![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (ЈСП - двокатни автобуси) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5354555657 90> |
Author | |||||||||
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
||||||||
Вреди да се прочитаат коментарите за статијата. Чудни се Лондончаните
![]() http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23894984-spirit-of-the-routemaster-lives-on-in-the-heart-of-macedonia.do |
|||||||||
![]() |
|||||||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||||||||
Причината што го постирав не ми беше толку за тоа што го напишал ОКА,туку за општо добро на сите,да не се мачат останатите build-ери.
![]() |
|||||||||
build.mk, гради форумска историја
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||||
Не си го разбрал ОКА добро друже. Си разбира тој англиски...
![]() Edited by гитардемон - 06-Nov-2010 at 21:22 |
|||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||||||||
еве за тие со послаб англиски истата вест
http://sitel.com.mk/dnevnik/biznis/%E2%80%9Eivning-standard%E2%80%9Cduhot-na-avtobusite-rutmaster-zivee-vo-srceto-na-makedonija |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||||
Оваа британска веселба ме потсеќа на онаа кога ние се најдовме со Хунзите - колку само весели беа двата народи...
Истата приказна и сега: се нашле две будали со исто патогено заболување, и сега се весели дека не се сами... Ако чинеле двокатните ќе биле примарно решение и во места каде што не владееле the inbred Елизабета II, Џорџ VI и Џорџ V. Edited by гитардемон - 06-Nov-2010 at 13:41 |
|||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
||||||||
Gledate duri i London ni zaviduva ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Само во едно сме подобри од Лондон,Катарина Ивановска е гром во споредба со Наоми Кембел
![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
||||||||
Не стојам баш најдобро со англискиот. Шо вика!? Почнаа да не праат пуфка и да си тераат „онаковташак” со нас!? Edited by OKA - 06-Nov-2010 at 12:55 |
|||||||||
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
Ајде малку занимација
![]()
http://macedoniaonline.eu/content/view/16780/45/ Edited by pbanks - 06-Nov-2010 at 11:28 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||
значи што е тешко да се разбере? Скопје не е град создаден за двокатни автобуси, нити пак двокатните автобуси се создадени за него, на секои 100 негативни спојни точки меѓу автобусите и условите во градот, има само една позитивна и не знам зошто поради таа една позитивна сега одеднаш таквите автобуси биле поволни за Скопје?
дури и да немаме некои поголеми тешкотии со автобусиве во иднина и да се користат без проблем, не знам зошто никој не сака да помисли на тоа дека сме имале и подобар избор и дека можело да биде многу полесно и подобро |
|||||||||
![]() |
|||||||||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
||||||||
Аналогијава не држи вода зошто всушност не се работи за половни автобуси, туку за нови (нов модел дури
![]() Дури и ова да е случај, сепак останува прашањето дали вредат 10000е заштеда по автобус (160000 спрема 170000 за зглобни од ЛАЗ), со единствени предности во однос на зглобните: 1) помала искористеност на плоштина асфалт 2) интересно искуство и удобно возење на горниот кат 3)атракција и белег на Скопје (кој и да не сакаме, спонтано ќе стане, па ништо чудно и како дел од брендот да биде одговорен за привлекување туристи; иако тешко замисливо од перспектива на обичен Скопјанец, сепак е реално сценарио). Во однос на мааните, капацитетот е помал и секако сите набројани можни проблеми со двокатните автобуси воопшто во град, кои се надевам дека нема да се случат. Не е толку црно-бела ситуацијата, постојат уште неколку променливи кои уште ни се непознати за да знаеме дали ќе ни се допаднат автобусиве и што е уште поважно да се вклопат во јавниот превоз во Скопје. Студија не верувам дека ќе сменеше нешто, зошто не се сомневам дека ќе покажеше дека еднокатни автобуси се подобри за градски превоз. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||||
@ebivetre
Сепак во твоето сликовито објаснување (кое што патем ми се допаѓа) пропушташ неколку битни моменти.
1. Доколку се купуваа двокатните автобуси/старите патиките заради емотивни причини ќе се купеа 10 (автобуси)/1(пар). Поради тоа што сепак секојдневно треба да се превезуваат огромен број патници, брзо ефикасно, безбедно, удобно, сепак би требало да се купат 90 (современи никоподни автобуси)/5 (пара модерни, ултра удобни патики). Во нашиов случај за жал е обратно, па нема да знаеме што да правиме со 202 пара топ-тенки Адидас.
2. И да речеме дека сум нерационален тип кој навистина е вљубен во Топ-тенки Адидас од 1985та, и доволно луд да набавам 202 пара, тоа би било сосема во ред доколку парите со кои ги набавувам се само мои, и ги носам само јас. Но доколку треба да се купат 202 пара патики за цело маало, со заедничките пари кои сме ги собрале, сигурно дека прво би направил детална анализа исплатливост/квалитет/удобност и на последно место емотивност и на крај би се одлучил.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
sanos_a ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
||||||||
немаше понуди од ман, мерцедес итн затоа што се знаеше дека ке биде изберена најефтината понуда, а нивните автобуси се малку поскапи од овие лаз
|
|||||||||
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||||||
![]() *** Инаку морам да ја демантирам тезата дадена неколку поста погоре во која се тврди дека некоја реномирана европска компанија (Мерцедес, МАН итн.) не дале своја понуда заради состојбата на улиците во градот. Па зарем во Софија имаат помалку дупки, па сепак сообраќаат најскапите и модерни возила кои во моментот се на пазарот и тоа во големи бројки. |
|||||||||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
||||||||
Ajde togas, specijalno za tebe:
Koga nekoj se soocuva so nekakov izbor, togas toj ima subjektiven pogled na nestata, taka! A toj subjektiven pogled e baziran na subjektivni i objekivni kriteriumi. I e validen za toj sto si bira. Normalno neli, si go zemam ona sto mene mi se svigja od x pricini. Ako go rascistivme toa togas citaj natamu: Jas koga go pravam subjektivniot izbor na retro patiki, imam predvid deka objektivno, tie imaat poslabi performansi od modernive. Ovie novive, em se poudobni, em pomalku me potat. Znaci kako i dvodelnite ednospratni koi em kje bidat poudobni, em koga koga kje izlezam od niv nema da bidam zguzvan i polusvaren. Znaci go imam predvid toa koga si go pravam svojot subjektiven izbor. Ama ete, sto da pravis, sepak go zemam ona sto povekje go zadovoluva mojot estetski kriterium i poradi nekoi pricini koi tebe moze ti se jasni no i ne, pravam neracionalen izbor. No, ne za se'! Ako sakam da odam po neramen pat togas verojatno bi pretpocital da odam so patiki so podobri performansi, koi se em postabilni i za uste puno drugi raboti bolji. Taka gi gledam i avtobusite. Zatoa sakam da imam i od ednite so mi se dopagjaat na oko i me potsekjaat na nekoi "stari ubavi vreminja", ama sakam da imam i od ovie drugive, poprakticnive da svrsat rabota kaj sto ovie prvive ne kje mozat. "The point being" e deka mozeme uste godina dena da diskutirame za opravdanosta da se zemat vekvi ili onakvi avtobusi. I povekjeto kje se soglasime deka OBJEKTIVNO (bazirano na nekoe dosegasno iskustvo kako sto velis), ednospratnite imaat podobri performansi od dvospratnite. Ama se nadevam i deka uviduvas deka ne e sekoj izbor samo racionalen, tuku e i emotiven. Znaci ima nesto za sto ne si siguren potpolno zosto ti e milo, no sepak ti e milo i go pretpocitas vo odnos na nesto sto objektivno e 5 pati bolje. Ja sfakjas sea poentata so patikite? |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||||||
Ама не разбирам каква е таа потреба да се каже нешто, само за да пројде редот. Ако имаш нешто паметно да споделиш, тогаш сум прв да те ислушам. Ама да правиш споредби на автобуси и патики, при што за едните испоставуваш дека важат само субјективни критериуми, додека за другите досегашното искуство произвело валидни објективни такви. Па дајте навистина да дискутираме сериозно, никој не е должен да чита вакви нешта!
|
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
||||||||
Andrej aj olabavi malku
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Vidi, i ja mozam da si kupam sovremeni ADIDAS patiki so vozdusni pernicinja, specijalen nekoj drecliv saren sovremen "diseci" materijal, i guma od 5 santimi odozdola.
Ama ja zaeban, se' nekako mi se svigjaat poise onie retro patikite, so 3 strafti u edna boja i starovremski materijal - koza. Se' zavisi za sto mi trebaat vidis- za trcanje ovie modernive pasujat, ama za po ulici peski odenje retrovo mi se poubavi. Najvise merak imam da igram fudbal so retroto. Bolji se od sarenite, neli.. Merak mi e i da trcam so niv, mada ovie drugive, za zal, mi se poudobni. |
|||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5354555657 90> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |