![]() |
![]() |
![]() |
Коридор 8 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 51525354> |
Author | |||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||||
![]() На тој терен и со финансии кој ги има или би можела да одвои оваја држава би бил задоволен и со 100 км/ч, бидејќи таа пруга мислам ќе има тежиште на товарна, истото важи и за другиот крак кон Албанија. Растојаниата не се големи и за да влиае драстично некој 20-40 км/ч повеќе. А и заитересираноста на Европа не е нешто голема освен за овие 3-4 земји. Ја би бил пресреќен да коридор 10 полека се дигне на 120-160, а подоцна и двоколосечен. Тој е оној правец кој е меѓународно значаен за теретен и патнички сообраќај и за кој сигурно би можеле да чепнеме од меѓународните фондови, зошто овој правец и е и те како потребен на ЕУ. |
|||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||||
![]() |
|||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||
![]() Ова ми изгледа како народната .... сиромавиот два пати плаќа .... види во право си до негде али треба да се прашаме дали вреди да се фрлат стотици милиони евра за застарена пруга (барем според брзината) и после неколку години пак да плаќаме за модернизирање. И ти самиот кажуваш по српскиве пруги три-четириесет тераат возовите, епа исто ќе биде и овде случајот, околу нас сите 160-200 а ние .... (барем српските пруги со децении не се модернизирани!)
Edited by vardar - 24-Jul-2009 at 10:44 |
|||||
![]() |
|||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||||
Ако биде побрзо нема да ја доживееш природата поред тебе ![]() Шала на страна, нека ја изурат на оваја брзина би бил пресреќен, да не биде за следни и следни сле ...... избори |
|||||
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
![]() Знаев дека ќе има многу тунели и мостови, но до толку не очечував. Ако се земе каква е постоечката пруга Скопје-Кичево и каква треба да биде понатака накај Струга, патување по железничкиот коридор 8 низ Македонија ќе биде вистинско доживување. Инакау разочарува проектираната брзина од 100km/h по цела должина од Куманово до Крива Паланка. Edited by Cloverstack - 23-Jul-2009 at 19:27 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
По информацијата на Павче брзината од 160 км/ч е за трасата до Радомир, за другиот дел ?? Иначе нашио дел е проектиран: Куманово - Бељаковце - Брзина 100 мк/ч Бељаковце - Крива Паланка - Брзина 100 мк/ч Крива Паланка - граница - Брзина 100 мк/ч Секако електрифицирана |
|||||
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
@Vladimir
презентацијата на Павче ми отвори едно прашање. Со какви перформанси е пругата која се "гради" кон Бугарија? Значи дали зборуваме за електрифицирана траса од старт, за колкави брзини е проектирана пругата итн? |
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
![]() Мојот коментар беше повеќе шеговит, инаку одсекогаш сум се залагал дека барем клучните приоритети треба да ги туркаме без разлика дали ќе капне нешто од ЕУ фондови или слично. Конкретно за веста, иако не е точно наведено на кои делници би се вложувале парите, би било логично коридорот 8 да добие најголем дел од колачот. Но тоа само по себе нема многу да вроди со плод доколку не се оствари поврзувањето помеѓу Македонија и Албанија. Па се надевам дека сепак ќе има финансиска инекција и за МК, барем колку работите да тргнат од мртва точка. Мислам дека со оглед на многуслојното долгорочно значење на коридорот 8, логично е ЕУ да вложи значајно во овој пан-европски коридор. Дополнително, со оглед на сите непријатности и изнудувања што ни ги има приредено ЕУ (капак на се е мижењето кога нивната членка Грција се јавува како сериозна пречка за нашата надворешна трговија), можно е „во Брисел“ да постои расположение да се обидат барем колку толку да компензираат, колку да задржат минимум позитивна перцепција кај нашиов народ, бидејќи сепак еден ден треба да бидеме членови на тоа семејство. Донацијата за Албанија исклучително ме радува и е во корист и на Македонија, бидејќи во моментов и да имавме изградено пруга до албанска граница, немаше да ни биде од преголема корист: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=476&PID=12030#12030 До скоро немаше никакви позитивни случувања во албанските железници, ниту пак барем некакви поконкретни и пореални најави. Оваа вест е вистинско освежување! А ние дефинитивно треба да почнеме да го третираме железничкиот коридор 8 како наш врвен приоритет и максимално да се посветиме на него. Неуморно нека се лобира за средства, но проектот нека се турка без разлика дали и во колкава мерка тие ќе дојдат од надворешни извори! Edited by Cloverstack - 02-Jul-2009 at 16:00 |
|||||
![]() |
|||||
polval ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 177 |
![]() ![]() |
||||
Абе нешто да пробавме и сами, се додека чекаме донации ништо нема да се направи.
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Па нека фрлат некоја донација и навака и да го решиме проблемот
![]() |
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
http://www.total.com.mk/default.aspx?mId=16&eventId=18141 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Интервју на А2 ТВ на министерот Миле Јанакиески за железничкиот коридор 8
|
|||||
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
![]() Да сообраќа воз на токлку кратка патека е стварно нерентабилно. Секако ако поминува воз по трасата таа не само што не рѓосува него и се одржува, по нормите кој постојат. Имам некаде постирано слики од таа траса но никако неможам да ги пронајдам каде сум ги ставил, со пропаѓање на трасата и објектите кој веќе се рапаѓаат, ЖАЛОСНО Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 12:33 |
|||||
![]() |
|||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||
Имам едно прашање за пругата кон Бугарија. Нели е завршена скоро цела до Крива Паланка? Зошто не сообраќаат (или не сообраќале кога можеле) возови кон тој правец, ете барем до селата да се опслужува, барем нема да 'рѓосува пругата џабе. И ме интересира, дали самото тоа што поминува воз ја прави пругата поупотреблива, или понеупотреблива? т.е. дали е подобро да 'рѓосува или да ја врви воз секој ден? И дали тоа што толку време не е искористена оваа пруга значи дека е бескорисна целосно?
Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 12:32 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Документарен филм за Коридор 8
|
|||||
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Гледиште од Турција
http://www.turkishweekly.net/news/61276/the-corridor-viii-project-albania-and-macedonia.html Edited by Cloverstack - 12-May-2009 at 15:04 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Па поскапо е да се подели на премногу субјекти кои би граделе бидејќи секоја фирма ќе треба да влечка механизација и да се организира, а сето тоа за мала делница и мал обрт, што значи неефикасно од финансиска гледна точка. Таа разлика некој ќе треба да им ја надополни... Исто така тука се наметнува и проблем со пристапноста - нема пристап до сегде, тој во голем дел се обезбедува како што се пробива прасата.
Сигурно кога се планира се мисли на овие работи и се балансираат, но и јас би рекол дека треба да направиме максимум, барем еден од двата краци што ни недостасуваат да го изградиме најбрзо можно колку што е разумно. Edited by Cloverstack - 11-May-2009 at 22:56 |
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Па добро и 200 милиони и 354 милиони се некои бахати бројки за некоја ориентација, а и драасично се разликуваат. Е сега вероватно можеби е 354 милиони бројка за целосно и поврзување со Албнската мрежа и тука може би е застапемна и цената на албанскиот дел. Комбинации има милион, а додека не излзе изведбен проект нема ни конечната цена да ја знаеме за сигурно.Па сури и тогаш нема да имаме впредвид дополнителни трошоци што ќе се јават попатно. Во Македонија кај и да копаш или ќе наидеш на археолошки локалитет или на денационализациона постапка, или па може некоја инфраструктура која никој ја нема во евиденција. И не само средства што ќе земат него и дополнително може да ја одложат изведбата.
Но мене една работа воопшто не ми е јасна кога се работи за вакви зафати. Зашто на пример целата пруга не се подели на 20-тина делници и да се дадат на посебни фирми да ги градата истовремено, со многу повеќе механизација и кадар одколку што тоа би го работела ена фирма. Како на пример обиколница што беше две делници. Ионака парите ќе бидат некој априори кредит, а не тековно обезбедување средства. Edited by lslcrew - 11-May-2009 at 22:15 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
2015 според мене е недозволиво опуштено темпо, а нормално се поставува прашањето колку може да се верува и на ваква најава со оглед на тоа што кај нас рокови за инфраструктурни зафати апсолутно не важат.
Но ајде да почекаме подетални вести и за кракот кон Бугарија, можеби тој се планира да се догради со забрзано темпо, па тоа да ја залечи ситуацијава... Друга работа што ми боде очи е цената, која е значително повисока од досега спомнуваните. Всушност од каде таква прецизна сума наведена како потребна за изградба на пруга до албанска граница (354 милиони евра) кога допрва ќе се прави физибилити студија? Нешто најсвежо до што може да се дојде на нет е пре-физибилити студијата изработена од итаљанскиот секретаријат за коридор 8, каде што цената на Кичево-АЛ е проектирана на околу 200 милиони евра (во согласност и со дотогашните проценки): http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=476&PID=12959#12959 Edited by Cloverstack - 11-May-2009 at 22:05 |
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Edited by lslcrew - 09-May-2009 at 13:57 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Пруга кон Албанија, потпишан договор за изработка на физибилити студија
|
|||||
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 51525354> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |