![]() |
![]() |
![]() |
Преферирана архитектура |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 456 |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па не е ниту контрааргумент ниту еџект копче. Иако е со цинизам пишана, не е далеку од вистината дека и би била употребна како квалификација. А освен агрумент "идење напред" што се поставува како контратежа на наводното идење назад, не видов некој посебен аргумент.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Дали е ова контра аргумент во дискусијава или eject копче? Дали е целта на дискусијава една рововска битка или зрела размена на аргументи? Дали било кој "ве" идентификувал онака како што го имаш срочено или пак истото е израз на нешто друго? Дали самокритиката е грев или пак орудие за прогрес? Дали држењето глава во песок е најдобриот пристап? |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Не навлегов ја многу у сликата. Ми беше само набрзинка да најдам нешто што на прв поглем изгледа безвезе, а треба да не просветли со модернизам нас "грешните ретроградните со менталитет со фабричка грешка".
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
ЛсЛ, нализата што ја правиш за современите објекти е еднаква на анализата за “старите“ - тие се симнати од интернет, од некоја фотографија што била многу “јака“ и ептен била “европска“ . И тука апсолутно сме на иста линија, дрпање ствари само колку да сме личеле на белиот свет (на еден или друг начин) е погрешно! Исто како што ти бараш да видиш анализа и причина за современиот израз.... јас(а и ти) треба да бараш причина и анализа за класицистичкиот израз. Зошто тие куполи, зошто тие столбови, зошто такви столбови, зошто такви прозори? Барем за класицистичката архитектура има еден тон правилa кои можеме да ги провериме во книгите за историја на архитектура. Тука може баш конкретно да се дискутира за архитектура, без никаков простор за забегување во офтопик...
А за “македонскиот“ стил... освртот не беше за целиов градежен фонд во земјава, тоа беа неколку примери, колку за илустрација. А во никој случај не беше за да илустрирам дека има светски заговор против “античката“ архитектура. И што е “античка“ архитектура? столбови? само столбови? Што е уште полошо, “новите“ објекти што се градат веќе се прифатени како антички стил... Некој може да понуди аргумент, зошто тие градби се во антички стил? и повторно- што е тоа антички стил? Заглавени сме во исправањето на историските неправди, затоа сега “антиката“ е преферирана архитектура. Штета што после ќе гледаме исправање на “античката“ историска неправда, па ќе градиме модерни објекти додека остатокот од светот веројатно ќе биде во вселената... А за конкурсите, не си во право. Имаше за Музејот понудени современи решенија, и за градската куќа.. Јас последниот конкурс што го видов, беше за хотелот на плоштад, и во него веќе беа дадени завршни венци, и капители од столбови, беше даден и објектот на МНР, како контекст за обликување на хотелот (која глупост). Провери во нишката за хотелот. Во конкурсите се наметнува преферираната архитектура, е сега останува етичкото прашање дали архитектите ќе прифатат да творат во тој стил. А во врска со естетиката, тоа е беспредметно прашање. Од сите дискусии за објективе, си ја зацементирав позицијата на естетски агностик, иако сум приклонет кон модернистичкото убедување. Затоа и не се замарам да убедувам никого... само ги изложувам аргументите. Мојот проблем со моменталната “преферирана архитектура“ во градов се однесува на шпекулантството т.е. млатење стилови безвезе под паролата дека се европски а во исто време и традиционално македонски... додуша шпекулантството е општ проблем и не се однесува ексклузивно на архитектурата.. ама тоа е веќе оффтопик...
Чипка, корсет и некаква пародија на кринолина.... Архитектонски, ова може да се сведе во некакакво постмодерно колажирање со историски елементи.... Креацијава е конфекциски пандан на градбите на кејот, со таа разлика што модниот креатор имал смисла за хумор ![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
lsl, голем пост не толку многу субстанца. Ти дадов реални параметри за баратање, дај батали ги нашите историски комплекси на страна на момент. Каде се модерните технологии, каде е почитувањето на просторот, каде е екологијата. Што слушнавме за овие работи во цела оваа приказна. Не чув никакви аргументи од тебе на таа тема само нови прозивки за архитектите и иако предупредуваш да не бидеш сфатен, вртење на тези.
Каков ти е тој современ израз со минимални елементи на антика? Па не е ова плукни залепи, стаклен облакодер со дорски столбови да прилепиме (а всушност токму такви моменти ни се случуваат). Архитечтоне преку скиците на Чипан ти покажа прекрасни примери како одредени форми кои се наоѓаат на нашите простори (не традиционални форми, веќе ми е огавен тој збор) се на еден вкусен и прогресивен начин вклопени во модерни објекти. Никој, ама баш никој не пропагира да не се црпи инспирација од тоа што веќе постои, од нашето, регионалното и светско културно наследство, но мора во исто време и да се иновира и да се оди напред. П.С. И те како ми се точни компарациите со коњите, бидејќи еден ден можеби со политичко дилетантска одлука ќе се реши и дека не треба да се користи пеницилин бидејќи традиционално во Македонија сме се лечеле со незнам каков чај. Разбери дека архитектурата е дисциплина за која се учи школо исто како да станеш доктор, електроинженер или технолог. Начинот на кој се релативизира архитектурата како професија низ примерите кои ги дискутираме е идентична како некој да ја релативизира твојата професија низ примерот со гулаби писмоносци. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве вака за почеток да кажам јасно дека сакам ова Скопје да добие современ израз во архитектурата, но сум остро многу против имплементирање на стилови симнати од интернет којшто баш ништо, ама ништо немаат со Македонија. Никаква поврзаност. Особено ме иритира подмочување за некои странски проекти, ама кој баш и немаат никоја вредност во окото на обичниот граѓанин. Остро сум против да ни се претставуваат страстите дела како догми кон кои нема приговор. Такви терории не проаѓаат. Сакам јас од групата архитекти кои заговараат модерна архитектура во Скопје по секоја цена да добијам јасни концепти, јасни проекти јавно презентирани на сите фронтови и мене како неархитект да ме убедат дека тоа му е потребно на Скопје. Не да слушам дека тоа се правело во свет, не да слушам дека ќе сме иделе во европа или незнам каде. Сакам со реални аргументи да тоа биде поткрепено. Може би некој ќе го постави обратното прашање, со што другата група пропагатори на старолична архитектура го поткрепиле нивното дело, но мора една работа која ја имаме на маса да се земе в предвид. Ексклузивното право за изградба на центарот на Скопје знаеме во чиви раце, па така се наметнува логичен одговор кој е тој што треба да докажува. Они не ни имаат потреба да јавно оправдуваат нешто, пошто од сосема завидна положба работат. Може и звучи политички, но да бидеме на чисто од каде да се тргне ако сакаме на Скопје да му се случи вистинскиот стил во архитектурата, вистински во смисла оној што е поткрепен. Аргумент за модерна архитектура неможе да биде само верглање на ставот дека ова што сега се гради е погрешно. Колку и да е погрешно, еве го се дига. Чисто колку да знаеме од каде да почнеме. Убеден сум дека можеше тука да се испочитува современиот израз и да се задоволат кокурните побарувања. И друга работа за што имам чувство дека постојано ја имаат во глава архитектите е дека по секоја цена современиот израз како карактеристичен за наше време е задолжителен за секој новопроектиран објект. Барем јас такво некое чувство добивам, може сум во грешка. Па макар и 99 посто од архитектите да имаам такво правило по ништо неможат да го натераат оној еден да не се придржува кон тој современ израз.
Вака ќе се придружам на аналогијата со гардеробата. Ако треба да се облакаме вака, јас ќе се самопрогласам за нај ретро-глуп-конзервативец... ![]() Друга работа, за што на архитектоне му должам одговор од пред некој ден, зафатен бев, е во врска околу онаа македонска школа што ја спориме. Во таа школа колку што може да се види од примерите што ги посочи, повторно се гледа дека е кастерно и објектите во Скопје модерни од пред неколку децении што влечат корени од старата архитектура во Македонија, се гледа дека е кроена бев земање во предвид на некои историски периоди. Имаме објект што влече елементи од самоилово, објект со елементи од пред некој век од охридска, ама во Скопје не дошол ред на антиката. За да сега доаѓаме до ситуација кога од грото архитекти слушаме дека влечење елементи од антика е тотално погрешно. По кој тоа критериум применуваме дупли стандарди врз разни историски периоди?! Едниов може, другиов не. Се смениле политичките прилики, мора и целото општество да се реформира, неможе неко домен да остане избавен од тој процес. За а не бидам погрешно разбран и да ми биде извртена тезата дека археолошки музеј ми е при срце, ќе го дополнам прашањево. Кога е објавен конкурс за тој објект, стоеше дека треба да содржи елементи од античка архитектура. Но не видовме ниеден друг проект што конкурирал и понудил современ израз со макар минимални елементи од антика, како што нели и било според конкурсот. Не видовме воопшто ниеден проект. И сега имаме толку многу натегања, а цело време не видовме алтернатива. Сакам да видам проект што учестувал на конкурсот, за да знам како граѓанин што мене ми понудиле како опција. Нема! Епа тогаш каде е воопшто моралната поткрепа на правото да се зазема стручен архитектонски став, без да се даде макар некоја минимална анализа. Јас како неархитект можам што сакам да си тропам, ионака не сум ја тој чиво мислење е важно и можам да си дозволам колку сакам грешки. Дури и ставот на оние кои навратуваат на форумов и по секоја цена го подрржваат овој проект без разлика дали од архитектонски или од политички аспект, сепак држат до легитимен став. Но само затоа што се обични граани, ако беа архитекти легитимен став е сосема друго. Ама за архитекти да толку се навртат на ова дека нечини, досега требаше да видиме како би изгледало ако не треба да изгледа вака. Барам поради легитимететот на инволвираните да стручно се учествува во дискусијата, и поради објективност на дебатата. Да имаме што да ставиме на кантар. На еднава страна имаме нешто што нема инстанца што не се запрашала колку тој коктел е добар или се посомневала, како и сите тука на форум вклучително и јас, а на другиот тас имаме муабет мубает мубает. Така не! п.с.Пбанкс оние компарации мобилен коњи воопшто немаат везе со традиционални вердност или не, како што нема везе ниту тепање жена или слично ретроградни појави. Ова е покомплексна тема и не би ја ширел на такви компарции, макар што ради скеч ти се придужив горе кон споредбата со слика. Не би се сложил со тебе дека толку прост антагонизмот старо ново модерно ретро може да го замениме слободно со црно бело или уште погрубо лошо добро. Да би било така немаше да има дискусија и форум, туку странава ќе беше склоп од анкети да/не. Edited by lslcrew - 24-Jan-2010 at 05:10 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ја отворам оваа нишка бидејќи постојано низ форумот се провлекува конфликтот помеѓу луѓето кои застапуваат модерни структури наспроти оние кои застапуваат т.н. "стара архитектура". Прилично безвезни дефиниции, но да го почнам така постов за да се разбереме.
Пред се се инспирирав од овој пост на дацито
Се надевам дека особено членовите кои се архитекти ќе се обидат убаво да аргументираат некој пост на оваа тема од кој сите би научиле нешто. Само ве молам да не ја сведеме нишкава на препукување Ристиќева палата vs. МОБ или Пошта vs. Стариот театар. Ќе се обидам да дадам мое видување за ова и би започнал со неколку прости примери. Дали денеска луѓето се облекуваат вака ![]() Дали возиме денеска модерни автомобили или сеуште јаваме коњи? Дали тренираме сеуште гулаби да носат писма или менуваме СМС пораки? Дали се собираме да дискутираме за архитектура облечени во бели тоги на некое место во градот или ко луѓе се логираме на билд.мк на своите лаптопи комотно завалени во фотелјите дома? ![]() ... Или да преформулираме. Дали некој од вас ќе се откаже од лаптопот, мобилниот телефон или автомобилот за да се вратиме кон "традиционалните вредности"? Како и сите други дисциплни и архитектурата се менува и се движи напред. На форумов дискусиите најчесто се артикулираат околу нашите лични субјективни перцепции за естетиката на екстериерот на објектот, но модерната архитектура е многу повеќе од тоа. Користење на модерни материјали, еколошки материјали, правилен дизајн за минимизација на трошоците за одржување, максимално ослонување на природни начини за осветлување, проветрување, климатизација итн итн... Има многу повеќе од тоа дали фасадата е од стакло или пак е накитена со кипови и орнаменти. Би рекол дека од тука и доаѓа презирот кај голем дел од форумашите за тоа што се случува денеска во Скопје, каде со едни површни и погрешни мотиви се прави упад пред се во центарот на градот, и се форсира еден квази ретро стил притоа комплетно игнорирајќи ги вредностите и достигнувањата на нашето време. Токму во тој сегмент се и супериорни голем дел од овие објекти кои од време на време се појавуваат на форумот како примери. Мислам дека УрбанФрик спомна пред неколку месеци дека бил во Берлин и имаше некои интересни информации околу куполата на новиот Рајхстаг (еден од омилените урнеци за новиот ретро бран во Скопје) и неговата поврзаност со вентилацијата на објектот. Не ми текнува во која нишка ги имаше постирано тие информации па се надевам дека ќе ја прочита оваа нишка и ќе напише уште еднаш за што точно се работеше. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 456 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |