носталгична кабина од едно поминато време на златно старо Скопје (со три автобуси тупнати на старо со волан оддесно).

Edited by гитардемон - 02-Mar-2011 at 23:04
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #1015 Posted: 02-Mar-2011 at 22:38

Eve sporedba na sliki od slichna perspektiva na kineskive dvokatni za skopje so manovite dvospratni koi se vozat na golemo vo berlin. Ochigledno e deka kineskive se nekako kratki i soodvetno sigurno ne go imaat istiot kapacitet kako berlinskite manovi.

Originally posted by Danielbtmk

Чувството како во Лондон да си

A inaku eve i slika od postarite berlinski dvokatni koi se neshto pokratki

Back to Top
sanos_a View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote sanos_a Quote  Post ReplyReply #1016 Posted: 02-Mar-2011 at 20:31
Originally posted by N23

Originally posted by sanos_a

дечки овој еден вози низ скопје патници или само на пробно возење е?

пробно

значи ке почекам за возење во нив
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1017 Posted: 02-Mar-2011 at 20:09
Originally posted by sanos_a

пробно
Back to Top
sanos_a View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote sanos_a Quote  Post ReplyReply #1018 Posted: 02-Mar-2011 at 19:25
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1019 Posted: 02-Mar-2011 at 18:17
Originally posted by Dave Gahan

Originally posted by Dexter26

За надворешниот изглед оди да се караш со нарачателот, односно со актуелната Влада на Република Македонија, бидејќи твоето незадоволство искажано само на форумов не верувам дека ќе ја премисли владата....

Владата моментално доживува таква нирвана, да Господ лично ќе треба да причека за да го сослушаат за нешто...

Обично не се замарам да образложувам субјективни гледишта, посебно не за дизајн, ама ај, само на кратко - мораше да бидат двоспратни, мораше да бидат црвени, мораше да бидат со „(демек)ретро“ дизајн - ама неее, немаат врска со Лондон, кој рече дека сме сакале да личат на тие од Лондон!? - жити све, ич не личат!? Па уште ги имало во секоја европска метропола - ВО КОЈА!? Може да има двоспратни, ама баш вакви, не би рекол...
Не утепа носталгија по 10 канти од кои Лондон се отарасил пред 40 години...добро што не им текна некои канти од поново време да ги увезат, изгледа ни во цел Лондон нема 200 такви...дека и така улиците на Скопје не се баш подобри од оние после земјотресот...
Што се однесува до функционалноста, има такви издржани постови назад во темава (39 страни), да не ми паѓа на памет да ги повторувам...
за жал и на мене ќе ми остане фрустрацијата од фактот дека ова е причината за денес да имаме вакви автобуси! нечие детско размислување и фантазии
жал ми е што идејата не тргна од идеја за подобрување на јавниот превоз, туку од вакво нешто, а сега ни се претставува како идеја за подобрување на превозот, смешки...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1020 Posted: 02-Mar-2011 at 14:38
Originally posted by гитардемон

Не гледаш или не сакаш да видиш? Може не си свесен за фактот дека поради овој pimp my bus пристап на Владата, и барањето во тендерот да се изгради custom модел само за Скопје, цената на едно вакво чудовиште двојно поскапа од било кој автобус во сериско производство на Јутонг. После пет пропаднати тендери (огласи платени со наши пари), и по договарањето на custom изглед со custom цена, јас и тоа како мирисам криминал.

Од гледна точка на потрошени пари, и тоа како се согласувам со тебе.
Кога реков дека не гледам никаква кражба, сакав да кажам дека не гледам никаква кражба од гледна точка на изгледот на автобусите, а што се однесува до потрошените пари, тука и тоа како само се согласувам со тебе.

Да, и јас ќе бев задоволен ако имаа современ изглед, наместо овој таканаречен ретро стил, но сепак и како вакви ми се допаѓаат, а до толку ми е преку глава од стариве канти на ЈСП Скопје, што попрво ќе прифатам да изгледаат било како однадвор, се додека се современи одвнатре, отколку да кажам да не ги нарачуваат воопшто бидејќи сме "краделе" туѓ изглед.

А дека овој таканаречен ретро стил на дебело не чини пари наместо да нарачаа автобуси директно од производна линија, тука во целост се согласувам дека е организиран грабеж.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4950515253 90>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.531 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.